SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím vespolek. Existují nějaké tabulky podle kterých by se dal odhadnout čas potřebný na vyvaření cca 24Kg svařovacího drátu o průměru 1mm, svařovacího proudu cca 160A a tím pádem rychlostí cca 14-15m/h a velikost svárů a3 - a4. Zatím mě to nikdy moc nezajímalo, ale teď máme mít nějakou zakázku, kde je právě na jeden kus spotřeba cca těch 24kg drátu a tak by mě předem zajímalo za jakou dobu je to možné vyvařit. Mám k tomu totiž podat reálný odhad na dobu samotného sváření. Teď neřešme přípravu a manipulaci, jen čisté svařování.
Díky za případnou odpověď.
podle nějakého odkazu by mělo být 24kg 1,0 drátu 3.895m, tak by to mělo jít vypočítat předpokládanou rychlostí posuvu ? (3.895kg : 14,5m/min = 267min = 4.27 hod)
jees napsal(a):
podle nějakého odkazu by mělo být 24kg 1,0 drátu 3.895m, tak by to mělo jít vypočítat předpokládanou rychlostí posuvu ? (3.895kg : 14,5m/min = 267min = 4.27 hod)
Dík, tak nějak jsem si to myslel. Jedná se tedy o čisté svařování. Pokud k tomu pak přidám dobu příprav a manipulace, bude toto číslo o moc vyšší...
ano, byl by to jen čas zpracování 24kg drátu svářečkou
ten prepocet mi moc nesedi viem ze ked som zvaral 1mm drotom za 7,5 hodiny sa vyvarit nedal a to miestami bol posuv aj 18m/min neberem do uvahy manipulaciu ani pripravu tak mi pride 4,27hodiny ako uplne nerealny asi by bolo lepsie zvazit meter drotu a prepocitat to
kenz007 napsal(a):
ten prepocet mi moc nesedi viem ze ked som zvaral 1mm drotom za 7,5 hodiny sa vyvarit nedal a to miestami bol posuv aj 18m/min neberem do uvahy manipulaciu ani pripravu tak mi pride 4,27hodiny ako uplne nerealny asi by bolo lepsie zvazit meter drotu a prepocitat to
Ono je ten výpočet myšlen tak, že ráno třeba v 6:00 chytíš svařovací oblouk a bez jakékoliv přestávky ho vypneš kolem 11:00... Ale i ta váha na přepočítání není špatná. Nicméně bych neměřil jen metr, ale alespoň deset. Asi si v pondělí vezmu do práce "zlatnickou" váhu a zvážím kolik přesně má 10m 1mm drátu a přepočítám na celou cívku. Uvidím co mi vyjde...
Pokud budu brát v potaz i manipulaci a přípravy, tak průměrně bych viděl tu jednu 15Kg cívku na cca 2dny (16h)... No uvidím v pondělí.
Kdyby ještě někdo měl poznatek k mému dotazu budu rád...
Místo střelby trocha počítání.
Svar a4 - 1 m sváru spotřebuje 160 g s rozstřikem - trvá cca 800 sec.
Z 1 kg drátu se zavaří 6,25 m sváru - za 5000 sec.
24 kg drátu se pak vyvaří na sváru a4 za cca 33 hod.
Ztráty rozstřikem, přerušováním svařování a odpalováním špiček jsou až 20 %, proto spotřeba 160 g/1m sváru a4.
jirkati napsal(a):
Místo střelby trocha počítání.
Svar a4 - 1 m sváru spotřebuje 160 g s rozstřikem - trvá cca 800 sec.
Z 1 kg drátu se zavaří 6,25 m sváru - za 5000 sec.
24 kg drátu se pak vyvaří na sváru a4 za cca 33 hod.
Ztráty rozstřikem, přerušováním svařování a odpalováním špiček jsou až 20 %, proto spotřeba 160 g/1m sváru a4.
Hmm, tak už jsou úplně jiné čísla. A teď když nad tím tak přemýšlím, tak je fakt, že ty 4 hodiny jsou asi málo na vyvaření jedné cívky natož jedné a půl... Když si teď vzpomínám na svařování tohoto kusu, kde na jeden ten boční díl padlo klubko drátu http://rellik.rajce.idnes.cz/Svarovani_ … 2745_1.jpg a vařil jsem to 3 dny, tak by ten čas odpovídal těm cca 20hod na klubko drátu (všude byly třívrstvé a8)...
to mi pride podstatne realnejsie a verim ze jirkati ma presnejsie hodnoty na prepocty
otázka zněla za jak dlouho lze vyvařit 24kg drátu 1,0 rychlostí 14-15m/min, to bych řekl je čistě matematický výkon. Jiná věc bude za jak dlouho udělám nějaký svár, tam už to pouze matematika není.
Je to jako příklad: Za jak dlouho vykopou 100m výkopu 3 kopáči, když jeden to vykope za 100hod (v praxi bude čas asi podobný, ale dobře u toho pokecají)
Editoval jees (06-03-2016 15:50:09)
jees mne tam skor nepasoval ten prepocet drotu na metre lebo je nerealne za taky cas ten drot minut
Je to tak, ako uvádza jees, teda 1m oceľového drôtu váži 6,165 g a 24 kg balík teda musí mať 3893m. Pri uvedenej rýchlosti 14,5 m/min je to 4,47 hod. Ten čas by trval samozrejme automatu, ktorý nepotrebuje ani čúrať.
Dodo67 napsal(a):
čo to je za "kotúľku"24kg?
To je cca jeden a pul klasiky 15kg
Ještě doplním seniora:
Na 1 m sváru a4 spotřebuji 150-160 g drátu, to znamená že z 24 kg zavařím cca 24 000 g : cca 155 g/m = cca 160 m sváru a4.
To by při výpočtovém času 4,47 hod znamenalo: 160 000 mm : 16 092 sec = 9,94 mm/sec postupovou rychlost při svařování. To je pro ruční svařování technologický nesmysl a ani strojní svařování 160 m sváru v jednom kuse nebude reálné.
Takže je otázkou, zda píšeme o vytočení 24 kg drátu podavačem za určitý čas, nebo o reálném svařování.
Editoval jirkati (07-03-2016 10:57:53)
Rellik v príspevku #3 upresňuje, že mal na mysli čistý čas zvárania mimo prestávok a prípravy. Tá moja poznámka že automat nemusí čúrať bola skôr na odľahčenie.
Dobre. Bavme se tedy o realnem vyvareni 24kg dratu pri normalnim svarovani. Pripravy, preruseni a pod... A pocitejme spise s tou a3 svarem. Tech a4 je jen par...
Pak platí plně příspěvek č. 7.
Výborně díky.
Takže to shrnu -
V práci dostanu zakázku a 24Kg drátu. Ten drát tedy při klasické svářečské činnosti jež obnáší manipulaci s budoucím svařencem, přípravy ploch svárů, bodování, svařování, čištění hubice, záchodu a nevím čeho ještě, vyvařím za cca 33 hodin.
V tom případě mi tato odpověď bohatě postačuje.
Tak to bych si netroufal tvrdit takhle zjednodušeně. Když budu normovat obdobné zadání tak tam ještě přidám tak 20 - 30 % času podle složitosti svařence, podílu manipulace s ním, jeho hmotnosti, podle složitosti zakládání do přípravků, podle požadavků na případná předpětí atd. Mám stovkami zpětných vazeb z výroby ověřeno, že mé výpočty se pohybují v tolerancích kolem 2 % u velkých a do 4 % u malých svařenců.
Jedna se tady konkretne o Uni bunky o hmotnosti cca 800kg. Vicemene zadne slozite pripravky a zadne predpinani svaru...
Stránky: 1