SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím pánové,
hledal jsem jako vzteklej, ale asi blbě.
Mám od kamaráda půjčenou výše uvedenou svářečku a dneska mě potkala nemilá věc. Zapnul jsem ji (na 230 V), ale nešel mi posuv a tudíž ani nesvářela. Tak jsem ji chtěl vypnout, ale chyba lávky- přepínač úplně betonovej a než abych ho rozlámal, jsem svářečku "natvrdo" vytáhl ze zásuvky. Po přečtení několika příspěvků tady jsem usoudil, že pokusem o rozebrání a složení nic nezkazím.
Přepínač jsem rozebral, nikde nic zlomenýho ani spečenýho, což mě překvapilo, poskládal jsem ho zpátky jak byl a po vynaložení menší síly začal zase přepínat. Řekl jsem si hurá a jdeme svářet. Namontoval jsem ho zpátky a od tý doby svářečka ani neblikne, takže asi jak jsem ho rozhýbal, tak v něm něco ruplo nebo jsem ho poskládal blbě (což je možný). Každopádně zítra budu volat do Einhell servisu a objednám novej přepínač.
Jen bych ještě potřeboval pomoct s kontrolou zapojení přepínače, protože po otevření boku jsem zjistil, že odněkud se utrhl kábl od kontrolky přehřátí a nevydedukoval jsem, kam byl původně zapojenej.
Jak je přepínač zapojenej jsem neuměle nakreslil, tak se mi nesmějte, s technickým kreslením jsem se vždycky trochu pral
Objednat v einhellu můžete, ale ohledně technické rady Vám nikdo neporadí - technik na svářečky tam teď není. V týdnu můžu zjistit to schema zapojení a pak případně poradit.
Radu jsem myslel ze bych mohl dostat od mistnich majitelu stejne svarecky, urcite se tu najde nekdo ochotny, kdo by zkouknul zapojeni vodicu a pripadne moje zapojeni opravil 😉
Pánové, mohl bych někoho z majitelů poprosit o kontrolu zapojení toho přepínače + kam je zapojen káblík od kontrolky přehřátí? Moc by mi to pomohlo, abych mohl svářečku vrátit majiteli v plně funkčním stavu ;-)
David ch je člověk živící se těmito opravami , ale i trochu z časů , kdy ještě nevěděl , co to může přinést . http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=5467 http://uloz.to/xTtmxp6z/schema-mig-192-6k-pdf
To schema mam stazeny ale zrovna kontrolky tam nejsou ani zakresleny. Tusim ze clen pandavid rozkresloval v jednom tematu 190 ale nejsem si uplne jistej jestli jsem spravne pochopil ze oranzova kontrolka je napojena na c. 4 u tohohle prepinace nebo ne. Proto bych byl velice vdecny kdyby se nekdo mohl kouknout do sve svarecky
Tak je zrada ještě někde jinde
Přepínač jsem vyměnil, při zapnutí na 230 se rozjede větrák, rozsvítí kontrolka provozu, ale při pokusu o sváření se nic neděje
Vzal jsem měřák a měřil vstup do motoru, ale žádaných 24V nikde, resp. naměřena čistá nula Obě pojistky na desce jsem kontroloval, ty jsou v pořádku.
Kde mám dál hledat botu? V případě měření prosím o konkrétní kablíky, originál schema nikde není k sehnání a třeba vodiče od trafa nejsou poznačená.
Editoval Dundee (26-03-2016 10:04:41)
Pokud je zapojení to co dal bobobo ,tak je zjištění závady otázkou pár minut.Zapnout vypínač a měřit, měřit, měřit ...
Schema v pdf je značně zjednodušené, v odkazu na diskuzi je jen příklad. Zkusím jít po kabelech a uvidím, kde se ztrácí šťáva...
jj,jít od přívodu k trafu.Zjistit jestli funguje relé pro sepnutí trafa atd. Případně odpojit od sítě a proměřit jednotlivý části.
Tak už funguje jak má. S velkou e-mailovou pomocí pana DavidaCh jsem postupně kontroloval části svářečky až jsem se dostal k druhé rozborce rukojeti, kde na mě vykoukl vytažený vodič z fastonu od spínače hořáku. Takže znovu spojeno a svářečka jede, jak má Jdu to dodělat, ať ji můžu vrátit
EDIT: Ještě dodám k nákresu v prvním příspěvku, že kontrolka přehřátí je zapojena na společném konektoru s černým a červeným vodičem na svorce č. 2
Editoval Dundee (26-03-2016 12:01:37)
Ahoj kluci.
Řeším stejný problém jako vy - rozsypal se mi šestipolohový (6 poloh plus vypnuto) přepínač proudu ze svářečky LUX (OBI) - ekvivalent Einhell 190.
Tenhle přepínač stojí 1500,- a když vidím tu konstrukci, tak už ho snad ani kupovat nechci. Řešil to někdo jinak, nebo spolehlivě?
Mám rozebranou svářečku, myslím, že znám princip, funkci i zapojení a že by se dalo něco vymyslet.
Než se do toho pustím, je někdo ochotný říct mi svoje poznatky ze svojí opravy?
Díky všem.
Wema
Zkusil bych se zeptat v nějakém větším elektroobchodě na ten přepínač. Ale určitě bude mít jinak kontakty, tak by se to muselo zapojit jinak, ale určitě bude levnější než 1500
Ahoj,
vačkové otočné vypínače a přepínače vyrábí OBZOR, výrobní družstvo ZLÍN.
Jo , ale když ho budeš chtít složit dle potřeby , tak se do 1500,- určitě nevejdeš .
Stránky: 1