SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 Včera 10:53:08

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

Re: Pajení titanzinkového okapu

Už jsem nechtěl do toho zasahovat, ale:  Pro zatečení pájky nesmí být moc velká "fuka".  Snýtování zajistí právě malou fuku a že se to nepohne. Kulatý žlab je možné "našponovat" zacvaknutím na zahnuté straně. U hranatých jedině nýtem. Co se týká tmelení místo pájení, jedná se o zjednodušení při realizaci (jako mnoho nynějších technologií). V takovém případě se nýtují nerezovými trhacími nýty. Protože u Charona nebylo provedeno snýtování, tak tmel povolil. Náprava nebude jednoduchá. Pokud se spára nevyčistí nebude možné pájet. Já bych se proto pokusil spoj  "rozšklebit" dát nový tmel a snýtovat trhacími nerezovými nýty.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#27 Včera 12:14:02

VašekP
Člen

Ty staré okapy, co neproreznou, jsou zinkové. Ty jsou z I. republiky. Ty se také nenýtovaly, ale řádně, pokud možno v celé šířce spoje letovaly, protože Zn je měkký. Nýtování je běžné na spojích okapů z FeZn.  Dříve se používaly nýty plné z měkkého železa a plně se z obou stran zacínovaly. To je důležité u dlouhých rovných okapů, kde se uplatňují ve větší míře dilatační pohyby vlivem změn teploty. Na nerezové nýty jsou potřeba silné nýtovací kleště, aby došlo k dobrému dotažení spoje.  Hliníkové nýty nelze použít, protože dojde k rychlé elektrochemické korozi spoje.

#28 Včera 13:02:07

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové

Co týká materiálu žlabů z 30 tých let m.st. byly pozinkované, silnější plech a hlavne vrstva zinku. čistý zinek se používal na víčka (konce žlabů) aby nepraskaly spoje. Ještě v letech 60-62, byla vrtsva zinku tak silná, že klempíři mohli používat ostrou kyselinu.Teď už snad všichni víme všechno.

TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

#29 Včera 16:33:21

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Čistý zinkový plech se používal na drobnější složité věci nejspíš proto, protože byl velmi měkký a dal se snadno dřevěnou paličkou nebo dokonce rukou  vytvarovat tak, jak bylo potřeba. Z pozinkovaného plechu to bylo výrazně pracnější a náročnější na dovednosti. Dneska, co jsem se díval, se třeba konce rýny lisují na nějaké formě. takže se nemusí kklempířsky nic sklepávat a napasovávat, stačí to jenom přiložit a připájet.

Editoval Radim (Včera 16:34:59)

#30 Dnes 07:40:22

zahajskej
Člen

Konce ryny, neboli čílka, se nemusí u některých provedení pájet. Přiloží se a naklepou, hrana okapu zaleze do falcu a roztáhne se. Tím se zafixuje. Pak stačí jen zevnitř přemáznout tmelem.
Dříve, když jsem si dělal okapy, tak mě letovaní přišlo pracné. Dnes, přesah 10 cm, nýt klempířský tmel a je hotovo. A hliníkového nýtu je netřeba se bát. Po dvaceti letech ani skvrnka rzi.

#31 Dnes 07:48:20

bobobo
Člen

Čistým zinkovým plechem dělali chlapi detaily , právě různé přechody , opravy na výrobních halách . Ještě pár odtřižků mám .

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla