SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Už jsem nechtěl do toho zasahovat, ale: Pro zatečení pájky nesmí být moc velká "fuka". Snýtování zajistí právě malou fuku a že se to nepohne. Kulatý žlab je možné "našponovat" zacvaknutím na zahnuté straně. U hranatých jedině nýtem. Co se týká tmelení místo pájení, jedná se o zjednodušení při realizaci (jako mnoho nynějších technologií). V takovém případě se nýtují nerezovými trhacími nýty. Protože u Charona nebylo provedeno snýtování, tak tmel povolil. Náprava nebude jednoduchá. Pokud se spára nevyčistí nebude možné pájet. Já bych se proto pokusil spoj "rozšklebit" dát nový tmel a snýtovat trhacími nerezovými nýty.
Ty staré okapy, co neproreznou, jsou zinkové. Ty jsou z I. republiky. Ty se také nenýtovaly, ale řádně, pokud možno v celé šířce spoje letovaly, protože Zn je měkký. Nýtování je běžné na spojích okapů z FeZn. Dříve se používaly nýty plné z měkkého železa a plně se z obou stran zacínovaly. To je důležité u dlouhých rovných okapů, kde se uplatňují ve větší míře dilatační pohyby vlivem změn teploty. Na nerezové nýty jsou potřeba silné nýtovací kleště, aby došlo k dobrému dotažení spoje. Hliníkové nýty nelze použít, protože dojde k rychlé elektrochemické korozi spoje.
Co týká materiálu žlabů z 30 tých let m.st. byly pozinkované, silnější plech a hlavne vrstva zinku. čistý zinek se používal na víčka (konce žlabů) aby nepraskaly spoje. Ještě v letech 60-62, byla vrtsva zinku tak silná, že klempíři mohli používat ostrou kyselinu.Teď už snad všichni víme všechno.
Čistý zinkový plech se používal na drobnější složité věci nejspíš proto, protože byl velmi měkký a dal se snadno dřevěnou paličkou nebo dokonce rukou vytvarovat tak, jak bylo potřeba. Z pozinkovaného plechu to bylo výrazně pracnější a náročnější na dovednosti. Dneska, co jsem se díval, se třeba konce rýny lisují na nějaké formě. takže se nemusí kklempířsky nic sklepávat a napasovávat, stačí to jenom přiložit a připájet.
Editoval Radim (Včera 16:34:59)
Konce ryny, neboli čílka, se nemusí u některých provedení pájet. Přiloží se a naklepou, hrana okapu zaleze do falcu a roztáhne se. Tím se zafixuje. Pak stačí jen zevnitř přemáznout tmelem.
Dříve, když jsem si dělal okapy, tak mě letovaní přišlo pracné. Dnes, přesah 10 cm, nýt klempířský tmel a je hotovo. A hliníkového nýtu je netřeba se bát. Po dvaceti letech ani skvrnka rzi.
Čistým zinkovým plechem dělali chlapi detaily , právě různé přechody , opravy na výrobních halách . Ještě pár odtřižků mám .