SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 05-12-2008 18:47:04

780622
Člen
Místo: trnava/sk
Registrovaný: 05-10-2008
Příspěvky: 276

Re: Iskravar mig 150

sqad: mam trosku problem s nastavenim kombinacie prietok plynu - posun drotu - prud. prosim mozes mi napisat ako mas nastavenu zvaracku napr. pre tenke plechy? myslim vsetky parametre teda aj prietok aj posun aj stupen (myslim ze pre tenke plechy pouzivas ako ja 1)... dik


Jasic MIG250/TIG LcdVision 160PX DC + 9002X

Offline

 

#27 06-12-2008 00:29:16

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 244

Re: Iskravar mig 150

780622: Toto ešte ani ja nemám presne ,,vyladené" - nabudúce budem musieť spraviť nejaký minitest aká rýchlosť podávania je najlepšia. Ja som zatiaľ zváral jokle 40x30 väčšinou na napäťovom 3. stupni a rýchlosť posuvu som mal myslím na 2/10 až 2,5/10. Veľmi tenké plechy som zatiaľ neskúšal, ale to by som použil čo najmenšiu rýchlosť, pri ktorej by ten posuv/oblúk bol rovnomerný/stabilný.
Celkom dobre to je na začiatok popísané na tejto stránke http://www.mig-welding.co.uk/calculator.htm
Zišlo by sa to zmerať - napr. zasunúť drôt po koniec trysky, pustiť na napr. 10 alebo 20 sekúnd a zmerať pre každý stupeň o koľko sa vysunul za tento čas - ak budem mať čas tak to spravím, ale tak skoro to kvôli škole asi nebude...

Myslel som inak aj na to, či by bola blbosť motor posuvu napr. modelárskou prevodovkou sprevodovať do pomala na polovicu otáčok - tak ako je to teraz sa mi to zdá trochu rýchle, potom by bol asi lepšie využitý rozsah nastavenia posuvu, takisto by sa zvýšil krútiaci moment od motora... Musím to niekedy poriadne obzrieť.

Offline

 

#28 06-12-2008 02:13:48

780622
Člen
Místo: trnava/sk
Registrovaný: 05-10-2008
Příspěvky: 276

Re: Iskravar mig 150

sqad napsal(a):

780622: Toto ešte ani ja nemám presne ,,vyladené" - nabudúce budem musieť spraviť nejaký minitest aká rýchlosť podávania je najlepšia. Ja som zatiaľ zváral jokle 40x30 väčšinou na napäťovom 3. stupni a rýchlosť posuvu som mal myslím na 2/10 až 2,5/10. Veľmi tenké plechy som zatiaľ neskúšal, ale to by som použil čo najmenšiu rýchlosť, pri ktorej by ten posuv/oblúk bol rovnomerný/stabilný.
Celkom dobre to je na začiatok popísané na tejto stránke http://www.mig-welding.co.uk/calculator.htm
Zišlo by sa to zmerať - napr. zasunúť drôt po koniec trysky, pustiť na napr. 10 alebo 20 sekúnd a zmerať pre každý stupeň o koľko sa vysunul za tento čas - ak budem mať čas tak to spravím, ale tak skoro to kvôli škole asi nebude...

Myslel som inak aj na to, či by bola blbosť motor posuvu napr. modelárskou prevodovkou sprevodovať do pomala na polovicu otáčok - tak ako je to teraz sa mi to zdá trochu rýchle, potom by bol asi lepšie využitý rozsah nastavenia posuvu, takisto by sa zvýšil krútiaci moment od motora... Musím to niekedy poriadne obzrieť.

poznam tu webstranku, ale skor mam problem mozno s plynom?... skusal som od 4 po 7l/min CO2 a neviem ci sa pohybujem v tych dobrych hraniciach.... posuv a prud na hrubku materialu (na 0.8 - 1.0mm) som mal podla mig-welding.co.uk - je mi to blizke z co.uk (anglicko a tu ty irsky "blbci" snad funguju len podla tohto webu - nejde to?... kukni na mig-welding.co.uk .... ) nakolko som a skusam ten mig teraz v irsku.... :-(

Editoval 780622 (06-12-2008 12:14:46)


Jasic MIG250/TIG LcdVision 160PX DC + 9002X

Offline

 

#29 06-12-2008 10:26:52

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 1698
Web

Re: Iskravar mig 150

plyn sa nastavuje 8L/min


BERLAN BWIG 180 , Plazma DEDRA DESPi40, TMB-125, POWERMAT S-MAT 160 - OMI 165

Offline

 

#30 06-12-2008 16:53:57

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 244

Re: Iskravar mig 150

prietok 4 litre je veľmi málo. Tu na fóre bolo spomínané že prietok plynu v litroch za min. by mal byť zhruba desaťnásobok priemeru drôtu v milimetroch (alebo o niečo viac).
Ja som používal na 0.6 drôt prietok asi 7 litrov, ale závisí to asi aj od zvaru, niekedy treba trochu ubrať, ale niekedy zasa pridať - http://www.welding24.cz/Informace.html tu je to perfektne vysvetlené vo videu pre tig myslím...

Offline

 

#31 09-06-2013 00:25:29

Reostat
Člen
Registrovaný: 13-12-2012
Příspěvky: 85

Re: Iskravar mig 150

V prosinci minulého roku jsem se pustil do rapidní přestavby MIG 150 T.I.P .Po přestavbě jsem jí přejmenoval na MIG Raptor 150 big_smile. Jediné co musim ještě dodělat je filtrační kondenzátory Sv.napětí. Zde je více foto od začátku až do
včerejšího večera.
http://reostat.rajce.idnes.cz/Svarecka_Mig_Raptor_150/

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_fotografie0066.jpg

Takhle vypadala před renovací,původní majtel se do ní pokoušel narvat Eurohořák,jenomže asi nevěděl
že se prodává eurokonektor.Přívod sv.napětí přiletoval přímo na hořák,drát byl podávanej tak 50mm před hořákem
tak se to pěkně cuchalo,a celej hořák sthnul velkou hadicovou sponou,docela silnej tabák.smile

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p5090021.jpg

Šasí jsem musel komplet předělat,přdní deska taky,protože ta původní byla rozvrtaná jak ementál.big_smile

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p5110038.jpg

Původní kryt jsem zbavil původních pantů a doplnil magnetem,takže se celej kryt nasunuje,
je to pohodlnější a drží to dost dobře.Magnety jsou z pevného disku.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p5090019.jpg

Chlazení obstarávají dva 120mm ventilátory na 230V a jeden na boku,odsávací 80mm na 12V.
Dvě stodvacítky,jedna fouká na tlumivku a druhá na trafo,chlazení se zlepšilo o 100%,ten původní
foukal dost špatně,spíš ho tam dali aby se neřeklo.Když to zapnu tak hlučnost je přijatelná,ale spíš jsem měl strach že se to vznese.smile

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p5160017.jpg

Sv.trafo před renovací.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p5180007.jpg

Po renovaci,naštěstí je trafo koplet v mědi,akorát tlumivka je v hlíně bohužel.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p5200013.jpg

Nějaké to lakování,ten nápis je samolepka,vyřezával jsem ho skoro 2 hodiny.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p5210009.jpg

Montáž podavače a dodatečné odizolováni motoru pro sichr.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p5220006.jpg

Prostor podavače jsem nasvítil led světle,které si můžu zapnut nebo vypnout,druhým tlačítkem
spouštím motor podavače když měním drát.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p6060003.jpg

Pohled do rozdělané elektroinstalace,kamarád když to vidě tak mi řek,to neni svářečka ale atomovka.big_smile

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p5300003.jpg


Příprava DPS před osazováním.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p6080016.jpg

Přední panel je zhotoven z hliníku,je přestříkán stříbrnou barvou,a popisky,jsem vytisknul
na čirou samolepku.knoflíky a tlačítka jsem musel též zkrášlit barvou,funkce nebudu popisovat
jsou jasné z foto.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p6080023.jpg

Pořádný přívodní kabel 3*2,5mm guma délka 5m

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p6080028.jpg

No a takhle vypadá z předu

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p6080032.jpg

No a takhle vypadá ze zádu


http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p6080035.jpg

Ještě jedna s připojeným eurohořákem.smile

Editoval Reostat (12-06-2013 22:54:19)


Co má schořet, to schoří a co schoří, to neschníje... smile

Offline

 

#32 09-06-2013 00:47:09

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Iskravar mig 150

neviem ci by som toto nazval prestavbou skor by som pouzil slovo stavba,nadherna praca

Offline

 

#33 09-06-2013 16:25:46

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1026
Web

Re: Iskravar mig 150

Klobuk dole-stalo to kopec casu-len ta elektronika sa mi zda,ze je jej vela-ak otvorim FORMICU160 tak jeden plosak a dost a tu ich neako vela :-)


Kutil s.r.o.

Offline

 

#34 10-06-2013 08:26:59

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 244

Re: Iskravar mig 150

Mne sa tiež zdá táto prestavba až veľmi rozsiahla, každopádne vypadá to dobre.
Ja som sa tiež pustil do prestavby, a už som na konci, tak budeme môcť porovnať...

Offline

 

#35 10-06-2013 15:30:40

alll
Člen
Místo: ...
Registrovaný: 12-09-2009
Příspěvky: 3584

Re: Iskravar mig 150

to mel asi trošku pravdu stou atomovkou tolik elektroniky v takove hoby svařečce je celkem zbytečne, ale prace vypada velmi zdařile 4 tištaky by nahradila AEK 115/NEBO KTC 112.. a ty mají všechno co tam mate vy...


TIGER 205  / BINZEL MB 24/gama 160

Offline

 

#36 10-06-2013 15:40:53

Reostat
Člen
Registrovaný: 13-12-2012
Příspěvky: 85

Re: Iskravar mig 150

alll napsal(a):

to mel asi trošku pravdu stou atomovkou tolik elektroniky v takove hoby svařečce je celkem zbytečne, ale prace vypada velmi zdařile 4 tištaky by nahradila AEK 115/NEBO KTC 112.. a ty mají všechno co tam mate vy...

To je sice možný,ale proč budu kupovat drahou řídící desku,když si jí udělám sám,a pořádně bez kurvítek,ze šuplíkových zásob.smile


Co má schořet, to schoří a co schoří, to neschníje... smile

Offline

 

#37 10-06-2013 16:45:05

alll
Člen
Místo: ...
Registrovaný: 12-09-2009
Příspěvky: 3584

Re: Iskravar mig 150

Mislim ze ktc 112 nic takoveho jako kurvitko instalovane nema ješte jsem se nesetkal ze zavadou ktc 112 tištak je proveden kvalitne na bazi běžnych součastek kterelze pajet i bežnou trafopajkou. jen AEK 115 je dělana už jinak bežnou smd povrchovou montaží..


TIGER 205  / BINZEL MB 24/gama 160

Offline

 

#38 12-06-2013 22:54:27

Reostat
Člen
Registrovaný: 13-12-2012
Příspěvky: 85

Re: Iskravar mig 150

Tak jsem dnes přidal filtraci SV.napětí 3*6800uF/100V,ještě sem potom přidám fotku svárů jak to vaří.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p6110001.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4390_p6110002.jpg


Co má schořet, to schoří a co schoří, to neschníje... smile

Offline

 

#39 16-06-2013 20:56:20

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 244

Re: Iskravar mig 150

Prikladám fotografie mojej ,,mašiny" - riadiaca jednotka je len prototyp (na pohľad nič moc) - jadro je ATMega88, avšak funguje dosť spoľahlivo, tak tam asi aj zostane.

Chcel som zachovať čo najviac súčastí z pôvodného Iskravaru MIG 150. Použil som pôvodné trafo, tlmivku, usmerňovač, hlavný prepínač, ventilátor a skrinku.

Podávač je vymenený za lepší (CWF310-3 with roll dia 30x10/22 0,6-0,8 U + CCA1 s motorom OSLV 9900006 24 V, 25 W, 120 rpm od fy. Cooptim), zemný kábel vymemený za 16mm2, horák vymenený za Binzel MB 15 - 3m.

Doplnil som spínaný 24V 60W zdroj fy. Meanwell, ktorý napája posuv a riadiacu jednotku; SSR, ktoré za pomoci procesora pripája zváracie trafo presne v maxime sieťového napätia (s touto úpravou možem zapnúť trafo na najvyššom stupni naprázdno bez toho, aby vyrazilo C2 istič); elektromagnetický plynový ventil na 230V~, ktorý sa pripája k sieti optotriakom, kondenzátory Tesla (sériovo dva 2mF, 25V - avšak už mám kúpenú náhradu), a iné.

Funkcie, kt. som naprogramoval sú: 2T/4T, predfuk/dofuk pevný 500ms, reverzný chod posuvu (plynulý), reverzný chod posuvu (v režime krokovania), nastavenie dĺžky bodu pre 2T aj 4T pre max 4 sek, zastavenie posuvu drôtu pri režime 4T, pokiaľ netečie zvárací prúd.

Sľúbené fotky:
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/259_img_1.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/259_img_2.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/259_img_3.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/259_img_4.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/259_img_5.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/259_img_6.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/259_img_7.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/259_img_8.jpg

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/259_img_9.jpg

Zostáva to už len vyskúšať, ale nemám kde smile

Offline

 

#40 16-06-2013 21:31:54

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Iskravar mig 150

pekna uprava ten drziak horaku je prakticky,uvazujem ze tiez nieco podobne domontujem na svoj stroj akurat uchytenie budem riesit len magnetom

Offline

 

#41 16-06-2013 22:44:46

Reostat
Člen
Registrovaný: 13-12-2012
Příspěvky: 85

Re: Iskravar mig 150

Moc pěkná práce,je vidět že zde bylo také uděláno dost rachoty,gratuluju.


Co má schořet, to schoří a co schoří, to neschníje... smile

Offline

 

#42 16-06-2013 23:15:46

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 244

Re: Iskravar mig 150

Vďaka páni.

pavol.sk: Držiak, ktorý používam, je tiež magnetický.

Offline

 

#43 17-06-2013 09:51:42

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2461

Re: Iskravar mig 150

jaj tak,ja ze ide ten srob durch...mna na mojom iskravare najviac serie to drzadlo na posuvanie po dielni je to ok ale ked sa ma stroj prenasat tak penim zmesti sa tam akurat tak detska rucicka v tom plechu by malo byt vybranie alebo by malo byt to madlo ovela vacsie

Offline

 

#44 24-02-2018 13:38:56

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Zdarec chlapi!
Nikde jsem se nedočetl jednoho problému, který já s touhle svářečkou (Iskravar MIG150) mám již od začátku, tak se zeptám vás...
Vždy jsem s ní vařil plechařinu na 2stupeň - celkem pohoda... Ale problém byl, když jsem přepl na třetí stupeň, to mi občas vyhazovalo jistič - 16A.
Nikdy jsem to neřešil, protože jsem vařil vždy na dvojku. Teď se mi ale kolikrát nechce vytahovat elektrodu a na svařování jeklů chci použít COčko....
Co jsem ještě změnil, tak jsem přidal trafo na posuv drátu - Na dvojku to svařuje bombově - stabilně, je to mnohem lepší, než když byl motorek poháněn z hlavního trafa... ale na trojku a vyšší to vyhazuje o to dřív....
Pomohlo, když jsem dal na vstup kondenzátor (rozběhový pro elektromotory - 100uF ) .... ale i tak se stane, že to občas vyhodí a když chcete svařovat celý den, tak to by z toho jednoho mr*dlo...
Ještě pro upřesnění - vyhodí to hned co stisknu spínač na rukojeti, k samotnému oblouku ještě ani nedojde... takže jediná zátěž jsou ty trafa a posuv drátu....
Vidím, že tohle vlákno je starší, ale třeba mi někdo ještě kvalifikovaně odpoví...
Jinak jsem elektrotechnik, takže se nějakých zásahů nebojím..
Moc díky!

Offline

 

#45 24-02-2018 15:02:30

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4695

Re: Iskravar mig 150

Zkuste nejdříve kouknout, jestli už nemáte vypálenou izolaci na hubici. Má tam být uvnitř hubice nějaký kroužek, nevím z čeho je. Ten když už odejde, tak se hubice zkratuje proti průvlaku a trafo má zvýšený odběr, jde do zkratu. Jestli to není tím, tak je problém někde uvnitř svářečky.


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#46 24-02-2018 16:50:24

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Otestuji to i tím, že hubici sundám? To jsem zkusil a nepomohlo..

Offline

 

#47 24-02-2018 18:12:44

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4695

Re: Iskravar mig 150

Ano, pokud sundáte hubici, tak s tím svařovat nepůjde, ale už by to nemělo vyhazovat pojistky. Jestli problém přetrvává i po sundání hubice, tak je problém jinde. To už vám budou muset poradit jiní mistři přes elektro. Já tady psát raději nic nebudu.


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#48 24-02-2018 19:55:30

huat
Člen
Místo: Komárno
Registrovaný: 17-06-2009
Příspěvky: 662

Re: Iskravar mig 150

Preswne tento problém som mal s varmigom 1600.Mne to vyhadzovalo aj 20 ampérový istič na treťom stupni.Tak som ho vyradil a kúpil invertor.


malý PB autogen,kitin tig 170 LA,fronius transpocket 1500,magnum mig,mag 190II,tuson tucana 200 dc multi
+Všetko možné z Lidlu  a Obi a z blšáku

Offline

 

#49 25-02-2018 10:49:56

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1866

Re: Iskravar mig 150

Magnetizační proud. Pokud je elektroinstalace v dobrém stavu, měl by to vyřešit jistič 16A s charakteristikou C.
Edit.: jenom jsem nějak nepochopil #45 - kdyby byl zkrat v hubici, proč by to normálně jelo na 2. stupeň a na vyšší to pak vyhazovalo jistič?

Editoval Zdenek11 (25-02-2018 11:07:38)

Offline

 

#50 25-02-2018 10:54:39

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4695

Re: Iskravar mig 150

Já mám v garáži taky jistič 16A/C. B řada mi to taky utáhnul, ale když jsem svařoval delší dobu na vyšší sv. stupeň, tak mi to občas vyhodilo. Dělal jsem si novou elektriku, tak už jsem si při jednom dal jistič C řadu. Hlavní jistič mám 20A/B.


Omicron GAMA 1900L HF; Powermat PM-IMG 220t.
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS