SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Může mi někdo prosím vysvětlit proč je na tlumivce ještě pomocné vinutí ze slabšího drátu, které je spojené paralelně s tím silným jako třeba tady díky
http://www.gamasvar.cz/1975-trafa-a-tlu … -165a-1f-/
Je to závit nakrátko.Mění to indukčnost a vlastnosti tlumivky.
m.evil> Uvádíš ,že máš v AC DC tigu také tyristory,tak mě zajímá princip jak to máš řešené. Trafo 2f nebo 3F ,v sekundáru řízený usměrňovač ? jak máš řešený střídač ?
Sender: Trafo je 2F (TMB-125-1).
Tyristory slúžia iba na reguláciu prúdu .
Striedač zváračka neobsahuje .
Ja to taka ako sa u vás povie " prasárna" , ale funguje to.
Není možne nastaviť pomer medzi prievarom a čistením (balance) a frekvencia je pevne daná : 50 Hz .
Popis zapojenia : sú to 2 anti-paralelne 160A tyristory zapojené v sérii so zváracím trafom na sekundárnej strane a trafom jonizátora.
Medzi tým je samozrejme TIG horák a zemniaca svorka.
Editoval m.evil (17-11-2015 16:45:34)
Dej ho za můstek , když kond , tak ještě diodu .
m.evil > Takže při svařování DC můžeš měnit proud otevřením úhlu tyristorů a navíc přepínáním odboček na trafu ?
Při svařováno AC máš (graetzův) můstek vyřazený,nebo je zapojen jakoby do zkratu ? Aha,asi máš pouze ty dva tyristory bez usměrnění.Jak vaříš teda DC ?
Regulátor tyristorů je se zpětnou vazbou,nebo bez ?
Presne tak.
Na trafe nastavím maximálny prúd a potom si ho už tyristormi dokážem jemnejšie regulovať .
Za tyristormi mám trvalo zaradený graetzov mostík a mám spravené vývody pred a za usmerňovačom .
Podľa toho si potom zvolím ,či idem zvárať jednosmerným alebo striedavým prúdom.
Jonizátor je zaradený až za touto voľbou .
Regulácia tyristorov je bez spätnej väzby.
Jak s tlumivkou ? Je pomocná,hlavní,nebo žádná (pouze kondenzátory) ?
Tlmivka je pomocná 2x250W z pouličného osvetlenia .
To m.evil. Pri zvarovaní AC máš možnosť nastaviť veľkosti prúdov nezávisle zvlášť pre zváranie a zvlášť pre čistenie?
Nie nemám tu možnosť .
Je to 50 na 50 ...
Asi by to chcelo postaviť normálny striedač .
Toto je skôr taká núdzovka .
V práci máme original zváračky na hliník , tak to veľmi neriešim .
Si zavarím tam keď budem potrebovať ...
Nevíte jestli jsou kladky podavače drátu na co2 kalený nebo ne?
To m.evil: mohol by si prosim poskytnut nejaku schemu ako to mas vyriesene? Aspon principialne, tiez sa chcem do niecoho podobneho pustit,tak nech mam inspiraciu.
Dakujem
Tak neví někdo jak je to s těma kladkama podavače drátu, jestli jsou kalený ?
freeman napsal(a):
zaujimava otazka ja mam tiez jednu,ide to auto na benzin alebo naftu ?
pavol.sk napsal(a):
freeman napsal(a):
zaujimava otazka ja mam tiez jednu,ide to auto na benzin alebo naftu ?
Moje na naftu
Co je na tý otázce tak nesrozumitelnýho? Podavač si dělám celej sám, tak chci vědět jestli to mám kalit. Dozajista každej kdo má doma céóčko tak někdy měl rozdělanej podavač a někdo se dozajista pokoušel zjistit jestli materiál kladky s drážkou je tvrdej nebo ne. Stačila by odpověď jo nebo ne. Volal jsem kamarádovi ať do toho zkusí škrábnout a je to kalený.
Taky jsem si dělal celej podavač sám až na kladky.Ty jsem použil z WLSP 315.Na některých kladkách bylo vidět jakoby kaleny byly.Kdybych potřeboval vyrobit kolečko,zkusil bych mat 14220 ,kterej bych zakalil.
Třeba je někdo v obraze z čeho se to dělá a na jakou tvrdost se to kalí.
Oceľ 14220 je určená k cementovaniu. Uhlíka má cca 0,15.
jj,nacementovat a zakalit -tak jsem to myslel. Je vhodnější mat ?
to by ma nenapadlo ze sa niekto pusti do homemade podavaca a keby aj ano kladky by som osobne urcite kupil origos za tu namahu to nestoji ale ak mas moznost kalenia niekde v zavode a kamarata ktory nema nic insie na praci a bude sa s tym cely den hrat aby boli spravne zakalene/popustene a bude riskovat skrs dve koliecka za par šušňov vyhadzov zo zamestnania prosim...na tu tvoju otazku ci su kalene sa neda jednoznacne odpovedat,pokial sa pouzije kvalitny material tak je kalenie zbytocne pokial nemas pristup k takemu matarialu tak logicky nieco lahko dostupne a zakalit inac ak si dobre pametam niekto tu z fora yvrabal tieto kladky z obycajneho loziska
Záleží, co je pro koho dostupný a jaké má možnosti obrábění. např ocel stabilka -1.2842 (90MnCrV8, 19 312 / 19 313) Ocel uhlíková, nízkolegovaná Mn-V , nástrojová. Dobrá odolnost proti opotřebení, tvárnost za tepla a obrobitelnost po žíhání dobrá. Vyznačuje se rozměrovou stálostí při tepelném zpracování a dobrou prokalitelností v oleji, je dobře obrobitelná v žíhaném stavu. Tvrdost ve stavu žíhaném na měkko max. 220 HB Dosažitelná tvrdost po kalení 63 HRC.
Pokud je to na doma, tak to zas tak velkou odolnost nepotřebuje a nemusí být prokalený do hloubky. Takže i stříbřenka 1.2210 (115CrV3, 19 421) vyznačuje se střední prokalitelností při kalení v oleji a vodě, dobrou otěruvzdorností a dobrou houževnatostí při vysoké tvrdosti. Obtížná tvárnost za tepla a dobrá obrobitelnost v žíhaném stavu.
Tých vhodných oceli je neurekom. Veľmi odol ná je napr. 19 436 - tj. poldi 2002 alebo 19 437 - tj. poldi 2002 special, ale vyhovie aj 11700, 11600, 12060 a pod.