SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 11-10-2016 19:39:55

spitfire
Člen
Registrovaný: 07-10-2016
Příspěvky: 11

Re: Výroba obalu nabíječky na elektromobil

jirkati napsal(a):

Nějak tomu přestávám rozumět. Už vlastně nepoznám, co vlastně spitfire chce. Chtělo by to asi nějakou podrobnou definici.
Např.:
- Požadavky na vzhled
- Požadavky na životnost
- Požadavky na mechanickou pevnost
- Požadavky na základní rozměry
- Požadavky na klimatickou odolnost
- Požadavky na elektrické vlastnosti
Po zhodnocení toho všeho asi vyjde nejlevněji zhotovení z nerezového plechu, z nerezových profilů apod. I když některé nerezové materiály nemají trvalé vzhledové vlastnosti při venkovním použití.
Pak samozřejmě je ještě možnost použití jiných materiálů, s kvalitní - tedy drahou povrchovou úpravou.

Obepsal jsem pár firem, dostal nějaké nabídky. Ty dvě "věže" tedy předběžný model co jsem postoval by mi byla schopná vyrobit z nerezu o síle 1,5mm za cca 4000 komplet, tedy cena dobrá. Původně jsem to chtěl z jeklů, ale tam je problém že většina jeklů co jsem našel v rozměru co potřebuji má sílu stěny na mé potřeby moc velkou (4mm a tlustší).

K tomu co jsi napsal, dám to v bodech, vždy s odpovědí.

- Požadavky na vzhled - Vzhled materiálu chci mít cca jako na té fotce co jsem dával modelu, tedy chci aby to mělo matný (broušený) vzhled. Z důvodu vzhledu jsem také upustil od toho velkého podstavce na kterém to má být, jelikož by přes něj se chodilo pro kabel a byl by totálně podřený od bordelu z bot.
- Požadavky na životnost - Stojan bude stát venku, tedy aby nijak nekorodoval, neoxidoval po dobu životnosti zařízení ( počítejme tedy cca 5 let?)
- Požadavky na mechanickou pevnost - Měl by vydržet to že se o něj někdo opře, nepromáčkne ho, dítě na to vyleze...
- Požadavky na základní rozměry - přední věž bude mít rozměr (pravděpodobně) 250x100mm tloušťky a délka asi 80cm-1m, zadní věž bude mít 300x100 a výšku 1,5m
- Požadavky na klimatickou odolnost - odolnost proti dešti
- Požadavky na elektrické vlastnosti - tyto požadavky ze zákona pokud vím nejsou žádné, stejně jako požadavky na ohnivzdornost ( v EU je firma co dělá nabíjecí sloupek ze dřeva...)

Editoval spitfire (11-10-2016 19:40:08)

Offline

 

#27 11-10-2016 20:22:36

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Výroba obalu nabíječky na elektromobil

No, a o tom to je. Kdybys takhle (případně i s cenou) popsal své představy na začátku, tak se diskuse a rady mohly zaměřit právě na ty požadavky a povídání mimo téma by se určitě omezilo.

Offline

 

#28 11-10-2016 21:13:13

spitfire
Člen
Registrovaný: 07-10-2016
Příspěvky: 11

Re: Výroba obalu nabíječky na elektromobil

Je mi to jasný - na druhou stranu jsem opravdu laik.. nebýt tohoto fora, nevím co to je jekl.. takže mé dotazy se měnily spolu s mými informacemi.

Offline

 

#29 12-10-2016 12:18:50

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Výroba obalu nabíječky na elektromobil

Takže nepotřebuješ žádnou "krabičku" ale venkovní nabíjecí panel.

Uvedeného tvaru a požadované pevnosti - odolnosti proti nabourání vychází asi nejlépe do země zabetonovaný jakl příslušných rozměrů. Dole těsně nad zemí otvor, kterým se protáhne příslušný kabel , nahoře odnímatelná stříška, přes kterou se tam shora dodá elektronický "obsah" toho panelu.
Z hliníku by ten sloupek kvůli požadované  pevnosti musel být asi odlévaný a to je poměrně drahé. A do toho betonu by musel mít zabetonovanou  patku na přišroubování. Sbodovaný z ohnutého hliníkového plechu by asi byl málo pevný, i když asi jinak by byl levný a snadno by šel povrchově upravit.
Svařený z nějakých silnějších plechů nebo pásoviny by asi byl hodně drahý. 

"Lite" verze by potom mohla být: V kutilských potřebách prodávají kotvy na kotvení dřevostaveb do země. Jsou to konstrukce z dvou pozinků v kříži dlouhé tak do jednoho metru, které mají nahoře patku přizpůsobenou pro trám příslušné síly. Ty by se mohly zatlouct do měkčí země či zakopat do země na úroveň půdy a na ně postavit ten sloupek, v lite verzi sbodovaný nebo třeba jen snýtovaný trhacími nýty z toho hliníkového plechu. Nebo z pozinkovaného plechu nebo z Alusinu - pohliníkovaného plechu. Nýty nebo stopy po bodování či svařování by se pak zykryly přišroubovanou lištou, buď přímo jen okrasnou z nějakého plastu nebo i nějakou pevnější jako výztuhu sloupku.
Nebo další lite verze, v prodejně plastových polotovarů jsem kdysi viděl plastové duté čtvercové a obdélníkové nosníky z nějakéhoho snad  laminátu v rozměrech běžných větších jaklů. Mělo by to jít poměrně dobře řezat nebo do toho vykružovat otvory běžnými řezacími prostředky. Takže by neměl být problém se zpracováním. Stejně jako s povrchovkou, pokud se použijí barvy na plast. Nebo možná jsou ty plasty už dnes barevné přímo v hmotě. Ale nevím, kde to bylo, od té doby jsem k ničemu ty plastové polotovary nepotřeboval hledat.

Editoval Radim (12-10-2016 12:32:04)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče