SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
No, je to můj obor, ale z paměti už to dávno zmizelo. Musel jsem hledat
rcp napsal(a):
...Rozvinutý: 2300W max 230V (16A)...
...to nejako nesedí... ...jedine, že by šikmookí konečne priznali skutočné parametre :-D.
pafik1605 napsal(a):
No, je to můj obor, ale z paměti už to dávno zmizelo. Musel jsem hledat
Hlavní je že víte kde hledat.
FF napsal(a):
rcp napsal(a):
...Rozvinutý: 2300W max 230V (16A)...
...to nejako nesedí... ...jedine, že by šikmookí konečne priznali skutočné parametre :-D.
Tak když koupíte ty kouzelné prodlužovačky, které mají na štítku 3x1,5mm², přitom je uvnitř sotva 3x0,75mm², tak se není čemu divit.
Ládes napsal(a):
Hlavní je že víte kde hledat.
Což o to, na to maj browsery takový políčko . Hlavní je si vzpomenou, co to vlastně chci hledat .
Čekal jsem, že to odborně změří někdo z profesionálů, ale asi nemají vhodnou prodlužovačku, takže se budete muset spokojit pouze s měřením telefonem, které provedl Tazz a hodnotami co jsem změřil já.
Kabel 3x1,5mm² CGSG (GUMA), délka 25m, plastový buben, výrobce Munos Jihlava
Povolené zatížení:
• smotaný 1100V/5A,
• rozmotaný 3000W/16A
Podmínky při měření: teplota 21°C, měřeno bez zatížení, včetně vidlice a zásuvky, můstkem při frekvenci1kHz.
Smotaný stav (smotáno neuspořádaně)
• Kapacita pracovních vodičů 1,82nF
• Celkový odpor pracovních vodičů 695mΩ (Vypočítaná hodnota měděného vodiče o průřezu 1,5mm², délky 50m je 595 mΩ, přechodový odpor vypočítaný 100mΩ)
• Indukčnost jednoho vodiče 244µH (impedance při 50Hz Z= 76,6mΩ)
• Celková indukčnost pracovních vodičů 17,5 µH (impedance při 50Hz Z= 5,5mΩ)
Rozmotaný stav
• Indukčnost jednoho vodiče 23,3 µH (roztaženo, kabel uprostřed přehnut a veden souběžně ve vzdálenosti cca10cm zpět k měřidlu)
• Celková indukčnost pracovních vodičů 17,2 µH (roztaženo do přímky)
Z měření je vidět, že indukčnost pracovních vodičů se při navinutí na cívku sice zvýší (o 0,3µH), ale pro běžné síťové frekvence to má zanedbatelný vliv. Podstatnější je nárůst indukčnosti smotané prodlužovačky, pokud se proud nevrací ze spotřebiče druhým pracovním vodičem, nebo ochranným vodičem (zkratový proud teče uzemněnou konstrukcí) při absenci proudového chrániče. V tomto případě 25m kabelu to ale také není nijak dramatické (jde o to, aby v případě zkratu bylo dosaženo dostatečné velikosti proudu a v dostatečně krátkém časovém úseku vypadl jistič- podmínka ochrany nulováním, tedy zde má vliv i hodnota jističe).
Komplexní impedanci si může každý spočítat, dle výše uvedených vzorců. Jen ještě jednou připomínám, že odpor mědi je závislý na teplotě a že měď má teplotní koeficient 4mΩ/°C.
Editoval pt.kbely (31-10-2016 15:22:27)
Tedy žasnu, jak se tu už na pěti stranách ztrácí čas debatou o ničem
1,5 průřez v PVC izolaci je tak pro domácí spotřebiče, na práci je 2,5 v gumě a hlavně rozmotaný, tak jaká debata
JardaK napsal(a):
Tedy žasnu, jak se tu už na pěti stranách ztrácí čas debatou o ničem
1,5 průřez v PVC izolaci je tak pro domácí spotřebiče, na práci je 2,5 v gumě a hlavně rozmotaný, tak jaká debata
Áno, a myslím že už bude tejto debate koniec. Rovnako si ale myslím, že príspevok od pt.kbely bol veľmi potrebný a prínosný, aby sa táto večná téma dúfam už konečne uzavrela. Už chápem, prečo toľko ľudí verí konšpiračným teóriám. Tam kde je viera, fakty nemajú šancu.
No, na 5 - 10 metrů, když třeba je zásuvka příliš daleko, bych prodlužovačku 3x1,5mm klidně i bral. Delší prodlužka jednoznačně 3x2,5 mm.
Jinak mně se osvědčilo používat prodlužky dvě napojené za sebou. Jednu dlouhou na přivedení elektřiny a jednu právě krátkou, jen pár metrů dlouhou, právě na těch posledních několik metrů, kde prodlužka dostává mechanicky zabrat. Kde se po prudlužce šlape, při svařování padají jiskry, u sekačky se třebaa plete pod sekačku....
Ted jsme několikrát vařili na 130A na 50m prodlužovačce 3x1,5mm z marketu a všechno fungovalo, bud rozmotaných 50m, nebo 30-40 vymotaných a zbytek zůstal na bubnu. Bylo to tedy tak 0,5-1h práce, víc asi ne. Jinak máme ještě udělanou 40m 3x2,5, ale to je pomalejší manipulace
jees: Niektoré zváračky dokážu fungovať aj so značným poklesom napätia, najme ak majú PFC. To že si pri zváraní nemal 2 lázne, jednú kovovú pri zváraní a jednú polyetylénovú z izolácie predlžovačky pripíš priaznivej konštalácii Merkúra a Jupitera. Teda, 1.ň je u nás november, u vás listopad.Šnúra bola viac podchladená ako uprostred leta. 2.) nevaril si v kuse hodinu ale boli tam prestávky. Čast pracovného času si mal šnúru odvinutú. Neverím, že si vzhľadom na túto komunikáciu neoveril oteplenie šnúry.
To, že má svářečka PFC neznamená, že nepotřebuje dodat výkon. To P na začátku není zkratka pro Perpetum mobile. Když má pokles napětí na vstupních svorkách, tak si vezme víc proudu. Dodanej výkon na udržení parametrů oblouku je pořád stejnej.
pafik1605 napsal(a):
To, že má svářečka PFC neznamená, že nepotřebuje dodat výkon. To P na začátku není zkratka pro Perpetum mobile. Když má pokles napětí na vstupních svorkách, tak si vezme víc proudu. Dodanej výkon na udržení parametrů oblouku je pořád stejnej.
Až na to, že svářečka bez PFC má až o ¼ větší proud a taky podstatně vyšší špičkový proud při stejném výkonu, ale to by bylo zase na delší zbytečnou diskuzi a další měření sem už dávat nechci.
senior: PFC to má, je to Omicron Gamastar. Teplotu jsem neověřoval, byla tam práce venku až do 21h a už nebyla nálada, energie a čas. Bylo to předminulý a minulý týden, takže relativně teplo, konec října/októbra (píše se oktober nebo október ?, teď nevím, myslím ó). Bylo to asi stylem ca 5 elektrod, podívat se jak to vypadá, 5 elektrod ... Tímto tempem nemá vliv to, jaká se použije prodlužovačka.
Zajímavé bylo, když jsem odjížděl, jakoby se otevřelo nebe a zaslechl jsem něco jako "Kdyby jsi měl Picomig ...."
Schválně jsem to zkusil na stařičkém 30 metrovém bubnu a kusu traverzy co zbyl z jedné akce.A 3 kusy elektrod 2,5x350 na 88-90A(hned po sobě) nijak neovlivnily izolaci ani chování při svařování a navinutém bubnu se dá se říct nijak nezměnilo.Po testu s 3,2x450 na 120A se jen závity na prodlužce kapku hůř napřimují,jinak žádná změna.Vím ale že lidi koukají hodně na cenu,takže raději koupí levnější buben s "tenčí žilou".
Zdravim taky jsem znal jednoho blazna co používal na svařovaní 30 metrovou prodlužku na bubnu sem tam neco malo rozmotal pruřez kabalu byl 0.75M svařoval gamou 160 jednou se mu buben pěkně seškvařil v léte tak si konečně dal říct a vyrobil si prodlužku 30M 3x 2.5 aprej gama svařuje líp ja používam jen z nouze 3x1.5 nejakou marketovku na 2 až 3 elektrody co vyvařím za měsíc to stačí jinak používam prodlužku 4x 4 .0 3F s redukcí na 1 fazi když potřebuji vařit více jen Čas od času samože gama vaří líp než na te marketovce..
pt.kbely napsal(a):
Až na to, že svářečka bez PFC má až o ¼ větší proud a taky podstatně vyšší špičkový proud při stejném výkonu, ale to by bylo zase na delší zbytečnou diskuzi a další měření sem už dávat nechci.
Takže přece jen perpetum mobile?
PFC způsobí, že ztráty v prodlužce a celém rozvodu výrazně poklesnou.
Jak je nyní čím dál víc svářeček s PFC a to PFC je čím dál kvalitnější, tak o toto klesají problémy při svařování s dlouhými prodlužkami a s prodlužkami s malým průřezem žil.
Další stupeň by mohlo být řízení mikroprocesorem, například že program pozná, že svářečka je zapojená na dlouhé nebo nekvalitní prodlužovačce a za cenu nějakého zhoršení svařovacích vlastností třeba upraví svařovací režim tak, že invertor v součtu spotřebuje méně proudu a tudíž lépe snese hodně dlouhou prodlužovačku nebo obecně nekvalitní rozvod elektřiny.
Ztraty nepoklesnou .Nemají jak .
Více http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/HBD853-D.PDF
PFC dle Wikipedie https://cs.wikipedia.org/wiki/Kompenzac … in%C3%ADku
Neznám přesnou definici perpetum mobile, ani jsem se o to nikdy nezajímal, ale pochybuji, že se dá do té kategorie zařadit něco, co má v nejoptimálnější části výkonového rozsahu ztráty okolo 10% (pochopitelně zde nejsou započítány ztráty na přívodu, prodlužovačky).
Aktivní PFC funguje podobně jako zvyšující zdroj, proto odběr energie probíhá po delší dobu periody než u zařízení bez PFC. Proto má invertor bez PFC větší špičkový proud, ztráta napětí je pak I*R, tento úbytek musí dohnat ještě vyšším proudem. Další věc jsou větší jalové proudy, ty sice nesníží účinnost samotného invertoru, ale dále zvýší úbytek napětí na přívodu a taky ztráty na něm I²*R. I tento úbytek je nutno dohnat vyšším proudem
Máš pt.kbely sice pravdu , ale je to stejné , jako s tím smotaným prodlužovákem . Mluvíš maximálně o jednotkách procent . Sám mám zásadu , že se věcmi do 10% nezabývám . Však lidé v běžném životě také ne .
pt.kbely napsal(a):
Neznám přesnou definici perpetum mobile, ani jsem se o to nikdy nezajímal, ale pochybuji, že se dá do té kategorie zařadit něco, co má v nejoptimálnější části výkonového rozsahu ztráty okolo 10% (pochopitelně zde nejsou započítány ztráty na přívodu, prodlužovačky).
Aktivní PFC funguje podobně jako zvyšující zdroj, proto odběr energie probíhá po delší dobu periody než u zařízení bez PFC. Proto má invertor bez PFC větší špičkový proud, ztráta napětí je pak I*R, tento úbytek musí dohnat ještě vyšším proudem. Další věc jsou větší jalové proudy, ty sice nesníží účinnost samotného invertoru, ale dále zvýší úbytek napětí na přívodu a taky ztráty na něm I²*R. I tento úbytek je nutno dohnat vyšším proudem
Perpeetum mobile (přesně napsáno) je něco, z čeho odebíráš víc energie, než jsi tomu dodal. Laicky řečeno.
Výraz "nejoptimálnější" je ptákovina, protože pochází z latinského optimus, což znamená nejlepší. Bohužel nešvar používání slova "nejnejlepší" je v hovorovém jazyce zcela běžný.
PFC je v principu kompenzace jalových proudů, které běhají zbůhdarma sem tam bez využití a zvyšují tak nápor na jistič. To je ta imaginární složka proudu j x omega x L, která se přičítá k reálnému proudu (ona prodlužka má taky kapacitu, kde proud zase předbíhá napětí, ten se taky vektorově sčítá s reálným proudem). Ve skutečnosti PFC pravděpodobně kompenzuje jalovou složku proudu nejen na prodlužce, ale i na drátech ve zdi a možná až do rozvodny. Prostě podle toho, jak je nastavené, tolik kompenzuje, a neptá se, kde zrovna ten proud teče
to bobobo: Platí tvoje tvrzení i pro vejplatu?
Editoval pafik1605 (02-11-2016 15:54:23)
pafik1605 napsal(a):
PFC je v principu kompenzace jalových proudů, které běhají zbůhdarma sem tam bez využití a zvyšují tak nápor na jistič. To je ta imaginární složka proudu j x omega x L, která se přičítá k reálnému proudu (ona prodlužka má taky kapacitu, kde proud zase předbíhá napětí, ten se taky vektorově sčítá s reálným proudem). Ve skutečnosti PFC pravděpodobně kompenzuje jalovou složku proudu nejen na prodlužce, ale i na drátech ve zdi a možná až do rozvodny. Prostě podle toho, jak je nastavené, tolik kompenzuje, a neptá se, kde zrovna ten proud teče...
Pafíku, u měničů je to trošku jinak, tam se kompenzuje něco jiného. Zkus si to trošku nastudovat.
Doporučuju přečíst toto http://www.powersoft-audio.com/en/techn … wer-supply