SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
mám túto zváračku a niečo ju niekde zoskratovalo ako som jej počas zvárania pridal zo 150 na 280 A. Preto ,že som neelektrikár tak som sa rozhodol , že ju preskúšam empiricky a zistil som, že ak odpojím označený kontakt tak nevyrazí poistky a zváračka začne hučať. Je možné ešte túto závadu odstrániť alebo je už odpísaná a nemá význam sa ňou zaoberať.
[/url]![]()
Ako vies,ze ju nieco zoskratovalo? Daj to premerat niekomu kto vie opravit zvaracky a nepokusaj sa to opravovat a odpajat vodice stylom pokus a omyl lebo narobis este vacsie skody ![]()
Lebo vyrazilo istič a keď odpojím ten spoj tak už nevyráža. Je problém dať ju opraviť na blízku je len jeden macher a ten si účtuje iné sumy. Už som do nej vrazil v priebehu troch rokov 150 eur.
Jaká je velikost jističe, který vám to vyrazilo?
Záleží hlavně v jakém je stavu svářečka celkově, co jste nechal za těch odhadem 4500,- kč opravovat a co je ten drát který odpojujete.
Podle mě je ten drát vývod některé z primárních cívek. Regulace proudu je asi odbočkami na primární straně pomocí několika odboček. Odpojením uvedeného drátu nejspíše odpojíte tu část vinutí, která je špatná, nebo v lepším případě máte moc slabé jističe, neutáhnou vám to a odpojením uvedeného drátu snížíte výkon svářečky.
Jestli je na svářečce uvedeno jištění max. 37A, tak jistič 32A je slabý.
Editoval varok (05-02-2017 15:22:50)
Varok Zu ma myslim podobnu konstrukciu ako vtu- tyristorovy mostik a stym aj plynule nastavenie prudu,ze rozmyslam o akych odbockach tu pises ? Mam este v dielni aj vtu a kamarat ma aj zu a na 32A istici sa to da spustit aj bez sofstartu aj zvarat s 4 elektrodou
Tuhle svářečku ale tu WTU 315 což je asi podobné jsme měli na učnáku ve sv. škole a v jedné firmě co jsem dělal. Nevím jak je to uvnitř, ale proč by bylo na cívce trafa tolik vývodů?
Tu mas ej pekne popisany rozdiel http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1178
Aha, tak jsou jiné. To se potom omlouvám. Co jsme vždycky na učňáku ty WTUčka vyfoukávali bez krytu, bylo tam klasické třífázové trafo, usměrnovač, tlumivka a nějaká DPS. ZU bude asi tedy jiné.
Ĺudia sme rôzni a tak iba so zapretim budem impertinentný. . Píšem k veci ( všetky omáčky vynechávam ) a očakávam odpovede k veci čakám, že mi tu napíše znalec a nie väčší amatér ako som ja. Ak sa nenájde macher tak nič sa nedeje. Preto je mi nepríjemné ak sa tu niekto zosmiešňuje.
Zdenek11 napsal(a):
Jaká je velikost jističe, který vám to vyrazilo?
To sú začiatky a konce cievok. Na ostatné neodpoviem lebo si nepamätám a tie ďaľšie otázky považujem za bezpredmetné. Prípájam foto pre lepší prehľad.![]()
varok napsal(a):
Záleží hlavně v jakém je stavu svářečka celkově, co jste nechal za těch odhadem 4500,- kč opravovat a co je ten drát který odpojujete.
Podle mě je ten drát vývod některé z primárních cívek. Regulace proudu je asi odbočkami na primární straně pomocí několika odboček. Odpojením uvedeného drátu nejspíše odpojíte tu část vinutí, která je špatná, nebo v lepším případě máte moc slabé jističe, neutáhnou vám to a odpojením uvedeného drátu snížíte výkon svářečky.
Jestli je na svářečce uvedeno jištění max. 37A, tak jistič 32A je slabý.
Editoval aga1001 (05-02-2017 23:28:28)
Taky si myslím (jak píše varok),že je ten vodič jeden konec jedné z primárních cívek trafa.Bylo by třeba proměřit.Škoda že není víc fotek (i z boku trafa).
Sice je trafo nějaké zvláštní konstrukce, ale princip je podle mě stejný jako u obyčejného trafa.
Zkuste napsat panu Štěpánkovi, ten se zabývá takovými svářečkami a dejte vědět jak to dopadlo. Je na stránkách svarecky.com
Varok nemyslí , varok jako obvykle plácá a neví o čem . Svářet pořádně neumí , ale do elektriky by se cpal . Odpojit usměrňovač , zapnout .
Myslíš odpor ? Lebo keď som to presvecoval - prezváňal tak tie kontakty svietia každý s každým. Potrebujem radu čo merať .
Sender napsal(a):
Taky si myslím (jak píše varok),že je ten vodič jeden konec jedné z primárních cívek trafa.Bylo by třeba proměřit.Škoda že není víc fotek (i z boku trafa).
Editoval aga1001 (06-02-2017 15:01:04)
Chlapi to je tu len zraz amatérov a žiadny fachman sa tu nenájde? nikto ešte nenapísal k veci tá mašina to je starý komančovský stroj Som teda prekvapený, že je o ňom veľmi málo zmienok a preto som ho považoval za spoľahlivý. Chybou bolo , že som pri jeho zaťažený pridal 130 A.
Editoval aga1001 (06-02-2017 15:07:38)
Odpojiť usmerňovč znamená odpojiť diódy?
bobobo napsal(a):
Varok nemyslí , varok jako obvykle plácá a neví o čem . Svářet pořádně neumí , ale do elektriky by se cpal . Odpojit usměrňovač , zapnout .
Editoval aga1001 (06-02-2017 17:00:12)
bobobo napsal(a):
Varok nemyslí , varok jako obvykle plácá a neví o čem . Svářet pořádně neumí.
Však bobobo taky ne. Tak nevím do koho tady tlačí. COčkem umím dobře a to mi stačí.
Zase jeden příspěvek o ničem. Raději jste měl poradit!
Editoval varok (06-02-2017 15:15:59)
Určite ma chuť a čas sa zabávať so starou šunkou. Celé roky čaká kým sa mu ozvem.
varok napsal(a):
Sice je trafo nějaké zvláštní konstrukce, ale princip je podle mě stejný jako u obyčejného trafa.
Zkuste napsat panu Štěpánkovi, ten se zabývá takovými svářečkami a dejte vědět jak to dopadlo. Je na stránkách svarecky.com
Praveze tento pan Stepanek sa specializuje aj na stare zvaracky-ze mu zavolaj a mozno ti poradi lebo nie vsetko sa da cez telefon zdiagnostikovat alebo Je tu este na fore opravar Styles tak mozno sa ozve ![]()
Veď ja potrebujem len aby mi niekto múdry povedal aké hodnoty je potrebné odmerať pre určenie skratu či stačí prezvonenie lebo tam komunikuje každý kontakt s každým alebo je potrebné namerať určité hodnoty odporu . Tak sa mi vidí, že na to prídem sám skôr ako tu dočkám na slovo fachmana. Teda ak idem na to s rozumom tak jediné čo môžem merať je odpor, ale neviem v akom rozmedzí s mám pohybovať.
Joe66 napsal(a):
Praveze tento pan Stepanek sa specializuje aj na stare zvaracky-ze mu zavolaj a mozno ti poradi lebo nie vsetko sa da cez telefon zdiagnostikovat alebo Je tu este na fore opravar Styles tak mozno sa ozve
změřil jsi to nosem? - normálně si k tomu čuchni
podle fotek bych řek že je to normálně spálený, vyhořelý, mezizávitové zkraty. Asi se to blbě chladilo. Oprava převinutím trafa.
Sorry že se do toho montuju - taky nejsem elektrikář ani to nemusím mít napsané v popisu ![]()
Mezizávitový zkrat těžko změříš.Nejjednodušší je to řešit vylučovací metodou.Takže od začátku:
1)změřil bych,jestli jdou na svorkovnici všechny tři fáze.
2)na primární straně trafa bejvají kondenzátory.Změřil bych jestli nejsou ve zkratu
3)odpojil bych usměrňovač a zkusil zapnout (pokud vyletí jistič,je na trafu mezizávitovej zkrat).Pokud je jistič OK,tak bych pokračoval bodem 4
4)proměřil bych diody a tyristory na výstupu trafa (dle popisu to má mít polořízenej usměrňovač)
Štěpánek je servisák za velké prachy . Nikdy nikomu nic neporadil . Ano , své vědomosti ti za těžké prachy prodá . Je to jen normální konstatování . Já bych toto neuměl , proto nepodnikám . No a sender se dostal tam , co jsem ti dávno napsal .
Ďakujem, fakt konkrétna rada a myslím, že Jej aj rozumiem. Tri fázy idú na svorkovnicu a na ne je napojených tých desať kontaktov s cievok . Kondíky som našiel a sú prasknuté obaly takže asi nejaký problém bude v nich. Ďalej to budem riešiť keď sa ku tomu dostanem a dodám aj foto.
Sender napsal(a):
Mezizávitový zkrat těžko změříš.Nejjednodušší je to řešit vylučovací metodou.Takže od začátku:
1)změřil bych,jestli jdou na svorkovnici všechny tři fáze.
2)na primární straně trafa bejvají kondenzátory.Změřil bych jestli nejsou ve zkratu
3)odpojil bych usměrňovač a zkusil zapnout (pokud vyletí jistič,je na trafu mezizávitovej zkrat).Pokud je jistič OK,tak bych pokračoval bodem 4
4)proměřil bych diody a tyristory na výstupu trafa (dle popisu to má mít polořízenej usměrňovač)