SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Chlapi víte , že se dají z PC posílat majly ?
bobobo: Vime ale vadi popis opravy?
Bobobo: Ono to může taky další uživatele unimiga trknout, jakou cestou se při opravě vydat, a jaká cesta nebyla zcela úspěšná.. Proto to s dovolením píšeme takto otevřeně :-)
No většinou zde jen volně protahujete šlachy .
tak unimiga jsem zdarne dokoncil takhle vypada ve finale:
zkusebni svar na pasovine 30x5:
na napetove desce od kolegy pecha jsem svaroval nerez cca 10 hodin behu stroje ( prevazne bodovani ) a deska funguje jak ma
v prubehu se mi stala dalsi zavada na dofuku plynu - obcas se nezavrel ventil po odpadnuti re1 re4 a s2 a bylo potreba zmacknout i nekolikrat tlacitko horaku aby se ventil uzavrel. Tuto zavadu zpusobil stykac na "základni desce" s2 (zustaval prilepeny kontakt) byl vymenen za original K10E s civkou 42ac
momentalne pracuji na zprovozneni pulzace pusuvu dratu oznacenou na schematu CK (desticka s rizenim je vlozena v ovladacim panelu na rameni)
Editoval groowy (09-11-2014 21:39:23)
dnes jsem zprovoznil pulzaci posuvu dratu ve dvou kusech:
prvni mela ohly zobacek ovladajici spinac v potenciometru P1 a je osazena KZ714 a 2w odporem R1
druha je osazena 2mi sklenenymi zenerkami zapojenymy paralelne, odpor R1 byl pouze 0.5W a byl prepaleny ( pri provozu dostava dost zabrat menil bych ho za 5W )
prikladam schema:
Editoval groowy (10-11-2014 20:35:57)
po zprovozneni napetove desky jsem se pustil do desky logiky a zakopany pes byl zde:
pech. napsal(a):
procházím relé lun, jsou krom re4 v dobrém stavu, re4 má dva kontakty trochu opálené, ale když jsem ho vyjmul a zkusil proměřit zmáčknuté, tak převádí
kontakt 1re2 zustaval sepnuty a pres odpor 2k2 zaskratoval gate tyrystoru T9 - tento tyrystor se choval jako npn tranzistor tak jsem ho vymenil za opravdu tyrystor plus vymena re1-re2-re4 a deska funguje jak ma
svar na deskach rizeni z pechova unimiga:
detail uchyceni rele lun v patici pro ty co by nevedeli ( pri vyndani z unimiga byly pojistujici dratky protoceny o 90st )
a ted uz jen prodratovat do puvodniho stavu ponicenou kabelaz
mno ono to vařilo slušně - když to zrovna vařilo, krumpl, problém byl hlavně to, že sice moje řízení posuvu nedávalo asi plnou rychlost, což se dalo dohnat silnějším drátem, ale spolehlivost.. člověk to zapne dvakrát za tejden a každej měsíc nějakej kontakt, pojistka, studeňák..... :-)
Ty potenciometry jsi použil původní? jeden se mi zdál že není úplně OK... ale už nevím kterej, Jeden byl z toho "dálkovýho ovládání" na motoru podavače na posuv, a druhej na napětí..
Jinak ten propoj spodku a vršku, pinově nesedí, pro případ, že bys k tomu chtěl připojit jinej vršek, ale to už jsi asi zjistil :-)
Pech: tvoje desky rizeni mam ve svym unimigu a ta kabelaz se vsim co si pridal je uz vystrihana
Nalož s ním dle svýho uvážení, ty už si poradíš :-)
unimig opet potrapil pred svatky a to zavadou ktera se projevovala takto: pri zapnuti hlavnim vypinacem povyjel drat o cca 20-50cm samovolne aniz by bylo smackle tlacitko horaku, pri svarovani se stavalo ze vse fungovalo tak jak ma a po uvolneni tlacitka na horaku se drat rozjel plnou rychlosti a vyjel metr az dva a kdyz byla svarecka zapla a zrovna nesvarovala tak drat vyjel nebo zapulzoval v ramci centimetru a toto vse se delo vyjimecne ( 2 dny nic pak nekolikrat po sobe pak zase nekolid dni nic atd) kdyz se takhle rozbehl motor tak se neodpojil brzdici odpor (nastesti shorel on a ne tyrystor) misto tohoto odporu se mi pri teto situaci osvedcila H4 s vlakny v serii (motor ubrzdi spolehlive a neznici tyrystor kdyz se neodpoji) vrele doporucuji dat tedy misto brzdneho odporu H4
puvodce tohoto vseho bylo vadne WNB035 konkretne prerusene diody D1 a D2
do noveho roku vsem preji hodne uspechu se svareckami a cimkoli jinym
Tobě taky vše nej a hodně trpělivosti - budu držet palce - já se s tím natrápil, že uminig nechci v životě vidět :-)
groowy napsal(a):
povedlo se mi slozit pechova umiiga do originalniho stavu jako v roce 89
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 161343.jpg
Přesně s tímhle čápím ramenem jsme je měli ale to už je víc než 10 let zpět.
Zdravim s unimigem pana Štekla by jsme mohli pokracovat zde muj dotaz tedy je zda se jedna o typ 400s nebo 400? Jestli jsem dobre pochopil popis problemu tak je v provozu jen priblizovaci rychlost?
pocasi preje bastleni tak je tu dalsi unimig
takhle vypadal pri koupi:
"opravena" deska logiky:
opravena deska uz svaruje:
puvodni majitel mi povidal ze svarecka bzuci a cvaka ale nesvaruje pokusil se ji tedy opravit vymenou vsech kondenzatoru na RJ pritom ale desky poskodil a udelal studene spoje a stale zadny svar. Toto budiz varovani pro vsechny "opravare" oprava techto del je narocnejsi nez oprava puvodniho problemu
Editoval groowy (18-09-2016 15:08:37)
dalsi na opravu:
masinka je z roku 1981 takze deska usmernovace bez "hotstartu" neboli zmeny charakteristiky
a ted k zavade ktera je na desce logiky: po stisku tlacitka na horaku se rozjede priblizovaci rychlost pri prepnuti na rychlost pracovni se motor zastavi ovsem kdyz se potenciometr posuvu dratu stahne na minimum motor se roztoci a zrychluje na rychlost o neco vetsi nez rychlost podavaci a pak se opet zastavi. Zavada byla objevena v napajeci vetvi pro rizeni tyrystoru - na zenerovych diodach (na desce vpravo od wnb, 3 ks s chladicem ) by melo byti napeti za stojiciho motoru min 24V a pri maximalnich otackach min. 22.5V na tomto unimigu ovsem 23.8 za klidu a v momente zastaveni motoru 21V. ubytek napeti byl zpusoben odporem pripajenym z druhe strany desky k vyvodum 1a2 na wnb ( hodnota 1k2 a nachazi se na vsech deskach ktere jsem opravoval ) tento odpor oteviral tranzistor X11 ktery pres impulzni trafo VT7 srazel napeti za tlumivkou. po jeho odstraneni je mezi vyvody 1a2 odpor 2k2 se kterym zarizeni funguje bez problemu.
dalsi zavada byla v kabelu mezi strojem a podavacem - ukroucene ovladaci kabliky
pri oprave jeste libustka v podobe "svarene" rychlospojky prechodovym odporem
Zdravim prosim o pomoc, mam zvaračku UNIMIG 400, zvaračka zvara len 1mm plech, a nema vykon, na 200A z nej dostanem max. 15V 40A , a z 400A z nej dostanem max. 19V 40A kde može byť chyba? už som bezradny, prešiel som vetky kontakty, všetky poistky... Vdaka
Co k tomu napsat ... měřit měřit měřit.Jaký je odběr proudu jednotlivých fází při zatížení ? Jak je na tom výstup trafa,usměrňovač.Pokud je řízenej (usměrňovač),tak bych řešil funkčnost spínacích prvků a přítomnost budících impulzů na řídících elektrodách.
Ze by jednotka rizeni usmernovace? zmerit osciloskopem jednak vystup napeti ze svarecky a pak jednotlive vystupy z napetove jednotky do vsech 6ti tyrystoru
A kde se svarecka nachazi?
groowy , vdaka za pomoc, presne tam bola chyba, 2 tyrystory nefungovali spravne, boli prerušene kontakty
chybejici cast schematu:
tlumivka L2: L= 8.47H , R= 424.5 ohmu , Cu prumer 0.112 , 3000z
zapalovaci trafa pro tyrystory: hrnicek 36X22 , H22 AL 8000 , Cu prumer 0.4 , kostricka 1komorova ,
primar na vnitrni strane L= 75.9 mH R= 1, sekundar na vnejsi strane L= 15mH R=0,4
Editoval groowy (18-02-2017 16:57:56)