SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 28-04-2017 11:20:50

jees
Člen
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 971

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Tazz napsal(a):

Za 50tis, už by bylo něco od EWM.

to pochybuju, řekl bych, že to bude tak o 1/2 výš, bez daně a možná i příslušenství

vzhledově mi ten Digitig připomíná jeden Jasic a ještě jeden podobný od Choboly. To ovládání, které to má, jsem řešil tady i s technikem v prodejně a moc mi to nikdo nedoporučil, protože se tam člověk točí pořád dokola při nastavování hodnot a to není moc uživatelsky příjemné. Teď zkouším tig s Fachowcem a tam je to podobné, ale aspoň tam jde samostatně změnit A, program, 2T/4T, pro znalé věci i křivka. To základní nastavení se ale také musí projíždět pořád dokola a navíc po krátké době zobrazený parametr přeskočí na další, takže to je při laborování o nervy

Editoval jees (28-04-2017 11:30:07)

Offline

 

#27 28-04-2017 11:24:16

Romanm
Člen
Registrovaný: 27-03-2017
Příspěvky: 7

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Tazz - cena svářečky byla někde kolem 30 tis. My jsme neměli na svareni nic. Tak nám to museli dodat komplet, lahev, kukla,... Proto byla cena do padesáti tisíc.

Offline

 

#28 28-04-2017 12:57:43

Pv
Člen
Registrovaný: 06-12-2015
Příspěvky: 82

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Ewm by to nejmenší co mají tj. Picotig 200 AC/DC puls, mohli dodat kolem 40-50 000 ale bez chlazení. Silnější tetrix 230 i s chlazením a kabely jsem z nich vytáhl nejak do 90 000. Takže to nebyl až tak nereálný nástřel.


EWM Phoenix 355 puls.    EWM Picomig 180 puls.    EWM Tetrix 230 AC/DC.    Cebora Sound PC6061.     Balder Bh3.     Volšový ruce.     Děravá hlava.

Offline

 

#29 28-04-2017 14:47:25

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 612

Re: Tig DC,nebo AC/DC

No, francouzská Gysmi 207 se mi tu válí pod stolem , přivezl to zákazník že by to chtěl zkusit na hlínu a nějak mu to nešlo, no má to seřízený a docela slušná mašinka, jen mi chvilku trvalo co to je AC Easy, pak mi došlo že je to asi tovární doporučený nastavení, ale třeba jsem vedle, manuál nebyl......zdravím

Offline

 

#30 28-04-2017 15:00:58

pat
Člen
Místo: nový jičín
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 446

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Já se jen divím ,že každý chce zrovna vařit hlínu a  to za pár korun. Vždyt ta mašina se nikdy nezaplatí.

Offline

 

#31 30-04-2017 22:25:09

Romanm
Člen
Registrovaný: 27-03-2017
Příspěvky: 7

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Evita - ano u AC easy a Easy Pulse si svářečka (dle proudu, atd...) nastavuje sama optimální frekvenci.
Tak Vaše dedukce byla správná.

Offline

 

#32 13-05-2017 22:53:00

Deemon666
Člen
Registrovaný: 25-04-2017
Příspěvky: 14

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Tak jsem se nakonec rozhodl pro Jasic 200P AC/DC,mate nekdo tehle strojek? Chtel bych poradit prvotni kompletni nastaveni svarecky,melo by jit o svareni trubkovych ramu a jeklu a sile steny 3 mm.Vim,ze nepujdou napsat 100% platne a fungujici hodnoty,ale potrebuji se od neceho odpichnout.Muze mi nekdo napsat hodnoty od predvuku az po dofuk,jak priblizne mam vse nastavit ? Moc diky,za kazdou radu.

Offline

 

#33 14-05-2017 11:18:25

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1649

Re: Tig DC,nebo AC/DC

A materiál? Jaká je praxe s jeho svářením?


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#34 14-05-2017 22:41:07

Deemon666
Člen
Registrovaný: 25-04-2017
Příspěvky: 14

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Jo,sorry,jde o hlinik.A praxe? Nevim jestli se da mluvit o praxi,ale zkusenosti nejake jsou.Jen jsem delal s nastavenou vyladenou svareckou a nezajimal se tedy o hodnoty,ve kterych to makalo sad

Offline

 

#35 15-05-2017 07:33:05

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1649

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Já bych to viděl asi takhle: Pročti si tady co se dá, protože, abys mohl nastavovat jednotlivé parametry, měl bys vědět co znamenají a jaký mají vliv. Elektroda: 2,4 (modrá, zlatá, šedá), nabrousit a ubrousit špici cca 1/4 - 1/3 délky té špice hubici 7.
Nastavení svářečky:průtok Ar cca 6l/min. Předfuk zpočátku raději větší, klidně 1s, ať je jistota. náběh také 1s- uvidíš, jak se ti budou rychle přizpůsobovat oči, pak si to upravíš, na svár to nemá vliv. Proud 40-45A/mm. U Al, když se sbíhá více profilů může to být i více. Frekvence min.100Hz, Balance 30% EP, doběh proudu 1sec Uvidíš, jak se ti bude dařit ukončovat svár vyplněním "kráteru". Dofuk 0,5-1sec/10A svařovacího prudu. Bez pulsu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#36 19-05-2017 13:00:50

Deemon666
Člen
Registrovaný: 25-04-2017
Příspěvky: 14

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Ahoj vsem,prosim o zhodnoceni prvnich dvou housenek,mat. hlinik 3mm,elektroda 2,4 seda.hubice 7,ar 6l.Ty kratery si myslim,ze jsem na ostatnich housenkach docela vychytal,ale muj hlavni problem nastava,pokud chci privarit 30mm dlouhou trubicku 10x14 k jeklu 40mm dlouhemu 50x30x2.Tam se mi za boha nedari natavit oba materialy,abych mohl pridat drat.Po chvilince natavovani jeklu se mi trubicka bori a v podstate rozteka.Varim bez pulzu,frekvence 100,balanc 30,cca 80A svarovaci proud.Co kde v nastaveni zmenit,nebo delat jinak?Mockrat diky



http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7863_img_20170519_115047.jpg

Ahoj vsem,

Offline

 

#37 19-05-2017 17:17:29

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1649

Re: Tig DC,nebo AC/DC

To je trochu obtížnější. Jedná se o kouťák, který vyžaduje větší cvik. Schází se tam více materiálu a to bude vyžadovat větší proud. Přidal bych na 100A, zvětšil frekvenci klidně na 150Hz a snížil bych EP na 20%. Pozor, trubička musí být vodivě spojena s tím joeklem. Pak elektrodu (ne zelenou) 2,4, nabrousit a špičku ubrousit, aby ploška měla cca 1mm. Pak začít na joeklu, když se bude dělat "zrcátko" přejdi na trubičku trochu oddal elektrodu a přidej drát. Tady je potřeba zezačátku držet kratší oblouk, ale při přidání drátu pozor, abys nesmočil. Když se to spojí, bude skoro vyhráno. Na vzorku na fotkách bych také přidal více proudu. Pak na tom konci asi delší pokles proudu, ve správný okamžit přidat drát a trochu se hořákem vrátit, aby se zalil kráter.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#38 19-05-2017 18:26:27

pafik1605
Člen
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 180

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Odpověď na otázku v titulku: jedině AC/DC. Koupil jsem si Picotig 200; Evita bude mít radost. Možná mě bude i milovat smile

Editoval pafik1605 (19-05-2017 18:26:50)

Offline

 

#39 19-05-2017 18:41:39

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1649

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Gratuluji.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#40 19-05-2017 19:53:24

Deemon666
Člen
Registrovaný: 25-04-2017
Příspěvky: 14

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Famater napsal(a):

To je trochu obtížnější. Jedná se o kouťák, který vyžaduje větší cvik. Schází se tam více materiálu a to bude vyžadovat větší proud. Přidal bych na 100A, zvětšil frekvenci klidně na 150Hz a snížil bych EP na 20%. Pozor, trubička musí být vodivě spojena s tím joeklem. Pak elektrodu (ne zelenou) 2,4, nabrousit a špičku ubrousit, aby ploška měla cca 1mm. Pak začít na joeklu, když se bude dělat "zrcátko" přejdi na trubičku trochu oddal elektrodu a přidej drát. Tady je potřeba zezačátku držet kratší oblouk, ale při přidání drátu pozor, abys nesmočil. Když se to spojí, bude skoro vyhráno. Na vzorku na fotkách bych také přidal více proudu. Pak na tom konci asi delší pokles proudu, ve správný okamžit přidat drát a trochu se hořákem vrátit, aby se zalil kráter.

No,prvni zkouska s novym nastavenim je za mnou,hodne to pomohlo,mockrat diky.Ten koutak je taky prvni,byl na stary nastaveni,ten byl v pohode,ale ty trubky... to byl narez.Na fotce je trubka stena 1,5mm na plechu 3mm na novy nastaveni.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7863_img_20170519_194219.jpg


http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7863_img_20170519_194249.jpg

Editoval Deemon666 (19-05-2017 23:06:26)

Offline

 

#41 20-05-2017 08:56:51

pafik1605
Člen
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 180

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Ty sváry na začátek moc dobrý, jsem zvědavej, jaký budou moje. Myslím, že je sem nedám smile

Offline

 

#42 21-05-2017 12:07:10

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1649

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Ještě bych poznamenal jednu věc. U TIGu je celá řada parametrů, které je možné nastavit. Je potřeba znát, co a jak jednotlivé parametry ovlivňují a proč jsou vlastně zavedeny. Bez této znalosti se jen těžko "posouvá" (fuj ten módní výraz) dál. Žkouškám s různým nastavením je potřeba dát určitý řád, aby bylo možné skutčný vliv poznat.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#43 21-05-2017 14:30:11

pafik1605
Člen
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 180

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Famater napsal(a):

Gratuluji.

Nebyl jsem si jistej, jestli to není ironické, ale když jsem jí včera trochu odzkoušel (zatím jen černé Fe), tak jsem dospěl k názoru, že není smile
První co mě dostalo bylo, že po zapnutí se nic neděje. Žádnej větrák, ticho. Akorát když je už puštěnej plyn, tak si ho odfoukne. Ta alfina jela hned po zapnutí větrák na plný pecky. A jinak, ač to zní blbě, mi ten picotig připadá takovej "dospěláckej". Nemyslím vzhledem, ale chováním oblouku. Čekám, že se do mě někdo pustí, ale takhle to na mě působí.
Jen co se mi umyjou kousky jaklu od barvy, tak vyzkouším Al.

Offline

 

#44 21-05-2017 15:30:32

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 1649

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Ne ironické to opravdu nebylo.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#45 26-05-2017 20:53:26

Deemon666
Člen
Registrovaný: 25-04-2017
Příspěvky: 14

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Ahoj vsem,chci se zeptat,jestli existuje nejaky V-kabel,nebo rozbocovaci kabel (jak kdo chce) ,ktery bych pichl do svarecky a do nej pak horak a pedal ? Na Jasicu 200P AC/DC E201 mam peti pinovy konektor.Dle slov u Choboli je to priprava pro horak s potenciometrem,radej bych to ale resil tim V-kabelem a priojil pedal.Slo by popripade z konektoru vytahnout potrebne tri kontakty,nakrimplovat konektor,protikus na pedalu a vyrest to timto zpusobem?

Offline

 

#46 26-05-2017 21:55:21

tarzan
Člen
Místo: Makov na Slovensku
Registrovaný: 20-06-2015
Příspěvky: 281

Re: Tig DC,nebo AC/DC

ide to jednoducho, pridaš tam 30cm kablik s zasuvkou (zapojiš kable podla schemy) kde zas ked budeš chciet zas napojiš kabel od potenciometru a na mašine  navoliš "režim s potenciometrom" . som si to tak spravil a funguje to. hoci to nepouživam...


kutil - zvarač začiatočnik, na pracu s drevom profik,
.MAHE Hyper MIG 400 DPS Plus-3..Hyper TIG CWK 400...
https://www.modrastrecha.sk/blog/martin … a-radost/#

Offline

 

#47 26-05-2017 22:08:25

pat
Člen
Místo: nový jičín
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 446

Re: Tig DC,nebo AC/DC

Nějak to nechápu to máš pedál a v něm  potenciometr? A nějak to šlape? Já jsem viděl pedál a v něm byl tištěný spoj ,kde bylo plno součástek. Docela složité zařízení .Také mám pocit ,že pedál  od firmy X nejde  připojit do svářečky Y. Nebude to to asi kompatibilní.

Offline

 

#48 26-05-2017 22:14:44

tarzan
Člen
Místo: Makov na Slovensku
Registrovaný: 20-06-2015
Příspěvky: 281

Re: Tig DC,nebo AC/DC

kupil som v bazare normalny  audio pedal( vo vnutri je len potenciometer a nič ine) a funguje to, samozrejme potenciometer  pasoval hodnotou 10k .  ale každa zvaračka može vyžadovat iny potenciometer. ano v pedali je potenciometer. ale potenciometer kupiš za paar korun aky chceš

Editoval tarzan (26-05-2017 22:21:12)


kutil - zvarač začiatočnik, na pracu s drevom profik,
.MAHE Hyper MIG 400 DPS Plus-3..Hyper TIG CWK 400...
https://www.modrastrecha.sk/blog/martin … a-radost/#

Offline

 

#49 26-05-2017 22:19:31

pat
Člen
Místo: nový jičín
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 446

Re: Tig DC,nebo AC/DC

https://www.youtube.com/watch?v=mrZXSa7kxp4 ................... já tedy nevím  je tam toho trochu více

Offline

 

#50 26-05-2017 22:26:51

tarzan
Člen
Místo: Makov na Slovensku
Registrovaný: 20-06-2015
Příspěvky: 281

Re: Tig DC,nebo AC/DC

ale ved kukni do schemy že čo chcu aky potenciometer a či aj niečo ešte okolo toho ak maš neaku špec zvaračku. hoci netušim čo ešte by mohli chciet. ja som len zapojil tri dratky navyše a funguje to. zas neaky  elektrotechnik nie som.


kutil - zvarač začiatočnik, na pracu s drevom profik,
.MAHE Hyper MIG 400 DPS Plus-3..Hyper TIG CWK 400...
https://www.modrastrecha.sk/blog/martin … a-radost/#

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2017


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS