SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
jirkati - To je fundované vysvětlení, i když za poněkud složitějších okolností. Z čehož ale vyplývá, že to není až tak jednoduché i při smíchání dvou RV doma...
Zariadenie na mixovanie CO2 a argónu teraz niekto predáva aj na bazoši...
https://dom.bazos.sk/inzerat/76053086/P … zne-zv.php
Na také domáce zváranie mi to stačí .
Fungovať to funguje a nejaký úplne presný pomer plynov nepotrebujem .
Odberné miesto je len jedna zváračka , tak že ovplyvňovanie ďalšími odbermi nehrozí ...
Ten mixér u nás vo firme napájal tiež iba jeden stroj a nič viac .
Bola to len taká mala krabička cca 30x30x30 cm.
Pre každý prietokomer bol ešte kontrolný manometer na tlak.
Všade bola nastavená rovnaká hodnota tlaku.
Číňan predáva tiež podobný mixer :
https://www.aliexpress.com/store/produc … 51908.html
Editoval m.evil (19-09-2017 07:24:07)
Na kúpených zváračkách je to jediná cesta použiť to mixovacie prídavné zariadenie, pretože zváračky disponujú iba jedným elektromagnetickým ventilom. Neviem prečo sa nenájde výrobca, ktorý by použil dva solenoidy. U týchto prídavných mixeroch, pokiaľ viem, je to riešené tak, že pri idikovanom prietoku 1. plynu je pneumatickým ventilom ovládaný prietok 2. plynu. Je teda tam ta case navyše.
Jedna laická otázka mi vŕta v hlave. Ak je čisté co2 vo fľaši kvapalné , vo fľaši s mixom je tých 18% co2 v akom skupenstve?
Robi G napsal(a):
Jedna laická otázka mi vŕta v hlave. Ak je čisté co2 vo fľaši kvapalné , vo fľaši s mixom je tých 18% co2 v akom skupenstve?
Je to vo forme stlačeného plynu.
Chcel by som aj vyskúšať prepustíť napríklad 20 bar CO2 do prázdnej fľaše ako plyn bez stúpačky a zvyšok do 100 bar dofúknuť argónom .
Ale zatiaľ nemám na to vhodnú fľašu a argón mi už tiež dochádza.
Má to vôbec význam takto experimentovať? Minimálny nepomer už robí problém. Mne vozia mix z Polského messeru , som spokojný a môžem sa na to spoľahnúť.
Raz som si skúšal zamiešať do flaše ako to popisuješ a nebolo to dobre.
Ja som to chcel len ako experiment .
Tiež mi stačí zájsť 50Km do PL a vymeniť prázdnu fľašu za plnú ...
K těm směsím ještě doplnění - pokud je ve směsi víc, než 24 % CO2, tak je tam už argon zbytečný, protože ochranný plyn se už chová jako čistý CO2. Proto se tak citlivě rozdělují směsi s 18, 15 a 12% CO2 ve směsi. Každá ta směs má své specifické vlastnosti. Stačí nahlédnout do ČSN EN 439 a podívat se, co znamenají M1,2,3 či I1,2,3 nebo také R1,2, které se běžně zobrazují u jednotlivých přídavných materiálů v kolonce doporučeného ochranného plynu v katalozích. Použití jiného než doporučeného plynu pak přináší pro mnohé zcela nečekané výsledky. A to ještě existují směsi tříplynové!
Robi G napsal(a):
Má to vôbec význam takto experimentovať? Minimálny nepomer už robí problém. Mne vozia mix z Polského messeru , som spokojný a môžem sa na to spoľahnúť.
Raz som si skúšal zamiešať do flaše ako to popisuješ a nebolo to dobre.
Pri zmiešavaní sa nedá rátať iba objemový pomer v %. Musíš rátať aj s inymi parametrami plynu, ako je šp. hmotnosť, kompresibilita a v neposlednom rade aj s teplotou, teda nie vychodziou, ale tou ktorá vchádza do plnenej fľaše pri prepúšťaní.
Editoval senior (19-09-2017 13:51:26)
m.evil napsal(a):
Robi G napsal(a):
Ak je čisté co2 vo fľaši kvapalné , vo fľaši s mixom je tých 18% co2 v akom skupenstve?
Je to vo forme stlačeného plynu.
Od jistého tlaku CO2 zkapalní. Z čeho plyne že v tomto případě ne. Respektíve kde je to uvedeno.
Je to uvedené priamo na fľaši .
Stlačený plyn ...
Alebo chceš povedať , že na spodku fľaše je kvapalný CO2 a nad hladinou je argón?
To určite nie , to by bola riadna blbosť ...
Editoval m.evil (19-09-2017 14:46:57)
Zmes plynov má iný bod tuhnutia ako samostatné plyny. To ako by sme zmiešali vodu s liehom a čakali že voda v tom mixe zamrzne pri 0° C.
Stlačený plyn to je ve všech případech m.evil, nechci se tě nějak dotknout, ani naznačit. Jde o to že ostatní plyny se plní plnícím zařízením, kdežto CO2 dávkovacím zařízením (uvedeno ve vyhlášce). Jestliže v prvním případě se plní až do dosažení požadovaného tlaku, v tom druhém plnění končí dosažením stanovené váhy. U dávkovacího zařízení jsem stál a pár různých lahví jsem možnost osobně nadávkovat měl. Takže tam vidím trochu problém
Při manipulaci s 20kg lahvema (ty menší - s větším průměrem), je pohyb hladiny v láhvi rukama cítit a u 30kg taky. Na menších lahvích 15/10/6 kg jsem to nezaznamenal, asi tam hraje roli poměr váhy láhve vzhledem k obsahu. To jen pro zajímavost. Každopádně kombinace CO2 s jinými plyny například N a jiné, se běžně dělá, takže technicky řešitelné to je.
Welda:
My sa bavíme o zmesi plynov Ar+ Co2 v jednej fľaši.
Ja viem že čistý CO2 je vo fľaši ako kvapalina .
Ale CO2 spolu Argónom vytvárajú zmes stlačených plynov ktorá sa ani po stlačení neskvapalni.
Ostane to vždy len v plynnej fáze.
Bežný plniaci tlak takej to fľaše je 200 atm ...
Žiadna kvapalina vo vnútri fľaše nieje , len zmes stlačených plynov v plynnej fáze.
Ar+CO2 v jednej fľaši spolu...
Editoval m.evil (20-09-2017 07:22:36)
Stránky: 1 2