SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 29-09-2008 12:52:28

raol
Člen
Registrovaný: 29-09-2008
Příspěvky: 2

Prodlužovačka 3f -> 1f

Zdravím všechny čtenáře.
Tento dotaz je spíše na servismany invertorů než na uživatele.
Rekonstrujeme starý dům a el. rozvody jsou v žalostném hliníkovém stavu.
Při svařování mým invertorem Gysmi133 se při pokusu o zapálení oblouku ztratí "polovina" příkonu na el. rozvodu od hodin k zásuvce. Pokud se oblouk zapálit povede tak sláva a vaří se slušně. Ale většinou je to boj s přilepenou elektrodou, škrtání, lepení a z toho plynoucí nadávání.
Přemýšlím o výrobě prodlužovací šňůry z 3f zásuvky na 1f, ale nikoli výběrem jedné z fází ale usměrněním všech tří do jednoho živého stejnosměrného vodiče na výstupu. Bude-li usměrnění na začátku nebo nakonci není v tuto chvíli důležité. Dotaz se týká samotné svářečky. Neznám konkrétní schéma Gysmi133, ale předpokládám na primární straně čtyřcestný usměrňovač síťového napětí a jeho vyhlazení kapacitou. Rád bych slyšel názor některého servisního odborníka.
Má obava je ta že diodový můstek nebude v takovém případě zatěžován rovnoměrně celý ale pouze jeho dvě větve, jedna propustná a jedna závěrná a diody mohly být přetíženy neb při normální funkci se vždy dvě diody dělí napůl o výkonovou ztrátu na svých přechodech.
Takto mám obavu že by mohlo dojít k přehřátí zatížených diod.
Nevím jaké jsou v této svářečce osazeny diody jestli jsou samostatně nebo v bloku a zda jsou chlazeny a jaké mají parametrické rezervy pro případný provoz na stejnosměrný proud.
Děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 29-09-2008 18:40:31

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: Prodlužovačka 3f -> 1f

To je docela zajímavá myšlenka. Přiznám se, že by mě to asi nenapadlo. Ovšem ten usměrňovač ve svářečce bych nepokoušel. Sice neznám přesné parametry toho usměrňovače v Gysmi 133, ale v dnešní době snižování nákladů a úspor všeho druhu se nedá počítat s tím, že tam bude něco bůhvíjak předimenzovanýho.

Ale řešení tu je. "Napíchnout" se s tou usměrněnou sítí až za usměrňovačem ve svářečce. A nebo ty správné diody prostě "proklemovat". Ovšem obojí si vyžádá úpravu svářečky a mělo by se nějak zajistit, aby ji pak nešlo zapnout do normální sítě. Taky pozor na průřez "nuláku". Musí být minimálně 2,5mm2.

Asi nejlepší řešení pro napájení jednofázové svářečky z třífázového rozvodu je ADAP 25. Stojí sice balík, často větší než samotný invertor, ale fakt to funguje. Je tam toroidní trafo.

Offline

 

#3 21-11-2008 01:18:37

mtajovsky
Člen
Registrovaný: 28-10-2008
Příspěvky: 17

Re: Prodlužovačka 3f -> 1f

Vaše obava z nerovnoměrného zatížení vstupního usměrňovacího můstku je na místě. Jedná se o dvoucestné usměrnění (i když diody jsou 4 :-)  ) .

Další nekorektnost by mohla vzniknout jednocestným usměrněním všech fází, čili použitím 3 diod. Tím zavedete do sítě jednak vyšší harmonické, ale hlavně stejnosměrnou složku, kteroužto nemají rády transformátory. Rozvodné závody by daly přesnější informace o přípustnosti takového zatěžování sítě. Správně byste měl usměrnit dvoucestně - můstkem každou fázi zvlášť, a výstupy spojit.

Díval jsem se na ten ADAP25, je to zajímavé, ale zarazilo mě, že je vybaven 4-kolíkovou vidlicí na vstupu, čili pro připojení sítě TN-C. To by nevadilo, pokud by z něj neodcházely jednofázové výstupy, které mají s největší pravděpodobností separovaný ochranný vodič od středního vodiče (pracovního nuláku) a ochranu proudovým chráničem, jak se píše. V tom případě dochází k rozbočení nulového vodiče sítě TN-C a přechodu na síť TN-S a v tomto případě je požadováno přizemění bodu rozbočení. Což u přenosného zařízení nebývá možné. Jinak se při přerušení středního vodiče na straně TN-C dostane fázové napětí na kostru zařízení a ani chránič s tím nic nenadělá.

Editoval mtajovsky (21-11-2008 01:37:28)

Offline

 

#4 17-12-2008 21:38:25

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Prodlužovačka 3f -> 1f

Asi už je to stejně vyřešeno. Předpokládám, že až po hodiny jsou rozvody OK a úbytek napětí se nejedná. Ostatně s tím se nedá dělat nic, jak se začne šťourat do vedení před hodinama, které patří rozvodným závodům, je to kdykoliv v budoucí době poukázka na podezření na černý odběr energie a na přepadovku a podle nějakých pochybných algoritmů v počítači splácaný odhad odebrané energie, kterou budou chtít doplatit. Může se tedy něco dělat až za hodinami a pojistkou. Hledal bych tedy 1 fázovou zásuvku, co je nejblíž pojistce a na ni napojil obyčejnou tlustou 220 V prodlužku. Pokud by i na ní byl velký pokles napětí při odběru, zkusil bych provizorně napojit káblík prodlužky rovnou za pojistku. Ono ten hliník není takový problém, já ho mám taky v baráku, když jsou známy všechny spoje a jsou pravidelně kontrolovány, do 10 ampér trvalého odběru a do 15 špičkového potom není žádný problém. S tím špatným zapálením elektrody, je docela možné, že tam je obecně nízké síťové napětí způsobené velkou vzdáleností od trafostanice, to bych doporučil proměřit nejdřív.

Offline

 

#5 18-12-2008 06:30:46

Holbaj
Člen
Místo: Znojmo
Registrovaný: 18-10-2008
Příspěvky: 36
Web

Re: Prodlužovačka 3f -> 1f

Radim napsal(a):

Asi už je to stejně vyřešeno. Předpokládám, že až po hodiny jsou rozvody OK a úbytek napětí se nejedná. Ostatně s tím se nedá dělat nic, jak se začne šťourat do vedení před hodinama, které patří rozvodným závodům, je to kdykoliv v budoucí době poukázka na podezření na černý odběr energie a na přepadovku a podle nějakých pochybných algoritmů v počítači splácaný odhad odebrané energie, kterou budou chtít doplatit.

Tohle mi připomíná jak knám jednoho krasnyho dne ráno naklusaly erberáci stím že máme "vadnej elektroměr", že ho vymění...Jelikož mame dení a noční proud tak sme se ptaky jak se to jako rozdělí když to elektroměr začal po nějakém čase vše načitat jako dení proud...chlápek odvětil...to už se nějak vypočítá... kdyz nám po vánocich došla faktura s nehoráznym doplatkem tak jsme se nestačili divit....Noční proud jsme měli tenkrat prvnim rokem....a pokud tuším dobře měli jsme mit elektřinu o něco levnější než s normalnim tarifem...


COčko Einhell BT-GW 190 D + samostmivaci kukla PROTECO P600e...
BauBau trafo Einhell CEN Turbo 150...

Offline

 

#6 06-09-2009 23:40:41

raol
Člen
Registrovaný: 29-09-2008
Příspěvky: 2

Re: Prodlužovačka 3f -> 1f

Dobrý den všem, kteří četli reagovali nebo čtou prvně.
Nemůžu uvěřit že je tomu rok co jsem sem vložil dotaz na GYS133.
Posunul jsem se s řešením problému se zapálením oblouku k lepšímu tak bych se rád podělil o zkušenost.
Prodlužovačku jsem zprvu nestavěl bez jistoty že usměrňovače vydrží, nikdo neporadil, schema GYS133 k nenalezení, internet mlčí a tak jsem ji otevřel. Je použit usměrňovací blok na společném chladiči, poměrně snadno jsem podle typu nalezl, že se jedná o 35A usměrňovač čili by měl vydržet. Když jsem ji ale měl již invertor otevřen prohlédl jsem jej okem zkušeného elektronika a ono kdesi zmiňované mikroprocesorové řízení nikde. Celý invertor je jen impulsní zdroj s analogovými regulacemi. Již dlouho mi leží v hlavě chotka postavit si svůj invertor tak jako mnozí v článcích svarbazaru a internetu jen ten čas a ty priority. Mám ale již složku s mnoha prostudovanými schématy těchto konstruktérů i výrobců.
Někde tady na fóru se někdo zmínil že měl GYS133 půjčen od kamaráda či souseda a že měl velký problém zapálit oblouk a jako reakci někdo odepsal že to byla vlastnost 133-ky a že nástupní GYS131 se již chová slušně.
To mne přivedlo na myšlenku, že možná to tedy nebudou tolik ruce, elktrody ani nízké napětí jako konstrukční problém invertoru, který je mimochodem dílensky i konstrukčně velmi profesionálně proveden. Provedl jsem částečný reverzinženýring řídících obvodů a ukázalo se že schéma je v podstatě totožné s invertorem "INVERTER 4000" který vyrábí stejná firma pro jiný trh nebo někdo v licenci.
Absence mikroprocesorového řízení mne vedla k myšlence vylepšit funkci "HOT START" prodloužením dobypo kteréu je držen maximální proud po zapálení oblouku než začne regulovat na úroveň nastaveného proudu. Tato funkce je spouštěna čtením výstupního napětí a po jeho "pádu" pod 10V se spouští časování. Takové obvody zde ale zapojené nebyly. Dalo mi to pěknou chvíli koukání do schématu a hledání jak to že tuto deklarovanou funkci soudruzi z Francie vyřešili na primární straně invertoru. Nakonec jsem na to přišel při srovnání zapojení s větším bratrem GYS183. Funkce "HOT START" v GYS133 implementována není. Alespoň ne v této popisované metodě a marketing použil slogan "HOT START" jen na základě "vysokého" napětí naprázdno tedy 60V.
Postavil jsem tedy za šuplíkových zásob na kousek univerzálu modul "HOT START" podle GYS183 (trošku upravený) našel jsem mu vhodné místo a vletoval do invertoru.
Pánové nyní je to invertor s funkcí "HOT START" se kterou nemusíte sakrovat, jiskřit a lepit. Jedna velká paráda.
A nemusím nápis "HOT START" na invertoru zamazat centrofixem nebo seškrabat dlátem (dláto ať promine) protože jinak by si to GYS133 zasloužil neb to na něm vůbec nemělo být napsáno a uváděno.
Operaci invertoru jsem provedl dnes skoro po roce velmi občasného pátrání po řešení a taky proto že jsem moc nevařil a nervoval jsem se jen párkrát.
Vypadá to tedy že prodlužovačku 3f -> 1f ani stavět nebudu až do 2,5-ky teď bez problému. 2,5 předtím nemyslitelná nyní s lehkými problémy, ale to je již těmi elektrorozvody. Ne hliníkem ale těmi různě po domě skroucenými hliníky. A taky na drátech od trafa které přehoří pri každém větším větru a čez je naspojkuje a jede se dál, že jsou na nich desítky vypálených "děr" kde se o sebe škrtly ale nepřehořely je nezajímá.
Takže když zapnu 2000W varnou konvici za hodinama klesne napětí asi o 8V a v baráku dalších 8-10. Přes den když vesnice žije na elektrice není problém se dostat i na 185V yikes(
No nic, díky fóru, že jste četli a reagovali. Teď bych jako další krok rád vyzkoušel ty PERFEKT elektrody, jdu si je objednat.
Mějte se.
Jo málem bych zapoměl a to je důležité, nedělal bych si hlavu s jednocestným usměrněním kvůli čezu při mém občasném vaření a vzhledem k tomu čím mne čez krmí (furt to tady bliká) ale dvoucestně v tomto případě usměrňovat nemůžete, dostal byste usměrněných přes 600V a výsledek by byl jako špatně vyrobená 1f redukce ze 3f přípojky. To jen aby to někdo nevyzkoušel a nezrušil si invertor.
Pěkné svařování přeje raol.

Offline

 

#7 07-09-2009 16:04:55

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: Prodlužovačka 3f -> 1f

Pěkné shrnutí. Díky, že jsi si vzpoměl. Málokdo se po vyřešení svého problému vrátí na fórum, aby ostatní informoval jak to dopadlo. A to se cení.

S tou Gysmi 133 je to opravdu tak, že tam softstart nebyl. Na bazické elektrody byla problematická a napravit to měl až typ 131.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče