SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 17-11-2017 10:59:13

Daniel96
Člen
Registrovaný: 21-03-2017
Příspěvky: 2

Jaký kurz?

Dobrej, tato otázka tu už zazněla, ale v příspěvkách které jsou starší (2roky) a já si nejsem jistej jestli to stále platí. Tak se omlouvám. Moje požadavky jsou: je mi jedno jestli budu makat v teple v hale, nebo na dešti venku. Chci mít pristě práci a nejlépe co nejvýnosnější. Nemám žádné zkušenosti, vím že si to musím ozkoušet abych věděl co chci dělat. Neříkejte mi to. Mám více otázek:


1. Tohle mi napsal známý co sváří.
"Jestli chces bejt top svarec co se nezastaví...tak ti poradim kombinaci...mezinarodni zkousky 141... a 111... elektroda. Argon...oboje h-l o45 zelezo i nerez...a co nejvetsi rozsah tloustky materialu..."
Jaký názor na to máte vy?

2. Opravte mě jestli říkám nesmysli..- existují dva typy mezinárodní zkoušky Anb a tüv. Ta druhá je víc žádaná ale anb mi vesměs vezmou také (-firmy v čr a hlavně v německu)chci tam odcestovat. Muj plan je udelat si kurz tady, pracovat rok nebo 2 tady v čr a pak s praxí odjet do Německa a zůstat tam.

3.Jaká je šance že mě vemou v Německu s 1-2 roky praxe, s němčinou se kterou se domluvím a s kurzama (které mi vy doporučíte.) ?

4. Může se stát že si vyberu špatný mezinárodní kurz, dám za něj 15 000 a zjistím že nemám uplatnění? Jsou i takové kurzi v nabídce? (Můj cíl je česko 1-2 roky pak Německo)

5.  Za číslem kurzu je vždy napsaná ještě poloha, plyn apod... Záleží na tom hodně? Nebo je jedno jakej kurz např. 141 si vemu?
Tohle jsou mě dostupné kurzy v praze:

http://www.skolajarov.cz/sskola/cenik.pdf

http://svv.cz/files/Nabdkakola2.pololet2017.pdf

Prosím, opravdu jsem si o tom zjišťoval věci, ale nemám ponětí o trhu práce..navíc, každý tvrdí jiné věci
Předem říkám že si nepředstavuji nástupní plat 25 000 čistýho ale "uplatnění" beru v pojmu že prostě vyžiju. Naopak zas vím, že šikovnej člověk si v tomhle oboru vydělá hodně.

Moc děkuji za odpovědi.

Editoval Daniel96 (17-11-2017 11:00:35)

Offline

 

#2 17-11-2017 13:41:15

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Jaký kurz?

Příspěvky tohoto druhu jsou fascinující.
Raději odpovím podle otázek.
ad1, Uvažovat o zkouškách pro práci v zahraničí bez zkušeností v oboru je hodně odvážné. Zkoušky prováděné v poloze H-L 045 vyžadují značnou zručnost. Provádějí se ve snaze nahradit dvě zkoušky - PF a PC - jednou ranou ve snaze maximálně ušetřit. Metody "111 a 141" jsou sice docela dobré a žádané, ale v současné době je vyžadována často i metoda 135. Tou se často svařuje v PG, což ovšem znamená další zkoušku, kromě H-L 045.
ad2, Žádné dva typy mezinárodních svářečských zkoušek neexistují. Pro Evropu a blízké okolí platí zkoušky podle EN ISO 9606-x a je prakticky jedno, jaká územní značka se před označení objeví (ČSN, F, NL apod.) .
ad3, Nikdo tady na fóru není schopen zodpovědně řící, jaká ekonomická situace bude v Evropě za dva roky, bude-li vůbec EU existovat a v jaké podobě.
ad4, Vybírat si kurz jakýmsi nástřelem je legrační. Nikdo tady asi netuší v jaké oblasti bude firma, ve které byste eventuelně získal v Německu práci, pracovat, a tedy jaké zkoušky - typy Certifikátů - bude požadovat.
ad5, Ano, na poloze záleží, některé obtížnější polohy umožňují svařování i v polohách jednodušších.

Úvaha " Pojedu do Německa a tam vydělám jako svářeč hromadu peněz" není zcela reálná. Stovky, možná už tisíce, svářečů už to zkusily a se sklopenýma ušima se vrátily se ztraceným sebevědomím. Při diskuzích s nimi slyším stejné stesky o podcenění přímých i nepřímých nákladů na pracovní pobyt a o neznalosti tamního pracovního trhu. Je to kromě dost tvrdého pracovního zatížení, často s minimem možností se nějak přehnaným požadavkům bránit, hlavně náklady na bydlení, na nutnou kvalitní stravu, na dopravu na místě, různá nutná pojištění, na občasné cesty domů apod. Hodně lidí tam práci ani nenajde, nezaměstnanost je v Německu vyšší než zde a firmy před přijetím zahraničního pracovníka musí dokládat nemožnost získání na místním pracovním trhu. Proto se tak často využívají různé agentury, které ovšem znamenají další finanční zátěž.

Offline

 

#3 17-11-2017 20:31:46

Vitus
Člen
Místo: Zlín
Registrovaný: 16-12-2016
Příspěvky: 21

Re: Jaký kurz?

Cca před rokem jsem měl stejné otázky a s odstupem času můžu říct, že by vás zpočátku nemělo zajímat, kterou metodou svařování si vyděláte co nejvíc. Mělo by vás zajímat, která firma vás bude ochotna zaměstnat i bez praxe ve svařování. Takže doporučím kontaktovat firmy ve vašem okolí a domluvit se přímo s nimi, jaký kurz vybrat. A ano, i podle mého kolegy je kombinace 141 a 111 na trubce velmi žádaná.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče