SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 17-04-2017 20:49:23

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 240

úprava TIG hořáku

Řeším externí doplnění svářečky o pouštění Argonu při TIG tlačítkem na hořáku (místo šroubovacím ventilkem).
EMV, zdroj do DPS, bistabil.relé vše 24V AC. Něco jako:

Famater: https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=6324 #20
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3584_dscf0604.jpg

ihlan: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 56&p=4 #99

ALCAPONE: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 56&p=4 #89
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/6529_img_20150620_194143.jpg

To je celkem jasné/proveditelné i pro mě, tj.elektro-analfabeta. Uvítám každý názor i zkušenosti!

Chtěl bych ale udělat i přerušení svářecího proudu pro ukončení sváření, abych oblouk nemusel odtrhávat.
Lze toto provést vhodně dimenzovaným stykačem (ovl. třeba těmi 24V) připojeným přímo na silový kabel hořáku?
+ třeba časové relé pro dofuk.
Samozřejmě krásné by bylo snížení proudu, jako třeba u KITin TIG LA, ale tak dalece mé el.vědomosti ani fin.možnosti nesahají...
Je to určeno pro zařízení https://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=7570.

Editoval davor (17-04-2017 20:50:35)


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

#2 17-04-2017 22:41:12

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2100

Re: úprava TIG hořáku

Pozeram ze mi to bolo nejake povedome big_smile
inak odkaz na priamy prispevok sa robi takto #99
Kopcis nie URL ale adresu datumu nad prispevkom pripadne kliknes na datum a skopcis adresu wink
Osobne by som si dorobil signalizaciu ze je plyn zapnuty a vypinac (nevidim co je to naboku vypinac alebo poistkove puzdro)
Ja som pouzil dvojkolik to preto ze ked prisiel horak mal konektor 2 zily stacia. Dofuk si ustrazis vypne kukla vypnes plyn smile

Down slope mozes spravit cez dialkove cize pedal wink Vypnut mu to natvrdo nieje dobry napad spravi sa diera.

A aby som nezabudol moj model ma hadicu cez PG prechodku to preto ze sa ta nadica nebude zarezavat do steny
a je to pred ventilom a tam kde to zacne unikat bude velka skoda.... Hadica od flasky po ventil nie velmi dlha.

Editoval ihlan (17-04-2017 23:23:13)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#3 17-04-2017 23:10:10

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 3014
Web

Re: úprava TIG hořáku

rád ti věnuju na pokusy nějaký stykače (mám jich hromady z demolic) nejsou to žádné mikrosoučástky ale někam do toho vozíku se to určitě vejde.
Na to snížení proudu by mohl být možná dobrý nějaký softstartér, mají nejen náběh ale i doběh. Mám jeden doma ale zabudovaný ve výtahu - ten ti dát nemůžu.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa.

Offline

 

#4 18-04-2017 08:37:00

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 882

Re: úprava TIG hořáku

Tig natáhne větší oblouk než je mezera na kontaktech . I když bez plynu nevím ale rozpínat to moc dlouho asi nebude.
A softstarter už vubec ne .
Mín práce a času zabere vydělat prachy na hotovou mašinu kde to je už vyřešený.


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit. Cloos MC3 333 ,Kemppi Minarc Evo 150,Cut60 ,Powwel 130P,
Na prodej:Powcon 400A,

Offline

 

#5 18-04-2017 14:51:21

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 406

Re: úprava TIG hořáku

Je možné ubastlit rozpojovací pedál z nějakých prkýnek + měděné plechy (nebo splacatělé měděné trubky, ty budou asi dostupnější), viz toto video. Vyřeší to ale jen jediný problém - nedostatečnou ochranu plynem při "utrhnutí" oblouku. Druhý problém, vyplnění kráteru, zůstane tak jako tak. K tomu bys potřeboval stroj, který umí ukončit svařování tak, že detekuje natažení oblouku na určitou délku a znovu zkrácení oblouku. Potom spustí down slope, obvykle nastavitelný, a následně vypne úplně. Bohužel tento MacAllister to neumí.

Editoval Aleš_ (18-04-2017 15:03:49)

Offline

 

#6 18-04-2017 18:03:51

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 240

Re: úprava TIG hořáku

to Aleš_: Jiné video s tím dřevěným pedálem od toho amíka jsem viděl, ale toto řešení mi přijde jako hrozná prasárna.

ihlan napsal(a):

Down slope mozes spravit cez dialkove cize pedal wink Vypnut mu to natvrdo nieje dobry napad spravi sa diera.

Down slope ovládané dálkovým, třeba pedálem, udělat nemůžu. Není to kam zapnout!
Pokud se nepletu, pedálem se reguluje jen ovládací napětí, pomocí kterého až elektronika svářečky reguluje svářecí proud. A ta elektronika v té svářečce není.


Juggernault napsal(a):

Tig natáhne větší oblouk než je mezera na kontaktech .

...než je mezera na kontaktech ve stykači?

Editoval davor (18-04-2017 18:11:13)


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

#7 18-04-2017 18:10:14

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2369

Re: úprava TIG hořáku

Je to tak, ale ta prasárna ti umožní ukončit svár. Když jen odtrhneš elektrodu, tak se může udělat oblouk i 7 cm. Down Slope to ale neumí. Mě u toho LA štvalo nejvíce, že nemá ventil. Já jsem to řešil tak jak to je vidět na té fotce. Nyní již Kitina nepoužívám, tak tu krabičku používám k pouštění a zastavení plynu při krytí kořenu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#8 18-04-2017 18:33:24

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 240

Re: úprava TIG hořáku

Na tom obrázku #20 je to žluté asi relátko, vlevo pojistkové pouzdro,
ve víku krabice asi vypínač. Ale vidím tam ještě kondenzátor a další součástku. To tam máš proč?

Famater napsal(a):

Je to tak, ale ta prasárna ti umožní ukončit svár. Když jen odtrhneš elektrodu, tak se může udělat oblouk i 7 cm. Down Slope to ale neumí. Mě u toho LA štvalo nejvíce, že nemá ventil. Já jsem to řešil tak jak to je vidět na té fotce. Nyní již Kitina nepoužívám, tak tu krabičku používám k pouštění a zastavení plynu při krytí kořenu.

Oblouk jde utrhnout i položením hořáku přes hubici na bok, čímž se omezuje nedostatečná ochrana svaru - Argon pořád ještě fouká z menší vzdálenosti než bych oblouk natahoval na několik cm. Stejně to ale skáče nevyzpytatelně po svěráku, kleštích a svařenci...

Mě jde o to, přerušit svařovací proud (a tím ukončit svařování, Down slope zatím neřeším) pomocí tlačítka na hořáku.
Jestli by to jiskřilo i mezi silovými kontakty stykače (Juggernault, pokud jsem dobře pochopil), tak asi tudy cesta nevede.


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

#9 18-04-2017 18:33:32

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1276

Re: úprava TIG hořáku

Ja riešim podobný problém ... Mám už funkčné HF zapalovanie a ventil riadení dofukom , predfuk je nastavitelný trimrom na plošáku .  Potrebujem tiež vypínať a zapínať zváračku , len je to problém u digitálnych  ,  kde je VRC ...  Na klasike to ide . Chce to skúsenosti elektronike na prerábku ... A lacnejšie to nebube ako origo mašina , len rozmerovo ako dve zváračky vedľa seba ...

Offline

 

#10 18-04-2017 18:41:27

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2100

Re: úprava TIG hořáku

davor: Nie si Ty modelar? preco sa pytam ze by si sa mohol pohrat...
Bez zasahu do MacAllistera ktory je asi v zaruke len pomocou "barlicky" modelarske servo nejaky sikovny magneticky uchyt na bednu a kliknut na pedal servo potak na nulovu polohu (down slope) /Otazne co spravi obluk?/
Ako je to trafene riesenie ale da sa to dobastlit casom ked otvoris stroj mozes na to ist inak vytiahnut si dialkac.

Ale riesenie ako pisal Atishajn obludne ohyzdne a Okamova britva radi zena/pomocnik krutit na nulu smile
Alebo si neskor vytiahnut ten pedal stym sa potom da trosku carovat.
Uz som videl kadeco aj motorcekom automaticke otvaranie okien otvarat vodovodny ventil na zavlahu takze ma to neprekvapi big_smile

Editoval ihlan (18-04-2017 19:17:07)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#11 18-04-2017 19:28:20

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 240

Re: úprava TIG hořáku

ihlan napsal(a):

davor: Nie si Ty modelar? preco sa pytam ze by si sa mohol pohrat...
Bez zasahu do MacAllistera ktory je asi v zaruke len pomocou "barlicky" modelarske servo nejaky sikovny magneticky uchyt a kliknut tlacitko a stocit servo na nulovu polohu dat na minimum vykon. (down slope)
Ako je to trafene riesenie ale da sa to dobastlit casom ked otvoris stroj mozes na to ist inak vytiahnut si dialkac.

Ale riesenie ako pisal Atishajn obludne ohyzdne a Okamova britva radi zena/pomocnik krutit na nulu smile

No teď jsi mě rozesmál :-) Točit pomocí serva s potenciometrem! (ty dva jsou nekonečné a ještě fungují jako tlačítko)
Já už vymýšlel kdejakou kravinu, ale toto by mě nenapadlo...

Zatím ten stroječek otvírat a vytahovat dráty pro pedál nebudu, bastlit něco s MCU taky ne.

Kontrolku ani časově řízený průchod plynu nepotřebuju. Když syčí, tak ho slyším. Ovládání tlačítkem na hořáku bude rychlejší a pohodlnější, než kroutit v rukavicích ventilkem.

Na moje lepení tenčího nerezu se obejdu i bez vyplnění kráteru (DS).

Je mi jasné, že to nikdy plnohodnotný TIG nebude.


Původní otázka zněla: Přerušení svářecího proudu stykačem přímo na kabelu hořáku (popř.kostře).
tj. abych třeba něco neodpálil ve svářečce?


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

#12 18-04-2017 19:35:10

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2100

Re: úprava TIG hořáku

Ja som obzeral tieto fotky a vyzeralo to ako potenc ale ked je to encoder aj to ide o to lahsie skonci na nule aj ked pretocis big_smile
Ok budem uz citat ... ked najedem ten projekt co panko motorcekom na stuple v dverach zatvaral gul ventil hodim linksmile
Inak to vnesenie tepla sa da riadit aj uhlom a pohybom len na to nesmies zabudnut ked koncis smile

Editoval ihlan (18-04-2017 19:44:03)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#13 18-04-2017 23:21:37

franta 486
Člen
Registrovaný: 30-04-2011
Příspěvky: 125

Re: úprava TIG hořáku

Tyhle stykače by to měli dlouhodobě vydržet.
https://manipulacni-voziky-vzv.technika … z/stykace/

Offline

 

#14 19-04-2017 05:08:00

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4534

Re: úprava TIG hořáku

A pak bude mít vedle svářečky ještě jednu stejně velkou bednu. smile


Telwin Bimax 4.195, Omicron GAMA 1900L HF
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#15 09-05-2017 20:02:39

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 240

Re: úprava TIG hořáku

Nakoupil jsem pár součástek, k tomu pouštění Ar tlačítkem na hořáku. Myslím, že by to mohlo fungovat:

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7791_tig_schema.jpg

Než ale vymyslím a vyleptám nějakou DPS, rád bych znal názory a zkušenosti problematiky znalých.

1.   Bude ten mikrospínač na hořáku spolehlivě posílat jen 1 impulz relátku? Tj.jestli to náhodně nesepne víckrát za sebou? Popř. odladit to nějakým kondenzátorem či něčím podobným?

2.   V plánu je spínač na přerušení fáze 230V. Je vhodné tam začlenit i pojistku (skleněná trubičková, třeba kvůli ochraně trafa)/popř. její hodnota v A?

3.   Na EMV je třetí konektor - uzemnění. EMV nebude vodivě spojen (hadičky, až na nich rychlospojky) s žádnou vodivou součástí vně krabice. Je vhodné/nevhodné tento konektor připojit na zemnící vodič z 230V?

4.   Popř. je nějaký další problém na té mojí malůvce?


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

#16 10-05-2017 08:31:52

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2100

Re: úprava TIG hořáku

1) to na co sa pytas je debounce riesenie zakmitov ci to bude spinat nebude spinat nahodne zistis praxou

ono aj samotne mikrotlacitko sposobuje zakmity cize by to malo vedet odfiltrovat uz samotne spinacie zariadenie.
casom sa mikrospinac premacka a vtedy to moze robit ale to dost trva.
Horak ma dlhy netieneny kabel co ti to bude robit pri zvarani zistis

Poistka nikdy nic nepokazi ja ju tam tusim aj mam trubickovu. Mam doma kopu drziakov a krabicu poistiek.

Neuzemnoval som extra EMV je to napajane z trafa 24V obal vyrobku bude asi plastovy NIE?
Keby bola krabica kovova tak to musi byt.

Editoval ihlan (10-05-2017 08:35:47)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#17 10-05-2017 09:41:04

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2369

Re: úprava TIG hořáku

Jsem přesvědčen, že to problémy dělat nebude. Proud cívkou je 370mA, tak by to mělo být hodně odolné.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#18 10-05-2017 09:47:18

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2369

Re: úprava TIG hořáku

Teď mi ale došlo, že v hořáku je mikrospínač, který na tento proud není dělaný. Zkontroluj si to.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#19 10-05-2017 10:11:37

ihlan
Člen
Místo: Nový Svet
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 2100

Re: úprava TIG hořáku

Tamto cudo co ma nieje nahodou impulzne rele ? (ja spinam pomocne rele a to spina EMV)
Jednak to pekne cvaka a setri kontakty v horaku. a Tych 380mA/24Vac ide cez EMV nie ?
Cez ten to impulzne rele tam je len nabezna hrana a zopne mu EMV.Este som uvazoval ze ake Vin MAX ma to imp rele.rele
To moje zapojenie bezi 2.5 roka ja som pouzil nejake mini GME rele cez to tece do 10-15mA.

Editoval ihlan (10-05-2017 10:14:07)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O

Offline

 

#20 10-05-2017 10:56:56

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2369

Re: úprava TIG hořáku

Jedná se bistabilní relé (funkce jako impulsní) cívka má příkon 4,5VA, t.j. při 24V proud 180mA. Ta hodnota co jsem uvedl je pro cívku 12V.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Online

 

#21 10-12-2017 20:28:12

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 240

Re: úprava TIG hořáku

Tak jsem konečně dodělal alespoň to pouštění Argonu tlačítkem na TIG hořáku.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7791_tig_ovladani.jpg

Takto dopadnul první pokus o svár. Nerez kulatina d12 k plechu 4mm. 70A, průtok Ar 7l/min. Oblýskané hrany jsou důsledek odtržení hořáku.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7791_tig_svar_01.jpg

po přejetí kartáčem:

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7791_tig_svar_02.jpg


Já vím, žádná sláva, ale na občasné domácí přilepení nějakého nerezu ten MacAllister půjde použít.


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

#22 10-12-2017 21:05:30

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 1472

Re: úprava TIG hořáku

Bohatě

Offline

 

#23 20-03-2019 20:56:38

davor
Člen
Místo: MSK
Registrovaný: 15-03-2017
Příspěvky: 240

Re: úprava TIG hořáku

Přerušení svářecího proudu pomocí stykače funguje spolehlivě, ovládám to pedálem. Předfuk a dofuk tlačítkem na hořáku.
Zatím je to jen neforemné klubko drátů:

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7791_tig_pedal.jpg


M8 k hlavě šroubu, 150A, elektroda 1.6:

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7791_tig_svar_03.jpg

Editoval davor (20-03-2019 21:00:22)


Telwin Tecnica 144, [url=http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=110195#p110195]MacAllister MSMW200A[/url], Proteco P800E-C, ERS-50, Meva Pb :-)

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS