SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#201 23-12-2017 12:26:46

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Programovat neumím, ani si nedovedu přestavit, jak věci okolo procesoru fungují. Snad nenarazíte na vícevrstvý tišták.

Offline

 

#202 23-12-2017 15:36:31

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 425

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pokud je řeč o té řídicí desce s mikrokontrolérem, tak to vypadá, že je čtyřvrstvá. V jednom rohu je označení vrstev - vypadá to jako 4 čtverečky vedle sebe a v každém je číslo. Prosviťte to nějakou baterkou a uvidíte čísla vrstev.

Offline

 

#203 23-12-2017 15:54:21

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Takže zde je řídící část stroje .

https://uloz.to/!vfVbMg7zrOO3/schema-4-jpg   

Moc zrovna přehledný to není, šetřil jsem papírem a pak už jsem to musel nacpat na malou plochu .

Říká si to o překreslení.
No ale prozatím , je to čitelné je to srozumitelné a taky už jsem tam našel řídící signály z čelního panelu zpět do procesoru .

Pánové musím teda říct, že jestli toto dělá styles už několik let, tak tedy klobouk dolů , dráždil jsem opravdu kobru bosou nohou.

Ale výsledek tady je a teď to chce nějaký lidi co vědí trochu víc o čem je programování takových jednočipových potvor je to přeci jenom zapojeno jako PLC ( programovatelný logický automat, tedy pracovně to běhá v z uzavřený smyčce, kontroluje to vstupní parametry a zřejmě to bude posílat na výstup signál podle nějaké tabulky.

Jenže tu tabulku tvořili lidi, kteří měli hodně informací o svařování a oblouku a tak . Protože výsledkem jejich práce je změna otáček motoru a tedy rychlost podávání drátu. Je jasně vidět , že jiného tam řídit neumí , tedy kromě doby zapnutí a vypnutí ventilu plynu a stykače stroje ,
( Takže předfuk , dofuk , dohoření , to vše si umí nastavit ten procesor .  Proud řídit neumí , ( pokud není nějaká finta v řízení proudu nepřímo řízením vzdálenosti drátu od místa sváru ...to nevím  ,.Dokonce nemá ani informaci o nastavení odbočky na přepínači proudu

       Takže ten SYNERGIE EFEKT je u takovýchto strojů hlavně o tom , že ti konstruktéři co jej stvořili jsou velmi chytří a znají hodně o svařování.   Kromě programu, ke kterému zatím nemůžem , není ta mašinka extra zázrak .
Docela to navádí ke srovnání s ARDUINEM , ( to má taky takové vybavení v sobě , ale chybí někdo , kdo by řekl tak a je potřeba takové časové závislosti a k tomu příslušné řízení .

Takže je to na Vás ko víte o čem je programování, abyjste nás poučili o tom ,že lze získat opis paměti nebo že víc už neuděláme .
Taky by to chtělo vědět jaký překladač požívají ty CPU zde dané.


K těm čtyřem vrstvám:
Pane pokud mi mašinka hlásí, že zalezl spoj a někde zase mi vyleze a po nakreslení obrázku mi dává smysl to nakreslené, tak je mi jedno kolik je tam vrstev, to by člověku akorát lezlo na nervy , že tam nic nevidíte. Musíte se orientovat jako slepec , tomu je jedno co vidí a nevidí , řídí se jinými znaky .
Samozřejmě, že toto vede taky k chybám , že nějaké spoje zapomenu , protože o nich nevím že by tam měli být.
     Ale to už při případné opravě zjistíte , že máte místa se stejným napětím a obrázek to neříká .Takže vícevrstvý tišták je problém , ale u SMD se zdá, že jsou konstruktéři hodní a je to jejich jednání čitelné .
Horší jsem to měl s identifikací součástek , kde toto mě vedlo jinam než jsem nakonec skončil a to díky tomu , že jste mi uměli poradit , kde najdu ty správné listy k součástkám , pak už to zase dává smysl .

Mašinu budu muset poskládat a vrátit , už je čas.Už nevím co bych z ní získal . Respektive nevím jak .

Takže Vaše názory , k tomuto stavu .


x
x

Editoval JaroslavPavel (28-12-2017 12:21:41)

Offline

 

#204 23-12-2017 23:06:01

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 425

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Datasheet mikrokontroléru je zde. Je to nějaký 8-bit, ale co jsem tak rychle nakouknul do datasheetu, tak to nevypadá na klon 8051 nebo něčeho podobně standardního, ale na něco vlastního od ST. Bohužel i programovací rozhraní vypadá, že je proprietární a tedy potřeboval byste nástroj přímo k tomu určený, např. tento. Ale je nesmysl to kupovat. Jednak, s nulovými zkušenostmi s programovatelnými int. obvody se do tohoto pouštět, to si koledujete o malér např. nechtěným vymazáním programu v obvodu. A za druhé, vsadím se o co chcete, že paměť toho MCU bude zamčená, tudíž není rozumná možnost ji vyčíst (možnosti jsou, ale takové, že ani nemá smysl je zmiňovat). Správně jste totiž odvodil, že v tomto programu je značné know-how, a proto žádný výrobce neposkytuje program a zamyká paměť - umožnilo by to někomu jinému vyrábět klony s minimálním úsilím. A i kdyby jste vyčetl paměť toho kontroléru, tak dostanete program ve velmi obtížně čitelné podobě - v tzv. assembleru. Já to vidím tak, že z tohoto stroje (a případných dalších, řízených MCU) už více bohužel nevytěžíte.

Ještě něco - zdá se mi, že na tomto obrázku https://uloz.to/!2FQLqVzUdHMY/lu-soucastky-jpg je spodní potenciometr "poněkud nakřápnutý". Ale možná je to fotkou a ta štěrbina je normální a jen na fotce vypadá větší než je zdrávo.

Editoval Aleš_ (23-12-2017 23:22:07)

Offline

 

#205 24-12-2017 03:34:59

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3418
Web

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Je to stara/legacy ST7-micka. Par dni dozadu som mu to pozeral. Je nahradena novou radou STM8 nieco ako ATmega a PIC12/14
Starym svabom a SW nema vyznam sa zaoberat jedine pochopit jeho ulohu tj. co robi zo vstupom a reaguje na vystupe.
Najskor prevazda nejake ADC z potakov na nejaky LCD vystup a reguluje tym PWM vystup toho motora na posuv.

Ostatne ako napisal Ales_ ak je locked bit aktivovany otvorit to ide za peniaze (india/azia) ale cena a vysledok k nicomu.
Ak by to bola robota aspon na 100ks ma vyznam stiahnut SW dekompilovat ho. Robota aj na mesiac ak je kod velky
a bud nakodit znova alebo vymenit za iny cip s podobnym puzdrom. Procesor je pomaly na dolezitych veciach
sa nebude podielat na to budu klasicke analogove ochrany.

To skor ten ospevovany Transpocket skreslit a zacat riesit jeho CIP aj ked Froniusu sa to nebude velmi pacit wink

Editoval ihlan (24-12-2017 16:16:58)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#206 06-01-2018 11:40:17

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Zdravím Vás v novém roce.

V poslední době jsem se odklonil od tématu měniče SMA-250-1, bylo lepší přestat v tomto stylu .

Protože mi však již začínají přicházet věci k tomu abych mohl udělat pracoviště na kontrolovanou opravu tohoto anebo raději   jakéhokoliv koncového stupně  , tak uvádím , že jsem získal tři zdroje 0-30V   s řízeným omezením proudu od  0-10A. Z nich složím a vyzkouším pracoviště, které umožní pracovat v koncovém stupni pod napětím a navíc budu mít zajištěnu rychlou zkratovou ochranu těchto zdrojů, pro případ poruchy v koncovém stupni . Dva zdroje budou pro napájení koncového stupně a třetí pro napájení elektroniky pro řízení koncového stupně.
             To vše je navíc práce s bezpečným napětím , tedy nehrozí uraz elektrickým proudem jak bývá ve všech koncových stupních spojených galvanicky se sítí .

Takže výsledkem tohoto snažení bude takové zapojení kontrolovaných obvodů , kdy i v případě naší vlastní chyby nedojde k destrukci výkonových  ( drahých součástek )
Toto budu provádět až po skončení prací, které jsem převzal nyní. A protože jsou to všechno práce nesouvisející s SMA 250-1 nebudu je tedy zveřejňovat zde, ale budu hledat nějakou formu ,
kde by jste se, pokud Vás to bude zajímat mohli na výsledky podívat .

Taky jsem získal horkovzdušnou stanici a budu moci dokončit tu práci s řízením provedeným na keramické destičce i za cenu, že ji vyrobím celou novou .
Zřídil jsem nové pracoviště pro tyto  práce.


    Možná , že by jste byli překvapeni jako já , když jsem dostal do rukou měřící přístroje fy. WOHLER  DM 2000 a WOHLER CM 220 a ze zvědavosti si udělal kontrolní měření na vlastním domku,  kotle a komína 
a zjistil jsem , že vyhazuji dřevo ( palivo )  ven  ............no prostě v době bezvětří a za mlhy jsem naměřil tah až 750 Pa , ale taky to bylo schopno spadnout na velmi malé hodnoty .
Překvapení veliké a    ....... hodlám se tedy věnovat kontrole mého vlastního tepelného zdroje, o kterém jsem zjistil , že je proveden  nesprávně .
Nikdy jsem o domácí kotelně neuvažoval jako o  regulované ( v mém případě neregulované )  soustavě , která mi způsobuje plýtvání prostředky a to v nemalé částce . ( přesto kominických plateb pltím taky dost ) ( řízení  a kontrola takových zařízení a procesů v nich  je většinou z nás považováno za nepodstatnou věc )
Už jste viděli vystřelenou část šamotu velikosti dlaně  z komínové vložky jako odpad v komíně ....já ano ,  ...... možná nalezu vysvětlení tohoto jevu a nebude to vada materiálu .


Takže pokud by Vás zajímali výsledky z takových měření , dejte vědět a budu hledat způsob , jak Vám ty výsledky poskytnout.

Editoval JaroslavPavel (06-01-2018 12:45:34)

Offline

 

#207 07-01-2018 20:49:26

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Pohled na elektroniku  bodovačky řízené  procesorem

https://uloz.to/!Ov7s4IrSpmn9/bodovacka-cpu-jpg

a takhle pracuje po domluvě.
https://uloz.to/!VinStn7NGgXY/p1070243-mov

Schema bude uvedeno později.

Editoval JaroslavPavel (07-01-2018 20:56:18)

Offline

 

#208 08-01-2018 10:14:07

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

příliš velký tah komína lze jednoduše vyřešit regulátorem tahu komína který kupodivu funguje i při výpadku el.
Jen mi nikdo nevysvětlil jak se řeší situace kde
1.kotel vypouští splodiny do 150-200C které se po cestě ochladí a pouštět více je teplo vyhazované ven)
2.teplota na vršku komína nemá klesnout pod 90C (kondenzace)
a ve finále
3.nainstalovaný regulátor tahu přitahuje do komína studený vzduch, tím pádem klesne na vstupu do komína teplota vypouštěných splodin big_smile

ale kondenzaci nepozoruji nikdě,předepisují to všichni výrobci kotlů (dřevo,pelety atd..)   tak je to asi v pořádku.


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#209 08-01-2018 10:24:51

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Díky moc,  pane
dám se do toho .
Nezajímal jsem se o to.

Offline

 

#210 08-01-2018 10:35:41

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

750Pa, není to omyl, to by ve v u trubici s vodou byl rozdíl hladin více jak 7,5 cm, nebo se jedná o nucený odtah? Že se tah v komíně mění, vím, když ještě Praha nebyla plynofikovaná, v jedné kotelně FN na Praze 2 se přiotrávil kotelník. Dávali jsme pak na podobná místa měření tahu, jednalo se tuším jen Zepakompy, jako porucha bylo téměř nulový podtlak, poruchy (včetně max teploty) byly sdružené na relé PS600 a to spouštělo sirénu, aby se kotelník vzbudil.
Doma jsem na plynový kotel dal nad omezovač tahu klapku, ta omezí ochlazování kotle, pokud vypne, je pouze dvoustavová, v zavřeném stavu je průchod pouze ¼.

Offline

 

#211 08-01-2018 11:57:14

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4785

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Kondensace spalin je obdoba kondensace vodní páry u vlhkého vzduchu, jenže s jinými látkami a také jinými parametry. Ta analogie s vlhkým vzduchem je pro představu jednodušší. Kondenzace nastane, když se ochlazemín dosáhne meze sytosti (u vlhkého vzduchu relativní vlhkosti 100%) Když do vlhkého vzduchu přimíchám trochu vzduchu suchého, tak dosáhnu 100% rel. vlhkosti při nižší teplotě. Podobně to je v komíně. Jinak ta teplota spalin vzhledem k účinnosti kotle se démonizuje. Pro účinnost je rozhodující kvalita spalování a přebytek vzduchu. pokud není lambda sonda, tak honění teploty spalin nemusí vést k jistému výsledku - i přebytek spalovacího vzduchu snižuje teplotu spalin. To honění teploty spalin má smysl, když je zaručeno optimální spalování s min. přebytkem vzduchu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#212 08-01-2018 19:47:13

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Bohužel, těch 750 Pa není omyl , ......pokud jsem neudělal něco špatně s měřidlem.
Ale taky jsem uvedl , že jsem naměřil i 4 nebo 5 Pa , tedy zase velmi málo  a to byla mlha a bezvětří .
Měřící hadici jsem měl prostrčenu přes spodní dvířka a to přes přivřenou  přistávací klapku , a to až na tloušťku hadičky...cca 10 mm ( přivření té klapky ).
Hadičku jsem měl vedenu do horní čísti kotle ( Viadrus , 7 článků ) a tam pak až k ústí do kouřovodu.
Horní dveře zavřeny, a klapku přisávání sekundárního vzduchu taky zavřenu .

Měření jsem prováděl cca 1 hodinu
Zkoušel reakce podtlaku na otevření horních dveří kotle , spodních dveří , klapek .Reakce vždy nějaké byly. Měření jsem dělal na studeném kotli
hodnoty se neskutečně lišili a měnily.
Takže nejprve si musím vyrobit stálá místa pro sondu jak na dveřích , tak na kouřovodu , případně na komínu .
Pak půjde měření opakovat a půjde také provést za tepla tedy v dynamickém režimu .

Z vašich názorů pane Famater a pane pt. kbely je jasné, že jste se s něčím podobným již setkali. Můžete mi doporučit  vhodnou literaturu , normy , kde bych si mohl doplnit vědomosti a dobrý by bylo s návazností na řešené příklady, abych si mohl prověřit , že jsem ty věci pochopil

Musím přiznat, že mi není jasný to s tím vzduchem , do kterého přidám další vzduch ( suchý ) a následkem tohoto smíchání mi klesne kondenzační teplota ....taky budu potřebovat vysvětlení "po  lopatě"
jinak nevím o co jde .K čemu je mi to dobrý tady a teď.?


Předem děkuji

Editoval JaroslavPavel (08-01-2018 19:54:07)

Offline

 

#213 08-01-2018 21:45:52

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 885

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Skutečný tah komína záleží na hodně okolnostech, jde rozdíl teplot, rozdíl výšek, množství spalin a ztráty v potrubí. Dále to záleží na rychlosti větru a tvaru komínu. Proto se to zjednodušuje a často se používá jmenovitý tah. Jsou na to různé kalkulačky na stránkách kotlů nebo komínových systémů např výkon kotle - účinná výška komína a průměr komína. např http://www.stava.org/kalkulator-pro-vyp … komina-m91
Lépe je to vysvětleno zde: http://www.thermona.cz/kaskadove-koteln … nove-cesty ale tahle detailně jsem to nikdy nepočítal, dnes už se na stavby pracovně nedostanu. Když jsem si předělával bydlení měl jsem půjčenou nějakou knihu, tam byly grafy: výkon kotle - účinná výška komína a průměr komína, název už nevím.

Offline

 

#214 08-01-2018 22:22:44

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

U kotlov viadrus je maly vymenik a tym padom ide vela tepla-cize aj teplota do komina a par ludom vdaka tej teplote popraskali vlozky  hned u napojenia do komina -myslim,ze prve tri vlozky od napojenia ,ze ziadnu vedu za tym netreba hladat.


Kutil s.r.o.

Offline

 

#215 09-01-2018 00:37:10

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Nic jiného než regulátor tahu komína stím stejně nikdo jinýho nevymyslí .

https://www.google.cz/search?q=regulato … mp;bih=882


Ten omezí velký tah ohřátého komína .Až na cenu že je to kus plechu ze závažíčkem je to ok .Předepisujou to i na kotle s nuceným odtahem.
Než řešit regulaci Viadruse je lepší přejít na zplyňovácí kotel kterej už to má .
Pokud by to někdo chtěl mít nonstop doma ... senzor podtlaku stojí pár usd+ arduino , teplotu v komíně hrave změří K termočlánek + převodník nejlépe s LCD,Lambda sonda 0.68 až 1.36 lambda cca 150usd i s převodníkem ... u výrobců kotlů se ani nezkoušejte ptát.
Jediný problém je s CO na nonstop měření není kominickej měřák a ostatní jsou cenově mimo.


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#216 09-01-2018 01:55:24

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Ani ten regulator nie je extra prinos lebo potom prisava vzduch z kotolne a zbytocne u starych domoch ochladzuje kotolnu a ked uz kotol na drevo tak lepsie plechovy odhorievaci alebo prehorievaci s dlhsou spalinovou cestou a ochranou spiatocky a este lepsie s malym a vacsim okruhom  a potom staci nastavit na kotliku beznu teplotu 75 stupnov -na radiatoroch sa samozrejme nastavy ina pozadovana teplota a ked su mrazy ,ze komin ma vacsi tah tak vystupi teplota na 80 az 90 stupnov alebo vytiahnut dusivku na vystupe z kotla do komina ale mrazy aj tak v nasich koncinach nebyvaju viac ako 2tyzdne az mesiac smile Viadrus je zrut na drevo a aj tak sa vplyvom korozie v nom urobi po najneskor 10rokoch diera lebo nove liatinove kotliky uz nie su robene z takej liatiny ako stara liatina  ,sak sa dnes uz setri na vsetkom smileA zplynovaci? To tiez na dlhu diskusiu smile


Kutil s.r.o.

Offline

 

#217 09-01-2018 10:17:57

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4785

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Já jsem reagoval hlavně na bod3 příspěvku 209.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#218 09-01-2018 17:49:39

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Druhý přístroj Wohler a jeho práce při měření nebezpečnosti centrály v uzavřené prostoře.

https://uloz.to/!RtkwxKrI26Gn/p1070258-mov

a naměřené hodnoty po vypnutí centrály:
https://uloz.to/live/!T9PQIzYkXfWU/p1070268-mov

https://uloz.to/!wCLYT3XjB52M/p1070265-jpg

Editoval JaroslavPavel (09-01-2018 18:04:43)

Offline

 

#219 09-01-2018 22:11:58

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

vizuelně celkem novej agregát Honda a bez AVR @.@
měřak CO pěknej jako ostatní jen ta životnost senzorů nic moc .
vyvéct výfuk ven snad není žádný problém když mám na centrálu nebo ?


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#220 09-01-2018 23:54:18

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Ta věcička není moje.
Majitelé ji přetížili a uštvali. Tak potřebovala opravu .Toto už byla zkouška po opravě .

I když to potrubí na výfukové plyny není špatný, ale z čeho je mám pořídit.
Příští mašina bude Yamaha  a nemusí mít stejný díry takže zase jiná dimenze potrubí .

Editoval JaroslavPavel (09-01-2018 23:56:27)

Offline

 

#221 10-01-2018 00:03:01

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad
Registrovaný: 19-12-2010
Příspěvky: 1146

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

jsme na svárforu big_smile roura ... přechod http://www.prekos.net/nahradni-dily/vyf … bky-pruzne


Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

Offline

 

#222 10-01-2018 08:02:15

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Správně jste postřehl, že mašinka nemá AVR , ale magnetický regulátor .
Takže takový stroj umí být zdrojem konstantního napětí( chová se jako obyčejná  centrála ) a taky zdrojem konstantního proudu , tedy lze s ní svařovat .

Takže hybrid .

Editoval JaroslavPavel (10-01-2018 08:02:56)

Offline

 

#223 21-01-2018 13:48:20

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Toto je deska z CASTOLIN ULTRA plus , prosím kohokoliv z Vás , nepodařilo se mi identifikovat integrovaný obvod za potenciometrem .( pouzdro 2 x 15 nožiček )

Vyčetl jsem tyto údaje:
NEC MYS
501 T
0646KM53

Je na desce krystal 20000H9B

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7964_deska_2_1_w.jpg

Editoval JaroslavPavel (21-01-2018 13:54:37)

Offline

 

#224 21-01-2018 14:46:37

Aleš_
Člen
Registrovaný: 13-05-2008
Příspěvky: 425

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

uPD78F0501: 8-BIT, FLASH, 20MHz, MICROCONTROLLER, SSOP30
Původní výrobce je NEC, protože obvod byl vyrobený 46. týden v roce (20)06, ale podle toho, co jsem našel, tak se v roce 2009 spojil NEC s Renesas, takže nově to najdete pod výrobcem Renesas, např. zde
Toto by měl být datasheet k tomu 78F0501.

Editoval Aleš_ (22-01-2018 02:00:13)

Offline

 

#225 22-01-2018 09:10:43

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 397

Re: SMA-250-1 oprava tyristorového nf měniče

Děkuji pane Aleši  za perfektní informace ke kontroléru .
Bude se mi to líp kreslit, když vím co tam mám očekávat
Stroj má drasticky odstřelený koncový stupeň , takže ten je na řadě první .

Máte někdo tip na to jak zjistit , co ten kontrolér tam dělá za práci nebo tip na to jak to zjistit . Nebo co zjišťovat .
Přeci to není nepřekonatelný, co Vy na to ...............co s tím . Těch mašinek s nějakým řízením tam bude čím dál víc.

A je to jenom obejití analogových hodnot (obvodů ) do číslicových sekvencí . Nebo mám příliš naivní představu .
K popisu programu se asi nedá dostat.
Vývojový diagram taky nebude dostupný .
Ale něco by mělo jít , nebo ne?

Editoval JaroslavPavel (22-01-2018 09:14:51)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče