SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#51 25-02-2018 11:39:19

atishajn
Člen
Místo: ČeskoSlovensko
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1266

Re: Iskravar mig 150

Varok istič  B je domácí a C je prumyslový ... To že u Teba ide je len otázka času , kedy ti elektrikári na stlpe vymenia poistky , ked ti bude len jedna fáza chýbat ... :-)

Offline

 

#52 25-02-2018 12:08:42

varok
Člen
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 4362

Re: Iskravar mig 150

Možná ano, ale nejsem připojený na sloup. big_smile


Telwin Bimax 4.195, Omicron GAMA 1900L HF
NEJSEM ELEKTRIKÁŘ!!!

Offline

 

#53 25-02-2018 20:55:54

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 244

Re: Iskravar mig 150

Svita: Je to určite problém magnetizačných prúdov pri pripojení výkonného trafa do siete. Tento problém som tiež mal, a vyriešil som ho pripájaním (aj odpájaním) zváracieho trafa cez SSR relé presne v maxime (alebo minime, hlavne NIE v nule) sínusovky sieťového napätia (toto pripájanie kontroluje mikroprocesor). Odvtedy mi nevyrazilo istič ani raz.
Ak chceš jednoduchšie riešenie, hľadaj medzi článkami na svarinfo ,,softstart".

Edit: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2007080801

Editoval sqad (25-02-2018 20:58:43)

Offline

 

#54 25-02-2018 21:50:21

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Kluci - řešení jističe typu C je v mém případě bezpředmětné, protože hlavní mám 3x16B.
Zkoušel jsem to ještě řešit tak, že jsem hned za přívod dal velkou tlumivku  - v podstatě sekundár jednoho malého trafa a už to nevyhazuje ani na čtyřku, myslím ale, že se dost snížil svařovací výkon... byl to jen pokus....
Sqad - té druhé větě nerozumím ani slovo :-) , ale na ten článek jsem se díval a řešení je celkem jednoduché. Takhle jsi to řešil i ty??

Offline

 

#55 26-02-2018 06:22:29

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 2370

Re: Iskravar mig 150

3x16 je zalostne malo...este by som vyskusal zapnut zvaracku na iny 16A okruh (ci neni vyhriaty istic) ale pravdepodobne sa to vyriesi az softstartom,nechapem ako moze taketo krpate trafo vyhadzovat istic,mam Iskravara 210 L ale istic mi to nevyhodilo ani jeden krat...

Offline

 

#56 26-02-2018 06:39:43

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Pavol - elektroinstalace je nová, včetně jističů a taky jsem to zkoušel na jiný okruh (protože jsem se svářečkou cestoval po domě)..
Ten softstart si udělám, když je to tak jednoduché, pak se uvidí..

Offline

 

#57 26-02-2018 08:23:26

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1730

Re: Iskravar mig 150

Takové SSR relé pro trafa (mají spínání ve špičce) je třeba tady, http://www.elproz.cz/eri-rele-pro-spina … da-482525/ , určitě se někde dají sehnat i levněji a mělo by to fungovat bez problému, ale osobní zkušenosti s tímto nemám.

Offline

 

#58 26-02-2018 10:40:40

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 2273

Re: Iskravar mig 150

Já mám zkušenosti- spínám trafo 1kVA. Při správné volbě velikosti a napětí by to mělo fungovat i na trafo svářečky. Problém se dá zkonzultovat přímo na Elproz a ochotně poradí.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#59 28-02-2018 07:12:19

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Softstart z článku jsem udělal a zapojil. Dost se to zlepšilo, ale občas to přeci jen vyhodí.. Článek mi připadá napsaný dost zmatečně.. Především mařící odpor. Píše se tam o součtu tři odporů ale u toho třífázového řešení se přeci odpory nesčítají, když je každý na jedno vinutí..?! A u jednofázové by to mělo být kolik,  10 - 20ohm nebo 22 - 47ohm? Měl jsem tam 13 ohmů a občas to vyhazovalo, teď tam mám 39 ohmů  a stále občas vyhodí.. Takže spíš zvyšovat nebo snižovat hodnotu odporu?

Editoval svita (28-02-2018 07:13:42)

Offline

 

#60 28-02-2018 07:25:04

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1937_img_20180227_230905.jpg

Offline

 

#61 28-02-2018 07:39:02

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1730

Re: Iskravar mig 150

Podle mě by rozdíl 13 nebo 39 ohmů neměl mít na funkci nějaký zásadní vliv. V tomto zapojení spíš jde o krátké nedostatečné zpoždění při překlenutí odporu, různé typy relé a stykačů taky mají různé doby přítahu (ale jsou to vždy řádově milisekundy). Řešením by byl jednoduchý zpožďovací obvod, třeba s 555 s výstupem relé pro spínání výkonového stykače, nastavitelný třeba od nuly do 0,1 sec. a zkusit nastavovat nejkratší použitelný čas, mělo by se to podařit rozchodit.
Edit.: teď mi tam naskočilo vaše foto, pokud používáte přímo pro překlenutí odporů to relé na fotce, to má oproti výkonovým stykačům o hodně kratší dobu přítahu. Pokud ho používáte pro sepnutí dalšího výkonového stykače, berte toto jako nepředmětné.

Možná by pomohlo dát paralelně k cívce relé kondenzátor, ale nevím z hlavy jakou hodnotu, byl to jen okamžitý nápad. Pak před cívku s kondem předřadit nějaký malý odpor, třeba 10ohm na 1/2W. Delší zpoždění, třeba z 5 na 50 ms by mělo pomoci.

Editoval Zdenek11 (28-02-2018 09:08:15)

Offline

 

#62 28-02-2018 09:37:37

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Zdeněk - díky za postřehy..
555ce bych se určitě chtěl vyhnout - zbytečně složité a kdykoliv může odejít..
Ano, to relé na obrázku je to překlenovací, žádné další tam není.. To by také stalo za to, doplnit do článku, co je použité v softstartu profi svářeček za součástky..
Pokud dát k cívce relé kondenzátor, myslím že určitě v kombinaci se sériovým odporem, přes který se bude kondenzátor nabíjet.. A mohlo  by to pomoci.

Offline

 

#63 28-02-2018 09:44:48

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1730

Re: Iskravar mig 150

Ano, tak by to mělo pomoci. Ten sériový odpor jsem střelil 10ohmů (pro 12V cívku), nevím jakou tam máte ve skutečnosti. Po chvilce laborování by se to mělo rozchodit.

Někde na Danykovi je kalkulačka pro časy nabití kondu při daném proudu, z toho by měla jít spočítat jeho kapacita, volil bych 50 - 100ms. Nicméně jde to samozřejmě i zkusmo.

Editoval Zdenek11 (28-02-2018 09:52:55)

Offline

 

#64 28-02-2018 10:09:23

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Jasně, to bych spočítal nějaký přesný čas.
Relé je na 230V - je ovládané hned tím silovým výstupem ze  řidiči jednotky..
Čas co nejkratší, tak aby to fungovalo, abych nečekal dvě vteřiny po stisknutí tlačítka na pistoli.. :-)

Offline

 

#65 28-02-2018 10:20:10

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1730

Re: Iskravar mig 150

Zkusil bych těch 50ms, pak ev. přidávat. Odpor samozřejmě takový, aby relé spolehlivě sepnulo.
http://danyk.cz/vypocty.html
Edit.: když jsem to dělal na mou JS90F, mám tam čas odhadem tak 1/10s, tj. 100ms, je to spolehlivé, stačil by podle mě i kratší, ale to jsem už neřešil. Mám tam tu 555.

Editoval Zdenek11 (28-02-2018 10:26:30)

Offline

 

#66 28-02-2018 11:31:17

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Ta stránka je supr, jen si nemůžu vybavit, který vzorec použít... O:-) 11, 13, 21?

Offline

 

#67 28-02-2018 11:44:36

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Počítal jsem to vzorcem 11.. Vyšlo mi to na 1,5kOhm a 1,5uF cca.. Změnu napětí jsem volil 200V.. Těžko říct, kdy bude spínat...

Offline

 

#68 28-02-2018 12:01:42

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1730

Re: Iskravar mig 150

Mně vyšlo trochu míň, nicméně přesný výpočet by byl složitý, okamžitě po připojení napětí teče proud daný jen předřazeným odporem, pak klesá s ohledem na odpor cívky. Zkusil bych asi něco takového https://www.ges.cz/cz/odrusovaci-konden … 00860.html

Offline

 

#69 28-02-2018 12:01:48

pt.kbely
Člen
Registrovaný: 26-12-2011
Příspěvky: 808

Re: Iskravar mig 150

http://danyk.cz/vypocty.html použít tak jednoduše nepůjde, protože odpor cívky 12V relé je dost malý a kondenzátor se jím vybíjí, respektive napětí na kapacitě bude mít průběh, jako by bylo napájení z děliče (tedy jako ze zdroje s nižším napětím a velkým vnitřním odporem).
Časová konstanta tau=R*C (v základních jednotkách s, ohm, farad). Většinou se bere, že kondenzátor je nabitý za 3 tau (zhruba 98%).
Dále 12V relé nesepne při dosažení 12V, ale podstatně dříve, záleží na konkrétním typu tedy např 7V.
Vzorec č. 11 použít nepůjde, ten platí, pokud se při nabíjení udržuje konstantní proud.

Offline

 

#70 28-02-2018 13:23:05

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Pt.kbely - vrať se o krok zpět - říkám, že cívka relé je 230V - její odpor je cca 38,5kOhm

Offline

 

#71 28-02-2018 19:43:24

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 293

Re: Iskravar mig 150

Já bych spíš řekl vraťte se všichni do školy:).Pro stromy nevidíte les(alespoň podle toho,co nám svita prozradil). Jak chcete nabíjet R-C článek ze střídavého napětí? Před ním musí být usměrňovač, pak filtrace na odstranění tepavého napětí (jinak začne relé v rozhodném okamžiku vrčet-několikrát sepne, takže životnost půjde do kopru, i když v tomto případě to můžou být léta /nemiluji nečistá řešení/). V tomto případě se mi osvědčilo za usměrňovač nedávat filtrační C (proudová špička) a jít rovnou na R-C člen. Abych se vyhnul vrčení, spínám ss relé cca 60V  tyristorem při napětí kondenzátoru cca 140V (dvě doutnavky s omezovacím odporem). Odpor v R-C členu je tak velký, aby na relé bylo přibližné pracovní napětí (s přihlédnutím k velikosti C) a velikostí C určuji dobu zpoždění. Ten mžik přepětí relé lehce vstřebá. Kdo nemá rád ani tyristor, ať dá do série aspoň tři relé (ke třem odporůmsmile )

Offline

 

#72 28-02-2018 20:24:45

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: Iskravar mig 150

Chlapi, mám hotovo! A svařuje to jak ďas! Udělal jsem pár provizorních svárů, ještě to budu testovat v praxi a pak sem hodím postup, jak jsem k tomu došel, případně pár fotek...

KMU1: Neříkám, že jsem v elektrotechnice úplný profík a na koleni ti navrhnu mikročip a slepím z křemíku, ale taky si nemyslím, že jsem začátečník.... každopádně se rád přiučím....
Proč bys nemohl udělat R-C článek na střídavém napětí a musel před to cpát usměrňovač? Když máš fóliový kondenzátor na střídavý proud, který nabíjíš přes rezistor a za tím máš zase relé s cívkou na střídavých 230V..
Beru to minimálně tak, že sluchově nic nepoznáš, žádné vrčení, ani rozdílný čas sepnutí obou relé, takže tento jev bude trvat řádově pár desítek milisekund, potom je relé sepnuté...
A konkrétní případ tedy - paralelně k cívce relé je fóliový kondenzátor 1,5uF/275V, sériově k tomu je odpor 1,65kOhm/4W.

Offline

 

#73 28-02-2018 21:00:05

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1730

Re: Iskravar mig 150

Ať je to AC nebo DC, ten kond to sepnutí každopádně o pár ms zpozdí a zřejmě to tak stačí, při zapnutí se asi deformuje sinusovka. Si myslím.

Offline

 

#74 28-02-2018 22:56:46

KMU1
Člen
Registrovaný: 08-11-2009
Příspěvky: 293

Re: Iskravar mig 150

Jsem rád, že ti to funguje, ale zamysli se, co se stane, když se přivede sestupná část kladné sinusovky. Kondenzátor se kladně nabíjí a před sepnutím relé dojde napětí na nulu. Pak se polarita obrátí a kondenzátor se nejprve vybíjí a přepólovává se , až záporné napětí stačí sepnout relé. Pokud se jindy trefíš do 200V na vzestupu, bude čas mnohem kratší. Také se při ac napájení nedostaneš na čas delší než půl periody. Čas pár desítek ms je už půl periody, na srovnání magnetizační špičky ideálně pár period.   Pokud je to takto na hraně možná by stačil i jen delší prodlužovák.

Offline

 

#75 01-03-2018 07:33:51

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1730

Re: Iskravar mig 150

To ano, při přímém připojení tvrdého AC napětí na kondenzátor to tak je, ale tady je nabíjení kondenzátoru přes odpor, bude se jednat o přechodový děj, kdy průběh nabíjení bude jiný. Celá magnetizace se údajně srovnávat nemusí, i když by to bylo ideální, asi stačí první špička, aby to už vzal jistič.

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2019


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS