SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 09-06-2018 22:50:49

Oak
Člen
Registrovaný: 09-06-2018
Příspěvky: 7

Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Bohužel, co se týče praktických návodů pro začátečníky - domácí svářeče, je to bída a utrpení. Většinu informací musí člověk sesbírat z mnoha míst a třeba konkrétních tipů jak držet a pohybovat elektrodou jsou na celém českém internetu jednotky. Ale nakonec jsem to pokořil, i díky 16ti letému uživateli "stárek", který napsal obšírný odstavec s několika opravdu praktickými tipy. Zkusím se se zkušenostmi podělit, třeba to někomu pomůže.

Svářečka - Když jsem vybíral svářečku pro sebe jako začátečníka, díval jsem se hodně na cenu (máme toho teď hodně) a byl jsem ochotný akceptovat omezení na menší sváry, lehčí konstrukce a tenčí plechy. Díky extrémně dobrým zkušenostem s nářádím z Lidlu, konkrétně Parkside, jsem se i přes některé negativní ohlasy rozhodl pro invertor této značky. Výkon má 80A @ 22,5V a mohu potvrdit, že to je opravdový stabilní výkon a ani ve vedru se nepřehřívá a nedělá pauzy na chlazení. Překvapením bylo, že opravdu s přehledem zvládá elektrody 2,5mm (používám rutilové) a že s nimi jde dělat krásný svar cca a5 (z7). Nakonec si tedy svařuji i agro techniku za malotraktor, kterou jsem chtěl dát kamarádovi s profi svářečkou za 20tis. Počítám s cca max. 100 hodinami za sezónu, takže mi tento invertor asi vystačí, profi nářadí to ale zcela jistě není, kdo svařuje více, určitě se poohlídne po nějaké klasice a pravděpodobně i s vyšším výkonem.
Hrubým výpočtem (neuvažovány ztráty a drobné vlivy) tato svářečka bere ~7,5A proudu ze sítě 250V, při zapínání má ale špičku a občas vyhodí proudový jistič na dané zásuvce (novostavba, tuším že mám 16 nebo 20A rozvody). Po té co se úspěšně rozběhne větrák se mi zatím nikdy nezastavila, jak si někteří uživatelé levných svářeček stěžují.

Elektrody - po přečtení pár článků jsem zvolil rutilové, jako první jsem koupil 2,5mm od slovinské firmy. Mají mít dobré vlastnosti zapalování a udržování oblouku. To druhé můžu potvrdit, zapalování u těch slovinských je dobré až v momentě, kdy se s elektrodou již úspěšně vařilo a na jejím konci se vytvoří dutá trubička z ochranného obalu a svarový kov je tedy utopen vevnitř. Ty slovinské (ale asi to bude standard) mají na svém konci ale naopak sražení cca 2x45°, což se mi zdá jako příčina opravdu špatného zapalování nové elektrody. Zatím jsem na to nenašel jednoznačný lék, trošičku možná pomáhá "škrtání" po nějakém pomocném plechu (rada kolegy), ale většinou to i tak nechce spolupracovat a přilepí se. Jakmile se ale odpálí trochu kovu z elektrody stabilním obloukem, je všechno v pohodě. Ale kolikrát mi to vezme i 15 až 20 pokusů :-(. Každopádně doporučuji novou elektrodu zapálit bokem na zkušebním kousku odpadu (no je to otrava předělávat zem, tak asi lepší nachystat si několik elektrod dopředu) a pak teprve vařit "ostrý" svár. [Rada vítána!]. Objednal jsem si také na zkoušku lidlovské elektrody, jejich typ tají, ale z potisku na nich vyplývá, že by mohly odpovídat velmi vychvalovaným SUPRA elektrodám, pokud se nepletu tak ty jsou s přídavkem celulózy. Nicméně, ještě jsem je nezkoušel. Elektrody přesouším dle pokynů výrobce na obalu, u těch slovinských to je 1h @ 140°C - normálně v elektrické troubě.

Zapojení - je potřeba elektrodu zapojit na správný pól dle pokynu na obalu, protože to může být různé (obecně je rozdíl mezi bazickými a rutilovými, ale není to jednoznačné). Dále je potřeba věnovat pozornost přívodnímu kabelu, především pokud se používá prodlužovačka. U bubnové se musí kompletně odmotat celý kabel z bubnu - např. ta má má přípustný proud 16A, ale pouze u rozmotaného kabelu, na bubnu má pouze 5A! To je dokonce i deklarováno přímo na prodlužovačce. Je asi dobré mít kabely natažené tak, aby se zbytečně nekřížily a nebyly mechanicky namáhané. Místo připojení svorky druhého (obvykle záporného) pólu je nutné obrousit tak, aby bylo zbaveno oxidační vrstvy (černá vrstva na lesklém kovu, v případě konstrukční uhlíkové oceli). Při nedodržení asi můžete čekat potíže, se kterými zkušenost nemám, ale může je být asi těžké odhalit, vzhledem k tomu kolik parametrů do svařování vstupuje.

Ostatní - nechtěl jsem zkoušet metodou pokus-omyl co si můžu dovolit a rovnou jsem si koupil kuklu (obyčejnou, levnou, ale vyhovuje), svářečské rukavice, svářečské rukávy a zástěru. Při svařování si pak beru bavlněné triko, umělina se logicky nesmí používat. Také jsem si koupil koutový magnet, který se extrémně osvědčil a takové přípravky vřele doporučuji.

Příprava svařence - samozřejmě nezapomeňte důkladně obrousit svařované plochy na lesklý kov tak, aby se odstranily veškeré oxidační a korozní vrstvy. Pokud možno, tak si svařenec zafixujte tak, aby se díly vzájemně nemohly pohnout a aby jste k místu svařování měli dobrý a pohodlný přístup. Pohodlí je předpoklad pro schopnost udržet stabilní posuv a ten zase pro dosažení hezké housenky, tedy kvalitního sváru.

Svařování - prvních pár hodin bylo opravdu zoufalých a donutilo mě to detailně pátrat po internetu a po známých. Vzhledem ke strojírenskému vzdělání a ke dvoum desetiletím v praxi, kde jsem svary navrhoval a kontroloval (dokonce mám ČSN EN ISO 9712), tak vím, co jsem vytvořil. Housenku by tam člověk těžko pohledal, je to spíš hutný katalog vad svarů. Nutno podotknout, že začínat koutovým svarem není také zrovna ideální, nicméně držení elektrody jsem měl správné a přesto se mi mísila struska se sváry, když už byl svár podobný drobné housence tak se přilepil na jednu nebo druhou stranu, atd. Chyba byla ve vedení elektrody a pro danou elektrodu a podmínky (rutilová elektroda D2,5, koutový svar plechů silnějších >4mm) jsem přišel na následující pravidla, která zaručují stabilní svařování hezké housenky:

* elektrodu držím v úhlu cca 60 až 70° od přímky svaru (různé zdroje uvádí od 45 do 80°, ale nepřijde mi, že to má nějaký zásadní vliv)

* elektrodu v koutovém svaru držím tak, že jsou v příčném směru úhly půlené, tj. u klasického svárů dvou plechů pod úhlem 90° to je 45° na každou stranu. Elektroda tedy směřuje přesně do svařovaného koutu.

* elektrodu nedržím nad svarem a neposunuji. Jákékoli pokusy držet elektrodu třeba 1mm nad plechy koutu vedly k nestabilním, resp. stabilně velmi špatným výsledkům. Evidentně je vzdálenost jádra elektrody u opřené elektrody do koutu už tak dost velká a elektrodu je potřeba opřít a lehce ji do koutu tlačit (jak napsal "stárek"). Když píšu, že elektrodu neposunuji, tak to opravdu tak myslím. Místo snahy ji posunovat rohýbu vršek elektrody (tam kde je uchycena) a rozkývu ji ve směru příčném na směr svařování, velmi drobně, o cca 5 až 10mm. Zároveň lehce tlačím (elektroda se může tlakem i lehce prohýbat) do směru svařování. Vznikne efekt inženýra Pavla Pavla a jeho soch z Velikonočních ostrovů a elektroda se sama rozpochoduje ve směru svařování. Výsledkem je opravdu stabilní pohyb elektrody, což je asi nejdůležitější předpoklad pro kvlaitní housenku.

* svařovací proud jsem pro rutilovou elektrodu D2,5mm nakonec ustálil na 75A, výrobce uvádí potřebu 60 až 90A. Svařovat šlo i při 65A, ale výsledky byly horší.

* napojování - samozřejmě je potřeba nejdříve odstranit kompletně strusku! Pokud se svař nepovede, je možné ho převařit nebo doplnit, ale pouze po kompletním odstranění strusky, což není kov, nemá žádnou pevnost a nesmí se přes ni vařit!

* samostatnou kapitolou jsou konce plechů, pokud je potřebujte ovařit kolem dokola, jako já. Doporučuji začít na jedné straně kousek (1cm) od konce plechu, s rukou už nachystanou na "obkroužení" hrany navařovaného plechu a tuto co nejplynuleji obkroužit a kousek za hranou zase ukončit. To je tak maximum, co plynule zvládnete, výhodou je to dělat s kratší elektrodou. Po odstranění strusky se pak již napojujete na rovném úseku. Pokus zavařit jednu a druhou stranu a pak nasoplit něco do hrany většinou vede k mizerným výsledkům.

* "stárek" uvádí, že je jednodušší svařovat v drobném náklonu do mírného kopečka. To jsem měl možnost porovnat, protože mé koutové svary měly drobné zakřivení (břity navařované kolmo na válec) a tak jsem u každého sváru chtě-nechtě náklon měl. Nutno podotknout, že svařování "na padáka" opravdu není (minimálně pro začátečníka) vhodné. Že bych poznal rozdíl mezi svarem do mírného kopečka a po rovině nemohu potvrdit, výsledná kvalita se mi zdá shodná. Dle mách zkušeností závisí velikost svaru na posuvu a kvalita svaru na plynulosti posuvu a výkmitu elektrody.

* hezká housenka se vyplatí, protože struska se pak odděluje skoro sama, v dlouhých (nejčastěji 4-5cm) úsecích. Při dosoplení svárů je odstraňování strusky namáhavé a zabírá násobně více času, než vlastní svařování. Korozní odolnost výsledku je také mnohonásobně horší, stejně jako pevnost svaru. Na odstraňování strusky z dosopleného svaru si vemte kladívko s nějakým kvalitním šroubovákem (nebo jiným hrotem) a hlavně pracovní brýle, struska v očích je nic moc. Šroubovák proto, že ji budete dolovat ze škvír a dírek mezi svary.

V mém případě zahrnovalo učení se svařovat rutilovou elektrodou zhruba 5 hodin metodou "omyl-omyl", po "stárkově" příspěvku cca 0,5hodiny metodou "pokus-omyl" a pak už to šlo dobře. Snad se s radami zde uvedenými dostanete na mnohem lepší časy :-). Já jsem přesvědčený, že se správnými informacemi bych to zvládl do hodiny.

Snažil jsem se to shrnout ve stylu od "začátečníka pro začátečníky", tak snad to budou zkušení svařeči jen doplňovat a upřesňvoat a ne jen rejpat :-). Další rady jsou samozřejmě vítány!

Editoval Oak (09-06-2018 23:05:07)

Offline

 

#2 10-06-2018 11:27:30

jees
Zablokovaný
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1709

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

pro začátečníky je toho hodně na jednom místě zde nahoře v sekci Svarinfo

Offline

 

#3 10-06-2018 11:54:50

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3418
Web

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Chcelo by to fotky tej zvaracky s vysledkami wink


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#4 10-06-2018 12:06:18

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

K jednotlivým tematickým okruhům bych měl celou řadu připomínek, protože v daném provedení jde o maximální zestručnění a "zjednodušení". A právě zde na Svarfóru jsou jednotlivé detaily mnohonásobně diskutovány z hlediska teoretiků i praktiků.
Je zcela obvyklé, že nově se přihlašující uživatelé fóra jsou přesvědčeni, že vše  co napíší je zcela nové, pro ostatní maximálně přínosné. Že by se po fóru napřed pečlivě rozhlédli a porovnali své zkušenosti s těmi ostatními, často i s profesionály s řadou regulérních svářečských zkoušek, to je nějak nevzrušuje.
V mnoha případech by bylo dobré navštívít nejbližší Svářečskou školu a nechat se zaškolit podle ČSN 050705 na příslušnou svařovací metodu. Těch pár hodim a relativně zanedbatelná finanční částka jsou pak s náklady na samovýuku dobře srovnatelné, protože učit se systémem pokus - omyl je extrémně drahá záležitost. Při sečtení nákladů na poničený materiál, spotřebované elektrody, elektřinu na svářečkách a bruskách a desítky hodin vlastního času u svářečky a na internetu není v porovnání se Svářečskou školou co řešt.

Offline

 

#5 10-06-2018 12:31:16

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

No je asi pravdou ,že za pár hodin  se ve svářecí škole naučíš svařovat . Zaplatíš více a budeš lepší svářeč. Hlavně  budeš mít v garáži přehled o normách ČSN  a to je velmi důležité.

Offline

 

#6 10-06-2018 12:54:58

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

pat napsal(a):

Zaplatíš více a budeš lepší svářeč. Hlavně  budeš mít v garáži přehled o normách ČSN  a to je velmi důležité.

"kua chapi", aspon si tam davajte smajlikov smile

Teraz neviem, ci to myslis naozaj vazne, alebo je to tazka ironia big_smile


V dalsej casti klimbikovej bastlirny by mohol byt navod na vyrobu stojanu (kosa) na svarecske normy do garaze, pripadne by sme urcite ocenili aj epizódu "klimbikova garaz a znizenie zmetkovosti na 0,00000000000000002%"

Editoval rcp (10-06-2018 13:09:32)

Offline

 

#7 10-06-2018 13:06:46

atishajn
Člen
Místo: NR kraj
Registrovaný: 30-05-2010
Příspěvky: 1416

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Hrubým výpočtem (neuvažovány ztráty a drobné vlivy) tato svářečka bere ~7,5A proudu ze sítě 250V, při zapínání má ale špičku a občas vyhodí proudový jistič na dané zásuvce (novostavba, tuším že mám 16 nebo 20A rozvody). Po té co se úspěšně rozběhne větrák se mi zatím nikdy nezastavila, jak si někteří uživatelé levných svářeček stěžují.

To si ako dokázal zvárať a merať ...  To nemá softstart za uštrené peniaze , a chváliť sa vyhazovaním ističov ... To radšej do zváračskej školy mal ísť , alebo zavolať kamaráta zvárača k tebe domov na pivo aby ti niečo vysvetlil a naučil ...



Nutno podotknout, že svařování "na padáka" opravdu není (minimálně pro začátečníka) vhodné. Že bych poznal rozdíl mezi svarem do mírného kopečka a po rovině nemohu potvrdit, výsledná kvalita se mi zdá shodná. Dle mách zkušeností závisí velikost svaru na posuvu a kvalita svaru na plynulosti posuvu a výkmitu elektrody.


To kde si videl elektrodov padáka zvárať , alebo si sa to naučil na CO2 zváračke  tenký materiál ... aj hrubý materiál sa zvára na stupáka pri MAG ...

Editoval atishajn (10-06-2018 13:11:16)

Offline

 

#8 10-06-2018 15:01:23

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Hmm, to je zase přínosný vlákno, pan Jirkati má pravdu, u nás si vyzkoušíte všechny metody na profi mašinkách a záleží na Vás jestli to budete chtít s papírem nebo bez, nás to zase tak netankuje jestli za love nebo naturum, rádi si pokecáme.Jen nemám ráda namachrovaný týpky s čerstvě koupeným zázrakem alá jak se s tím maká, mě to nejde. A když mi to navíc nepochválíte jste paka, ten prodavač byl určo odborník.....hi, dneska bylo knedlo zelo uzený s kácovskou 12......jinak prospekty a bezp. normy samo dáváme.

Offline

 

#9 10-06-2018 15:23:31

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Doporucil by som zmenit nazov temy z "zaciname zvarat doma" na ""zaciname zvarat vo zvaracej skole" - az vsetci vieme, o com sa vlastne bavime....

Offline

 

#10 10-06-2018 16:05:34

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

atishajn ...prosím Tě kde to žiješ že vám v zásuvce teče 250 volt?


Evita   ale ty jsi naše zlaté sluníčko ,u vás je to asi všechno  jinak . U nás jsou jen svařečáky   a žádné pojd si vyzkoušet a uvidíš

RCP  mám pocit ,že co se týká norem ČSN máme jasno  big_smile

Offline

 

#11 10-06-2018 16:28:23

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Doporucujem uchadzacom o vodicske opravnenie navstivit najblizsiu autoskolu a odskusat si jazdu roznymi dopravnymi prostriedkami - mozete si odskusat jazdu na koni, riksou, pre odvaznejsich autobus, pripadne kamion. Ceresnickou je soferovanie blackhawku pripadne boeingu.

Ako bonus daveme vsetkym vytlacenu vyhlasku ministerstva dopravy post a telekomunikacii o pravidlach dopravy na pozemnych, nadzemnych aj podzemnych komunikaciach so suborom testovych otazok.....

Editoval rcp (10-06-2018 16:42:42)

Offline

 

#12 10-06-2018 16:47:38

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Hmm, pane rcp, ale my se tu bavíme o svařování a Vy do toho pletete zážitkovou rekreaci, chybí Vám tam bagrování a seskok padákem.....dneska je toho možnýho hafo, zdravím..jo ještě let balonem...hi

Offline

 

#13 10-06-2018 16:50:54

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

rcp  no jo já mám třeba  C E papíry ale jako jediní  jsme si vymysleli profesáky a tak jezdit můžu na houpacím koníkovi .Tak si říkám ,že na to nepřišli třeba Němci?

Offline

 

#14 10-06-2018 16:53:47

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Evita  dneska je neděle dneska nesvařujem , nechej to na zítra. big_smile

Offline

 

#15 10-06-2018 17:03:21

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Evita napsal(a):

Hmm, pane rcp, ale my se tu bavíme o svařování a Vy do toho pletete zážitkovou rekreaci, chybí Vám tam bagrování a seskok padákem.....dneska je toho možnýho hafo, zdravím..jo ještě let balonem...hi

My sa tu hlavne bavime o zvarani doma v garazi - tak som pochopil prvy prispevok - nic o normach, predpisoch, kurzoch som tam nenasiel

Offline

 

#16 10-06-2018 17:18:54

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Rcp - ty jsi v mém příspěvku #4 našel něco o normách, nebo jen tak kecáš? Nevím na kolik si ceníš svou hodinu práce se svářečkou, já aspoň na 300 Kč. Za 10 hodin blbnutí se svářečkou, zvlášť když to neumím, zcela bez problémů absolvuji zaškolení od odborníka, které mi něco skutečně dá.
A patovy kecy o stojanu na normy jsou taky mimo mísu. Odborník svářeč má ty věci z norem v malíčku, nebo aspoň v hlavě, a proto žádné stojany nepotřebuje. A zrovna tak nepotřebuje normy domácí hobby svářeč. Jen by měl vědět co smí a co nesmí svařovat. A taky by měl znát bezpečnostní rizika, která s hobby svařováním velice úzce souvisí. To se ovšem při nasávání informací z videí na netu nedozví.
Je zajímavé, že právě vy, svářečští odborníci, právě takové informace kutilům neposkytnete.

Offline

 

#17 10-06-2018 17:24:33

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2655

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Evita napsal(a):

Hmm, pane rcp, ale my se tu bavíme o svařování a Vy do toho pletete zážitkovou rekreaci, chybí Vám tam bagrování a seskok padákem.....dneska je toho možnýho hafo, zdravím..jo ještě let balonem...hi

Nevím proč, ale Evitin příspěvek ve mně vyvolal vzpomínku na takovou cedulku, kterou jsme (ještě za bolševika) dávali kamarádům. Stálo na ní "Souloženka na tři jízdy". Možná jsem divnej. smile
Evito, kdybys tady měla soukromej mail, třeba bych vám udělal nějakej malej kšeft (myslím tím školení). smile

Offline

 

#18 10-06-2018 17:27:21

Rellik
Člen
Registrovaný: 20-09-2011
Příspěvky: 2547

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

pat napsal(a):

atishajn ...prosím Tě kde to žiješ že vám v zásuvce teče 250 volt?

Pokud máš parák blízko nebo vedle rozvodného trafa, není problém naměřit i těch 250V. Proto kdo je tak blízko, tak o moc častěji třeba vyměňuje obyčejné žárovky ve světlech... Já mám barák v pořadí třetí od zmíněného trafa a je tam cca 240V a víc (podle doby měření). Jinak by se mělo počítat s deklarovanými 230V což je fakt... wink


JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

Offline

 

#19 10-06-2018 17:44:25

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Registrovaný: 20-04-2010
Příspěvky: 1665
Web

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Pozeram,ze marketing tu zase funguje smile  Inak u nas bola koprovka s hovadzim a knedlikom  na obed  smile


Kutil s.r.o.

Offline

 

#20 10-06-2018 17:47:09

Oak
Člen
Registrovaný: 09-06-2018
Příspěvky: 7

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

No asi se ty reakce daly čekat... Když je tu spousta relevantnějších informací, proč proboha milí rejpalové místo prázdných řečí, nenapíšete co a kde? Lidi by to ocenili. Třeba jako Jees, to beru, byť jsem se tam díval znovu a nic moc relevantního pro začínající kutily tam nevidím. Vesměs věci, které mají smysl pro svářeče (z povolání). Před započetím svařování jsem po netu strávil tak 10 hodin. Některé informace jsou "všude" (manuály výrobce, obecné články o domácím svařování,... - ale je je potřeba kompilovat) a jiné nejsou téměř nikde, ani zde na fóru. Pravda, je tady asi pár milionů příspěvků a já jsem jich prošel jenom stovky :-).
Hotoví svařeči, a nejvíc rejpaví rozumbradové, si evidentně nedají práci to vysvětlit začátečníkům kutilům. Ono by to šlo, ale to musí přijít 16 letej kluk, aby napsal pár smysluplných tipů a poznámek... :-) :-) (palec nahoru pro něj). No taky jsem si rejpnul... :-).

Samostatná kapitola je vysvětlit některým profíkům, proč si někdo potřebuje svařit něco sám. Tito konkrétní jedinci nepochopí (spíš nechtěj), že motivace může být už prostě v tom, si to zkusit a udělat sám. Nemluvě o náročnosti organizace svařování, kdy jenom na přepravách často těžkých polotovarů (v mým případě agro), organizaci termínů (dneska velkej problém kvůli množství práce), vytváření výkresů a vysvětlování člověk stráví několikanásobně víc času, než když si objedná vybavení a stráví pár hodin učením. Vrátí se to za jednou. Základní vaření nenáročných svařenců není nic složitýho, jak jsem napsal, se správnými informacemi se to dá zvládnout do hodiny. Paradoxně někteří "talenti" ani po absolvování kurzu ve svářečské škole nemají problém svařovat hrozně.

Svářečská škola? Pro domácí svařování? To je opravdu vtipný :-). Evidentně jsem se pobavil nejenom já. Možná bych si měl ještě udělat zkoušku na každej typ sváru, polohu, kombinaci tlouštěk plechu,... podle EN 287-1? Možná taky WPSko by se hodilo? :-) Nevím, jestli má smysl vysvětlovat rozdíl mezi profi svářečem, který musí být schopný svařit všechno co mu přijde pod ruku - včetně složitých nebo technologicky obtížných svařenců, lidově řečeno "výdrbů" - a jednoduchého nenáročného svařování pro dům a malý hospodářství, kde o nic nejde.

Offline

 

#21 10-06-2018 18:07:06

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Oak - víte vůbec co je to zaškolení podle ČSN 050705? To není svářečský kurz trvající třeba měsíc. Myslím, že to Evita napsala na dané téma dost přesně.
A že někteří talenti neumějí po absovování kurzu perfektně svařovat je naprosto normální. V takovém regulérním kurzu se naučí držet oblouk v různých svařovacích polohách, dozvědí se jaké dělají při své snaze chyby, mají možnost se dozvědět od instruktorů podrobnosti a vše související. To, jak pak se získanými vědomostmi a praktickým svařováním naloží je čistě jejich věc. Je řada takových, kteří jak na praxi, tak na teorii kolem svařování kašlou, ostatně někteří takoví exhibují i na Svarfóru, a jejich práce podle toho vypadá.
Koho svědí, ať se drbe.

Offline

 

#22 10-06-2018 18:10:17

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

jirkati napsal(a):

Nevím na kolik si ceníš svou hodinu práce se svářečkou, já aspoň na 300 Kč. Za 10 hodin blbnutí se svářečkou, zvlášť když to neumím, zcela bez problémů absolvuji zaškolení od odborníka, které mi něco skutečně dá.

Tak to zober z druhej strany - vies kolko mozem usetrit, ked namiesto zabiteho casu vo zvaracej skole budem nieco zmysluplne robit?

Mozno ma budes povazovat za namysleneho kretena, ale zastavam nazor, ze ziadna zvaracska skola hotoveho zvaraca neurobila, ani nikdy neurobi. Je to len "nutne zlo".

Clovek musi vyvarit metre a kilogramy zvaracieho drotu, aby mohol o sebe povedat, ze je zvarac.

Posielat niekoho, kto si kupi zvaracku za 200€, aby nieco povaril kolo domu na skolenie/kurz za 250€, je takmer na "pres-drzku".
Obzvlast, ked o par prispevkov vedla schvalujes zrusenie preskoleni a zakladnych kurzov - podla mna hodne pokrytecky pohlad na vec.
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 58#p121858
Nebola by skoda vyhodenych penazi, az by chalan zistil, ze aj ten tazko zaplateny ZK/ZP ste mu zrusili?

Editoval rcp (10-06-2018 22:48:34)

Offline

 

#23 10-06-2018 18:12:39

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Registrovaný: 11-05-2012
Příspěvky: 3418
Web

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Oak napsal(a):

musí přijít 16 letej kluk, aby napsal pár smysluplných tipů a poznámek... :-)

no 16 rocny chalan tu uz bol a dopadlo to takto a pokracovanie hladaj na strojirenstvi.cz wink
Odporucam ti pozret podobny pribeh

Svarforum.cz nieje klasicke forum kde prides polozis otazku a do 2h si vybaveny treba vela citat ale to ta zvarat nenauci.
Mna tvoj prispevok potesil lebo vidim ze som nebol sam, co studoval studoval a "hoFby" z toho
Dve hodiny u skuseneho zvaraca daju viac ako 10h samostudia 3 dni zaskolenia v skole daju este viac.
Po rok aktivnej praxe si ten prispevok bud prepises alebo odstranis wink ale kludne si raz svoju cestu vela ludi nou preslo wink


Zvaranie nieje pajkovanie ze sa to naucis z videa alebo metoda pokus omyl .... preto som chcel fotky
tym ze ich ukazes ti ludia ukazu ze co je zle aj ked zvar drzi alebo vyzera dobre... a to casom pochopis.
Inak je vela kniziek ked to chces mat po kope bud od ZVAROSu alebo nejake starsie skripta alebo videa od ZVAROSu.
videa na uloz.to nejako zmizly este pohladam boli minimalne 3 (MMA a MAG a este nejake ale nie TIG)

Editoval ihlan (10-06-2018 18:52:45)


Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

Offline

 

#24 10-06-2018 18:14:18

pat
Člen
Místo: Č.R.
Registrovaný: 15-04-2016
Příspěvky: 2447

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

Přeci je to jedno ,at si každý dělá co uzná za vhodné. Mi dal svařečák  jen razítko . Je pravdou ,že v té době jsem se svařováním asi tři roky živil. Tak se mi prosím nedivte ,když napíši že teorie svářeče neudělá. Možná to puštění ke svářečce ,no já si ji koupil a  svařoval v garáži. Mi se svářecí instruktor věnoval  ve škole celých půl hodiny . Dobrý kšeftík  za  těch tehdy  dvanáct tisíc. Jinak Evita má pravdu ,na některých s zázracích  se stejně nic nenaučíš. Kup pořádnou mašinu a hraj si.

Offline

 

#25 10-06-2018 18:23:17

rcp
Člen
Registrovaný: 28-08-2010
Příspěvky: 3354

Re: Začínáme svařovat doma - obšírně pro všechny začátečníky

pat napsal(a):

Evita  dneska je neděle dneska nesvařujem , nechej to na zítra. big_smile

My, co si tie kurzy a certifikaty platime za vlastne, vratane noriem a odbornej literatury od zerossu, vuz, ... musime makat aj v nedelu smile
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_1528647573272522831779.jpg

Myslim, ze sa ale za svoju pracu hambit nemusim

Editoval rcp (10-06-2018 22:35:33)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče