SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 … 10 11 12 13 14 … 18
Bohužel v provozu je takovej rámus že opravdu neregistruju rozdíl tzv. na ucho jestli pulz běží či ne. Ještě když mam špunty v uších.
Možná to někdo pozná já to neregistruju. Už jsem asi hluchej
Cela pointa tohto prispevku nieje o tom ktora masina dokaze pulz a impulz ale riesilo sa tu rozhodnutie jedneho clena medzi transteel a picomig. to ako rozhodujem sa medzi trabantom a ticom a niekto mi tu zacne vychvalovat ferrari.
RCP sa opytal jasne a jasnu odpoved nedostal. Vzdy to bolo o uplne inej zvaracke a nie o picomigu ale o triedu ci dve vyssie.
Mila Evita , zeny si Vazim ale ty si ako ten nas politik FICO. Jeho ked sa pytaju aj kontkretne na nieco, odpoveda na nieco uplne ine.
Červená je dobrá volba:)
Úkol zní jasně... Jde u EVM picomnig nastavit frekvence pulsu? Od kolika do kolika HZ? Nebo to jde jen ON, OFF a HZ si nastavuje mašina sama podle zvolených parameterů??? Nezajímá mě co umí ostatní stroje.. Jen picomig a jeho puls. Impuls, superpuls, extrapuls, megapuls a podobné hovadiny mě nezajímají... Otázka jasně položená a chci jasnou odpověď od etalonu Evita...
Tak pokud někdo nepozná okem nebo uchem že se svařuje v pulsu, tak je buď slepej nebo hluchej :-) tolik z praxe
hmm, zase provokace co? Ještě jednou, u Picomigu, dobu svaru a mezeru, puls si nastavujete, impuls je odzkoušen a nastaven v programu dle průměru drátu pevně, korigujete napětím. Uvědomte si prosím že tenhle strojek byl vyvinut před 10 lety, je to osvědčený děda, a stále se vyrábí .Pašáci ho za celou dobu nedokázali aspoň okopčit, no nevidím u TS nic navíc což mě opravdu mrzí, aspoň ovládání z mobilu za ty love, čekala jsem na to, doufám že budou inovovat...hi
Jak to tak tady čtu, tak jedni se baví o pulsu, druzí o impulsu... A ještě to snad motají dohromady s TIGem...
U Mig/MAG jde puls zapnout nebo vypnout. Některé mají dvojitý puls (impuls), kde jde nastavit frekvence střídání dvou různých svařovacích parametrů (ve zkratce třeba 150A nízký a 200A hlavní proud). Tento rozdíl se nastavuje buď přímo nebo přes procenta. U takového pulsu jde pak nastavit frekvence daná dle výrobce (na mé svářečce v práci je to 3-5Hz).
Co se týká slyšitelného rozdílu puls a nepuls je u MIG/MAG naprosto jasný. V pulsu to připomíná let čmeláka a bez něj smažení řízků. U toho dvojitého pulsu (impulsu), to dělá takové týdůtýdůtýdů... Jestli budu mít po neděli čas, tak to v práci někomu řeknu at vaří s různým nastavením a natočím video...
Případně pro rozlišení:
Puls https://youtu.be/D-FG8AlcjGA
A bez pulsu: https://youtu.be/cW2tewjCC3M (od cca 1:30min)
Editoval Rellik (25-01-2019 19:53:44)
Evita napsal(a):
hmm, zase provokace co? Ještě jednou, u Picomigu, dobu svaru a mezeru, puls si nastavujete, impuls je odzkoušen a nastaven v programu dle průměru drátu pevně, korigujete napětím.
Myslim, ze tahle odpoved je technicky naprosto jasna.
Model 185 umi uz dve hodnoty proudu, cili cykluje mezi temito hodnotami v casech, ktere si muzete nastavit, proto je drazsi nez 180.
Co se tyka frekvence impulzu, je dana prumerem dratu, tloustkou materialu a eventuelne dalsimi parametry pokud jsou volitelne, to dle vybavenosti jednotlivych svarecek, bez ohledu na vyrobce nebo znacku. V praxi je potreba dostat do svaru presne dane mnozstvi kapicek o velikosti X, tim je dana frekvence, Drobna korekce manualne, pokud je umoznena, je vzdy v tomto kontextu.
Frekvence je objem materialu vprsklej do svaru.
Prikladne z 0,8 dratu pri 100A se tvori kulicky velikosti X, z dratu 1,2 pri 100A bude kulicka urcite vetsi a masina si na srovnatelnem svaru spocita jinou frekvenci pro kazdy z uvedenych dratu.
Priklad ponekud extremni.
mam len ja dojem, ze to co evita nazyva puls, rellik nazyva impuls a to co evita nazyva impuls, rellik nazyva puls?
aby sme sa niekam posunuli (zacinam sa naozaj dobre bavit) - skusme tomu vysokofrekvencnemu bzucaniu hovorit puls a predpokladajme, ze sa na nom neda nic nastavit (je vyladeny z vyroby) a sluzi na nejake "vylepsienie" samotneho zvaracieho procesu, riadenie odtavovania zvaracieho drotu, znizenie rozstreku, atd.
tomu nastavitelnemu blikaniu, vacsinou s nizkou frekvenciou, pri ktorom nastavujeme horny a spodny prud, frekvenciu blikania, atd. hovorme impuls (superpuls, dualpuls)(v principe hodne podobny tigovemu pulsu) - myslim, ze ten je vhodny na zvaranie tenkych plechov, jednoduchsi "prejazd" medzerou, "penizkovanie", supluje skill zvaraca (ten vyraz mam zo zahranicnych for ), atd.
v principe by to malo viac-menej zodpovedat rellikovmu vykladu - dava mi to trochu viac logiky, ako evitin vyklad.
takze vlastne picomim ma teda to VF bzucanie, pri ktorom sa nic nenastavuje, akurat to vylepsuje zvaraci proces, znizuje rozstrek. ale nema impuls, ktory ulahcuje zvaranie tenkych plechov, "penizkuje", pomaha menej skusenemu zvaracovi, atd.
A teraz si prosim precitajte prvych 9 stran diskusie (evita, zdenal, ....), v ktorych je vychvaleny puls picomiga, ktory je uzasny prave na zvaranie tenkych plechov, penizkovanie, ..... ???????????????????????????????
videli vobec niekedy picomig zblizka? alebo je ten impuls naozaj taka skvela a ziadana funkcia, ktoru nikto nepouziva, ani vobec netusia ako sa nastavuje a az doteraz vlastne ani nevedeli, ze ju tato zvaracka vobec nema .......
neviem ako vy, ale ja sa bavim neskutocne ......
toto je skutocna pointa diskusie od prispevku #219 http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic … 60#p136160
uz viem preco je vzdelavanie a vychova zvaracov tam, kde je - v prdeli
Editoval rcp (25-01-2019 21:03:01)
omlouvám se že vám to tady zasírám, mistři děkuju panu Rellikovi a panu kemppinovi - z jejich příspěvků jsem se posunul o kus dál v mé laické nevědomosti.
Jestli dá pan 6six6 nějaký graf, přestanu tady spamovat.
Pana mistra náčelníka od Evity při příštím setkání budu zdravit o něco méně pokorněji.
bourač napsal(a):
omlouvám se že vám to tady zasírám, mistři děkuju panu Rellikovi a panu kemppinovi - z jejich příspěvků jsem se posunul o kus dál v mé laické nevědomosti.
Jestli dá pan 6six6 nějaký graf, přestanu tady spamovat.
Sorry privandroval jsem z prace pred chvilkou. Nasel jsem kabel a jdu sem zkusit nacpat ty grafy.
nemáš fotky tý pískovcový zdi? Já teda stavěl jen 10m (v 3m) jen s manželkou na fotky nebyly ruce
bourač napsal(a):
nemáš fotky tý pískovcový zdi? Já teda stavěl jen 10m (v 3m) jen s manželkou na fotky nebyly ruce
Mas WHATSAPP
poslu.
Ted se snazim vlozit fotky sem a nevim jak na to, mam uz slabsi chvilku.
A frekvencia? Pokial to ma "peniazkovat", tak by asi mala byt niekde cca 0,5 - 2 Hz.
V opacnom pripade to asi velky vyznam nebude mat - akurat taky "placebo" efekt
Ten picomig je same prekvapenie ....
Casy se daji nastavit v rozmezi 0,01 az 20 sec.
To tve pozadavky splnuje
whatsap stejně jako jiný dnešní vymoženosti nepodporuju (nepotřebuju)
obrázky: nahoře na liště a druhý krok vpravo dole
6six6 napsal(a):
A frekvencia? Pokial to ma "peniazkovat", tak by asi mala byt niekde cca 0,5 - 2 Hz.
V opacnom pripade to asi velky vyznam nebude mat - akurat taky "placebo" efekt
Ten picomig je same prekvapenie ....
Casy se daji nastavit v rozmezi 0,01 az 20 sec.
To tve pozadavky splnuje
ja viem, uz od zaciatku
dlhsie casy vyuzijes nie pri "peniazkovani", ale pri bodovom zvarani
ale cakal som vysvetlenie od niekoho ineho ....
Editoval rcp (25-01-2019 20:59:21)
Nerad se opět vměšuji do této lehce zmatené diskuze. Pro pana rcp bych rád upřesnil, že picomig má pulz i impulz. Impulz je prosté bodování, při kterém se dá nastavit čas bodu a čas čekání, tedy to, kolik sekund mašina svařuje a kolik času čeká. Nevím, jestli tento režim nějakému svářeči v něčem pomůže, já jsem na nějaké praktické využití nepřišel. Jiná situace je u pulzu. Zde se jedná o střídání dvou svářecích výkonů,parametrů, určitou frekvencí. Parametry, i frekvence pulzu, záleží na mnoha faktorech a není v možnostech obsluhy tyto hodnoty optimálně nastavit, proto jsou nastaveny výrobcem. Pak stačí pulz pouze zapnout. Zapnutý pulz umožní to, že mašinka pracuje v takzvaném řízeném sprchovém režimu, do kterého by se sice dostala i bez pulzu, ale při mnohem vyšších výkonech. Pulz má proto velice kladný vliv zejména na svařování hliníku při tlouštkách svařovného materiálu pod dva milimetry. Tento režim svařování spojuje v sobě výhody migu a tigu. Rychlost a vzhled svaru. Pulzní migové stroje jsou obvykle mnohonásobně dražší, než stejné stroje bez pulzu. Proto považuji picomig za lepší volbu než fronius, který stojí podobné peníze, ale nemá pulz.
ZDENÁL napsal(a):
Nerad se opět vměšuji do této lehce zmatené diskuze. Pro pana rcp bych rád upřesnil, že picomig má pulz i impulz. Impulz je prosté bodování, při kterém se dá nastavit čas bodu a čas čekání, tedy to, kolik sekund mašina svařuje a kolik času čeká. Nevím, jestli tento režim nějakému svářeči v něčem pomůže, já jsem na nějaké praktické využití nepřišel. Jiná situace je u pulzu. Zde se jedná o střídání dvou svářecích výkonů,parametrů, určitou frekvencí. Parametry, i frekvence pulzu, záleží na mnoha faktorech a není v možnostech obsluhy tyto hodnoty optimálně nastavit, proto jsou nastaveny výrobcem. Pak stačí pulz pouze zapnout. Zapnutý pulz umožní to, že mašinka pracuje v takzvaném řízeném sprchovém režimu, do kterého by se sice dostala i bez pulzu, ale při mnohem vyšších výkonech. Pulz má proto velice kladný vliv zejména na svařování hliníku při tlouštkách svařovného materiálu pod dva milimetry. Tento režim svařování spojuje v sobě výhody migu a tigu. Rychlost a vzhled svaru. Pulzní migové stroje jsou obvykle mnohonásobně dražší, než stejné stroje bez pulzu. Proto považuji picomig za lepší volbu než fronius, který stojí podobné peníze, ale nemá pulz.
AMEN.
Snad jen dodat ze pri svareni nad hlavou je pulz ve sprse kurva znat na tom co mi napada za krk a celkovy vysledek.
Ale kdo nezkusil neuveri a ostatne ani ja jsem neveril nez jsem vyzkousel
ZDENÁL napsal(a):
Antihero napsal(a):
......
Rcp se tím asi baví, ale je ro tak, že....tramtadadaaa etalon picomig nastavovací pulz nemá, phoenix ano.
Stačí to tak?
neviem, asi skusim zajtra zavolat priamo do ewm - v kazdom prispevku, v kazdej odpovedi je fundovane napisana vzdy ina odpoved
skuste sa dohodnut ... alebo chcete vyskusat naozaj vsetky moznosti/kombinacie/permutacie?
aspon, ze ste sa zhodli, ze phoenix ma puls aj superpuls - ale na to som sa nepytal
evita sa uz v spleti informacii asi stratila ako kevin v new york-u,
zdenal defacto potvrdil rellikov a rozporoval evitin vyklad, co je puls a co impuls
v kontexte zdenalovej odpovede musim smelo vyhlasit, ze v tom pripade ma puls/impuls alebo co to vlastne je aj "nepodareny" transsteel - pretoze nastavitelnu funkciu bodoveho zvarania ma aj on
kua, ono vlastne froniusaci len zabudli do propagacneho pdf-ka napisat, ze transsteel je vlastne "pulzna masina"
vid foto predneho panelu:
neskutocne zabavna diskusia .... co vsetko sa clovek nedozvie
Editoval rcp (25-01-2019 22:21:02)
dík za ty grafy, netušil jsem že průběh pulzu je až tak složitý. Jak píše mistr Zdenál to vážně nemůže nikdo štelovat na dílně.
bourač napsal(a):
dík za ty grafy, netušil jsem že průběh pulzu je až tak složitý. Jak píše mistr Zdenál to vážně nemůže nikdo štelovat na dílně.
ked si pozries ten graf, po stlaceni tlacidla horaka za ti zapne startovaci prud Pstart na urcitu dobu - podobne ako napr. hot-start u elektrody
potom ti to zacne blikat (cas PA - vysoky prud, cas PB nizky prud) stale dookola, az pustis tlacidlo na horaku a prud ti zbehne na Pend.
nic viac nic menej
6six6 tam dal 2 obrazky - jeden v rezime dvojtakt, druhy v rezime stvortakt
ja asi nie som zvarac, pretoze si to u tiga nastavujem sam
u tigu to mas mozno este o nieco zlozitejsie - si predstav, ze si na tigu nastavis puls s nizkou frekvenciou (penizkovanie) na AC/DC priebehu? so startovacim prudom, nabehom, dual level, dobehom, dofukom, ......
k tomu balance, ....
Editoval rcp (25-01-2019 21:58:20)
jj chápu to, už je mi jasný proč kdejakej lempl (nikdo tady ze svarfora) má s drátem krásný sváry a ty moje elektrodový sem dát nemůžu protože jsou ve srovnání hnusný
bourač napsal(a):
Pokud budes chtit dva ruzne vykony ,dle obrazku dva, tak to neni slozite.
Je mi 53 a zvladam to v pohode.
Varim ty pozinkovany jackly co tu furt zminuju a proste ten zinek dela problemy a pokud se do toho vlozi nekorektni mezera tak se to rado propaluje.
Vychytal jsem si stridani dvou vykonu a casu a zlepsilo se to citelne.
Ty casy se daji nastavit v rozmezi 0,01 az 20 sec takze rozsah pro libovolnou aplikaci.
Ted to nevim z hlavy protoze uz v ni mam taky nasr....
Ale muzu zitra precist ty udaje vykonu a casu pro t2 a t3 prikladne pro tuhle aplikaci.
Jsem starej debil ale furt nejsem linej se ucit a radsi venovat cas priprave pred svarenim, nehlede na to, ze pokud neco doresim ulozim si to pro budouci podobnou aplikaci. Debaty typu mam zlaty ruce a vystacim si s tim co znam a novoty nechci asi nikam nevedou.
Zbytek te debaty uz mne unavil.
Stránky: 1 … 10 11 12 13 14 … 18