SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#301 25-01-2019 21:55:20

6six6
Člen

Re: Fronius TransSteel či EVM Picomig???

rcp napsal(a):

bourač napsal(a):

dík za ty grafy, netušil jsem že průběh pulzu je až tak složitý. Jak píše mistr Zdenál to vážně nemůže nikdo štelovat na dílně.

ty si nastavujes len cas PA a cas PB - ono sa to opakuje dookola .....
"najazd" a "dojazd" prudu na konci a na zaciatku grafu defakto nemenis - objavi sa len raz, podobne ako napr. hot-start u elektrody
u tigu to mas mozno este o nieco zlozitejsie - si predstav, ze si na tigu nastavis puls s nizkou frekvenciou (penizkovanie) na AC/DC priebehu? so startovacim prudom, nabehom, dual level, dobehom, dofukom, ......
k tomu balance, ....

ano presne tak, kdo zvlada nastavit TIG tohle da s prstem v nose, protoze je to stejny system nastavovani svarecky, netreba v tom hledat zbytecne slozitosti.
Plus kdyz u migu nektery parametr neni uplne koser, software si to dopocita, u TIGU jsi v pr...

#302 25-01-2019 21:58:16

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

máš fabriku nebo umíš vyjet na dobrou zakázku i do terénu?
Já dělám jen demolice ale chtěj po mě občas i docela náročný věci který odmítám a nemám koho doporučit. (chemička, rafinerie, zbrojovka)

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#303 25-01-2019 22:04:49

6six6
Člen

bourač napsal(a):

máš fabriku nebo umíš vyjet na dobrou zakázku i do terénu?
Já dělám jen demolice ale chtěj po mě občas i docela náročný věci který odmítám a nemám koho doporučit. (chemička, rafinerie, zbrojovka)

To je otazka na mne?
Pokud ano, muzeme se potkat mas to z Doks ke mne 30 minut, popripade ja k tobe.
Uprimne, uctuju opravdu rakety, pokud pro nekoho delame.

#304 25-01-2019 22:06:29

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

mail

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#305 25-01-2019 22:11:53

6six6
Člen

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7735_img_20190125_152416.jpg

Dnesni martirium. Automotiv vymysly, Al slitina nezname slozeni, predpokladam se zinkem? pomedeno a chromovano.
Zlom. Velikost materialu ve svaru 15x 2,5 mm
Spoj Cusi3 v argonu, tvrde pajeni.
Nefunkcni a na prd ale jde to spojit, pevnostni kvalita spoje nula, ale na nenosne a nenamahane aplikace pouzitelne.

Muj mail, cyrs@seznam.cz

Editoval 6six6 (25-01-2019 22:13:35)

#306 25-01-2019 22:26:20

rcp
Člen

skusim to este inak - ako pre deti z pomocnej skoly big_smile
aj baloniky vam pridem heliom nafukat .....

1.kto mate picomig 180 puls?
2.pouzivate puls?
3.robi to "bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz" ako cmeliak, alebo "tik-tak", ako hodiny? big_smilebig_smilebig_smilebig_smilebig_smile
4.da sa niekde nastavit, ako rychlo leti cmeliak, alebo ako rychlo tikaju hodiny?

dakujem

Editoval rcp (25-01-2019 22:32:15)

#307 25-01-2019 22:26:46

jees
Zablokovaný

To je marná debata, Evita je něco jako Johanka z Arku, ale místo boha se klaní Picomigu a pochybnosti o jeho bezchybnosti odmítá jako kacířství

#308 25-01-2019 22:30:52

6six6
Člen

jste kaciri

#309 25-01-2019 22:43:41

jees
Zablokovaný

rcp napsal(a):

2.pouzivate puls?
3.robi to "bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz" ako cmeliak, alebo "tik-tak", ako hodiny? big_smilebig_smilebig_smilebig_smilebig_smile
4.da sa niekde nastavit, ako rychlo leti cmeliak, alebo ako rychlo tikaju hodiny?

dakujem

¨
-my ho máme, jak jsem psal
-ano, jak jsem psal
-jak to robí nevím, to jsem nesledoval
-nedá. Na základě této debaty jsem dnes extra volal do EWM a technik mi potvrdil, co už jsem psal, tedy, že je puls přednastavený a NEJDE - Evitě navzdory - štelovat

#310 26-01-2019 00:38:19

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Web

Cize  impulz je vlastne bodovanie ktore sa da nastavovat?   No ale pri pulzu som cakal,ze sa bude dat nastavit horna alebo spodna hranica alebo to bude na tom picomigu aspon ocesane ,ze v niekolko bodoch ked nie plynule?  Ale ked je to natvrdo hm ?  Ci?

Kutil s.r.o.

#311 26-01-2019 07:45:46

Jaryn
Člen

6six6 napsal(a):

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 152416.jpg

Dnesni martirium. Automotiv vymysly, Al slitina nezname slozeni, predpokladam se zinkem? pomedeno a chromovano.
Zlom. Velikost materialu ve svaru 15x 2,5 mm
Spoj Cusi3 v argonu, tvrde pajeni.
Nefunkcni a na prd ale jde to spojit, pevnostni kvalita spoje nula, ale na nenosne a nenamahane aplikace pouzitelne.

Muj mail, cyrs@seznam.cz

Drát cusi3 má široké použití, ale není všemocný, na Al slitiny nevhodný nepoužitelný. V tabulkách se najde k čemu všemu se dá používat.

#312 26-01-2019 08:38:59

Rellik
Člen

rcp napsal(a):

mam len ja dojem, ze to co evita nazyva puls, rellik nazyva impuls a to co evita nazyva impuls, rellik nazyva puls? big_smile

Ono ani sami výrobci neví jaký je rozdíl mezi pulsem a impulsem - viz třeba katalog lorchu http://www.svareci-technika.eu/katalogy … atalog.pdf (katalogová strana 52, prohlížeč strana 27). Mluví o puslu a pak se shrnutí (přehled výhod) to nazvou impulsem.
Tohle je puls, který nejde ovlivnit.
Pak strana 68 (35) je ten "penízkový" puls, kdy se strřídá vyšší a nižší proud podle zvolené frekvence.
To je ten puls, u kterého se dá nastavit právě ta frekvence střídání těch proudů. (u TIGu existuje jen tento puls).

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

#313 26-01-2019 08:49:29

Antihero
Člen

rcp napsal(a):

2.pouzivate puls?

dakujem

Ja už to chapu, todle celý je proste džouk.
A my ti to tady 13 stran žerem :-)

#314 26-01-2019 09:06:37

rcp
Člen

Spravne, pochopil si pointu ....

Nerobim si srandu s picomiga - je to urcite dobra zvaracka, ktora svojho casu asi nemala alternativu

Robim si srandu z miestnej ewm uderky, ktora ma rok plne usta 4-kladky a pulsu a nakoniec sa dozvieme, ze ani nevedia aky puls to ten picomig ma, naco je pouzitelny, kde a ci sa vobec da zapnut, vypnut a nastavit ......

Editoval rcp (26-01-2019 09:13:46)

#315 26-01-2019 09:56:50

Evita
Člen

Hmm , a mě baví jak pořád to předražený dodo obhajujete, hi, přiznejte si že to vývojáři odflákli, i když Vy to máte do kredence jako dekoraci, hlavně že je to červený, co?A porovnávat novinku, i když červenou s 12letým strojkem?Podívejte se jaká je změna za 10 let třeba v mobilech, a  firmy který to budou křížit takže bych uvítala něco jako Picomig s double pulsem a tigem ac-dc ovládaný z mobilu.No universál na montáže.....hi, ať se Vám ta dekorace moc nezapráší

#316 26-01-2019 10:11:53

rcp
Člen

Evita my cakame odpovede na polozene otazky - a ze ich tu bolo polozenych hodne.....

Vyzvracat ste sa mohla niekde doma pred dvere - za to ja nemozem, ze cervena u vas vyvolava tieto stavy.....

#317 26-01-2019 10:14:16

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Web

Ciernu techniku a bielu techniku by som neporovnaval ;) vyrobny nastroj a konzumna elektronika su uplne v protiklade.
Pri vykonovom zdroji su ine naroky na fyziku ako pri nizkonapatovom/slaboprudovom zariadeni a ocurat sa fyzika neda
asi ako pouzit vrtak tak kde treba vystruznik a vyhrubnik.

rovnako chvalit stale to iste do-omdletia a neskusit si nieco 10 rokov a stale sa drzat stareho modelu
je asi ako jazdit na favorite a hovorit ze nova tesla nieje dobra lebo nema miesto pre hafana..

Chcelo by spravit test EWM a Fronius a potom si vymenit stroje kto ako co zvari a potom moze ist diskusia dalej
normalne argumenty a nie kraviny.. tam by sa ukazalo co riesi zvaracka za zvaraca a co su sikovne ruky...zvaraca.

Editoval ihlan (26-01-2019 10:28:54)

Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

#318 26-01-2019 10:17:46

Jaryn
Člen

Evita bez urážky, mohu se zeptat kolik vám je let?  Připomíná mi vaše debata dohadu mejch dětí 4 a 3 roky o tom kdo má lepší autíčko :-)
Jinak mám Fronius Tps 4000 comfort a 20let se tato mašina nezměnila furt to dělaj stejně a kdybych měl kupovat novej stroj koupim to samé :-)  a nemám ji ve skříňce denně v provozu

Editoval Jaryn (26-01-2019 10:23:51)

#319 26-01-2019 10:45:16

6six6
Člen

rcp napsal(a):

Evita my cakame odpovede na polozene otazky - a ze ich tu bolo polozenych hodne.....

Vyzvracat ste sa mohla niekde doma pred dvere - za to ja nemozem, ze cervena u vas vyvolava tieto stavy.....

Tohle uz je daleko za hranici slusnosti.
A z meho pohledu Evita proste prezentuje to cemu veri a ma to ozkousene.
To ,ze smeruje lidi uvazujici o koupi svarecky k investici do kvalitnejsiho stroje je snad spravne.
Sam mam za sebou investice do krabic, ktere jsem si mohl usetrit a ve vysledku jsem utratil vice, nez bych poprve zakousl jazyk a priplatil si.
Nechtel jsem to tady pitvat, ale z me zkusenosti je Fronius super banda. Na nabidku jsem cekal 10 dnu a nekolikrat jsem to musel telefonicky urgovat.
320i neni asi nejlacinejsi, ale zrejme pro ne ne tak zajimavy blb z venice. Euro koncovku pry od noveho roku na stroje nemontuji a je povolene pouzivani pouze originalniho prislusenstvi. V katalogu prilozenem k nabidce je 5 softwarovych vybav, to ze nabidka neobsahuje ani tu zakladni nenapisou, stejne tak, ze v nabidce nejsou ani zadne kladky ve stroji. Cena po slevach 135 000, tolik nabidka, ale nedocetl jsem se, ze pro plnohodnotne pouzivani je treba dalsich 48 000 za software a kladky. Horaky a ostatni neresim. Nekompletni informace a z meho pohledu libive podbizeni snizenou cenou, bez skutecneho vysvetleni co jeste stroj potrebuje aby plnohodnotne fungoval dle prezentovanych parametru, pri zadavani poptavky jsem specifikoval, ze pozaduji plnou vybavu prezentovanymi metodami a aplikacemi.
Proto za mne EWM v teto kategorii. Stroj plne softwarove vybaveny v zakladu. Druhy den byli u mne s novou masinou a predvedli konkretni aplikace na urovni velmi slusneho svarece, zadny posrany teoretik. Neznali ani mne ani firmu, masinu mi na podpis s razitkem nechali na vyzkouseni.
Z oslovenych MIGATRONIC, LORCH, FRONIUS, EWM fronius pristupem skoncil dalece posledni.
Tohle vsechno jsem si chtel usetrit s tim abych to nekde verejne prezentoval, ale hrozne jste mne nasral tim jak se chovate k pani Evite.

#320 26-01-2019 10:51:06

6six6
Člen

Jaryn napsal(a):

Evita bez urážky, mohu se zeptat kolik vám je let?  Připomíná mi vaše debata dohadu mejch dětí 4 a 3 roky o tom kdo má lepší autíčko :-)
Jinak mám Fronius Tps 4000 comfort a 20let se tato mašina nezměnila furt to dělaj stejně a kdybych měl kupovat novej stroj koupim to samé :-)  a nemám ji ve skříňce denně v provozu

Hele Jaryne, tvoje ruce a prezentovane aplikace mne presvedcili, ze to bude fronius, vzdyt jsme to spolu i probirali, ale to jejich povysene a povrchni jednani mne silene vytocilo.

#321 26-01-2019 11:22:39

Rellik
Člen

ihlan napsal(a):

Chcelo by spravit test EWM a Fronius a potom si vymenit stroje kto ako co zvari a potom moze ist diskusia dalej

Rozdíl nepozná nikdo. Pokud by měl někdo přitahnutý jen hořák z nějaké krabice aby neviděl co je to za svářečku, a tam by byla správně nastavená svářečka libovolné značky (dejme tomu od 10000 po 50000), tak se všemi svářečkami zavaří to samé a ve stejné kvalitě. Maximálně ty levnější nemají puls. 90% kvality sváru dělá svářeč a ne svářečka. I kdyby někdo, kdo to moc neumí, měl svářečku za 200 000,- tak neudělá svár jako někdo kdo to umí a má svářečku třeba za 20 000,- (nebo i míň).
Jde jen max o dobře navrhnutou elektroniku a dílenské zpracování - tudíž výdrž. O nic jiného... Svár dělá svářeč, ne svářečka...  Pokud zabrousím do elektrod, tak měl jsem kdysi "jednopeklo" asi za 1500,-. Když jsem se s tím "zžil" tak to nevařilo špatně (jednoduché trafo). Jen to mělo malou tepelnou výdrž. Po cca 2-5 elektrodách to vypla tepelná pojistka a další půlhodina byla k ničemu. Na občasné svařování ale stačila. Proč bych tedy kupoval něco 10x dražší když to umí to samé, jen se to vypne o pár elektrod později?

Tímto jsem se utvrdil, že už nechci fronius ani případně ani EWM. Vezmu nějakou jinou svářečku která je o 2/3 levnější a mám to samé... Jen na ní nebude to kouzelné slovo představující (jako) výrobce...

Editoval Rellik (26-01-2019 11:23:24)

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

#322 26-01-2019 11:41:31

ihlan
Člen
Místo: Obec Ihĺany
Web

Rellik to sa vola slepy test trci horak a das do ruky niekomu a zvaraj a potom druhy horak
a nech ti povie ktore bolo lepsie alebo horsie - bol by som na taky vysledok zvedavy
kludne by to mohli spravit na nejakej akcii a nech potom hlasuju ako by to dopadlo.

Asi poznas tu reklamu na pracie prostriedky a opice nieco take... inak mohli by tam dat placebo bielu bednu wink

6six6 tvoju skusenost by som smeroval niekde na ich vedenie a uvidis ako sa veci pohnu mozno si narazil na blby kus v predajni.
mne sa to tiez stalo pri inej znacke potom ako sm napisal do nemecka sa zacali diat veci .
.. ten clovek bol prave vo vypovedi a nemal uz chut riesit moju objednavku dalsi este neprebrali agendu
tiez som bol z toho znechuteny.... potom to vedenie posunulo spravnym smerom...

Editoval ihlan (26-01-2019 12:03:00)

Link : Stavba kompresora www.bit.ly/2fywe1u  Lacne hobby CO2 zvaracky www.bit.ly/2EO3SQk Kukly www.bit.ly/2eSAlrB
Hladam zvaracku do XXX http://bit.ly/2wDObaP Pasove Pily www.bit.ly/2iOcpXj TIG www.bit.ly/2KdU02O
som pichlavy od narodenia a co je horsie picham z kazdej strany rovnako wink

#323 26-01-2019 11:56:56

varok
Člen
Místo: Havířov

Rellik má pravdu. Spoustu peněz platí lidi jen za ZNAČKU. Stejně jako u aut a nářadí. Netvrdím že ty výše jmenované mašiny jsou nekvalitní, s pár jejich strojky jsem svařoval. Výrobci hodně řeší kdo má na hobby strojku více displejů, kolik má mašinka pamětí, více potenciometrů ale tohle je podle mě pro kutila úplně zbytečné.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#324 26-01-2019 13:41:03

6six6
Člen

1987 az 1989 jsem delal vedouciho provozu Bytex Jirikov 9B. A kdyz si uvedomite jaky je to nestastny, vybydleny kraj, tak tleskam tomu, ze tam EWM postavilo fungl novou fabriku, kde skutecne montuje zdroje nekolik stovek zamestnancu z regionu. Zadne prebalovani a obchodni prodej ,ale vyvoj a skutecna vyroba.
Nejsem uplne ukazkovy priklad patriota, ale bylo to velmi silne hledisko.
Argument, ze zisk stejne skonci v Nemecku neberu, staci to, ze zamestnaji stovky lidi, kteri by jinak smrdeli na davkach bez budoucnosti atd....

Editoval 6six6 (26-01-2019 13:44:33)

#325 26-01-2019 14:16:20

rcp
Člen

6six6 napsal(a):

rcp napsal(a):

Tohle uz je daleko za hranici slusnosti.
A z meho pohledu Evita proste prezentuje to cemu veri a ma to ozkousene.
To ,ze smeruje lidi uvazujici o koupi svarecky k investici do kvalitnejsiho stroje je snad spravne.
Sam mam za sebou investice do krabic, ktere jsem si mohl usetrit a ve vysledku jsem utratil vice, nez bych poprve zakousl jazyk a priplatil si.
Nechtel jsem to tady pitvat, ale z me zkusenosti je Fronius super banda. Na nabidku jsem cekal 10 dnu a nekolikrat jsem to musel telefonicky urgovat.
320i neni asi nejlacinejsi, ale zrejme pro ne ne tak zajimavy blb z venice. Euro koncovku pry od noveho roku na stroje nemontuji a je povolene pouzivani pouze originalniho prislusenstvi. V katalogu prilozenem k nabidce je 5 softwarovych vybav, to ze nabidka neobsahuje ani tu zakladni nenapisou, stejne tak, ze v nabidce nejsou ani zadne kladky ve stroji. Cena po slevach 135 000, tolik nabidka, ale nedocetl jsem se, ze pro plnohodnotne pouzivani je treba dalsich 48 000 za software a kladky. Horaky a ostatni neresim. Nekompletni informace a z meho pohledu libive podbizeni snizenou cenou, bez skutecneho vysvetleni co jeste stroj potrebuje aby plnohodnotne fungoval dle prezentovanych parametru, pri zadavani poptavky jsem specifikoval, ze pozaduji plnou vybavu prezentovanymi metodami a aplikacemi.
Proto za mne EWM v teto kategorii. Stroj plne softwarove vybaveny v zakladu. Druhy den byli u mne s novou masinou a predvedli konkretni aplikace na urovni velmi slusneho svarece, zadny posrany teoretik. Neznali ani mne ani firmu, masinu mi na podpis s razitkem nechali na vyzkouseni.
Z oslovenych MIGATRONIC, LORCH, FRONIUS, EWM fronius pristupem skoncil dalece posledni.
Tohle vsechno jsem si chtel usetrit s tim abych to nekde verejne prezentoval, ale hrozne jste mne nasral tim jak se chovate k pani Evite.

Je to fajn, co tu pises, v kazdej firme narazis na roznych ludi. Toto ti rozporovat nebudem.

S tym chovanim - nie som to ja, kto stroje konkurencnych vyrobcov nazyva modry zazrak, zlty zazrak, trebicsky zazrak,....
Precitaj si vsetky moje prispevky a najdi tam jednu vetu podobnu tomu, co tu vygrcala evita.....

Aj ja som ti mohol napisat, ze si si kupil nepodarene dodo - tak, ako ona "nalozila" kolegovi lukas44 - ale preco by som to robil?
Naopak som rad, ze si si dobre vybral, a ze si spokojny

Su zvaracky roznych kategorii - osobne povazujem fronius, ewm, kemppi, lorch a par dalsich medzi top vyrobcov

Ani o jednej z nich by som sa neodvazil napisal podobne slova, ako tu evita pravidelne prezentuje.

Precitaj si jej vyjadrenia k varokovi, ....

A budeme sa spravat uctivo, len pre to, ze je to ona?
Ani tym si tu par ludi nie je na 100% istych....

Editoval rcp (26-01-2019 14:53:01)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla