SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
pat napsal(a):
Varoku..... znám ty mašiny (Gamastar) garáže dobrý, také se to moc nekrade ,ale do provozu a nebo když nejsi zrovna limitovaný financemi to není. Je otázkou co chceš vařit? Já to mám jako koníček tak si raději pořídím něco slušného. Jestli to mám na chvilku tak je to jedno .To je dle každého soudruha jinak.
Ale vždyť jsem to tady na foru psal už stokrát. V garáži svařuji spíše auta, výfuky, semtam někomu nějaký regálek z vinklu třeba tl. stěny 3mm, jinému stolek z jeklů, občas něco z materiálu do 5mm.
Na tohle mi stačí i COčko s max. proudem kolem 170A. To ten Gamastar splňuje.
Na jemnější práce se učím s tigem co mám Gamu 1900 a naopak masivnější věci beru obalovanou elektrodu a ttaky tu Gamu. Elektrody používám 2,5 a 3,2mm.
Kdybych měl v plánu velké věci z materiálu kolem 8mm a více, tak koupím mašinu s proudem kolem 250A.
A jak bylo psáno, i tlustší materiály se dají v nouzi zavařit i slabší mašinou. Stačí udělat úkosy nebo na více vrstev.
Editoval varok (30-01-2020 20:02:18)
Hej tak to bolo myslené - kým som mal ramená na hydraulike menej ako 60x20mm tak som ich každý mesiac ohol. A práve na rezanie by som tiež rád nejakú plazmu.
varok napsal(a):
pat napsal(a):
Varoku..... znám ty mašiny (Gamastar) garáže dobrý, také se to moc nekrade ,ale do provozu a nebo když nejsi zrovna limitovaný financemi to není. Je otázkou co chceš vařit? Já to mám jako koníček tak si raději pořídím něco slušného. Jestli to mám na chvilku tak je to jedno .To je dle každého soudruha jinak.
Ale vždyť jsem to tady na foru psal už stokrát. V garáži svařuji spíše auta, výfuky, semtam někomu nějaký regálek z vinklu třeba tl. stěny 3mm, jinému stolek z jeklů, občas něco z materiálu do 5mm.
Na tohle mi stačí i COčko s max. proudem kolem 170A. To ten Gamastar splňuje.
Na jemnější práce se uçím s tigem co mám Gamu 1900 a naopak masivnější věci beru obalovanou elektrodu a ttaky tu Gamu. Elektrody používám 2,5 a 3,2mm.
Kdybych měl v plánu velké věci z materiálu kolem 8mm a více, tak koupím mašinu s proudem kolem 250A.
A jak bylo psáno, i tlustší materiály se dají v nouzi zavařit i slabší mašinou. Stačí udělat úkosy nebo na více vrstev.
Co by trvalo 0,8 drátem dlouho, zvládne Gamastar 3.2/4.0 elektrodou jako nic, tedy 190A určitě, 170 nejspíš také
Hoši a svařujete někdy? To si děláš srandu že jo svařovat elektrodou? Možná někdy v pravěku to bylo dobré.
pat napsal(a):
tak si kup Fronius Transsteel 2200 ten něco snese a zavaříš s nim slušně ted jsem s tim dělal korbu v garáži
Musíš brať do úvahy pomer cena výkon- ja zváram tak 20 minut do mesiaca , niekedy ani to nie.
Ten PM za 5 - 6 stoviek alebo stará Formica za rovnakú cenu v tej dielni vydržia ďalších 25 rokov, ale na mašinu za 2,5 litra , ktorá do domu nič nemá priniesť, byť len hračkou to fakt nemám.
Pat 30 rokov trafo a rutilky a ešte nič neodpadlo.
Editoval oco13 (30-01-2020 19:36:07)
Pre každého je súce niečo iné.
Jees: Všakk tak to bylo myšleno. Navíc když pojedu do terénu, je mnohem lepší vzít krabičku do 5kg, balík elektrod a hotové. Než se tahat s těžkým COčkem, láhev s plynem.
oco13: Nebo starší Migatronic. To jsou výborné mašiny. Jedna z menších AutoMig 273. Měli jsme v jedné firmě, drát jsme tam měli myslím 0,8mm. Umělo to hezky jak tenké plechy kolem 1mm až do asi 8mm v pohodě.
Já mám Migatronic 250KDX do dneska a také chodí dobře ale to už dědeček. Na montáž malého rozsahu je dobrá elektroda mám také Fronius TP1500 ale třeba na 15 metru svaru a ještě k tomu s hliníku to není .Jak jsem psal dle každého soudruha. Teď jsem koupil sloupovou vrtačku a už se vosy rojily že by chtěli tu moji stolovou. Já jim povídal že nic neprodávám . Nikdy nevíš co budeš dělat a potřebovat. To je tak se vším . Jen s 0,8 drátem to na opravu třeba takové korby není
Stlpová vrtačka je tiež na zozname , len tie ceny
Dneska jsem tu měl nějakého chlapíka a chtěl takové dvě hokejky ze 100 I čka nic složitého, tak mu říkám matroš 700 a práce 500 no a co že jsem to dělal dvacet minut. ještě poděkoval a šel. Řemeslo se přeci musí vyplatit a ne jen lítat celé dny od šmíru a nic s toho nemít.
pat napsal(a):
Hoši a svařujete někdy? To si děláš srandu že jo svařovat elektrodou? Možná někdy v pravěku to bylo dobré.
nedělám, mě to připadá elektrodou u silného materiálu lepší a ještě si aspoň zopakuju základy MMA
Editoval jees (30-01-2020 21:37:25)
varok napsal(a):
Jees: Všakk tak to bylo myšleno. Navíc když pojedu do terénu, je mnohem lepší vzít krabičku do 5kg, balík elektrod a hotové. Než se tahat s těžkým COčkem, láhev s plynem.
oco13: Nebo starší Migatronic. To jsou výborné mašiny. Jedna z menších AutoMig 273. Měli jsme v jedné firmě, drát jsme tam měli myslím 0,8mm. Umělo to hezky jak tenké plechy kolem 1mm až do asi 8mm v pohodě.
Já to myslel jako souhlas, jen jsem to trochu rozvedl. Jinak pod Gamastarem máme Picomig, teď s 1.0 drátem, ale já, když už svařuju, beru na běžné věci do 5mm Gamastar
No jo ale Picomiga připojíš na jen tak na nějakou šňůru a na Gamastár musíš stavět jadernou elektrárnu. No já bych to na dílně nechtěl
Jestli má Gamastar pfc modul nevím, ale i kdyby neměl, na prodlužce ho schválně vyzkouším. Blbostem o odběru třeba 25A nebo kolik má moc nevěřím. Zkoušel jsem to na plný knedlík. Sice jen krátký svár, zhruba 15cm a udrží to jistič 16A v pohodě.
A proč legraci? To MMA taky normálně používám když je někde potřeba zavařit nějaké silnější Ičko, Učko nebo plech nad 5mm tloušťky. Než zbytečně trápit COčko, tak pár elektrod za pár korun to zvládne.
Ale to jsem psal na I čko či pantík dobrý také svařuji elektrodou celý život. No a stěmi 25 ampéry ,že by si výrobce dělal srandu ze zákazníka? Můžeš zkoušet co chceš co je psáno to je dáno. Podle mého jsou tyto stroje podezřelé a jak píšeš 15cm svaru tak to je k smíchu.Já to počítám na metry. Fronius transsteel 2200 bez nějakých problému deset metru svaru v jednom tahu. Jen vteřinky na přesunutí ,ale nebudeme malicherní. Jen těch svaru třeba na te korbě. Jediné co mi vadí jsou 5kg špulky. Ale co je to montážni mašina. Zase jede z 16 amperu a na stometrové šňůře.
pat napsal(a):
No jo ale Picomiga připojíš na jen tak na nějakou šňůru a na Gamastár musíš stavět jadernou elektrárnu. No já bych to na dílně nechtěl
To není pravda, měl jsem ho na 50 prodlužovačce z Bauhausu, průřez drátů 1,5 i na centrále od Heronu. Potřebuje silnější jistič ve zdi než Picomig, to je pravda, aspoň 16C.
Ty věčné místní zkazky že to není k ničemu prostě nejsou pravda. Co kdo pořídí je na něm, každý má jiné nároky, využití a možnosti
Tak jasně, co tam píše výrobce není pravda a je pravdou to, co se zjistí tady na foru . Už to chápu tak ať si to užijete. Nemá to smysl
pat napsal(a):
Tak jasně, co tam píše výrobce není pravda a je pravdou to, co se zjistí tady na foru . Už to chápu tak ať si to užijete. Nemá to smysl
je to ztráta času
Práve som dorezal 8čku slzičkový plech asi 2m rezu a zistil som , že do rozpočtu sa musí vojsť aj nejaká plazma.
Toto som našiel 15km od domu. Formica 50A - stojí to za tých 5 stoviek ? https://stroje.bazos.sk/inzerat/1075673 … ormica.php
Editoval oco13 (31-01-2020 17:15:28)
pat napsal(a):
To netvrdím, ale jak už tady někde nedávno na foru někdo psal, tak se výrobci asi trošku jistí a uvádějí max. možný odběr. A proč metry svárů? Kdyby měla mašina odběr řekněme těch 25A, tak už i po těch 15cm sváru vyhodí jistič 16A ne?
oco13: A nějaký slušný kompresor máte?
na plazmu by som použil orlík dvojvalec s 600l nádržou, ale údaje nepoznám, je to domáci výtvor. Vraj to pochádza z nejakého dieslového kompresora , čo mali stavbári k zbíjačke.
Tak to potom pohoda. Já jen aby jste neměl pod stolem nějakého prcka s 24L nádobou a sacím výkonem asi 200L/min na prázdno.