SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 13-04-2020 15:21:40

Macejko
Člen
Registrovaný: 13-04-2020
Příspěvky: 3

Poradte: zvaracku pre zaciatocnika na motoprislusenstvo

Vie mi nejaka dobra a skusena zvaracia dusa poradit, aku zvaracku vybrat na nasledujuci ucel? Pouzitie iba hobby, doma v dielni. Primarne na drobne prislusenstvo okolo motoriek - povedzme drziak kufra, stojan na motorku, padaci ram, drziak SPZ. Material bude asi primarne klasika, ocel, joklove profily, plechy.... Vsetko to budu iba kratke zvary, takze kratke pracovne cykly. Nechystam sa urcite zvarat 20 metrov plota ani garazove brany...Z toho co som sa zatial docital, mi pride ako najvhodnejsia metoda na zvladnutie pre zaciatocnika MIG, a aj estetika tych zvarov vyzera byt lepsia ako pri pouziti elektrody. Velmi rad by som sa ale v ramci experimentovania naucil casom zvarat aj hlinikove suciastky pomocou metody TIG, takze idealne keby to bola zvaracka co zvladne aj MIG aj TIG, nech nemusim o pol roka kupovat druhu. Viete niekto poradit kde a aku zvaracku akej znacky by som si na toto mal kupit? Pripadne aj opacna rada - comu sa mam urcite vyhnut...Vopred dik!

Offline

 

#2 13-04-2020 17:00:35

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Poradte: zvaracku pre zaciatocnika na motoprislusenstvo

A stovky zdejších stránek na dané téma už jsi prostudoval? Nebo to má někdo udělat za tebe? Dokonce na horním hnědém řádku je funkce HLEDAT, která také ledacos umí.

Offline

 

#3 13-04-2020 17:35:04

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8505

Re: Poradte: zvaracku pre zaciatocnika na motoprislusenstvo

Sice je to dost nákladné, ale jestli chcete svařovat jen drobnosti, tak podle mě TIG. Podle mě asi nejtěžší metoda na naučení, ale zase sváry pokud se to umí vypadají na takových věcech které chcete svařovat výborně.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#4 13-04-2020 18:23:43

Macejko
Člen
Registrovaný: 13-04-2020
Příspěvky: 3

Re: Poradte: zvaracku pre zaciatocnika na motoprislusenstvo

jirkati: Sice som sa zaregistroval na forum iba dnes, no tuto temu studujem uz niekolko mesiacov. Mam nastudovane hodne o vyhodach, nevyhodach jednotlivych postupov, o tom ze lacne pristroje nemusia byt dobrou volbou, o tom ze tie drahe su mi zasa zbytocne kedze budem zvarat dost malo. Aj o tom ze zvaranie formou elektrody by asi bola najlacnejsia cesta, ale ze sa vraj oplati investovat do MIGu lebo sa s nim daju dosahovat na moj ucel lepsie vysledky. A ano je tu mnoho tem kde ludia zhanaju svoju prvu "zvaracku" ale celkom ine potreby ma niekto, kto sa chysta zvarat hodne alebo sa t ym chce zivit. Nepatrim medzi ludi, co si vcera vymysleli ze sa chcu naucit varat, nevedia o tom vobec nic, a rataju ze im to niekto cele naordinuje. Ale z pohladu zaciatocnika ktory len na internete cita recenzie druhych ludi....velmi rychlo clovek dojde do slepej ulicky, kde zacne vnimat protichodne nazory. Lebo jeden odporuca to, druhy hento, a ak ti ludia maju celkom ine poziadavky na to co s tym chcu robit, tak som z toho uz uplny jelen. Nehovoriac o tom, ze vela uzitocnych informacii o zvarani je aj na youtube, zial ale vacsina z toho mi je v nasich zemepisnych sirkach, pretoze znacky, ktore sa predavaju v USA sa u nas nepredavaju.
Tu zas clovek najde nieco co je vraj "Čína" neo je z Polska....kazdoapdne, pre mna ako amatera je velky problem vyhodnotit ak niekto povie ze neco je "super stroj" ci to na moje potreby neni zbytocny overkill a vyhodene peniaze.

Offline

 

#5 13-04-2020 18:53:55

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza
Registrovaný: 21-04-2010
Příspěvky: 3043

Re: Poradte: zvaracku pre zaciatocnika na motoprislusenstvo

relik tu ma cele vlakno o testovani multi-zvaraciek,kukni a urcite si vyberies

Offline

 

#6 13-04-2020 19:21:41

jees
Zablokovaný
Registrovaný: 14-01-2013
Příspěvky: 1709

Re: Poradte: zvaracku pre zaciatocnika na motoprislusenstvo

Netuším, co bych si hobby na motorku svařil, zbytečnosti na motorku nepatří, takže není co vařit a důležité součásti musí 100% držet, takže je vaří lidi kteří mají zkušenosti a dobré jméno - a i ti s tím často mají co dělat.
Když už to má být na motorku, musí to vypadat, takže to bude chtít kromě svářečky i další věci, např. ohybačku, zakružovačku, lis a to dohromady bude dražší, že se nechat oškubat v motosalonu.
Chce vědět z čeho ty věci dělat, slabé popraskají, zbytečně silné udělají kvůli váze z motorky tank, takže to chce mít zkušenost co ještě bude držet, ale zároveň má ještě přijatelnou váhu.
Nevím, jestli se dělá mig + AC tig, nejsem si jistý jestli tu někdo nepsal o nějaké takové kombinaci, jinak by to byly dva různé stroje.
Jestli nemáš Ural, tak elektrodou nezavaříš asi nic.

Editoval jees (13-04-2020 19:21:54)

Offline

 

#7 13-04-2020 22:46:24

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4716
Web

Re: Poradte: zvaracku pre zaciatocnika na motoprislusenstvo

nelze koupit ten správný aparát, je potřeba nejprve vařit, vařit, dlouho vařit. Potom teprve člověk ví co je nejlepší (nebo dobré).
Rada? Koupit ve specializované prodejně svářečských potřeb, určitě ne to nejlevnější.
Rozhodně nekupovat na e-shopech kde nabízejí také sekačky, vysavače a podobný haraburdí, to jsou nejméně kvalitní šunty od číňanů IVkategorie.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče