SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:     SVAR BAZAR      SVAR INZERT      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARBAZAR - internetový bazar svářeček      SVARINZERT - akční nabídky svářecí techniky      SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#76 03-09-2020 08:09:57

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 335

Re: pp 315

Máte pravdu, že 20 A je ke svařování málo. Ale oblouk již bude hořet a pokud použijete tenký drát nebo tenkou elektrodu, oblouk hořet bude.
K tomu , aby jste zjistil zda nefixluje ampérmetr , stačí připojit Váš multimetr s nastavením na mV a připojíte jej k bočníku , tedy paralelně s měřidlem -ampérmetrem .Máte-li bočník ve stroji 450 A /60 mV
tak naměříte při těch 20 A na multimetru 2,66 mV.  Pak už můžete ampérmetru věřit .

Stejně vás čeká prověrka těch dvou zdrojů , každého samostatně .
To už by ale měl provádět raději nějaký zkušenější opravář . Vám se povede na něco zapomenout a vyrobíte ještě větší škody než teď ve stroji jsou.
Takže to zvažte .

Editoval JaroslavPavel (03-09-2020 08:12:01)

Offline

 

#77 09-09-2020 18:59:05

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Dnes som vymenil ampermeter a nic, bez zmeny.

Offline

 

#78 10-09-2020 10:14:59

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 335

Re: pp 315

Výměna ampérmetru je sice možná , ale podle chování stroje nevypadal ampérmetr , že vykazuje vadu.
V tom Vašem stroji svářecí proud vyrábí dva paralelně pracující zdroje proud . No a Vám nezbude nic jiného něž je oba odzkoušet a je jisté , že Vám nebude fungovat ten zdroj realizovaný z tyristorů.
A to proto , že je řízený z desky a ta deska nedostává napájecí napětí . To jste již signalizoval tím , že se Vám netočí ventilátor . Takže není funkční síťové trafo ve svářečce.
Musíte zapracovat na tom aby se roztočil motor a pak zkontrolovat napětí trafa na jednotlivých vývodech ...budete tam, mít ještě přerušenou pojistku .

Takže neřešte ampérmetr , více proudu zatím přes něj nepoteče .

Offline

 

#79 10-09-2020 14:49:09

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Sietove trafo je ktore? Ku ventilatoru prud ide ale sa netoci. To vrchne trafo vrci.

Offline

 

#80 10-09-2020 18:24:33

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Zase tam mam iba 25v nech krutim potenciometrom ako chcem. Uz ma s nej drbne.

Offline

 

#81 10-09-2020 19:05:38

avenger styles
Člen
Registrovaný: 10-09-2020
Příspěvky: 1

Re: pp 315

Pane Jaroslave-takto to opravdu nemůže fungovat a nefunguje-ověřil jsem si to mnohokrát a proto jsem ani já v začátku nechtěl něco podobného provozovat dle vaši nabídky.
Pane medo...takto to opravdu neopravíte-nezlobte se na mě, ale na to nemáte. Buď to zavezte panu Jaroslavovi, nebo jinému dobrému elektronikovi ve vašem okolí.
Každý má dělat pouze to co umí=jinak je to pouze veliké trápení, přinejmenším.

Offline

 

#82 10-09-2020 19:10:15

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Alebo do srotu uz ma to nebavi

Offline

 

#83 12-09-2020 07:48:15

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 335

Re: pp 315

Omlouvám se , nevyšel čas zkontrolovat zde fórum.

Pane medo42m
Pokud chcete opravdu stroj spravit a ověřil jste si, že vaše znalosti s elektřinou jsou malé, pak je nutné , aby jste si přizval na pomoc alespoň člověka co dovede měřit s universálním měřidlem .
Vy jak sám jste si vyzkoušel to neumíte .

Pokud chcete pokračovat , tak se musíte vrátit zpět k motoru a ověřit , že se točí nebo že je vadný.
Psal jsem vám , abyste ten motor připojil samostatně flexo šňůrou na 220 V a zatím jste to neprovedl a nebo neřekl jak tato zkouška dopadla .
Takže to proveďte znovu . Ten motor nám bude signalizovat , že na primáru trafa není napětí 220 V ( v místě kde trafo funguje jako autotransformátor .)  proto chci vědět zda se motor točí , když jej připojíte šňůrou samostatně .

Offline

 

#84 12-09-2020 07:55:04

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 335

Re: pp 315

pane avenger styles,
netvrdím , že nemáte pravdu , ale ten pán si chce vyzkoušet jak je to složité provést kontrolu nebo opravu mašinky .
Já myslím , že k tomu názoru , aby dovezl stroj někomu opravit dospěje sám .

Jinak já od Vás chtě před časem radu k budícím obvodům MOSFET tranzistorů, ale nějak jsem se k tomu nakonec nedostal. mám totiž Castolin , které má poškozený tvar budícího signálu z PWM regulátoru a pravidelně bouchají po krátkém provozu koncáky . No a já myslel, že mi poradíte , jak se s tím to vypořádat .
Halt se to nepovedlo .
Řešení  SMA jsem vůbec nechtěl .... a ani zveřejňovat .

Offline

 

#85 12-09-2020 08:57:01

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Uz to znovu funguje. Pri otacani potenciometera 18-42v. Ja som z toho vedla. A to som ju zapol na druhy den.

Offline

 

#86 12-09-2020 09:00:03

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Ten ventilator som mal prepojeny flexosnurou ale nefungoval.

Offline

 

#87 12-09-2020 09:37:51

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 335

Re: pp 315

A teď , když funguje celý stroj i s regulací tak se ventilátor točí nebo netočí . To jste ještě neřekl .

Jinak buďte rád , že stroj funguje .
Možná jste jej těmi prohlídkami uvedl do chodu .

Editoval JaroslavPavel (12-09-2020 09:39:01)

Offline

 

#88 12-09-2020 09:42:52

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1951

Re: pp 315

medo42m napsal(a):

Uz to znovu funguje. Pri otacani potenciometera 18-42v. Ja som z toho vedla. A to som ju zapol na druhy den.

Takhle se často chovají staré studené spoje, po nějaké manipulaci se zařízením se na čas "opraví".

Offline

 

#89 12-09-2020 10:22:57

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Ten ventilator nejde a ani ampermeter nic neukazuje iba malicko ho pohne

Offline

 

#90 12-09-2020 11:24:59

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1951

Re: pp 315

I ten nejlevnější multimetr by měl mít možnost měření odporu, tak si změř (při úplně odpojeném ventilátoru!!!) odpory mezi vývody - nakresli si vývody s označením barev a k nim napiš odpory, které naměříš mezi jednotlivými dráty. Pokud nemáš ani ten multimetr, tak radši s "opravou" skonči.
Edit.: o tom proměření odporu už tady někdo psal, je to nejrychlejší způsob, jak potvrdit spálený motor.
Vadný motor se dá nechat převinout, zas až tak dramatická položka by to neměla být.

Editoval Zdenek11 (12-09-2020 14:08:22)

Offline

 

#91 13-09-2020 09:49:06

JaroslavPavel
Člen
Registrovaný: 03-07-2017
Příspěvky: 335

Re: pp 315

Pane medo42m, když stroj funguje ampérmetr neukazuje , tak jej přezkoušíte takto: Budu vycházet z toho , že je tam originál ampérmetr tedy deprézské měřidlo a to milivoltmetr s rozsahem 60 mV na plnou výchylku měřidla . ( to co jsem tady napsal vy vidíte za plexisklem toho měřidla ve formě značek   Deprézský systém = značka podkovy elektromagnetu . 60 mV je tam napsáno a bude tam pracovní poloha měřidla tedy značka kolmice .

Odpojte měřidlo jedním vývodem od bočníku , ke kterému je připojeno a nyní si nastavte na multimetru měření diod a celistvosti okruhů a dotknete se hroty na vývodech toho měřidla .
Na měřidle se pohne ručička jedním nebo druhým směrem . Vy změníte polaritu hrotů pokud bude výchylka proti nule . ( tedy záporná ) pokud bude výchylka kladná a více jak za polovinu stupnice , pak jste ověřil , že Vaše měřidlo je funkční . Pokud nebude výchylka a ručička se zadrhne, pak je měřidlo nutné vyměnit za funkční .
Teď ještě kousek zdůvodnění tohoto postupu:
Měřidlo je navinuto několika závity tenkého Cu drátu a proto vykazuje nějaký odpor a to cca 10 Ohmů . Na plnou výchylku mu stačí připojit na svorky 60 milivoltů .Takže jím poteče proud  I= 60mV /10ohm = 6 mA . a to je proud , který většina měřidel mající zkušební obvod na zkoušení diod a celistvosti okruhů do svých výstupních svorek jsou schopny pustit . Lze tedy tvrdit , že toto informativní měření pro pana medo42m je  adekvátní jeho znalostem a schopnostem.

Nebo si vezmete 1,5 V tužkový článek , k němu odpor 250ohmů a ten článek připojíte na ty odpojené svorky měřidla přes ten odpor 250ohmů a bude vám měřidlo ukazovat plnou výchylku , pokud bude článek správně pólovaný. Jinak otočíte polaritu článku a už bude výchylka na správnou stranu .
Měřidlem právě poteče 6 mA proudu .Pro tuto zkoušku dostatečně přesně .


Až se rozhodnete , v jakém stavu měřidlo je , nezapomeňte připojit zpět odpojené vodiče . Navíc pracuje po celou dobu s bezpečným napětím .

Editoval JaroslavPavel (13-09-2020 09:57:46)

Offline

 

#92 13-09-2020 16:05:01

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Po premerani multimetrom zly motor.

Offline

 

#93 13-09-2020 17:45:33

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/7715_20200913_174107.jpg

Offline

 

#94 13-09-2020 17:49:44

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Dnes som si vsimol ze pri bocniku je namontovany kondenzator TC 250 a v scheme ziadny kondezator pri bocniku( to by mal byt odpor) nevidim. Je to tak ci sa mylim? Naco to tam je? Co sa stane ked to odstranim ak to nie je v scheme?

Offline

 

#95 13-09-2020 17:53:18

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna
Registrovaný: 23-02-2010
Příspěvky: 1951

Re: pp 315

To je odrušovací kondenzátor. A odstranit ho chceš proč? Vadí tam něčemu?

Offline

 

#96 13-09-2020 18:02:01

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Neviem. V scheme ho nevidim. Nejde ampermeter ci aj to nema na to vplyv.

Offline

 

#97 13-09-2020 21:46:32

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 2992

Re: pp 315

medo42m napsal(a):

Dnes som si vsimol ze pri bocniku je namontovany kondenzator TC 250 a v scheme ziadny kondezator pri bocniku( to by mal byt odpor) nevidim. Je to tak ci sa mylim? Naco to tam je? Co sa stane ked to odstranim ak to nie je v scheme?

systém  mohl  při  zprovozňování  zakmitávat  nebo  být nestabilní, navíc připojený  kondenzátor to  odstranil.

Offline

 

#98 14-09-2020 06:40:56

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Na pridanej fotke vydno ze to tam bolo vkladane asi dodatocne nevidim ho ani v scheme. Ak je zly nemoze to mat vplyv na ten ampermeter? Na multimetre nemam moznost merat kondenzator.

Offline

 

#99 14-09-2020 19:01:26

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Tak neviete ci ten kondezator dat prec?

Offline

 

#100 15-09-2020 12:55:02

medo42m
Člen
Registrovaný: 04-02-2017
Příspěvky: 73

Re: pp 315

Ampermeter vymeneny a uz ide. Kondenzator ze tam ma byt. Tak uvidim ako mi to bude fakcit.

Offline

 

Zápatí

REKLAMA na SvarFóru

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 137  -  2020


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče  ♦  Svářečky MIGO a ELDYS