SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO  | 

| 

Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den, 
Rád bych se zeptal na rady. Dostal jsem svářečku darem od sousedky. Jedná se o migatronic pilot 141. Při zapálení oblouku svářečka píska.
Zkoušel jsem jí v práci a natočil video. 
Nevíte čím by to mohlo být? 
https://youtu.be/19h_AjQSNwE
Nejdřív jsem myslel, že píská sousedka ![]()
Máš pravděpodobně uvnitř něco uvolněnýho; jádro trafa, tlumivky, vinutí na tom lítá, .... Otevři to a zkus vším zalomcovat, eventuelně s citem dotáhnout
Pro upřesnění; propojovací vodiče se maj / můžou hýbat, ty nijak nefixuj. ![]()
Editoval pafik1605 (24-10-2020 16:56:05)
Jak píše pafik1605, je možná uvolněné buď některé vinutí nebo jádro. Ale možností je samozřejmě mnohem víc. Hodně se toho probralo ve vláknu http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1028
No po pozreti videa mam pocit ze piska elektroda pri zvarani.. to poznam... raz som skusal zvarat s elektrodou ktoru som mal v mode tig s pulzom... bolo to velmi podobne a uz som to tu niekde na svarfore spominal.. hladat sa mi to nechce..
Ne jde to ze svářečky Pilot 141 byl muj první invektor a také pískal. Potom už jen samé Froniky ale jednou jsem vařil s mašinkou Tara 140 (nebo tak nějak) dělali to někde u Valaškého Meziříči a také pískala. To byl hrozný stroj .
Ale na te svářečce je asi něco špatně vždyť nezapaluje a nebo že by svářeč?
Ferity jsou trochu magnetostrikční neboli s intenzitou  magnetického  pole v nich  mění svou  velikost a tak fungují  trochu  jako  reproduktor. Z tohoto  důvodu  se obvykle zapojení  impulzních  zdrojů,  svářeček  nebo  i  PC zdrojů  dělá  tak,  aby jakýkoliv "víc výkonový"  kmitočet v nich byl  mimo  rozmezí  zvuku  dobře slyšitelných  člověkem.  To  je u  nízkých  kmitočtů  rozmezí nad cca 20 -  200 herzů a u  vysokých  pod cca 20 kHz.
Platí  to  hlavně o  vlastní  kmitočet impulzního  zdroje,  který  bývá  obvykle výrazně vyšší  než  20 khz a potom  o kmitočet,  respektive rychlost běžného  řízení řízení  zdroje zpětnou  vazbou,  které  se obvykle nastavuje pod tyto  kmitočty. Rychlost  zpětné  vazby pro  havarijní  řízení  zdroje je zase nad 20 Khz,  už  z důvodu,  aby ochrana polovodičových  součástek  byla skutečně funkční.
Jinak  nejvíc slyšitelné  jsou  kmitočty od cca 1 kHz  do  6 - 10 kHz,  u  mladého  ucha i podstatně výš,  u  starého  níž. Pokud tedy svářečka píská,  z  nějakého  důvodu tam na nějakém  větším  feritu,  transformátoru  nebo  tlumivce  existuje výkonový  rozkmit v těch  slyšitelných  kmitočtech. Asi  nejčastěji to  bude nějak  nevhodně sestavená  nebo  stářím  rozladěná  zpětná  vazba zdroje,  kdy regulace výkonu impulzního  zdroje typu zmenšování  výkonu  při  příliš vysokém  a zvyšování  výkonu  při  příliš nízkém  výkonu  zdroje osciluje v těchto  kmitočtech.
Ale může to  být i  uvolněné  vinutí  nebo  jádro,  přitažením  by se potom  intenzita toho  pískání  měla snížit.
Editoval Radim (25-10-2020 09:07:21)
A když to máš takhle odkrytované, tak můžeš snadno s pomocí kamaráda zjistit, kde to vlastně píská. A když píchneš do pískajícího místa dřevěným kolíkem, tak uvidíš, jestli se změní tón, nebo intenzita pískání.
Pokud vše jednoduché selže, tak začni uvažovat o servisu.
Stránky: 1