SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nebudeme spamovat MINI JET tig tema a budem pokracovat tady .
Jinak ja na hlinik pouzivam origo klestinu s keramikou. Na nerez a ocel pouzivam plynovou cockou s pyrexem.
Editoval Tom_ (12-11-2020 12:39:12)
jak tlustý máš plech? Ideální je začínat s tloušťkou 2-3mm.
Plech je 2mm tlusty. Mozna by to chtelo zkusit i ty dalsi prubehy, ale pouzivam advanced square (obdelnikovy)
Editoval Tom_ (12-11-2020 16:30:38)
Nedělej si v tom bordel. Nech obdélník a trénuj, trénuj a pořád dál. Nemá smysl zkoušet něco jiného, dokud nezvládneš jedno. Pak bys pořádně nepoznal, kde děláš chybu. Je potřeba si vytvořit správné reakce. Na těch fotkách je to studené.
Presne tak, je treba trenovat. No mozna bych si mohl dat elektrodu jeste blize ke svarenci, ale uz mam obavy abych ji vzdy nenamocil nebo mozna uhel trosku snizit.
To není kouťák, to je přeplátovanej spoj. (lap weld joint)
Úplně základní spoj, na kterém na trubce všechno předváděj. Trénuj ještě chvíli na jednom plechu, nespojuj je.
Tvar proudu u takhle tlustého plechu je fuk, dobře tam půjde sinus, lichoběžník i obdélník. Ale zatím si s tím nehraj, jak správně říká Famater.
Soudruh Uljanov správně říkal: učit se, učit se, učit se .... Tak dlouho s tím učením provokoval, až ho zastřelili
Editoval pafik1605 (12-11-2020 18:32:56)
Chapu.No pristi tyden objednavam ten pedal. Ted jsem si zkusil prejet ten skaredy svar pulzem a trosku to pomohlo. Jo, ucim se co to jde Premyslim kde sezenu nejaky zbytky (kousky) hliniku abych mohl procvicovat.
Edit: tak jsem to nevydrzel a objednal pedal jeste dneska
Editoval Tom_ (12-11-2020 19:42:07)
Kde jsi ho nakonec objednal?
Tom_ napsal(a):
kde sezenu nejaky zbytky (kousky) hliniku abych mohl procvicovat.
Kdybys jel mým směrem a předem napsal na mail zasypu tě kusy Al. Za odvoz.
Caly napsal(a):
Kde jsi ho nakonec objednal?
Tady jsem to objednal https://allegro.pl/oferta/pedal-steruja … NmY3YTE%3D
Bourači, díky za nabídku, mít to k Tobě blíže, tak neváhám a zastavím se. Snad seženu i něco tady, když ne, tak bych si udělal výlet Díky
Na těch plechách máš ještě hodně místa tam se vejde ještě housenek!
Ty mista jsem uz vyuzil a kdyz mam takhle plech povareny, tak dva takovy plechy varim k sobe "butt weld" . Nevim jak se tomu rekne cesky, ale anglicky nazev mi k tomu sedi
A co druhá strana plechu? Otočit a křížem !
Editoval pafik1605 (13-11-2020 13:17:06)
Já jsem s pedálem naprosto spokojen, když jsem zkoušel hliník bez pedálu, tak jsem při delších housenkách musel být rychlej jak leopard. Což neskončilo vždy úspěchem, buď se mi to rozteklo nebo to vypadalo naprosto příšerně, elektroda, drát, plech no hrůza. Dělal jsem jen krátký housenky, než se mi to moc přehřálo. Pak jsem si koupil pedál a ono je to najednou lepší. Stejnej pedál mám i já, jen né z alegra, nějak se mi nepodařilo ho tam koupit (ale to už jsem psal kde jsem koupil). Hliník na trénování jsem kupoval ve sběrnejch surovinách(flaška rumu pro obsluhu), sice něco s eloxem, ale to jsem hned, při pokusu to svařit poznal a brousil. Housenky mi šly i na 1mm hliníku a když jsem dal dva hliníkový plechy 1mm k sobě tak to mi to nešlo svařit, tragédie. V podstatě mám s 1mm hliníkem problém pořád ale 2mm hliník už mi jde docela dobře, teda dle mého hodnocení. Hodně zdaru s hliníkem přeje amatér. Čus
Když svařuješ dva tenký plechy k sobě, tak nezačínej na kraji, ale kousek od něj, pak rychle zajet na kraj a pak honem pryč.
Samozřejmě správně tlustej drát; pr. 1,6 je na 1 mm plech moc, ale slabší se asi nedělaj, nebo je v mé oblíbené prodejně neberou. Používal jsem MIG drát z cívky.
Editoval pafik1605 (14-11-2020 09:54:01)
Dík za rady, zkusím to být rychlejší a nezačínat na kraji. Drát na hliník mám jen 1.6 a 2.4 AlSi5.
pafik1605: rozkaz udelam tim padem i druhou stranu jen jsem si rikal jestli to nevadi. Na druhe strane je videt pruvar (je to tam vystouple)
ocilio: Diky, uz se tesim az mi to zitra nebo v pondeli prijde. Pak poreferuju Jinak 1mm al plech nemam. mam pouze takovy 2mm ctverecky (odrezky)
drát menší než 1,6 se nevyrábí. To by se asi musel sehnat na MIG - zbytky - na konci zbude délka hořáku. S plechem 1mm nemá smysl se zezačátku trápit.
Tady je video ke sváření tenkých Al plechů
https://www.youtube.com/watch?v=2HkFPSyUlmY&t=1044s
Podotýkám, že na videu se jedná o plech 1,5mm. Mezi 1,5 a 1mm je ale ještě obrovský rozdíl.
Famater napsal(a):
drát menší než 1,6 se nevyrábí.
vyrábí, nebo určitě vyráběl - elektro kabely. Složení 99% Al, zbytek nejspíš nečistoty. Šlo by to použít pro Tig?
Kabel lze snadno z izolace vyloupnout.
Famater : Diky za odkaz, podivam se.
Bourač: to mně taky napadlo, ale moc kabelů nemám
Já jsem měl na mysli TIG přídavný drát.
Po přejetí rounem na čistý Al se dá použít.
U těch tenkejch drátů je problém, že to nedrží tvar a obvykle se to nedá ani srovnat do přímosti. Když jsem přidával 1,2 z MIG cívky, tak byl mírně do oblouku, líp se to nedalo srovnat, a trefit se tím přesně do lázně byl problém. U drátu z kabelu, kterej bude ještě měkčí, si to ani nedokážu představit.
Tom: co by se nemohlo, akorát počítej s tím, že se ti zvětšila tlouštka toho plechu, o ty housenky na druhý straně. Ale s tím si snadno poradíš.