SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#226 20-12-2020 01:20:02

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

Re: Udělali jste si Vánoce ?

akú hudbu púšťaš tým tvým makáčům keď ořeš pole? smile

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#227 20-12-2020 01:23:58

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Web

Makaci maju najradsej pustene radio s spravodajstvom a hudba -to im je jedno  big_smile  Toho roku som im dal len porylovat ale roboty mali dost big_smile

Kutil s.r.o.

#228 20-12-2020 02:03:19

rcp
Člen

bourač napsal(a):

do dílny by se ti hodila spíše záchodová mísa než barový stolek - soudím dle fotek - děláš tam víš co big_smilebig_smilebig_smile

jasne! si ma odhalil - je to tak, musim sklonit hlavu pred vasim umom a sikovnostou big_smile
a nie len, co sa zvarania tyka.... toto vam vzdy slo big_smilebig_smilebig_smile
https://www.youtube.com/watch?v=1jzfBT7 … mp;index=1

#229 20-12-2020 02:47:45

pavol.sk
Člen
Místo: Prievidza

1200 som mal doma koncom 90tich,bol dost problem k tomu zohnat normalny zosik,kupil som delenu 1000ku od technicsu ale moc to k sebe nepasovalo...nakoniec som cez znameho co mal kontakty na audiofilov v rakusku zohnal lampovy,nazov si uz nepametam nikdy som to nevedel ani precitat,signalove kable van den hul,vykonove ciste striebro,repra boli dovezene tiez z osterreichu B@W
na jednej audio vystave som mal moznost pocut nautilusi uz ich dizajn bol ako z vesmiru,bohuzial vypocut si daco vlastne bolo nemozne,bola tam nekonecna rada "uchylakov" a kazdy žmolil v ruke daku platnu,len na nahriatie koncovych stupnov sa cakalo 30 minut !
hudba s platne sa neda z nicim porovnat a viac menej mi bolo jedno co som na gramci pustil,samozrejme naj. bol rock AC/DC,Kiss,Europe ale aj Michael Jackson a mnohe ine,kvalita nahravok bola brutalna to sa s tym dnesnym odpadom neda porovnavat,album sa "nahraval" roky nie ako dnes ked dosiel na vikend domov z tyzdnovky tak susedia uz cakali nadrzany kazdy dotrepal svoju oblubenu platnu a sobotu bola party,sused z poschodia doniesol vzdy tu istu ak si dobre pametam bol to singel Bonnie Tyler - Holding Out For A Hero vtedy mi to liezlo na nervy,dnes na take daco uz nemam cas,priestor a ak mam byt uprimny ani uši,kto pracuje na stavbe vie ze vzdy sa najde daky dement co zacne meter od hlavy daco pilit flexou alebo sekat v zelezobetone pneumatickym kladivom

#230 20-12-2020 03:25:15

Joe66
Člen
Místo: Vranov nad Toplou-Presov
Web

No nie kazdy zosik si sadne s bednami . Ja som dost veci z tych 90 rokoch popredal,ze neskor kupim lepsie ale teraz zase zhanam tie starsie a hoci ich treba po rokoch vyservisovat tak zvuk je ovela lepsi ako z tych digitalnych koncakoch a podobne je to aj v inych veciach co je cloveku z toho smutno

Kutil s.r.o.

#231 20-12-2020 04:07:31

bourač
Člen
Web

bratia, toto je obor který jde uplně mimo mě. Jako vůbec mi nevadí rock, techno apod. Dle nálady i nějaký orchestry, klasika nebo Mylene Farmer.
Mám problem s hardwerem - dejte tip na nějaký ne uplně nejdražší domácí kino který připojím k televizi. Něco aby to fakt basovalo, i treble.
Něco jsem dávno koupil ale zvuk to má jak z pivnice. Dík.

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#232 20-12-2020 05:36:40

pavol.sk
Člen

na zosilovaci neni co servisovat,akurat pre istotu vymenit vsetky elektrolity a to je vsetko na gramci akurat tak gumicku big_smile +elektrolity,bedne su vecne teda ak niekto nepocuva fakt dake trieskanice a nevytlcie ich
domace kino za rozumnu cenu...Yamaha daju sa kupit cele sady aj z repro alebo kupis len samotny av-receiver a k tomu bedne podla vlastneho vyberu,tie sa daju kupit v sade urcene priamo pre domace kino,popripade ak chces daco fajnovejsie tak lepsie regalovky a k tomu subwofer alebo vacsie stlpove tam subwofer uz netreba,central a satelity stacia aj lacnejsie je to len na efekt,presny model ti neporadim uz roky sa tomu nevenujem,prv bol super casopis stereo a video pokukaj na nete dake testy a podla toho sa rozhodni...otazne je aj kolko chces do toho dat,mas blu ray prehravac alebo odkial budes brat signal ?

Editoval pavol.sk (20-12-2020 05:38:21)

#233 20-12-2020 07:38:36

bourač
Člen
Web

můj brácha se tady tím hi-fi hodně zabýval, ale to byly subvofery jak skříň. Je možné že ty dnešní malinký plastový bedýnky taky dají tak nízké kmitočty?
Signál ze satelitu.

#234 20-12-2020 08:04:25

shaolin
Člen

ihlan napsal(a):

jirkati skor ako ti bojovnik odpise pozri si IMAX B6 tam mas balancing externy staci ti vytiahnut kablik do konektoru
a nabijes vsetko pripadne (dam neskor link na nabijacku)

alebo podla toho co chces kupit BMS modul a ten pripojit len k zdroju napr povodna nabijacka.

ODPOVEĎ PRE jirkati

Moje staré Makita baterky balancér ešte nemali. Tam bola jednoduchá elektronika čo sledovala jednu baterku a tú aj vždy zvykla vybiť a zablokovala nabíjanie v originalnej nabíjačke. Vtedy so si urobil laboratórny zdroj konštantného prúdu a konštantneho napetia ...presne pre charakteristiku nabijania li-ion čo je taká istá ako pre olovené akumulátory v aute.
Je to vlastne modul z aliexpresu.
https://m.aliexpress.com/item/328211853 … .jpg_.webp

A jeho nový nastupca:
https://m.aliexpress.com/item/400078153 … .jpg_.webp

Vrelo ich doporučujem.

Takže po študovaní nabíjacích procesov som narazil na informáciu že pri nabíjaní nizkymi prúdmi dochádza k samobalancovaniu seriových člankov. Tak som zvolil napetie 20.5V ( 4.1v/članok) a prúd 200mA !
Celkom sa to osvedčilo. Netreba mi aby to bolo nabité za 1/2 hodiny.
Takto nabijam aj repasy z Lidla baterii - 20.5V 200mA. Mam aj dojem že takto sa tá kapacita aj pekne pomaly naplní.
Inak kúpil som aj novú baterku Makita 5Ah a tiež si ju nabíjam takto. Tu je jeden problém že keď klesne napetie príliš nizko, elektroniiks odpojí výstup z baterky. Vtedy ju treba otvoriť a nabijanie pripojiť na priamo na članky.

Správne ťa nasmeroval aj Ihlan, tá B6 je niečo podobné no naviac obsahuje balancér, čo je vlastne rozdelenie nabíjania pre každý článok samostatne. To v dnešnej dobe robí prave ten plošák v baterke. Pri repasoch sa dá kúpiť ten balancér samostatne a vložiť priamo do baterky, pripadne ako ti ihlan písal vytiahnuť prepojenia člankov von na samostatný konektor a tak nabíjať.

Inak ten zdroj úspešne používam na dobijanie autobatérie. Mám 85Ah. Nastavím 14.4V a prúd 1A a necham ju aj dva dni pripojenú kým sa pekne nedoplní. Je to super hlavne teraz pred zimou keď bateria pri nižších teplotach začína ukazovať nasledky častého štertovania a kratkych tras počas leta.

Ak je to moc baterkový príspevok,tak ho prosim potom presunte do nejakého baterkoveho vlakna.

#235 20-12-2020 08:33:30

senior
Člen

@shaolin. To tzv samobalancovanie je zabijak Li-Ion bateriek. Kým sa zrovnajú napätia na všetkých článkoch na 4,1 V tak u niektorého článku prekročí napätie aj 4,25 V a vznikne u neho tzv. priečny prúd. Bez neho by sa nabíjanie ďalších článkov v sérii prerušilo. Mimochodom, nezachytil si odporúčania všetkých výrobcov aj dodávateľov Li-Ion bateriek, že sa majú nabíjať na 80% kapacity? Prečo asi? Okrem toho je možné z PRC (nemyliť si s PCR smile ) objednať za pár centov neobmedzené množstvo balancerov.

#236 20-12-2020 10:40:33

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

bourač napsal(a):

můj brácha se tady tím hi-fi hodně zabýval, ale to byly subvofery jak skříň. Je možné že ty dnešní malinký plastový bedýnky taky dají tak nízké kmitočty?

Není, platí fyzikální zákony. Ty malý bedýnky basy nevyzářej, u těch středních se to dělá tak, že se potlačí přenesený výkon na středních a vyšších kmitočtech, aby se trochu srovnala charakteristika. Viděl jsem jednou fotku aparatury nadšence na domácí kino. Zesilovače si už nepamatuju, ale jako bedny měl šneky B&W.
Pokud chceš opravdu zvuk jako v dobrém kině, tak ho nedosáhneš, protože nemáš doma akustiku jako v dobrém kině. Můžeš se mu přiblížit volbou dobré aparatury, ale omezení vždycky bude poslechový prostor.

#237 20-12-2020 10:57:47

jean
Člen

Bouraci,  set domaceho kina nelze koupit s dobrym zvukom. Bohuzial, to, co sa bezne predava, nema s hifi nic spolocne. Lacne receivery tak do 500 euro su mrdky s plechovymi chladicmi a cinskymi kundikmi. Ja sa v tom uz chvalabohu nehrabem, ale od kamosa pocuvam pindy dost casto, on je masochista a este to servisuje. Mala reprobedna dokaze podat basy len do urcitej miery, ale v principe plati to, co pri autach, objem nicim nenahradis. Zase - male setove mrdky pouzivaju speci tvar reprobedne, ktora "zvyrazni" urcite uzke frekvencne pasmo a za nim aj pred nim to prudko klesa. Lenze tie male kokotiny to maju naladene na brutal, takze je tam vlastne len jedna mohutna spicka (na grafe to vyzera ako plamen sviecky) idealne na 80 Hz, lebo tam to najviac tlce a inde to nehra ani prd. Potom je jedno, ci si pustis kopak, kontrabas alebo basgitaru, stale to vydava rovnaky zvuk smile. Je k tomu rozsiahla teoria, ktora je pre nenadsencov paradne nudna a plna vzoreckov. Krasne to zhrnul Pan Sykora, ceskoslovensky guru akustiky.

Editoval jean (20-12-2020 10:58:23)

#238 20-12-2020 14:33:27

shaolin
Člen

senior napsal(a):

@shaolin. To tzv samobalancovanie je zabijak Li-Ion bateriek. Kým sa zrovnajú napätia na všetkých článkoch na 4,1 V tak u niektorého článku prekročí napätie aj 4,25 V a vznikne u neho tzv. priečny prúd. Bez neho by sa nabíjanie ďalších článkov v sérii prerušilo. Mimochodom, nezachytil si odporúčania všetkých výrobcov aj dodávateľov Li-Ion bateriek, že sa majú nabíjať na 80% kapacity? Prečo asi? Okrem toho je možné z PRC (nemyliť si s PCR smile ) objednať za pár centov neobmedzené množstvo balancerov.

Ja sa vôbec nehádam...
Ale možno práve tým nízkym prúdom nedochadza k deštruktívnemu preplňovaniu článkov. Vnimam to ako plnenie 5-tich sudov spojených za sebou. Keby som ich plnil rýchlo, tak prvý by pretiekol a v poslednom  by ešte anič  nebolo. Ale keď sa budú plniť úplne malým prúdom vody tak sa pekne postupne naplnia.To všetko pri ideálnom stave a funkčných baterkach.
Keby som rátal že vybíjací prúd môže byť 20A ta s nabíjaním 200mA som na Q 1/100 .

Samozrejme že balancér je o niečom inom. Ja som len písal že ako to robím ja.
Ja si myslím že nabijam na 80% kapacity, no vysvetlite ako je to s tou 80% kapacity podľa vás???

A na odľahčenie témy:
Nikomu neradím nasledovať moje postupy a prisahám že niesom spolčený s diablom ktorý mi takto nabíja baterky smile

Editoval shaolin (20-12-2020 14:37:47)

#239 20-12-2020 14:33:32

Rellik
Člen

bourač: mám v obýváku na TV přes optiku připojené toto kino https://www.lg.com/cz/systemy-domaciho- … omaci-kina Získal jsem ho jako nefunkční bez repráků zadarmo - nešla mechanika. Repro jsem k tomu koupil sloupové Panasonic 5+1. Jen subáč mám od Roadstaru - je to celkem velká bedna, odhadem rozměr cca 300x400x500 (švh). Hraje to naprosto famózně. Má to několik možností nastavení zvuku a umí to i ze sterea celkem slušně rozdělit na všechny repra... Dřív sem se zvukem taky zabýval a občas dělal i DJ... Mechaniku jsem nakonec za 1200,- sehnal z anglie, ale stejně to používám jen na ten zvuk, bo přes internet si pustím jakýkoliv film... Je to ovšem starší kousek, který už normálně nekoupíš.... Nicméně je dělaný ještě poctivě, žádná levná čína...  Jinak v dílně mám ještě plně funkční https://www.dexon.cz/data/popisy/k39.pdf kdybys to chtěl vysílat i na větší vzdálenosti... big_smile big_smile big_smile

JET TIG II + Parker SGT 18, Speedglas 9100X, KOWAX 730ARC, PARTNER TIG 200 DC PULSE, Spartus MASTERMIG 200 + LORCH ML2400
Není nic co by nebylo možné, stačí jen najít tu správnou cestu.
http://dv-foto.cz https://rellik.rajce.idnes.cz/

#240 20-12-2020 15:04:37

rcp
Člen

je pravda, ze tie starsie veci boli o niecom inom, ako dnesne cinske sracky

sa som verny uz 25 rokov tejto zostave - bola to vtedy najvyssia rada od Sony, ak vynecham Esprit radu.....
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/2227_img_20201220_145439.jpg
+ bedne mission (2x 704 + nejake satelity a subwofer)

sice mi tam uz zacinaju chybat veci, ako bluetooth, hdmi, .... ale neodvazim sa na tom nieco menit - hlavne, ked si spomeniem na ten rev vtedy, ked som vybral stavebne sporenie a doviezol to domov big_smilebig_smilebig_smile

Editoval rcp (20-12-2020 15:08:41)

#241 20-12-2020 15:14:53

pafik1605
Člen

Já se nechci hádat, je to jak s těma svářečkama, ale já bych za opravdu dobrý komponent považoval třeba tohle: https://www.hifistore.cz/vykonove-zesil … de624.html

#242 20-12-2020 15:17:47

rcp
Člen

a nie je to uz na doma predsa len skoda?

urcite si taky stroj najde svojho zakaznika, podobne, ako tie "limitovane" gramofony - ale.......
podobne tie vyssie spominane nautilus-y - nemyslim si, ze to je vybavenie do kazdej obyvacky big_smilebig_smile

Editoval rcp (20-12-2020 15:21:48)

#243 20-12-2020 15:25:41

pafik1605
Člen

rcp napsal(a):

a nie je to uz na doma predsa len skoda?

urcite si taky stroj najde svojho zakaznika, podobne, ako tie "limitovane" gramofony - ale.......

Jak škoda? Škoda je pěkný holky ..... smile
Gramofon, to myslíš třeba tohle?    https://clearaudio.de/en/products/turnt … ompact.php

#244 20-12-2020 15:36:13

rcp
Člen

pafik1605 napsal(a):

.....
Gramofon, to myslíš třeba tohle?    https://clearaudio.de/en/products/turnt … ompact.php

za tie prachy si uz mozes pozvat do obyvacky cely orchester - naco gramofon a platnu? big_smilebig_smile

#245 20-12-2020 15:40:58

pat
Člen
Místo: Č.R.

RCP .... ty jsi vybral stavebko a já  si tehdy za spoření mladých koupil dva zesilovače   Zeck A1202  big_smile To doma hleděli . v té době to bylo 60litru a to byly jiné prachy v roce 1990 za to si koupil nové auto

#246 20-12-2020 15:42:00

pavol.sk
Člen

na pocuvanie treba mat tomu prisposobenu aj miestnost roky dozadu mi v obyvacke vyseli pohlcovacie panely,daroval som ich kamaratom co vybavovali skusobnu,z Blavy poznam typka ktory ked staval novy dom obyvacka dola uz dopredu urcena na pocuvanie a tomu sa vsetko prisposobovalo
bourac u basov je to tak ako spominal jean objem teoreticky nicim nenahradis u automotorov sa to da odrbat turbom u reprobedni su zas specialne firmy ktore dokazu vyrobit maly subwofer 30/40 litrovy ktory napriek tomu hra nenormalne dobre ale to su exoty a tomu patri aj exoticka cena...

#247 20-12-2020 15:52:25

pat
Člen
Místo: Č.R.

No jo ale já jsem s tím zvučil areály pro 3000 lidí a  velké kulturáky  časem jsem měl ještě další dva kousky. to bylo ale až někde kolem 1994

#248 20-12-2020 16:06:39

jean
Člen

Pavol.zk, jo, napr.  peerless robi tepraky s extremnou Bl a velkou hmotnostou membrany, s ich pasivom miesto bassreflexu to hra neskutocne, dava to 106dB na 25Hz. Ale to sa bavime o cene, ktora sa Bouracovi pacit nebude smile.

#249 20-12-2020 16:19:16

pafik1605
Člen

rcp napsal(a):

pafik1605 napsal(a):

.....

za tie prachy si uz mozes pozvat do obyvacky cely orchester - naco gramofon a platnu? big_smilebig_smile

Do obýváku se mi orchestr nevejde, gramec jo smile
Já teda nemám přímo Clearaudio, ale tohle:

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/4621_20201220_115445.jpg

Tělo je sendvič MDF/nerez, přenoska Nishiki a ramínko Basys. Akorát jak je to v obýváku a ne ve speciální poslechový místnosti, tak se na to jen práší. Furt někdo čumí na bednu a ty pindy v ní kazej dojem z hudby smile

Editoval pafik1605 (20-12-2020 16:21:48)

#250 20-12-2020 16:22:23

bourač
Člen
Web

díky všem, píšete řečí které rozumím i když o oboru to říct nemůžu smile
K šíření zvuku mám jeden poznatek, nejde o poslech - spíše odposlech.
Mám jednopatrový dům, výška od země po hřeben sedlové střechy cca 10metrů.
Z jedné strany veřejná ulice z druhé zahrada.
Na střeše mám odvětrací komínky - kanalizace a digestoř s kuchyně. Komínky mají nerez čepice kuželového tvaru. Průměr cca 30cm, samodomo.
Když jsem na zahradě velmi dobře slyším hovory lidí na ulici, jen v určité oblasti, ale velmi dobře i když mluví potichu. Zvuk se odráží od těch stříšek.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla