SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

ferda-welding


#1 04-05-2009 12:54:16

itel
Člen
Registrovaný: 04-05-2009
Příspěvky: 20

Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Dobry den, v sucasnosti riesim kupu nejakej kvalitnej MMA zvaracky za rozumne peniaze. Ako kompromis vysla kupa starsich zvaraciek typu WTU 200, 315 alebo ZU 315-22.

1. Chcem sa spytat aky je rozdiel medzi WTU 315 a ZU 315 ?
2. Je podstatny rozdiel v zvarovani medzi WTU 200 a 315 ked nebudem vyuzivat hranicne hodnoty ? T.z. bezne zvaranie bazickymi a rutilkami do 3,15 mm.
3. Na co si treba davat pozor pri kupe ?
4. Ake su moznosti opravy tychto zvaraciek ak sa pokazi riadiaca jednotka, resp. elektronika ako taka ? Je mozne este zohnat nahradne diely ?

Dakujem.

Offline

 

#2 04-05-2009 13:52:40

lukpfe
Člen
Registrovaný: 29-09-2008
Příspěvky: 10

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

ZU315:
výrobek BEZ Bratislava
plně řízený usměrňovač - 6 tyristorů
složitější řídící elektronika
nemožnost přepínat charakteristiky
speciální konstrukce transformátoru (bude asi problém s jeho eventuelní opravou)
moderněji vyhlížející vnitřní konstrukce (muj subjektivní názor)
dva rozsahy 5-40A, 50-400A

WTU315
výrobek MEZ Brumov
možnost měnit charakteristiky (např pro MIG/MAG)
částečně řízený usměrňovač (3 tyristory, 1 dioda)
trafo klasické konstrukce
jednodušší řídící obvody

Řídící obvody obou jsou z klasických běžných součástek. Tyristory se nechají také sehnat nebo nahradit od jiných výrobců.
Obě svařují výborně, sám vařím ale raději se ZU315.

Offline

 

#3 06-05-2009 09:03:46

itel
Člen
Registrovaný: 04-05-2009
Příspěvky: 20

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Ceny ZU a WTU su skoro rovnake, takze doporucujes na bezne zvary radsej ZU ? Mam ist este pozriet jednu WTU 200, ktora je ale v rovnakej cene ako ZU 315 alebo WTU 315. Preto sa zaujimam o rozdiely a hlavne poruchovost tychto strojov. U tej 200 ma odradza ze je to dvojfazovy stroj. Ak to nehra v tychto zvarackach az taku ulohu tak sem s tym a presvecte ma :-)

Offline

 

#4 06-05-2009 10:42:37

lukpfe
Člen
Registrovaný: 29-09-2008
Příspěvky: 10

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Třífazový stroj bude lepší, at´už z hlediska svařovacích vlastností, tak i z hlediska zatížení sítě (mužeš odebírat při stejném jištění větší výkon). Naopak WTU200 bude menší a lehčí. Parametry jsou u všech dobré, v opravitelnosti nevidím žádný problém mimo trafa ZU315, to asi nikdo jen tak nepřevine.
Jelikož roky mám ZU315-21 rok asi 1984 a jsem s ní spokojen, nikdy s ní žádný problém nebyl, před tím běhala denně ve fabrice, koupil bych ji zase. Je to ale subjektivní názor.
S WTU315 pracuji jen občas. Funguje taky skvěle. Má širší využití, existuje k ní i přídavné zařízení pro MIG/MAG. Takže je univerzálnější.
Je to jen a jen na tobě, co si pořídíš.

Offline

 

#5 06-05-2009 15:13:27

itel
Člen
Registrovaný: 04-05-2009
Příspěvky: 20

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Dakujem za odpovede.
Este ma zaujima jedna vec. Nikde na nete som nenasiel informacie (okrem ciatkovych na tomto fore) k tymto zvarackam. T.z. WTU 315, WTU 200 a ZU 315. Ide hlavne o manualy a technicke schemy v elektronickej podobe. Ak kupim ZU 315 a budem mat k nej nejake knizky urcite ich zoskenujem a zavesim na web aby boli dostupne ako take informacie. Tiez ma napadlo ci by nestalo za to (neviem teraz posudit ci je to narocne) navrhnut riadiacu jednotku z nejakeho jednocipoveho procesora napr. 51 riadiacu elektroniku a tym predlzit zivotnost tychto strojov v pripade zlyhania povodnej riad. jednotky. Navyse by zrejme takuto silovu cast bolo mozne pouzit pre viacero agregatov.

Offline

 

#6 06-05-2009 15:16:26

itel
Člen
Registrovaný: 04-05-2009
Příspěvky: 20

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

P.S. Transformator v ZU alebo WTU 315 predpokladam dokaze zhoriet iba po vyrobnej chybe a mala by sa odhalit v kratkom case pouzivania. Opravuje sa vobec ak sa taketo nieco stane ? Asi sa to moc nerentuje vzhladom na cenu inej pouzitej.....

Offline

 

#7 06-05-2009 23:37:29

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1155
Web

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Řídící jednotky těchto svářeček jsou celkem spolehlivé a snadno opravitelné. A silařina? V životě jsem neslyšel o spáleném trafu WTU či ZU. A kdyby se to stalo, tak nejefektivnější oprava je nákup jiného použitého stroje. Na trhu je jich pořád spousta. Převíjet se to opravdu nevyplatí.

Offline

 

#8 07-05-2009 21:52:49

fastrac8250
Člen
Registrovaný: 18-05-2008
Příspěvky: 66

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

tak aj mama uz dost dlho WTU 315 a uplna spokojnost zvara krasne od najtensich plechov az po startovaie traktora pri 400 A a bez problemov ale teraz mam doma ja pokazene zu 315 ktore otec opravuje a akosi neviem vraj je tak este pokazeny potenciometer ale nezvaralo sa mi s nim najlepsie tot moj nazor

Offline

 

#9 11-05-2009 09:42:11

itel
Člen
Registrovaný: 04-05-2009
Příspěvky: 20

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Tak nakoniec vyhrala medzi kandidatmi WTU 200 a to hlavne vahou a rozmermi. Zvarovaci prud mi staci s velkou rezervou. Samozrejme ako prvu upravu som hned namontoval SoftStart so 100% ucinnostou. Dostal som k nej aj dialkovy ovladac QP 09. Ten sme na mieste neskusali, takze samozrejme doma bol problem. Nikde vsak na nete nedokazem zohnat udaje k tomuto ovladacu a vlastne ani k WTU 200. Mate prosim Vas niekto zoskenovane manualy a schemy k WTU 200 ? Schema na QP 09 je nalepena vo vnutri krabicky, takze tu mam ale nemam k nej manual. Ani netusim ci vobec sa da k WTU 200 pripojit (teda pripojit ide ale ci bude fungovat :-)). Vsetko mam pofotene, tak ked si najdem chvilocku cas tak to spisem a poslem adminovi.

Offline

 

#10 11-05-2009 10:17:44

itel
Člen
Registrovaný: 04-05-2009
Příspěvky: 20

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Tu je to dialkove ovladanie:
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1118_100_3174.jpg

Offline

 

#11 11-05-2009 13:03:14

itel
Člen
Registrovaný: 04-05-2009
Příspěvky: 20

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Tu je schema zapojenia na vnutornej strane krabicky:
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1118_100_3177.jpg

Offline

 

#12 11-05-2009 13:04:57

itel
Člen
Registrovaný: 04-05-2009
Příspěvky: 20

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Ked sa tak na tu schemu pozeram napadla ma jedna vec. Nie je nahodou QP 09 dialkovy ovladac pre vyrobky ZU ? Napr. ZU 315 ?

Offline

 

#13 11-05-2009 15:39:27

itel
Člen
Registrovaný: 04-05-2009
Příspěvky: 20

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Takze po lahkom prestudovani schemy DP 20 a QP 09 si myslim ze jediny funkcny rozdiel (okrem pouzitych suciastok) je v zapojeni konektora. Kym DP 20 pouziva vystup na pin c.3, QP ho posiela na 2ku. Po prehodeni kablov medzi 2a3 na QP 09 by mohla fungovat aj na WTUckach. Bohuzial neviem overit napajecie napatie pre QP, ale myslim ze bude rovnake ako pre WTU, t.j. 15V. Prosim Vas ak mi to vie niekto potvrdit budem rad, nerad by som nieco vysusil :-).

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/1118_dp20schema.jpg

Offline

 

#14 13-02-2010 16:11:47

mato3
Člen
Registrovaný: 25-07-2009
Příspěvky: 222

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

Take dialkove mam doma
takze je to len na ZU 315 ??
na UTA 200-I by to neslo ?


MIG/MAG- FRO Saldatura Practic 254
MMA- Uta 200 I

Offline

 

#15 17-02-2021 13:26:26

kovboj2000
Člen
Registrovaný: 18-10-2019
Příspěvky: 23

Re: Rozdiel medzi ZU 315-22 a WTU 315

itel napsal(a):

Tak nakoniec vyhrala medzi kandidatmi WTU 200 a to hlavne vahou a rozmermi. Zvarovaci prud mi staci s velkou rezervou. Samozrejme ako prvu upravu som hned namontoval SoftStart so 100% ucinnostou. Dostal som k nej aj dialkovy ovladac QP 09. Ten sme na mieste neskusali, takze samozrejme doma bol problem. Nikde vsak na nete nedokazem zohnat udaje k tomuto ovladacu a vlastne ani k WTU 200. Mate prosim Vas niekto zoskenovane manualy a schemy k WTU 200 ? Schema na QP 09 je nalepena vo vnutri krabicky, takze tu mam ale nemam k nej manual. Ani netusim ci vobec sa da k WTU 200 pripojit (teda pripojit ide ale ci bude fungovat :-)). Vsetko mam pofotene, tak ked si najdem chvilocku cas tak to spisem a poslem adminovi.

Tiež mám WTU200. Inak viete že WTU 200 môže pracovať a funguje aj na 230V ? Je to jednofázový stroj s jednou cievkou na primári. Tam kde neni k dispozici 3x380V môžete spraviť krátky kábel s redukciu a pripojiť ho na 230V mám odskúšané varí to pekne, samozrejme že nedosiahnete plný prúd ale 2,5 mm elektrodu v pohode utiahne.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2021


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče