SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 03-03-2021 18:33:47

Strachkvas
Člen
Registrovaný: 03-03-2021
Příspěvky: 7

Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Vážení mistři sváření, jsem výtvarník - malíř a příležitostný sochař a chystám se věnovat taky kovovým plastikám, takže jsem strávil asi dvanáct hodin u vás na fóru a kromě dojmu, že víte o čem mluvíte jsem nabyl také toho dojmu, že potřebuju poradit...

záměr:

chci svářet ze šrotu a různých technických součástek plastiky, z toho vyplývá:

1.materiálová rúznorodost (různé druhy ocelí, zdobení mědí a bronzem nebo mosazí) trouštka materiálů od 0.5mm v těch největších detailech po 1cm třeba při konstrukci kostry na které to bude spočívat, kolejnice svářet nebudu.... zatím

2.nejde mi o nějakou závratnou pevnost svárů, socha nebude nijak namáhána (aspon doufám) jde mi HLAVNĚ o ovladatelnost svařování. Četl jsem zde nějaké vlákno od jednoho modeláře hledající svářečku s mikropulzy- tak hrozné to u mě nebude, u mě jde o centimetry, půlcentimetry ale rád bych měl možnost tu a tam přivařit nějaký detail, řekněme ,že bych chtěl přivařovat plechy od 0.5mm i kdybych to pak musel dobrušovat.

3.velikost plastiky tak do metru všemy směry, řekněme.

4.nebudu to dělat furt, tzn nepotřebuji stroj který by jel 8hodin pět dní v týdnu a nezastavil se. Ale budu dělat víc než běžné svařování v garáži. Svářečka nebude v zátěži nonstop, něco uříznu flexou nebo plazmou, přiložím, přisvařím, pak si budu hrát s dalším kouskem zjistím, že se tam nevejde takže ho budu obrušovat atd, ve svařování tedy budou docela pauzy (přemýtání o smyslu života, pití kávy a tak)

k čemu jsem, než jsem nad studiem problému svařování, upadl vyčerpáním do kómatu dospěl:

- chci TIG, Puls a Spot a pájení bronzem
- Mám na to 50.000kč +- spíš -
- rád bych i na hliník (klasické dilema zdá se)



otázky:
1.viděl jsem Fronius magic wave 2600 bazarový za 45.000 ale bojím se že ten stroj je 10 let starý a, že za rok odejde něco za 20K a za další rok zase. Vydrží takový stroj delší dobu?zvlášt když jel v profi provozu?

2.nebude to pro lajka nepředstavitelně nepochopitelné, bez všech těch synergy funkcí?
3. mám na domě starou 4 kolíkovou třífázovou zásuvku, když mi jí elektrikář předělá na 5 kolík, poběží to? nebudou nějaký euroochrany řvát že není zapojený ten druhý nulák nebo co to je, a je to vůbec bezpečné?

4.Lze provozovat takovou svářečku v rodiném domě? všude v manuálech jsou výhrůžky (je tam spousta výhrůžek) o tom, že stroj je třídy A a není určen k odběru ze sítě v obytné zóně nebo co...

stroje:

když jsem tak hledal našel jsem toto:

- https://www.svarecikukla.cz/svarecka-fr … ig-170-dc/ 
moc hezké, našel jsem i video s nesnesitelně štastným pánem: https://www.youtube.com/watch?v=Eb7HsIR_eFE chtěl bych aby můj nový stroj uměl to co s tím dělá na videu na  9:14 s ale neumí to hliník.

- pak jsem našel toto ,doporučoval to zde pan Juráš a ostatní se ošklíbali, že to dělali francouzi a že jsou lepší na omáčky než na stroje.)
https://www.svarshop.cz/svar-stroj-gys- … tne-horaku
umí to hliník!! umí to ale i vařit?

-bazarový magic o kterém jsem psal výše
https://www.tr-weld.cz/bazar/produkt/sv … -2600-300a
(není to kanón na vrabce? nerozpadne se?umí hliník? umí jet na staré 3fázové zásuvce předělané na novou?)

- no a pak teda ten
https://www.naraditechnik.cz/multifunkc … rak-parker
vím, že ten jet tig se tu docela doporučuje, ale je to dostatečně precizní stroj? je to srovnatelné s tím froniusem nebo je to úplně mimo. dá se s tím dělat to co je na videu u froniuse?

- nebo cokoli jiného co mi doporučíte ke zkoumání.



takže abych to shrnul hledám stroj do 50.000 který bude víceméně precizní (nemusí být modelářský), nemusí být heavy duty protože nepojede v nějakém super provozu, bylo by hezké kdyby šel na hliník. V domě mám 3fáze,

tak! omlouvám se, že je toho tolik ,ale snažil jsem se co nejpřesněji popsat svojí pozici. Děkuji za případné odpovědi. Svaru zdar!

Editoval Strachkvas (05-03-2021 19:27:17)

Offline

 

#2 03-03-2021 19:33:38

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Deset lidí ti sem napíše deset různejch názorů a budeš tam, kde seš teď. smile
Máš dost vysoké požadavky na schopnosti stroje a ač se ti zdá, že máš slušnej limit, tak na značkovou svářečku nee.
Fronius je třída, 170A by ti mohlo stačit, ale neumí AC, takže hliník ne.
GYS (frantíci) bude určitě umět vařit, to jsem psal já, že uměj jen jídlo a pití, zato perfektně. Vaření patří k jídlu ne? smile
Tohle neumí pulz   http://www.formicaweld.cz/0%7C10%7C15%7 … -acdc.html
Podle mě nejlepší bude, když se obrátíš přímo na zastoupení těch značkovejch, napíšeš jim to, cos napsal sem, a natvrdo se jich zeptal, jestli ty ceny jsou finální, nebo jestli se s nima dá hejbat. I pro jednu mašinu jsem přesvědčenej, že dostaneš slušné nabídky. Ale to se dělá u značkovejch mašin, tam maj větší marže, než u číny nebo poláka.
A pak sem nezapomeň napsat, cos koupil.

Offline

 

#3 03-03-2021 20:00:02

Dlouhán
Člen
Registrovaný: 24-11-2019
Příspěvky: 27

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Mám Fronius Magic Wawe 170 a hliník umí,je pravda že 10let.

Offline

 

#4 03-03-2021 20:00:32

Strachkvas
Člen
Registrovaný: 03-03-2021
Příspěvky: 7

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Moc děkuju za odpověd, dobrý tip, to by mě bylo nenapadlo.

Offline

 

#5 03-03-2021 20:05:09

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

To Strachkvas - pochopil jsem dobře, že hodláš svařovat v rodinném domku, či něčem podobném? Potom do svých úvah zakomponuj i nějakou verzi Svářečského oprávnění. V nějaké Svářečské škole se totiž aspoň trochu naučíš svařovat, budeš mít potřebný doklad a v případě průšvihu v souvislosti se svařováním (úraz popálením, požár apod.) tě nebudou popotahovat ani hasiči, obvykle ani pojišťovny.
Pokud budeš chtít umět svařovat, tak se budeš pravděpodobně rozhodovat mezi svařovacími metodami. A zjistíš, že okujený, dokonale neobroušený materiál TIGem nezavaříš. To spíš zvládá obalovaná elektroda, nebo metoda MIG/MAG.
Pro řezání plazmou zase potřebuješ skutečně výkonný a spolehlivý kompresor s následným odolejováním a vysušením tlakového vzduchu. Svařování metodou TIG i MIG/MAG znamená mít někde uložené tlakové láhve s ochrannými plyny podle svařovaného materiálu. Kupodivu značnou položku tvoří nezbytné spotřební díly pro jednotlivé svařovací metody. Pro TIG jsou to hlavně netavící se elektrody a hubice, pro MIG/MAG celé hořákové sady (to je ta hadice od svářečky až doruky s hořákem), průvlaky pro jednotlivé tloušťky drátů a pro nutnou výměnu při opotřebení a hubice potřebných rozměrů. K tomu správné redukční ventily na tlakové láhve, které je nutné občas kalibrovat. Pro plazmu zase dost drahé elektrody a hubice.
Nemá smysl ti doporučovat jakýkoliv svařovací zdroj. Já osobně jsem dost zaujatý proti univerzálním mašinkám, které umí "všechno". Jednak mašinka neumí nic, to musí umět její uživatel, druhak při poruše jedné technologie je člověk bez dalších možností pracovat. A stejně si to musíš rozhodnout sám, nikdo ti žádnou záruku na svou radu nedá. Každý si totiž myslíme, že všechno známe a všichni druzí to dělají blbě. Podle toho ty rady pak vypadají.

Editoval jirkati (03-03-2021 20:07:00)

Offline

 

#6 03-03-2021 20:19:20

Strachkvas
Člen
Registrovaný: 03-03-2021
Příspěvky: 7

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Děkuju, já docela už tuším do čeho jdu, pořídil jsem si před rokem Welder Fantasy Novel 3v1 (omlouvám se:) Takže kompresor mám a už plazmořežu, Argon mám taky, nějaký matný zkušenosti s Tigem jsem už pochytil, ale já musím mít plazmu zvlášt a svářečku zvlášt a ne to furt přehazovat, prostě nůžky v jedný ruce a lepidlo v druhý.

Editoval Strachkvas (03-03-2021 20:30:43)

Offline

 

#7 03-03-2021 20:28:40

Dlouhán
Člen
Registrovaný: 24-11-2019
Příspěvky: 27

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Měl jsem na dílně plasmu od Fronius která místo vzduchu z kompresoru využívala kartuši kterou jsi tam posadil a řezal. Jak dlouho vydržela nevím,měl jsem na zkoušku a nevím jestli ji jěště vyráběj. Bylo to takové příruční kotě, a řezala pěkně.

Offline

 

#8 06-03-2021 20:59:21

Juráš
Člen
Registrovaný: 20-11-2020
Příspěvky: 94

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Strachkvas napsal(a):

- pak jsem našel toto ,doporučoval to zde pan Juráš a ostatní se ošklíbali, že to dělali francouzi a že jsou lepší na omáčky než na stroje.)
https://www.svarshop.cz/svar-stroj-gys- … tne-horaku
umí to hliník!! umí to ale i vařit?

Vaří to slušně, chová se to konzistentně, chladí se perfektně a větrák spíná až podle potřeby, což považuji za výhodu. Ostatní je v rukou svářeče a jaká je životnost nedokážu posoudit, pořád je to jen elektronika a ne třísloupkový trafo.
Komunikace s prodejcem velmi dobrá, nechal dovézt novou FW verzi (AC/DC puls, spot) cena se dala domluvit, protože sem to bral komplet i s hořákem, dálkovým ovladačem a pedálem.
Za mně pro "ambiciozního" kutila dostačující hračka.
EWM, Fronius, Kemppi, Migatronic a další jsou tu víc rozšířené a nejsou s nimi problémy, jenže za 50 nabízí akorát hodně slušnej stejnosměr, což dává ekonomicky smysl až tehdy, kdy si na sebe mašinka vydělává.

Editoval Juráš (06-03-2021 21:00:41)

Offline

 

#9 07-03-2021 13:50:15

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1508

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Kup si jasic E201 a ještě ušetříš.

Offline

 

#10 07-03-2021 21:55:06

Strachkvas
Člen
Registrovaný: 03-03-2021
Příspěvky: 7

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Děkuju za odpovědi pánové, já jsem teda ještě pátral a mám dojem , že to asi nakonec bude ten Jasic , ještě jsem tu v jedné sekci věnované pitvám četl chválu na vnitřnosti IDEALU, že prý jsou značkové,
jasic:
https://www.svarecky-elektrody.cz/jasic … 6819#tb1=2
ideal:
https://allweld.pl/ideal-expertacdc-210

oba maj prakticky stejný parametry, asi vyberu něco z toho a za zbytek pořídím nějakou opravdickou kuklu, a ne tu hračku od spartuse přes kterou není nic vidět

Editoval Strachkvas (07-03-2021 21:56:07)

Offline

 

#11 08-03-2021 21:44:51

AndyS
Člen
Registrovaný: 09-06-2020
Příspěvky: 401

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Kowax genitig ac/dc


Omicron Gama 1500
IDEAL Praktik TIG 200 AC/DC

Offline

 

#12 09-03-2021 20:50:28

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Strachkvas - legislativu kolem svařování a ostatních souvisejících činností kolem svařování máš vyřešenou? Neriskuj. Z celého srdce ti přeju, abys neměl s touto mně velice milou činností problémy. Ale sichr je sichr, řekla jeptiška a ....

Offline

 

#13 09-03-2021 23:51:30

Strachkvas
Člen
Registrovaný: 03-03-2021
Příspěvky: 7

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Já to rozhodně nehodlám podcenovat, cos psal výše je nanejvýše rozumné.Sichr je sichr, jak říkáš.

Offline

 

#14 10-03-2021 09:21:11

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4786

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Tady je noco pro tebe:
https://kevincaron.com/


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#15 01-04-2021 13:52:13

Strachkvas
Člen
Registrovaný: 03-03-2021
Příspěvky: 7

Re: Sochař volá na pomoc mistry sváření za účelem výběru svářečky

Tak jsem pořídil Jasic E201 a jsem nadšený, precizní stroj, větrák se ani nezapl na ty moje drobnosti, zároveň má výkon pro větší projekty, s tím novelem od fachowiec jsem dělal do plechu díry, teď je svařuji k sobě, ta ovladatelnost je úplně někde jinde, moc děkuju vůbec jsem o tom stroji nevěděl, tohle přesně jsem potřeboval. Díky!

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče