SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
pavol.sk napsal(a):
Joe66 to je duchadlo...ako to nazvat taky slimak ? lebo tie sa vacsinou nerobia na dake extra tlaky skor su stavane na velky prietok,daj na motor motorovu spust aby ti nezhorel a vyskusaj aky ti da tlak na vystupe pri zablokovani velkou nadobou alebo niecim podobnym
no ked je tam raz uvedeny tlak 2atmosfery tak cez tu hodnotu sa asi moc neposunies
v byvalom zamestnani sme mali taketo jendotky s prikonom 35/55kw ked to fukalo nedalo sa pri tom ani normalne nadychnut
To "duchadlo" se odborně jmenuje turbokompresor. Používá se většinou v průmyslu tam, kde potřebuješ hodně vzduchu s malým tlakem. Dělá se vícestupňovej (jinak je to větrák) a jeho součástí je antipompážní regulace. Tyhle kompresory točej vysoký otáčky a nebezpečí u nich nastane, když tlačej naprázdno, bez odběru. Viděl jsem jednou v Třinci strojovnu, kde kompresoru nezafungovala ta regulace. To, co tam bylo, stačilo jen odvézt, ani se to nemuselo rozmontovávat .
takze typ ktory musi ist stale do zataze...videl som na montazach uz vsetko mozne ale vecsinou neskumam ako to pracuje mam to len zapojit na siet,dat tomu napajanie,namontovat k tomu riadenie,regulaciu,menic
ale vzdy si rad kuknem ked sa to prvi krat zapina (ozivuje) hlavne zlozitejsie technologie ktore nabiehaju postupne,je to paradicka sledovat ako to postupne oziva a prebudza sa k "zivotu"
pavol.sk napsal(a):
takze typ ktory musi ist stale do zataze...videl som na montazach uz vsetko mozne ale vecsinou neskumam ako to pracuje mam to len zapojit na siet,dat tomu napajanie,namontovat k tomu riadenie,regulaciu,menic
ale vzdy si rad kuknem ked sa to prvi krat zapina (ozivuje) hlavne zlozitejsie technologie ktore nabiehaju postupne,je to paradicka sledovat ako to postupne oziva a prebudza sa k "zivotu"
Ani ne tak do zátěže, jako s ucpaným výstupem. Klidně může fučet do prázdna. Můžeš si to klidně zkusit na větráku, jak se chová, když mu ucpeš výstup.
Tak až se bude oživovat poprvé turbokompresor (nebo po repasi), nebuď s ním moc důvěrnej
Pafíku, ale čerpadlo- velké čerpadlo - se spouští do uzavřeného výstupu.
Famater: ale turbokompresor nesmí mít uzavřenej výtlak.
A je mě fuk, jak se spouští velké čerpadlo. Ale asi tam hraje roli medium, které je v pracovním prostoru, a nedovolí, aby se rotor roztočil nad kritické otáčky.
Ano, máš pravdu. No já jsem to uvedl, aby vešlo ve známost, že u některých zařízení výtlak nemusí být vždy otevřený a že i jsou případy ( i kydž ne turbokompresor ), kdy tomu tak nemusí být. Bylo to O.T.
Pafik toto vobec nie je vysokootackove-motor toci okolo 2800otacok a + cez remenicu do pomala,ze este mensie otacky a ani nema ziadnu regulaciu a vo valci-valcoch nalezato sa tocia akoby lopatky-zvlastne zahnute ked som pozeral cez kontrolny srub a je to dnu ulozene v loziskach ,ze tiez som taku konstrukciu este nevidel No budem mudrejsi az po skuske aky tlak z toho vylezie
Joe66 napsal(a):
vo valci-valcoch nalezato sa tocia akoby lopatky-zvlastne zahnute
lamelový kompresor
A není to dmychadlo nebo odstředivá vývěva z nějaké CNC mašiny? Ale to by zase bylo hnané napřímo.
Nejspíš to je vysokotlaké dmychadlo. Takové jsme používali na fixování folií při sítotisku. Konkretně švédské, zn. Fortun. Opravuji, ne fortun, ale Ventur.
Editoval Famater (20-03-2021 10:04:24)
Ty vámi probírané bezoleejové kompresory mají i na aukru, zn. LEX, to ale neznám.
Editoval varok (21-03-2021 21:00:21)
hele, a jaký průtok vzduchu je vlastně potřeba na plasmu? Když budu brát obyčejnou malou plasmu, jako je třeba Lídlovka a řezání tak 3-5mm materiálu. Díky
Při 5.ti atm. cca 150 až 200l/min.
ZDENÁL napsal(a):
Při 5.ti atm. cca 150 až 200l/min.
Ale výtlačný výkon, většinou výrobci uvádí sací výkon a to by bylo málo.
Co jsme v bývalé firmě měli na stavbě v Třineckých Železárnách plasmy od ESABu, takové menší, tak i ty kompresory se 100L nádobou hnané řemenem měly co dělat a skoro pořád běžely. Známý má jednoválec 1,8kW agregát a 50L nádobu, značku si už nepamatuju a prý je to úplné minimum. I tak pálí odhadem 20 vteřin a tak musí čekat na doplnění nádoby. Co jsem koukal, tak to potom zalepuje tu propálenou drážku když je málo vzduchu. Plasmu má nějakou maličkou, asi čajna.
Díky. Já měl v merku ten Tagred TA376, z Polska mi napsali, že dá 290l/min při 3atm a 200l/min při 9 atm. Bohužel se ukázalo, že v ČR ho žádný prodejce nemá fakticky skladem a Poláci napsali, že další várka v druhé polovině května. Podle mě slabší TA375 (dvoupíst, 1100W, 230l/min při neurčeném tlaku, zřejmě také při 3atm) by byl už hraniční. Nějak ale neumím najít adekvátní náhradu-tichý, bezolejový, 1500W, podobný průtok na výstupu, +-podobná cena. Hlavně se tu prodávají jen takové ty rádoby značky, kde nikdo nezná parametry, takže je tam jen sací výkon. :-/
No to si dovolili moc, udat jediný smysluplný parametr ;-)
"290l/min při 3atm a 200l/min při 9 atm." nezpůsobilo ani pozdvižení obočí?
Mě se pořád nějak nezdají ty jejich parametry.
no, nemám zkušenost ani srovnání, takže nemohu soudit. Co je špatně, chobotku?
Mě se to zdá špatně celé. U kompresorů jsou zajímavé tři parametry: sací výkon, maximální tlak a příkon. Udávat jakékoliv objemové množství vztažené k jinému než atmosférickému tlaku nemá valný význam, množství nasávaného vzduchu, výstupní tlak a příkon kompresoru potom dávají představu o účinnosti.
Spotřeba pneumatického nářadí, pískovaček, atp. se uvádí na sací straně kompresoru při daném pracovním tlaku. Osoby a firmy, které činí jinak je třeba vyjmout z jakékoliv obchodní i jiné spolupráce a veřejně zostudit.
celkom zaujimavy pohlad...myslim ze tieto udaju budu stacit pre vecsinu hobikov ale existuje aj skupina ludi ktory vyzaduju presnejsie parametre,idealne namerane v celosvetovo uznavanej organizacii napriklad NASA a jej podobne,podla mna by take merania mal mat kazdy cinsky kompresor od 50 eur hore a bude klud...tieto info musia ukojit aj tak narocnych profikov ako je napriklad varok...lebo take "stroje" su presne orientovane na kategoriu takchto zakaznikov
Pavol a kby si netrepal blbosti, tak by si vedel, ze varok a chobotek maju pravdu. Pri idealnom plyne by to klesalo linearne s tlakom, v realnom svete este rychlejsie, lebo stlacanie, mrtvy objem valca a pod.
chobotek ma samozrejme pravdu a varok "tiez"...akurat ma irituje ze sa mu stale nezdaju udaje vyrabanych kompresorov...byt na jeho mieste zacnem ich vyrabat sam alebo ich aspon poslem do statnej skusobne
tu druhu vetu si si fakt mohol odpustit...chces aby si varok z tolkych info naraz ublizil ??? budes ho mat na svedomi !!!
Editoval pavol.sk (23-03-2021 22:51:16)
A mňa iritujú tie nezmysly, ktoré číňan natlačí na obal. Potom si človek pozrie parametre profi kompresora ozajstnej značky a nestačí sa čudovať, prečo má len tretinový výkon...
chobotek napsal(a):
Spotřeba pneumatického nářadí, pískovaček, atp. se uvádí na sací straně kompresoru při daném pracovním tlaku.
holý nesmysl, koho zajímá nějaký sací výkon? Všechny vzduchové spotřebiče mají svoji spotřebu určenou výrobcem - dodávaný objem při definovaném tlaku.
Předpokládám že jde v tvém případě kolego jen o písařskou chybu.
Seriozní výrobce (dodavatel) si nedovolí uvádět sací výkon jako parametr stroje.
Všichni neseriozní to však dělají - je to vysoké číslo vhodné pro marketing.
Pro účely např. plasmy je vhodné si toto číslo vydělit 2. To bude ten správný údaj při nějakých 4-5Barech na výstupu kompresoru.
Nezapomenout na zatěžovatel kompresoru!