SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
ahoj, potrebuji poradit, jak docilit kolmost rezu pri prumyslovem horaku - tryska 1,3 az 1,5, zdroj Alfa 100A, paleni materialu ocel 5mm, tlak 5 atm, rychlost rezu pri 50A - 1000mm/min. Stul je od Cybertronic - prvni verze. /teda cely stroj vcetne rizeni. Horak je myslim dimenzovany na 200A. Rozdil na 5mm materialu je 0,5mm, tzn. 1mm vuci prutilehle strane!
Potrebuji palit diry od prumeru 6mmdo 4-5mm materialu..Fe mat.
diky za pripadne rady a zkusenosti.
Nevhodná technologie. Myslet si, že budu pálit plazmou s přesností na jednu setinu dírky šestky do pětky materiálu je poněkud pošetilé. Na to se používá laser nebo vodní paprsek. Pokud chci pálit co nejpřesněji, ve vašem případě, tak bych volil trysku 1mm a stůl ukostřil na více místech, například ve všech rozích. Víc se toho dělat nedá. Nakonec, pokud nic nepomůže, by se ještě mohlo zkoušet použití různých strojních hořáků. Jejich konstrukce má na podřezávání největší vliv.
U přímých řezů se dá hořák při tl. 5 mm definovaně naklonit. Dá se trochu laborovat s tlakem vzduchu, průmyslové hořáky vyžadují tlaky podstatně vyšší, často 6 až 8 atm. Někdy se používá místo vzduchu čistý dusík, i jako modulační plyn.
Vždy záleží na výrobním postupu, četnosti použití atd. Vždy je ale nakonec výhodnější pořídit - nebo použít - laser, jak píše ZDENÁL.
Většinou je nakonec levnější nechat si laserové dělení, včetně různých otvorů, někde zakázkově udělat.
dekuji, vse vim, laser pouzivam . jen plasmu mam na vyrobu vzorku a nejak to chci optimalizovat. ukostreni resim primo klestemi na dany kus materialu, Tlak jsem zkousel bez vetsiho rozdilu - max 7atm. Na tech 5 to je jede stejne.
mozna jeste zkusim rucni horak a porovnam vysledky ? S tim dusikem nemam zkusenost, otazka za jak dlouho vyfoukam celou jednu flasku- abych nemusel mit baterii.
nevím jestli mojí zkušenost s podřezáváním lze aplikovat na tento případ
rozhodně hraje roli postupová rychlost,
když je rychlost (posuv) malá - paprsek si vytvoří širokou řeznou spáru a hledá kostru do boku.
Skúsil by som ešte zmeniť smer rezu horáka na tie diery
resim celkove rez, podle vyrobce horaku, nelze dat mensi trysku, nez-li 1,3mm a max 1,5. je do 125A. Ma nekdo zkusenost s mensimi prumyslovymi horaky? na materialy do 6mm?
Bighusky napsal(a):
ahoj, potrebuji poradit, jak docilit kolmost rezu pri prumyslovem horaku - tryska 1,3 az 1,5, zdroj Alfa 100A, paleni materialu ocel 5mm, tlak 5 atm, rychlost rezu pri 50A - 1000mm/min. Stul je od Cybertronic - prvni verze. /teda cely stroj vcetne rizeni. Horak je myslim dimenzovany na 200A. Rozdil na 5mm materialu je 0,5mm, tzn. 1mm vuci prutilehle strane!
diky za pripadne rady a zkusenosti.
nějak mi nesedí ty parametry, 50A na 5mm tloušťky OK, ale 50A oblouk v trysce 1,3 nebo dokonce 1,5 mi přijde zcela nevhodné. Na takový oblouk dle mých ručních zkušeností musí být průměr trysky menší. Hodně záleží na vnitřním uspořádání trysky, např. Hypertherm Powermax má patentovanou spirálu která z proudícího vzduchu vytvoří vír který plasmo nese v úzkém dlouhém paprsku, jiní výrobci toto neřeší a vzduch proudí obyčejnou válcovou dírou žádný vír tam nevzniká.
Rychlost 1000mm/min mi přijde malá. Nezkoušel jsi přidat?
bourač napsal(a):
Bighusky napsal(a):
diky za pripadne rady a zkusenosti.nějak mi nesedí ty parametry, 50A na 5mm tloušťky OK, ale 50A oblouk v trysce 1,3 nebo dokonce 1,5 mi přijde zcela nevhodné. Na takový oblouk dle mých ručních zkušeností musí být průměr trysky menší. Hodně záleží na vnitřním uspořádání trysky, např. Hypertherm Powermax má patentovanou spirálu která z proudícího vzduchu vytvoří vír který plasmo nese v úzkém dlouhém paprsku, jiní výrobci toto neřeší a vzduch proudí obyčejnou válcovou dírou žádný vír tam nevzniká.
Rychlost 1000mm/min mi přijde malá. Nezkoušel jsi přidat?
-
zkousel jsem na 1400, ale kolmost to neresi. podle me je prave zakopany pes v tom horaku - je na "tluste" materialy.
otazka jestli by to resil novy horak z aliku - napr tento :
https://www.aliexpress.com/item/4000429808419.html
Bighusky napsal(a):
podle vyrobce horaku, nelze dat mensi trysku
vidím příčinu problému v tomto
zatlačil bych na dodavatele řezáku (obchodníka?) toto uspořádání 1,3 - 1,5 je vskutku na 200A
to je vůbec maximum pro řezák bez vodního chlazení.
Jsou dvě možnosti:
vzít stávající trysku coby vzor a vysoustružit obdobnou trysku,
rozměry nějaká desetina bych neřešil pouze tu díru na konci 0,8 mm
nebo oslovit číňana, dle mých zkušeností jsou vstřícní a ochotní klidně bych mu česky napsal co mám za řezák a jaký je problem, nechal bych si poslat pouze spotřební materiál pro různé výkony. Mají mezisklady v Holandsku takže je to rychlé.