SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím,
výjimečně svářím MMA tak jsem koupil levný držák elektrod (proud píšou do 400A) a má takovou drobnou vadu - nedá se zmáčknout jednou rukou. https://www.youtube.com/shorts/nTB3OuT76As Zkouším ho prodejci vrátit, ale ten se ohání řečmi typu, že "držák je konstruován s ohledem na maximální bezpečnost a spolehlivost během svařování".... Z vaší zkušenosti, je to normální? Jak takový držák vůbec používat?
Měly byste prosím tip na jiný levný držák, co normální člověk zmáčkne jednou rukou? Nechci podruhé kupovat naslepo a pak to zase vracet.
V tom je problém , na takové domácí žvýkání stačí držák na 100A , mám nějakého poláka , a ten zmáčknu i se svým doničeným prstem .
Tento jde zmáčknout bez problémů:
https://www.chobola.cz/drzak-elektrod-binzel-200a
Se svářečkou jsem dostal kabely s kleštěmi a zemní svorkou 500A. S tím by nehnul ani Frištenskej.
Mám doma stjný typ jako dal p. Famater, ale menší typ, myslím jen do 150 nebo 160A nevím přesně. Ty jdou zmáčknout krásně. Jestli vám jdou špatně zmáčknout, zkusil bych vyměnit pružinu za slabší.
Tak potom nevím co tady řešíte.
Bohužel mám taky zemní svorku , kde oběma rukama . Je sice krásné , že má oboustranné Cu kontakty propojené zase Cu , ale když se sevřou naprázdno , tak se do sebe čelisti "zakousnou" . Zase mi vyhovují širokým otevřením .
Skoro bych řekl, že když to byl LEVNÝ držák na 400 A, tak ho udělali takovým způsobem, že vzali levný držák na 150 - 200 A a dali tam o dost silnější pružinu.
Výměna pružiny za slabší by šla dobře, kdyby ta slabší stejná pružina šla sehnat.
Já bych zvažoval tu původní silnou pružinu vymontovat a zkusit ji popustit, ale neznám teploty. Možná by stačilo v oleji či troubě na nějakých 150 - 250 st C a pomalu vychladnout.
Ale že se člověk vyblbne, když kupuje levné věci, co
Radim napsal(a):
Skoro bych řekl, že když to byl LEVNÝ držák na 400 A, tak ho udělali takovým způsobem, že vzali levný držák na 150 - 200 A a dali tam o dost silnější pružinu.
Výměna pružiny za slabší by šla dobře, kdyby ta slabší stejná pružina šla sehnat.
Já bych zvažoval tu původní silnou pružinu vymontovat a zkusit ji popustit, ale neznám teploty. Možná by stačilo v oleji či troubě na nějakých 150 - 250 st C a pomalu vychladnout.
Radim, však tam můžete dát jakoukoliv podobnou pružinu s menší silou stlačení. Někde v autodílech nebo železářství určitě něco budou mít
To by ale zřejmě muselo být hodně velké železářství.
Přirozeně šlo by to koupit na internetu v nějakém solidnějším eshopu, kde jsou ty prodávané pružiny dobře popsány. Pokud by nevadilo 100 nebo 150 Kč poštovného a balného.
koukám na ten short... bez urážky, mám subjektivní dojem že máš malé ruce.
Mám hromady svařovacích kabelů s kleštěmi, je pravda že některé jdou vážně těžko otvírat, jen tak tak aby bylo možné elektrodu vložit.
Já tedy vkládám elektrodu jinak než je na videu: Prsty držím rukojeť a DLANÍ mačkám páku!
varok napsal(a):
Tak potom nevím co tady řešíte.
Řeším tady doporučení na držák, který normální člověk zmáčkne jednou rukou. Ale asi ta doporučení nevyužiju:
Prodejce (www.svararena.cz) mi tvrdil, že takto tvrdý držák je normální a nabídl (zákonnou) možnost vrácení do 14 dnů. Nicméně po tom, co jsem našel ty praskliny na odlitku, mi pošle nový držák (ESAB Confort 300 - na youtube jsem viděl, že jde zmáčknout jednou rukou) a vypadá to, že ani nebude chtít vrátit ten původní zmetek. Takže velmi slušné jednání a prodejce můžu jenom doporučit.
Jo, člověk se u levných věcí vyblbne, ale jsem na to celkem zvyklý. Já teda vlastně schválně na tom eshopu nekoupil to nejlevnější, co tam měli, ale ani to nepomohlo. Vogelmann značku jsem už v minulosti někdy kupoval (redukčák, příslušenství k hořáku mig, co2 lahev) a nikdy s ní nebyl problém. Až teď tenhle držák.
Pružinu jsem vymontoval, zkusil nahřát horkovzduchem tak na 200, potom 250 °C a nechal vždy vychladnout (na vzduchu; nevím, jestli by pomohlo chladnout ještě pomaleji), ale pružina je beze změny.
Editoval gaminn (24-01-2025 10:52:42)
bourač napsal(a):
koukám na ten short... bez urážky, mám subjektivní dojem že máš malé ruce.
Mám hromady svařovacích kabelů s kleštěmi, je pravda že některé jdou vážně těžko otvírat, jen tak tak aby bylo možné elektrodu vložit.
Já tedy vkládám elektrodu jinak než je na videu: Prsty držím rukojeť a DLANÍ mačkám páku!
Tak schválně
Myslím, že mám tak přesně střední velikost ruky. Ano, taky jsem zkoušel prsty držet rukojeť a dlaní mačkat páku.
no, dobrý no,
máš smůlu, dle životní čáry co máš na dlani se budeš se svařováním trápit ještě velmi dlouho
Žádná kouzla se žíháním pružiny nedělej. Tím se nezmění tuhost pružiny, ale jen se sníží mez kluzu použité oceli. Takže když to přeženeš, tak se pružina po zmáčknutí nevrátí do původního stavu. Pokud bys chtěl zmenšit tuhost, tak zmenšit průřez drátu- obrousit pružinu zvenčí. Já bych se na to vykašlal a koupil za cca 200k kleště jiné. A tyto použil na př. jako jsem to udělal já. Nacvaknul jsem je na regál a věším na ně brusné pásky do Makity.
Pozn. za mlada jsem měl v pravé ruce stisk 120kg (dnes by to bylo 1200N) Teď jsem stařec sice ne až tak moc vetchej a na ty kleště 500A a hlavně zemnící 500A nemám. A nač vlastně kleště 500A nebo 400A?
Zdravím Bourače.
Šel jsem do kleští na větší proud protože mám u svářečky kabel 50mm2, tak abych měl jistotu, že ho do kleští dostanu.
Na osobní váze jsem změřil, že do držáku musím zatlačit tak 28 kg, aby se otevřel. S obtížemi to stiskem jedné ruky dám. Takže teď jen doufám, že fakt nejsem tak shnilej a že kdyby se kleště dali líp obejmout (rukojeť chytnu pouze za poslední článek prstů), tak dám víc. Podle tabulek má mít chlap stisk okolo 60 kg. No nic, vidím to tak, že si tyhle kleště nechám na posilování
Co je to za svářečku, ža je na ní 50mm2 kabel? U nás s svářeči s triodynama dávali na konec kabelu 50mm2 kabel slabší ca 1,5 m (25 nebo 16 mm2) aby se jim s tím lépe dělalo. Ty kleště 200A dobře drží i elektrody 1,6.
https://www.chobola.cz/svareci-invertor … slusenstvi Resp. ten kabel u svářečky nebyl, mám ho doma v zásobách.
Editoval gaminn (24-01-2025 13:28:14)
s příliš silnou (tlačnou) pružinou jsem v minulosti dělal uspěšné pokusy tak že jsem jí násilím natáhl a zbrousil na původní délku.
Jinak zmenšení průřezu dle Famater vypadá zajímavě, až vznikne potřeba vyzkouším.
Asi bych jí narval na kus násady od koštěte a flexou v univerzále obrousil. Nebo jen v ruce bokem brusky.
Jj, to obroušení průměru mě nenapadlo a kdyžtak bych to tak taky udělal. Natahování pružiny by bylo pracné - nutný nějaký přípravek a mechanismus, co vyvine dostatečnou sílu na roztažení - ta pružina je fakt tuhá. Navíc po zakrácení se zlikviduje krásně plochý konec pružiny, který je na ní originálně vyroben.
Na domácí práce stačí elektrody 3,2mm i kdyby 4mm na něco většího. Tomu odpovídá proud přibližně 160A, takže kleště co dával Famater musí stačit s rezervou. Sice jsem viděl mašiny, které ukazovaly třeba 250A a ve skutečnosti daly stěží půlku. To potom i pochopím kabel 50mm² 😆
Rada jednoduchá, víc práce a míň pc a bude i síla na otevření držáku elektrod.
Já mám pocit, že obroušením se naruší hladký povrch pružiny a navíc ručně se obrousí nestejnoměrně, takže to je nejlepší způsob, jak pružinu přinutit rychle prasknout.