SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Děkuji Vám za přijetí.
Jsem ve svařování nováček.
Pořídil jsem si na doporučení prodejny CHOBOLA svářečku MMA/MIG/MAG Laston MIG195V
Jedná se o novější verzi, ani návod k ní není.
V režimu MMA se nastavuje napětí V a proud A
v režimu MIG se nastavuje napětí V, a rychlost posuvu drátu. Proud nelze nastavovat.
Předchozí model měl i potenciometr na proud, tento již nemá
Všude se doporučuje nastavovat napětí a proud dle materiálu. Mám to chápat, že stroj si nastaví dle rychlosti posuvu drátu?
Zkoušel jsem tenké plechy a i při malém napětí to ihned propálí 0,5mm přitom u známého jsem vždy bez problému něco heftnul :-)
petrValda napsal(a):
Všude se doporučuje nastavovat napětí a proud dle materiálu. Mám to chápat, že stroj si nastaví dle rychlosti posuvu drátu?
-)
Přesně tak to funguje.
Má pravdu, předsedo ....
Co je pro vás nejnižší napětí? Dá se nastavovat i el. tlumivka? Při svařování tenkých plechů zkuste jemně přidat na posuvu drátu. Nevím jak ten Laston, ale některé inverory prostě neumí tenké plechy. Osobní zkušenost.
Každá metoda funguje v nějakých mezích. Očekávat se nedá, že metodou mig/mag půjde jen tak vařit plech 0,5 mm. U této metody se nenastavuje proud, ten je odvozen od rychlosti podávání drátu. Nastavte si napřed napětí a k němu musíte donastavit správně posuv. Například napětí 18,5V k němu posuv 4m/min. Jakmile začnete svařovat, stroj vám místo metrů, začne ukazovat ampery. V tomto případě to bude cca 80 až 90 amper. Drát 0,8 mm odpovídá zhruba elektrodě 2,5mm a proto nejlépe svařuje od 70 do 120 amper a úplně nejlépe se chová kolem 90 amper. Pokud chcete svařovat něco tak tenkého, jako je plech 0,5 mm, musíte napětí ztlumit na minimum a pak k němu doladit posuv. Laston je dobrá volba, svařuje moc dobře.
Na 0.5 plech to chce uz 0,6 drat
Na drát 0,6mm by si musel koupit kladku. Originál je 0,8/1mm. Obecně se drátem 0,6mm svařuje velice špatně, je už příliš tenký a těžko se dosahuje na konci hořáku plynulost posuvu. Chtělo by to kratší hořák s e slabším bowdenem. Efekt se obvykle nedostaví, proto všichni karosáři používají drát 0,8mm.
Já dělám karosařinu raději drátem 0,6mm. Zdá se mi že se svár při menším napětí trošku lépe rozlívá. S 0,8kou jsem musel dávat více a někdy je potřeba hodně nízké napětí, když už jsou plechy hodně tenké, jinak je to samá ďoura.