SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 15-02-2025 11:21:41

honzas1
Člen

Žáruvzdorná nerez

Dobrý den. Neví někdo, jaký je rozdíl v nerezi 1.4841 a 1.4845  (17255)?   Kdysi jsme používali tu 41 a měla tendence praskat ve svarech a jeho okoli po nějaké době provozu kotle, ... Tak mě zajima, co je lepsi z hlediska svařitelnosti a cyklické teplotní námahy. Děkuji

Editoval honzas1 (15-02-2025 11:22:52)

#2 15-02-2025 17:54:01

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Re: Žáruvzdorná nerez

Takže nejdřív několik dotazů:

1, Jakou metodou jste austenitickou ocel 1.4841 svařovali?
2. Jaký přídavný materiál jste používali?
3. jak jste ošetřili sváry hned po zavaření, dokud jsou sváry ještě hodně teplé?
4, Jaký formovací plyn pro ochranu kořene jste používali?

Svařování austenitických ocelí má svá pravidla, která nelze očůrat.

#3 16-02-2025 08:12:02

honzas1
Člen

Metoda je mig s čistým argonem, přídavný material zjistím zítra. Sváry se po zavaření nijak neosetrovaly.  Formovací plyn se taktéž nepoužívá. Bylo by to poměrně komplikovane. Je to patvar, ne roura.  Pak jsme stejnym způsobem vařili 1.4335 a tam jsem problem s praskanim nezaznamenal. Proto řeším rozdily mezi těmi nerezy-svaritelnost a nachylnost k praskání... zatím děkuji

#4 16-02-2025 12:53:51

Frank
Člen
Místo: USA
Web

jirkati napsal(a):

3. jak jste ošetřili sváry hned po zavaření, dokud jsou sváry ještě hodně teplé?

Já bych se ještě i zeptal v jakém prostředí to zařízení pracuje. (jaké atmosféře je vystaveno - oxidační, karburační, nitridační a za jakých teplot?... )

#5 16-02-2025 12:58:17

Zdenek11
Člen
Místo: kousek od Brna

Porovnání obou ocelí je třeba tady: https://www.makeitfrom.com/compare/EN-1 … less-Steel
Trochu výraznější rozdíl je v obsahu křemíku.
Dají se tady vyhledat i jiné rozdíly, https://www.makeitfrom.com/compare/EN-1 … less-Steel atd.

Editoval Zdenek11 (16-02-2025 13:09:51)

#6 16-02-2025 14:27:50

honzas1
Člen

Frank napsal(a):

jirkati napsal(a):

Já bych se ještě i zeptal v jakém prostředí to zařízení pracuje. (jaké atmosféře je vystaveno - oxidační, karburační, nitridační a za jakých teplot?... )

Je součástí kotle v místě pod horakem pro dopravu paliva... Vrchni cast je teplotně zatěžována, zároveň chlazená vzduchem. Může se zde objevit síra,chlor.

#7 16-02-2025 15:55:15

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

málem bych založil stejné vlákno smile
Mám polská krbová kamna (cca 10 let)
Kamna mají nad topeništěm deflektor, originál jakási litina.
Po dvou sezonách deflektor odešel do věčných lovišť.

Válel se mi pod ponkem kus plechu 10mm - 316L.
Z tohoto plechu jsem vytvořil nový deflektor, navařil úchyty elektrodou (6130, 6330? už si nepamatuju)
Po 8 letech provozu je můj deflektor stále stejný, nekroutí se nekoroduje.

V topeništi je dole rošt, opět polská litina. Originál vydržel také cca 2 sezony, poté se prohnul a stal se nefunkčním.
Pod ponkem se mi povalují kanálové mříže s oky cca 40x40mm. Tedy co dva roky z této mříže dělám nový rošt.
Není to optimální ale rošt této velikosti s cenou min. 2tisíceKč/ks kupovat nehodlám. Beztak není na trhu.
Plech 316l momentálně nemám k dispozici. Mám 304 (10mm)
Až překonám vrozenou lenost vyrobím rošt z této 304. Jsem zvědav na jak dlouho.

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#8 16-02-2025 16:33:12

Frank
Člen
Web

honzas1 napsal(a):

Frank napsal(a):

jirkati napsal(a):

Je součástí kotle v místě pod horakem pro dopravu paliva... Vrchni cast je teplotně zatěžována, zároveň chlazená vzduchem. Může se zde objevit síra,chlor.

Tak to by neměl být až takový problém, co se týče praskání. Ta ocel,pokud se nemýlím je podle US AWS AISI 310, teplotně velmi odolná a ta by měla určité procento síry i chloru v okolním prostředí zvládnout, tedy zejména za nižších teplot. Předpokládám, že jste svařovali přídavným ER 310

#9 16-02-2025 16:51:23

honzas1
Člen

Frank napsal(a):

honzas1 napsal(a):

Frank napsal(a):

Tak to by neměl být až takový problém, co se týče praskání. Ta ocel,pokud se nemýlím je podle US AWS AISI 310, teplotně velmi odolná a ta by měla určité procento síry i chloru v okolním prostředí zvládnout, tedy zejména za nižších teplot. Předpokládám, že jste svařovali přídavným ER 310

V tech us normach je solidni salát.  Jak píšete,  310 nebo 310S by to melo být. 310L je zase spíš chemická nerez jako 316. Zitra ověřím přídavný materiál.

#10 16-02-2025 17:47:13

jirkati
Moderator

Honzas1 - zkus odpovědět na mé původní dotazy. Všechny mají nějakou souvislost s tebou popsaným problémem. A ještě "drobnost" - fotografie místa, kde k poruchovému stavu dochází, často ukáže na konstrukční nebo technologický problém daného místa.

#11 17-02-2025 00:01:33

bobobo
Člen

Co je to karburační atmosfera ? díky

#12 17-02-2025 11:58:34

Frank
Člen
Web

bobobo napsal(a):

Co je to karburační atmosfera ? díky

Tak se označuje atmosféra (prostředí - míněno uzavřený prostor) kde je přebytek nespálených uhlíkových částic. Obvykle přebytek CO, Oxidu uhelnatého. Takové prostředí za vysokých teplot přispívá silně k nauhličení materiálu - zejména Fe a Cr.

#13 17-02-2025 12:40:13

honzas1
Člen

jirkati napsal(a):

Honzas1 - zkus odpovědět na mé původní dotazy. Všechny mají nějakou souvislost s tebou popsaným problémem. A ještě "drobnost" - fotografie místa, kde k poruchovému stavu dochází, často ukáže na konstrukční nebo technologický problém daného místa.

Drat je ok autrod 310 .  Je zajimave, ze s nerezi 1.4335 jsem praskani nezaznamenal, ale u te 4845 problemy byly. Mozna to bylo zpusobeno technologickym postupem, případně by na to mohlo mit vliv chemicke složení ?
Nejde mi vlozit fotka. Jsou tam nejake svary na tupo a kout okolo skruzence.

#14 17-02-2025 14:04:43

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

honzas1 napsal(a):

jirkati napsal(a):

Drat je ok autrod 310 .  Je zajimave, ze s nerezi 1.4335 jsem praskani nezaznamenal, ale u te 4845 problemy byly. Mozna to bylo zpusobeno technologickym postupem, případně by na to mohlo mit vliv chemicke složení ?
Nejde mi vlozit fotka. Jsou tam nejake svary na tupo a kout okolo skruzence.

Nahoře na liště - Moje obrázky - atd.

#15 17-02-2025 14:53:14

Frank
Člen
Web

honzas1 - Obě tyto oceli mají prakticky shodné chem. složení - typoval bych to spíš na technologický postup. My jsme s 310 hodně pracovali a pokud se někdy projevily praskliny, tak z přehřátí svarové lázně, nebo nedodržování interpass teploty. My jsme tedy svařovali pouze TIG metodou součásti ventilů sestávající z trubky o průměru 150 a tl. stěny cca 20mm a speciální příruby.

#16 17-02-2025 16:20:22

honzas1
Člen

Frank napsal(a):

honzas1 - Obě tyto oceli mají prakticky shodné chem. složení - typoval bych to spíš na technologický postup. My jsme s 310 hodně pracovali a pokud se někdy projevily praskliny, tak z přehřátí svarové lázně, nebo nedodržování interpass teploty. My jsme tedy svařovali pouze TIG metodou součásti ventilů sestávající z trubky o průměru 150 a tl. stěny cca 20mm a speciální příruby.

Premyslel jsem, jestli to nemuze zpusobit  svarovani bez predehrevu nebo naopak prehrati materialu.  Jinak snazim se zorientovat v tech normach a je to docela zmatek. U tech aisi je to pokazde jinak.. 310/310S/314... Obcas na me vyskoci ze 310 a 314 je jedno a to same. Ma to bych každopádně zaruvzdorna nerez a zjistili jsme, ze nam dodavatel dodaval 310L nag a to je snad chemicka nerez a ne žárovka...  Jinak tloustka materialu je 6mm.. jaky prumer vhodne pouzivat pro tuto tloustku?
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9525_img_20250217_123037333.jpg

#17 17-02-2025 21:03:50

Frank
Člen
Web

honzas1 napsal(a):

Frank napsal(a):

Premyslel jsem, jestli to nemuze zpusobit  svarovani bez predehrevu nebo naopak prehrati materialu.  Jinak snazim se zorientovat v tech normach a je to docela zmatek. U tech aisi je to pokazde jinak.. 310/310S/314... Obcas na me vyskoci ze 310 a 314 je jedno a to same. Ma to bych každopádně zaruvzdorna nerez a zjistili jsme, ze nam dodavatel dodaval 310L nag a to je snad chemicka nerez a ne žárovka...  Jinak tloustka materialu je 6mm.. jaky prumer vhodne pouzivat pro tuto tloustku?
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/t … 037333.jpg

To by ale až takový bordel v tom být neměl. Tedy já už jsem 12 roků v penzi a nemám takový přehled co se děje dnes big_smile ... Asi je nutné kupovat u spolehlivých firem atestovaný materiál a takové záměny by se dít neměly. Tady jsou všechny ty druhy porovnané a chem. složení se liší podle doplňkových písmen v obsahu uhlíku a křemíku a tím i vlastnosti. Tady je popis a doporučení:

https://www.sandmeyersteel.com/wp-conte … -Sheet.pdf

Co se týče svařování, spíše bych ty praskliny typoval na přehřátí materiálu... Škoda, že ta fotka není detailnější, kde by byla detailně vidět prasklina.

#18 17-02-2025 22:31:52

jirkati
Moderator

Svařování MIG s čistým argonem má řadu problémů. Čistý Ar dává u metody MIG  "studený" oblouk, to pak vyžaduje nastavení hodně vysoký svařovací proud. Potom i malé nedodržení správného výletu drátu má velký vliv na rovnoměrnost množství vloženého tepla a možné místní přehřátí. To je hlavní důvod k tomu, že v dokumentaci k drátu je doporučený ochranný plyn  M12, případně M13. Dalším problémem je šetření na nesprávném místě nepoužíváním formovacího plynu na kořen sváru. Ta chlupatina, která pak na kořenu vzniká  může přispívat k místnímu přehřátí sváru se všemi důsledky. Případná oprava prasklin, nebo dokonce reklamace  jsou pak mnohem dražší, než cena formovacího plynu. Jen upozorním, že jako formovací plyn je možné použít levný dusík. Kromě toho existují i další možnosti ochrany kořene.

#19 19-02-2025 15:21:40

Frank
Člen
Web

jirkati - Naprosto souhlasím. Svařovat nerez v čistém Ar není vhodné řešení. Rovněž bych doporučoval směsný plyn Ar98%/O22%. Ještě bych doplnil: Já bych doporučil použití Flux core 310! Tedy pokud by nevadila vyšší cena drátu, která by ovšem mohla být kompenzována tím, že jako ochranný plyn lze použít čisté CO2.
https://www.midalloy.com/wp-content/upl … -14-AP.pdf

Editoval Frank (20-02-2025 00:17:44)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla