SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dostal jsem k zavaření hrnec se sendvič. dnem, malá dírka. Plášt je nerez nemagnetický,dno nevím magnet chytá. Zkoušel jsem eldou nerez,castolin xuper 680 a nic na dnu nedrží,nevíte někdo jaký je to materiál.
Pokud to je ještě pravda, tak sendvičová dna jsou plátovaná nerez hliník a podle kvality a také ceny je těch vrstev více. Mám pochybnost, že se to podaří zavařit.
Dno jsem zkoušel pilníkem a jde to jak obyč. železo,na hliník to nevypadá
Ten hliník by měl být uvnitř dna. Navrchu pak nerez. Dělalo se to protože nerez má malou tepelnou vodivost. Hliníková vrstva rozvedla teplo do stran takže hrnec s takovým dnem měl rovnoněrně hřející dno. V jedné době byl trh zahlcen padělky. Prodávaly se na každém rohu.
A kvůli indukci nějaký feromagnetický materiál, možná obyčejná černá ocel.
Radim napsal(a):
A kvůli indukci nějaký feromagnetický materiál, možná obyčejná černá ocel.
"obyč.černá" asi ne, vzhledem k mytí, ať už ručnímu v dřezu nebo v myčce.
Magnetický (a kalitelný) nerez 17021-029. Označení US 18.10, DIN, AISi, TŽ, Poldi apod. nevím.. Po opracování, třískovém i tepelném (např. broušení, pokus o leštění atd.), odolávají korozi.
Sendviče s Al jsem viděl jen jako kombinovanou plástev zespodu na pánvích, což nevylučuje toto složení dna hrnce kvůli indukčnímu ohřevu.
Černý materiál schovaný uvnitř v akumulačním dnu.
Nebo že by na udržení indukce stačil feromagnetický nerez?
Na nerez plášti krásná mini housenka,na boku dna se toho nic nechytne(nerez,castolin).
co zkouška jiskrou? normálně jemně flexou, hliník žádnou jiskru nedává.
To jsou ty hrnce Zepter? Tehdá tady s tím otravoval kdekdo. Chudáci důchodci.
Hliník snad pozná, včetně nějakých tvrdších hliníkových slitin.
Pokud to má nerezový plášť, mělo by to mít i nerezový spodek.
Já to vidím na to vzít třeba na šrotiště, kde mají ten jiskrový měřák a zjistit složení toho pláště hrnce a teprve potom dumat, čím to zavařit.
Spíš než na zavaření vidím tu opravu na tvrdé pájení, zvenku nějakou tvrdou pájkou s malým obsahem stříbra a pro jistotu zaručeně bez kadmia, kdyby někdo měl staré zásoby. Zevnitř tvrdou pájkou s vysokým obsahem stříbra a atestem na přímý styk s potravinami.
Dnešní hrnce jinak mohou být "zajímavé", například dokázal by někdo zavařit toto:
https://shop.remoska.eu/nahradni-dily-r … dua-hrnec/
Předpokládal bych, že dno je zespodu z duplexu. Ale proč by se toho elektroda nedotkla netušim. Múže být vnější vrstva tenká a míchá se do toho materiál pod ní. Bylo by zajímavé ze dna udělat výřez a dát sem fotku. Také nechápu, kdyby to byl kvalitní výrobek, jak se udělala u sendvičového dna malá dírka skrz naskrz. A vůbec by možná více osvětlila fotka hrnce s detailem dírky.
Těch hrnců se používá tolik, že se nějaký vadný nakonec vždycky najde.
Díru z venkovní strany, pokud se hrnec používá na indukci a šetrně, ne na maximum, by možná stačilo jen zalepit silikonem. Při takovém používání by hrnec neměl překročit teplotu 150 - 180 st C, takže silikon by to měl vydržet . Nebo v případě vysokoteplotního silikonu 350 st C.
Famater napsal(a):
Předpokládal bych, že dno je zespodu z duplexu. Ale proč by se toho elektroda nedotkla netušim. Múže být vnější vrstva tenká a míchá se do toho materiál pod ní. Bylo by zajímavé ze dna udělat výřez a dát sem fotku. Také nechápu, kdyby to byl kvalitní výrobek, jak se udělala u sendvičového dna malá dírka skrz naskrz. A vůbec by možná více osvětlila fotka hrnce s detailem dírky.
A já vím, proč se elektroda nechytla. Zapomněl zapnout svářečku
Pafiku, od ji zapnul, ale ten zemák nebylo kam připnout, tak leží na stole.
Čekám, kdy se Dlouhán ozve, jak dopadl na SD s prosbou o jiskrovou zkoušku materiálu. Prošel jsem vlastní hlavu a nenašel jsem žádný ocelový materiál, který by nešel aspoň natavit TIGem. Jistě, nemusí být svařitelný, ale tavit se musí. Samozřejmě může být ocelové (nerezové) dno zvenčí plátované třeba Al či Mg slitinou a naopak. Zakořeněná představa, že Al brání průchodu magnetického pole není zcela přesná, viz Vířivý proud (taktéž po svém objeviteli Foucaultův proud.
Tak hrnec zavařený a neteče,zkoušeno jen na dílně uvidí se až v provozu na plotně. Jiskrová zkouška flexou- minimální proud jisker a temně červený až skoro neviditelný jiskry. Ta dírka byla v nerezu na rozhraní toho sendvič. dna. Zajímavý bylo byla to díra jako od vrtáku, tak krásně kulatá. Ohledně dna které je magnetické,tam jsem oblouk nezapaloval (špatně jsem to formuloval v prvním příspěvku). Ten šikmý bok sendvič. ,tak 10mm vysoký tak tam magnet nedrží. Tig mám ale nemám argon ,proto jsem to dělal eldou.
Dlouhán napsal(a):
Tak hrnec zavařený a neteče,zkoušeno jen na dílně uvidí se až v provozu na plotně. Jiskrová zkouška flexou- minimální proud jisker a temně červený až skoro neviditelný jiskry. Ta dírka byla v nerezu na rozhraní toho sendvič. dna. Zajímavý bylo byla to díra jako od vrtáku, tak krásně kulatá. eldou.
Tak to je typická "Pitting corrosion" na nerezu. S tím mám též svou zkušenost. V přístroji na destilaci vody, kde varná nádoba je nerez. Jednou jsem tam nechal po dlouhou dobu zbytek vody po destilaci, asi půl roku a nestačil jsem se divit kolik důlků koroze se na dně objevilo...
Frank napsal(a):
Dlouhán napsal(a):
Tak hrnec zavařený a neteče,zkoušeno jen na dílně uvidí se až v provozu na plotně. Jiskrová zkouška flexou- minimální proud jisker a temně červený až skoro neviditelný jiskry. Ta dírka byla v nerezu na rozhraní toho sendvič. dna. Zajímavý bylo byla to díra jako od vrtáku, tak krásně kulatá.
Tak to je typická "Pitting corrosion" na nerezu. S tím mám též svou zkušenost. V přístroji na destilaci vody, kde varná nádoba je nerez. Jednou jsem tam nechal po dlouhou dobu zbytek vody po destilaci, asi půl roku a nestačil jsem se divit kolik důlků koroze se na dně objevilo...
Ano, po obvodě dna je spoustu náznaků důlků,je to v blízkosti toho sendvič. dna, na plášti hrnce nic není. Je to hrnec z hospody známého který vaří,takže je neustále v koloběhu, meje se každý den takže voda nestojí a mastnota tam taky asi je. Jedině souvislost blízkosti toho sendvič. dna a materiálu ze kterého je .
Chce si to nastudovat, proč nerez nerezaví. Napovím, že běžná nerez není odolná proti chloridům. Zvlášt pří dlouhodobém působení.
K tomu dodám zkušenost:
U parovodů trpělo korozí kondenzátní potrubí. Proto se jednou rozhodli ho udělat z nerezi. Během dvou let se začaly objevovat netěsnosti - chloridová koroze od posypové soli- potrubí bylo pod vozovkou. A ředa dalších zkušeností z praxe.
Dlouhán napsal(a):
Ano, po obvodě dna je spoustu náznaků důlků, je to v blízkosti toho sendvič. dna, na plášti hrnce nic není.
Mám sadu levných nerezových hrnců vyrobených v Turecku a koupených tak před 20 lety a v nich je ve dnu plno takových drobných dírek. Tak půl milimetru, 2milimetry v průměru a do půl milimetru hloubky. Zatím nikde nejdou přes nerezovou vrstvu dovnitř sendviče. Objevilo se to tak po 2 - 4 letech a od té doby to snad mírně přibývá.
Editoval Radim (26-03-2025 14:22:26)
Famater napsal(a):
K tomu dodám zkušenost:
U parovodů trpělo korozí kondenzátní potrubí. Proto se jednou rozhodli ho udělat z nerezi. Během dvou let se začaly objevovat netěsnosti - chloridová koroze od posypové soli- potrubí bylo pod vozovkou. A ředa dalších zkušeností z praxe.
nebo třeba nějaká svářečská činnost na produktovodech.
Nejlíp nad nerezové potrubí vařit na konstrukci další černé konzole. Okuje od sváření padají na nerez pod tím a spolehlivě v místě dopadu zahájí důlkovou korozi. Poněvadž je to zhora, nikdo to při běžné kontrole neuvidí...
Ono se zde o tom diskutovalo už dříve a poměrně zajímavě. Některé věci mne dokonce překvapily, že nejenom chlor může být tolik agresivní na nerez... https://www.svarforum.cz/forum/viewtopi … 51&p=2
Už jsem se zde kdysi pochlubil jak jsem nechal ležet ocelovou podložku na manželčině drahém gravírovaném nerezovém tácu a po pár dnech tam zůstal neodstranitelný flek. Ten zatracený uhlík z podložky difundoval do nerezu naprosto neodstranitelně. Bylo to na vysoce leštěném povrchu natolik rušivé, že jsem nakonec ten tác dostal do dílny jako materiál.