SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 26-03-2025 07:29:58

Jirinek
Člen

Re: Ják to že ve videích z Indie tak krásně chytají elektrody při BODOVÁNÍ

jirkati napsal(a):

Rutilky ER 117 ESAB i Univerzální kontaktní rutilová elektroda na pozink CHEM-WELD 7000  mám na regále pořád. A skutečně si nechají líbit ledaco. Včera jsem potřeboval svařit pozinkovaný nebroušený plocháč 30 x 4 mm s nerezovým páskem 30 x 1,5 mm, vzal jsem úmyslně střídavé trafo místo invertoru, ER 117 2 mm a naprostá pohoda.

Ahoj,
To jako že jsi svařoval pozink bez odbroušení té pozinkované vrstvy? To takhle svařovat kvalitně lze? A co jedovaté výpary ze svařování pozinku?

#27 26-03-2025 09:37:02

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Jirinek napsal(a):

jirkati napsal(a):

Rutilky ER 117 ESAB i Univerzální kontaktní rutilová elektroda na pozink CHEM-WELD 7000  mám na regále pořád. A skutečně si nechají líbit ledaco. Včera jsem potřeboval svařit pozinkovaný nebroušený plocháč 30 x 4 mm s nerezovým páskem 30 x 1,5 mm, vzal jsem úmyslně střídavé trafo místo invertoru, ER 117 2 mm a naprostá pohoda.

Ahoj,
To jako že jsi svařoval pozink bez odbroušení té pozinkované vrstvy? To takhle svařovat kvalitně lze? A co jedovaté výpary ze svařování pozinku?

Pokud to svařoval jirkati, tak jistě věděl, co si může dovolit.
ad 1) - nenáročná konstrukce na pevnost
ad 1) - zinek se včas odpaří
ad 2) - má to za pár smile  (stejně jako fůra lidí tady včetně mě)

Editoval pafik1605 (26-03-2025 09:37:21)

#28 26-03-2025 16:46:19

jouda74
Člen

pafik1605 napsal(a):

ad 2) - má to za pár smile  (stejně jako fůra lidí tady včetně mě)

No asi pred rokem jsem kecal na nejake socce s byvalym svarecem, co to taky "mel zapar", kaslal na to a nadejchal se. Od te doby bych tenhle argument nepouzil a na pozink se koukam s uctou a jen za opravdu hodne prizniveho vetru...

Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

#29 26-03-2025 22:20:05

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

není pozink jako pozink,
výpary jsou extremě jedovaté, svářet i nějakou drobnost, v uzavřeném prostoru je koledování si o prušvih.
  Galvanicky pozinkovaná věc jde svařit celkem snadno, vrstva rychle odhoří a housenka je OK
Tepelně pozinkovaná věc může mít vrstvu tlustou a to je problem, množství zinku než shoří tak dokáže vypálit díru do okolního ocelového materiálu.
Přípravu obroušením před svářením je  nutné dělat tak aby okuje odlétávaly pryč, broušením se zinek taví a opětovně se lepí na již obroušený povrch. Obrušovaný zinek nedělá žádnou jiskru- není vidět.
"pozink" může být také kadmiem, třeba šrouby, tam se uvedené problémy nevyskytují.

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#30 27-03-2025 09:23:41

pafik1605
Člen

bourač napsal(a):

... "pozink" může být také kadmiem, třeba šrouby, tam se uvedené problémy nevyskytují.

...až na to, že kadmium je už několik mnoho let zakázaný, protože je jedovatý .....

#31 27-03-2025 09:55:31

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Takže kolegové, mnoho let jsem se profesionálně točil kolem technologie svařování. Když jsem v jedné německé firmě trval na tom, aby svářeči měli svařovací místo ve výšce prsou, tak ze mně dělali zpočátku troubu, který si vymýšlí. Jenže svářeči si postupně zvykli a po zavedení do všech evropských filiálek se zjistil prudký pokles nemocí horních cest dýchacích u svářečů na robotizovaných svařovacích linkách. Taková poloha má totiž tu výhodu, že se svářeč nemůže nahnout nad svařenec a žrát vznikající aerosoly.
Byla by asi blbost, kdybych se takové zásady sám nedržel a krmil své plíce zplodinami při svařování nebroušeného pozinku. Takže svařování venku a aerosoly mimo dýchací zónu.
Je ale s podivem, že si někdo snad myslí, že když obrousí pozinovaný materiál, tak že je zcela chráněný. Omyl. Částice zinku nejsou jen ty, které jsou přímo vidět, ale hlavně zinkový prach, který se snadno a dlouho vznáší ve vzduchu. A kolik svářečů doma nosí při broušení zinku respirátor dokud všechen takový prach nespadne na zem a mokrým procesem se neuklidí?

#32 27-03-2025 10:42:40

GudeBoy
Člen

Keď už sa tu baví o chytaní elektródy, zváracích technikách ale aj bezpečnosti..
Pred chvíľou na mňa vyskočilo toto video .. Iný borec big_smile . S ochrannými prostriedkami si asi hlavu nezaťažuje :-)
https://youtube.com/shorts/4nOUDIj_lSg? … TcOjrVnY3L

#33 27-03-2025 11:27:19

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Ono taky slušná část objemu vrstvy žárového zinku jsou obvykle slitiny  v různém poměru zinku s železem a žárový zinek tak plynule přechází do oceli a bez jasného rozhraní. Takže "obroušení zinku" , pokud brusič jede podle odhadu a nevybrousí v místě svařování skutečně dost velký objem kovu, není moc účinné. Sice to potom méně rezne, protože vrstva zinku pak není jen na místě skutečně  bezprostředně kolem svaru, kde se vysokou teplotou odpaří  a jinak tam je. Ale ty dýmy ze svařování budou mít stále dost zinku.

Editoval Radim (27-03-2025 11:27:43)

#34 27-03-2025 12:03:51

pafik1605
Člen

GudeBoy napsal(a):

Keď už sa tu baví o chytaní elektródy, zváracích technikách ale aj bezpečnosti..
Pred chvíľou na mňa vyskočilo toto video .. Iný borec big_smile . S ochrannými prostriedkami si asi hlavu nezaťažuje :-)
https://youtube.com/shorts/4nOUDIj_lSg? … TcOjrVnY3L

Tak už i v Pákistánu zavedli svařovací poloautomaty .... smile

#35 27-03-2025 20:13:03

stanik84
Člen

pafik : Řekl bych, jak kde. Třeba tady - čas 6:00. https://www.youtube.com/watch?v=MnSK2UxB6CQ

Počkej tak deset patnáct let. Tady to pomalu vykrachuje a pojede to u nich.

Lepič amatér :-)

#36 27-03-2025 21:29:13

Charon
Člen
Místo: Praha

Což o to, ale videl jsi tam tu souhru. Jeden dělá, dva nabírají sil, pak to přenese, nasadí klíč, druhý za nasazený klíč zabere, ...
Němci by se zbláznili, nejdřív nasadí těsnící gumičky a pak vedle nich vrtá a špony lítají všude kolem. Možná jsem koukal špatně, ale ten píst zkoušel nasucho, zda je v něm nějaký bordel neřeší, ... No, asi jsem cimprdlik.

#37 28-03-2025 08:06:38

zahajskej
Člen

A ty OOP......pantofle, noční košile.....

#38 28-03-2025 20:50:23

stanik84
Člen

Mně šlo spíš o to svařování. Oni se to časem naučí, však stroje už od nás kupují. U nás zůstane jen skanzen.
No tak nějak Němci už nejsou Němci. Ti zase celý dopoledne vyžíraj tlačenku a pijou čajíček a po obědě začínají dělat. Kdo neviděl, nepochopí. Buzerujou ale za všechno, to umí fakt dobře. Kvalita už taky není jejich doménou. Asi jim těch stopadesát mega přišlo málo. Závity M6 do dvojky alu plechu atd.

To OOP. No nějak jsem se v těch oblastech před lety pohyboval, župany běžná norma. Hold to k tomu islámu patří.

Lepič amatér :-)

#39 28-03-2025 22:19:19

pafik1605
Člen

zahajskej napsal(a):

A ty OOP......pantofle, noční košile.....

Pantofle na svařování nosím taky; ideální obuv. Zkus vyklepat z uzavřený kožený boty žhavou kuličku ....

#40 29-03-2025 01:36:28

jouda74
Člen

pafik1605 napsal(a):

Pantofle na svařování nosím taky; ideální obuv. Zkus vyklepat z uzavřený kožený boty žhavou kuličku ....

No, to ale clovek nesmi, jako vul ja jednou, mit v tech pantoflich ponozky. Clovek by az neveril, jak dobre takova ponozka dokaze tu kulicku udrzet na noze... Zjevne funguje jako polo-kulickovodic.

Einhell trafo -> Kitin 150TIG LA, Omi176LS

#41 29-03-2025 15:08:27

Charon
Člen

Pantofle nevím, ale crocsy jsou absolutně nevhodný. Jednou jsem zkusil a když se kuličky propadly dírama a propálily, tak se to mé noze vůbec nelíbilo. Nebo, že by ty ponožky co jsem měl při tom na noze?

#42 29-03-2025 18:37:59

zahajskej
Člen

Kousek od nás je firma, co vyrábí kontejnery. Mají tam bedny s vodou. Když spadne kulička do boty, jednoduše strčí nohu i s botou do té bedny. Rychlejší než rozvazovat a sundávat. Jen s tím musí počítat a mít nějaké boty do rezervy.
Popálená noha ještě jde, ale jednou jsem svářel v podřepu blok motoru traktoru. No a než jsem ze sebe vše strhal a kuličku vyklepal, propálila se...... ano, až tam. Bolest, kterou dámy nepochopí.

Editoval zahajskej (29-03-2025 18:38:42)

#43 29-03-2025 18:53:41

Charon
Člen

Au, to i škopek né úplně čisté vody by byl požehnáním.

#44 30-03-2025 08:07:48

bobobo
Člen

Copak kulička . V létě na sluníčku jsem řezal rozbrusem silný profil . Byl hic . No a po chvíli se mi zdálo , že je mi teplo ještě víc . hodím okem dolů a modráky v rozkroku hořely . Nikde žádná voda , holé ruce . Praštil jsem rozbrusem a holýma rukama vyrval tu hořící část montérek . Rukama pohasil doutnající okolí . Naštěstí klasický bavlněný trenky alespoň něco zachránily . Ale co končily trenky naskákaly puchýře a musel jsem do neschopnosti . Naštěstí žádný vliv na funkci rostlináře , dnes je to šumák .

#45 30-03-2025 10:04:59

pafik1605
Člen

Charon napsal(a):

Pantofle nevím, ale crocsy jsou absolutně nevhodný. Jednou jsem zkusil a když se kuličky propadly dírama a propálily, tak se to mé noze vůbec nelíbilo. Nebo, že by ty ponožky co jsem měl při tom na noze?

Crocsy zrovna používám. Ale s plnou špičkou, bez děr, a nesměj mít uvnitř tu "kožešinu". Ta funguje na kuličky jako tlustá ponožka.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla