SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 09-11-2025 20:43:52

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

Re: Nabíjení invertorem

jirkati napsal(a):

i drobná změna délky svařovacího oblouku znamená změnu elektrického odporu. S délkou oblouku roste, se zkracováním klesá. Rostoucí odpor na oblouku znamená vyšší napětí a menší procházející proud

a proto nezkušený svářeč často propálí tenký materiál - má bobky a proto vede elektrodu "daleko" od materiálu.
Je třeba naopak hořící konec uplně utopit do lázně, a postupovat rychle. Tenký matroš se stihne provařit.
Toto ovšem vyžaduje praxi, skutečně vařit.
Néé zírat na YT. smile

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#27 10-11-2025 07:19:01

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

Hm, drobná baterka z nabíjecí části pecek asi proti svářecímu invertoru neměla šanci. U starých  NiCd akumulátorů se sice zkratované články daly oživit silným proudovým impulzem, který uvnitř článku upálil dendrit, kterým byl článek zkratován, ale i ty by nejspíš "pod invertorem" bouchly.  Proud mohl být ještě znatelně větší než nastavených  30 ampér kvůli krátkodobému zvýšení proudu invertoru při aktivaci funkce Arc Force.
Případně pokud byl uvnitř Li článku elektrolyt s chlorečnanem, tak tím impulzem mohlo dojít k lokálnímu přehřátí elektrolytu a iniciaci chlorečnanu a tím ještě k chemickému výbuchu.
Když nic jiného, tak to je rychlý způsob, jak otevřít Li článek a dostat se k jeho vnitřku.

#28 10-11-2025 09:03:09

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Jo Radime, věděl jsem samozřejmě předem jak do dopadne, nebyl to první Li článek, na kterém jsem se čínskému výrobci pomstil. Proto taky těch 5 m dvoulinky. Zajímavé je, že nejdřív přežil na té dvoulince 5 A/4 V z laboratorního zdroje asi půl minuty bez jakékoli vnější reakce. smile

#29 10-11-2025 13:48:50

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

4V asi nestačilo na průraz proudu článkem. A pětimetrová dvojlinka, to je 10 metrů drátu, už má taky na čtyři ampéry nějaký volt napěťové ztráty, o to mohl být menší proud.

#30 10-11-2025 14:55:51

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

jirkati napsal(a):

A pro pobavení něco k původnímu tématu - LiION aku 4,1 V z nabíjecí části sluchátek (pecek), který nereagoval na nabíjení, jsem dnes ráno vykuchal, připojil 5 m dvoulinky k mému invertoru. Nastavený proud 30 A sice spadnul hned na nulu, ale baterie stihla explodovat a rozbalila se na pásek.

Co jsi slavil?   smile

#31 10-11-2025 16:54:00

jirkati
Moderator

Slavil jsem své vítězství nad hmotou. big_smile
Ještě jsem chtěl "odpálit"  ty mini baterie ze vnitřku pecek do uší, ale na obou mi při demontáži upadly pididrátky až u baterie, jsou to jen takové vlásky a to už není na moje pařáty. sad

#32 10-11-2025 17:55:26

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Web

jirkati napsal(a):

přežil na té dvoulince 5 A/4 V z laboratorního zdroje asi půl minuty bez jakékoli vnější reakce. smile

nedobíjecí (jednorázové) baterie? Z rýže?
Požadavek evropského hokynáře na co nejnižší cenu?

Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

#33 10-11-2025 18:14:46

jirkati
Moderator

V těch "peckách" do uší jsou nabíjecí LiION baterie a přijímač na BT z telefonu. Rozměr té baterie je cca 8 x 8 x 5 mm. Životnost je perfektně spočítaná na 2 roky a dva měsíce používání. Pak chcípne akubaterie v nabíjecím pouzdru pro pecky a po vybití aku v peckách a jejich odložení je vymalováno.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla