SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 17-08-2026 14:23:42

bibibo
Člen

Lamelova brana

Ahojte, chcel by som si zvarit lamelovu branku z ocele ako je na obrazku. Predpokladam, ze je pouzity branovy L profil. Chcel by som to nasledne dat pozinkovat, ale obavam sa, ze ziarove zinkovanie moze branku zdeformovat. Existuje aj striekanie zinku, tak mozno by som isiel touto cestou. Mate s tym niekto skusenost ? Ake je orientacna zivostnost ? Mam vsak inu otazku. Ak by som dal braku nastriekat zinkom a nasledne praskova farba, tak predpokladam, ze sa povrchova uprava nedostane medzi praporek a lamelu. Presne tam, kde je na obrazku cerveny kruzok. Predpokladam, ze sa tam casom bude tvorit hrdza. Ako to teda vyriešiť ? 

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/10472_brana.png

Editoval bibibo (17-08-2026 16:13:34)

#2 17-08-2026 19:14:39

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Web

Re: Lamelova brana

Taketo lamelove brany som robil. Ale vsetky okrem jednej boli z antikory.. Ta jedna ktoru som robil z klasickej ocele, tak tu mi ziarova zinkovna odmietla zobrat, lebo sa vraj neskutocne skrutia tie plechove lamely. Nasledne to islo do pieskovne, klasicke sopovanie zinkom a praskova farba. Ci to hrdzavie netusim.. Robil som to pre stavebnika, ktoremu majitel baraku vraj aj tak nezaplatil.. Ale tie antikorove vyzeraju vraj stale super..
edit: tu zeleznu branu som nerobil z joklovych  L profilov, ale klasicky jokel 50x50x3 a tie lamely som navaral medzi jokle.. takze tam ten zakruzkovany problem neexistoval. No a lamela nemala len 4 ohyby, ale ich mala 6. Vyzerala v priereze ako take velke Z.

Editoval vyrobca (Včera 16:27:14)

Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO, 2KW laserova zvaracka, KOWAX® GeniMig® 355DP LCD5

#3 Včera 20:02:51

bibibo
Člen

Diky za reakciu. To som si aj myslel, ze ziarove zinkovanie bude problem.
Co sa tyka lamiel, tak tiez som uvazoval pouzit taky jokel, bay lamely licovali. Standardne jednoduche lamely maju sirku 30mm. To znamena, ze by som musel pouzit jokel napr. 60x30. Nie som strojar, ale zda sa mi byt rozmer 30mm dost maly resp. branka by bola tenka. Budem sa musiet prejst po dedine a nacerpat inspiracie.

#4 Dnes 07:14:33

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

To bibibo - Nechci tě strašit, ale lamelové brány a branky jsou pro domácí výrobu docela past. Navrhnout svařované konstrukce tak, aby se při výrobě minimálně deformovaly, je docela pro nezkušeného konstruktéra i praktika dost složité. Ještě složitější je vyrobit takové konstrukce tak, aby nevznikla slepá místa bez možnosti ochrany proti korozi. Žárový zinek je poměrně spolehlivá varianta, ale celá konstrukce tomu musí být přizpůsobená. Pokud se před lázní s tekutým zinkem musí odstraňovat výraznější koroze, razantně narůstá cena - a také riziko poškození tenkých lamel.

Dobrou variantou je použití nerezových materiálů, protože v delším časovém horizontu odpadnou starosti s kvalitní povrchovou ochranou. Zase je potřeba vědět, že se nerezové materiály při svařování víc deformují. To se samozřejmě dá ošetřit masivními vzpěrami a výztuhami před svařováním. Navíc nebudou hrát žádnou roli "slepá" místa v konstrukci.

#5 Dnes 08:58:40

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Nebo to udělej z hliníku. Ten taky nerezne (obvykle smile ).
Mám bránu a branku z nerezu a nejhorší bylo to po svaření srovnat. Měl jsem na to půjčenej autogen a rovnal jsem to dva dny. Ale drží to, a je to navěky (leda by mi to nějakej moula naboural).

#6 Dnes 09:05:11

bibibo
Člen

Diky chlapi za reakcie.
Este existuje moznost zvarit ram z jokla a potom vsadit lamely do U profilu a to cele do ramu. Moze to byt bud hlinik alebo pozink. Sice sa mi to moc nepaci, ale kedze nemam skusenosti, tak je to jednoduchsie.

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla