SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 28-10-2007 10:25:58

mihal.dp
Člen
Registrovaný: 28-10-2007
Příspěvky: 26

Regulacia transformatorovej zvaracky na primare pomocou PWM

ahoj, cital som ze riesit regulaciu trafozvaracky cez primarne vinutie nie je najlepsie, ale napadlo ma co keby sa regulovalo pomocou PWM ?
PWM sa pouziva napriklad na regulaciu SS motorov, motor ma stale rovnaku silu, akurat sa meni rychlost.

Offline

 

#2 28-10-2007 11:02:44

pkod
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 26-07-2007
Příspěvky: 211
Web

Re: Regulacia transformatorovej zvaracky na primare pomocou PWM

Samozrejme ta moznost je. PWM je metoda pouzivana ve frekvencnich menicich. Tyto menice vsak nejsou vhodne k regulaci svarecek. Jejich hlavnim ucelem je totiz zmena frekvence a tim otacek motoru. U svarecek nema zmena frekvence (10-200Hz) temer zadny vyznam. Navic transformator bude vykonove nevyuzit, se zmenou frekvence se meni i napeti atd. Pro svareni je dulezita regulace proudu a navic na sekundarni strane.

Pokud uz budete mit budic PWM na cca 15kHz je uz jen kousek realizace "invertoru" ktery bude mit veskere prednosti, minimalni rozmery...

Bylo-li uvazovane stejnosmerne PWM pak hledejte vyraz "chopper" coz je pulzni regulace na stejnosmerne sekundarni strane.

Offline

 

#3 18-11-2010 10:33:34

kayakero
Člen
Registrovaný: 17-09-2010
Příspěvky: 22

Re: Regulacia transformatorovej zvaracky na primare pomocou PWM

jen pro info-hygienu (=pro zabránění zmatení nevinných):  PWM (pulzně šířková modulace)  http://cs.wikipedia.org/wiki/Pulzn%C4%9 … 1_modulace je způsob, jak (napájecí napětí ze zdroje rozkrájet na pulzy => použít jen některé z těch pulzů a tím)  vyrobit jinou hodnotu napětí.   Tupý regulátor tím umí měnit jen hodnotu napětí,  chytrý regulátor umí vyrábět i rozličné průběhy napětí ..... nebo motor regulovat aby měl nízké otáčky a velkou sílu .....  nebo třeba regulovat konstantní (svářecí) proud.  Nějaká PWM se nyní používá skoro všude (od hodinek, přes PC po lokomotivy).  Že se nějaká PWM používá i ve frekvenčních měničích pro motory (a ty zrovna se pro svářečky nehodí), je lhostejné a matoucí.

Takže i použít PWM na regulaci svářecího proudu samozřejmě konstruktéry už napadlo, svářečky zkonstruovali, jejich firmy je již nabízejí a mají s tím uspěch až takový, že se o nich píšou oslavné články: http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2006101801.   V regulační smyčce není zpoždění od magnetického obvodu trafa, k tomu lze pulz prodloužit či useknout cca. hned - a nemusí se čekat až na příští periodu střídavého napětí, takže je regulovaný proud ještě stabilnější nežli z dynama + bez výkyvů (jaké mají invertory). Typu pulzního měniče užitého na sekundáru se opravdu říká "chopper",  což je ze slovního základu "chop" - tedy krájet (napětí na pulzy).   

Amatérské stavbě svářecího chopperu nic nebrání: kdo zvládá mikroprocesorové aplikace, nenarazí na nic nezvládnutelného.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče