SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 15-08-2010 13:24:47

sauer2000
Člen
Registrovaný: 15-08-2010
Příspěvky: 7

Kitin 170 LA

Poradte mi čo robím zle. Kúpil som si invertor Kitin 170 LA. Zváram len príležitostne, sem tam nejaký uhoľník, trubka. Asi mám niečo zle nastavené, lebo pri zváraní s EB121 mi počas zvárania z ničoho nič zhasne oblúk a prilepí sa elektróda. V návode píšu že tento stroj má ochranu proti prilepeniu, ale tá akosi nefunguje. Je to na reklamáciu, alebo robím chybu niekde ja? Poradíte mi niekto ? Vopred ďakujem. Samo.

Offline

 

#2 15-08-2010 13:38:47

alll
Člen
Místo: ...
Registrovaný: 12-09-2009
Příspěvky: 3595

Re: Kitin 170 LA

sauer2000 napsal(a):

Poradte mi čo robím zle. Kúpil som si invertor Kitin 170 LA. Zváram len príležitostne, sem tam nejaký uhoľník, trubka. Asi mám niečo zle nastavené, lebo pri zváraní s EB121 mi počas zvárania z ničoho nič zhasne oblúk a prilepí sa elektróda. V návode píšu že tento stroj má ochranu proti prilepeniu, ale tá akosi nefunguje. Je to na reklamáciu, alebo robím chybu niekde ja? Poradíte mi niekto ? Vopred ďakujem. Samo.

Ano elektroda se přilepí, ale nerožhaví cela jako u transformatoru tim ze inventor sniží napětí na minimum aby jste mohl bezpečne elektrodu odlomit a svařet dale kdyby to u toho inventoru nefungovalo tak se vam rožhavi elektroda a inventor by se přetížil a mohl by se spalit.. je jen navas skoušet svařet! nikdo učeny z nebe nespadl.. mozna je jen problem v technice drzeni elektrody a spravna postupova rychlost a nastaveni spravne amper na urcity material na urcitou silu materialu..


Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

Offline

 

#3 15-08-2010 17:17:33

Marek37
Člen
Registrovaný: 15-02-2010
Příspěvky: 100

Re: Kitin 170 LA

Funkce ANTI STICK - při zkratu svařovací elektrody automaticky klesne proud na hodnotu 10 A . To znamená, jak už psal alll, že po přilepení elektrody invertor automaticky sníží proud na těch uváděných 10 A. Musíš ale chvilku počkat, ne se hned snažit elektrodu odlomit, tím docílíš akotár to, že si odlomíš obal a pak ji budeš muset kousek odvařit, než budeš pokračovat. Takže hezky chvilku počkat a potom opatrně odlomit, znovu škrtnout o matroš a můžeš pokračovat ve vaření.
Kitin má dále funkci HOT START - automatické navýšení svařovacího proudu. Tato funkce slouží pro bezchybné zapálení elektrody a je nastavitelná ve dvou úrovních. Za prvé si můžeš nastavit v % o kolik se má zvýšit proud při zapalování elektrody oproti tebou nastavenému svařovacímu(po zapálení) proudu a dále si zde můžeš nastavit čas po který je tato funkce aktivována, obě nastavení závysí hlavně na tloušťce svař. materiálu a na svařovací poloze. Poslední důležitá funkce je ARC FORCE  - a to je zase funkce při které si invertor sám přidává ampéry, oproti tebou nastavenému proudu. Krátký oblouk(přiblížíšli konec elektrody moc blízko ke svarové lázni) - invertor automaticky navýší proud, aby elektroda rychleji odhořela a NEPŘILEPILA SE. Pokud se tak stane a podaří se ti elektrodu přilepit (a věř že se to podaří i profíkům), nastupuje ona funkce ANTI STICK.
Moje rada zní :
1. PEČLIVÁ PŘÍPRAVA - svařovaný materiál v místě i okolí svaru důkladně očistit flexou od rzi a barvy, až na čistý kov a to i v případě nového materiálu(obrousit okuje) a samozřejmě nezapomenout očistit i místo kam připojíš zemnící kabel.
2. NASTAVENÍ SVAŘOVACÍHO PROUDU - každá elektroda má určitý rozsah nastavení proudu, které závysí na tloušťce svřovaného materiálu a na poloze ve které svařuješ. V tvém případě např.EB 121 ∅2,5  to je 80 - 100A. 80A je minimum na slabší materiály,(ale 2,5 se dá vařit i na míň,pokud to máš trošku v ruce) případně kořenový svar. Na běžné vaření - tupý svar v poloze vodorovné shora bych nastavil, tak 85A
PŘESUŠENÍ ELEKTROD může trošku pomoct, ale není až tak podstatné pokud z nich vyloženě nekape voda, nebo nevaříš na rentgen. Maximálně se ti stane. že se ti na začátku svaru, když vezmeš novou elektrodu, objevý nějaký pórek, ale tomu se dá předejít tak, že si z nové eldy někde bokem kousek odvaříš, ona se tím trošku prohřeje a je po problému.
Pak mě ještě napadla jedna věc, Kitin LA má funkci V.R.D. To je funkce, která v nečinnosti invertoru (je zapnutý, ale nesvařuješ) snižuje napětí naprázdno na 15V a teprve při škrtnutí elektrodou o svařovaný materiál naběhne plné napětí, u Kitinu 88 V, což je mimochodem slušný parametr. Nicméně velikost napětí naprázdno je podstatná pro bezchybné zapálení elektrody, pro bazickou elektrodu HODNĚ podstatná. Funkce V.R.D. se dá vypnout, slouží pro snížení nebezpečí úrazu el. proudem, ale spíš při svařování v prostorách s vyšším vodivým prostředím, což tvůj případ domnívám se nebude. Někde na svarforu jsem četl, že s tím měl někdo potíže, pokud řádně neočistil svařovaný materiál elektroda hůř chytala. Myslím že v případě pečlivého očištění, by ani při zapnutém V.R.D. neměl být problém.
Abych to teda shrnul, než začneš vařit, vezmi flexu a vše důkladně obruš až na čistý kov. Zapni mašinu, nastav si HOT START a neboj se proudu, když se budeš lepit, tak jí trochu přidej v nejhorším případě matroš propálíš, pak vezmi zase flexu obruš místo kde ses propadl, uber proud a můžeš pokračovat. Musíš to zkoušet, než to dostaneš do ruky, chce to vařit a vařit a vařit. Říká se, že cvičení dělá mistra a u svařování, to platí minimálně dvojnásob. Přeju hodně zdaru a ať se hosenky daří smile

Offline

 

#4 07-01-2011 21:08:27

JIRKA.M.
Člen
Místo: Veselá 8
Registrovaný: 14-05-2010
Příspěvky: 7

Re: Kitin 170 LA

Nazdar všichni na foru. To samé mi provedla moje GAMA 1950 .Bodoval jsem rutilkama jeklový rám a kostru jsem měl na plus konektoru. potom jsem vzal bazický elektrody a zapoměl jsem přendat kostru na mínus, invertor prskal , lepil se a svár nestál za nic. Přepoloval jsem kostru na mínus  a bylo po problému.JIRKA.M.


Kdo nic nedělá ten nic nezkazí   
GAMA 1950 ,  trafo z kovošrotu Veldqick 150  230/400V

Offline

 

#5 21-08-2011 14:03:04

bandit74
Člen
Registrovaný: 21-08-2011
Příspěvky: 1

Re: Kitin 170 LA

Zdravím všchny.Potřebuji radu koupil jsem invertor Herkules IW 160. s tig hořákem. Prodejce tvrdil že lze svařovat i hliník samozřejmě pod argonem.V papírech jsem vyčetl že hliník není podporován u tohoto invertou.S tigem nemám zkušenosti svaruji doma.Mám dělané trafo svařuje perfekt elektrody OK.46.00. K věci poradí někdo jestli lze vařit ten hliník? Asi mne pekně napálil.Nevím jestli to je AC nebo DC Jsem v tomhle ještě amatér.Dík za případné názory a rady. Forum je super martas.

Offline

 

#6 21-08-2011 17:14:41

perlas
Člen
Místo: Jasov
Registrovaný: 29-03-2007
Příspěvky: 340

Re: Kitin 170 LA

Pre bandit74 No s tou zváračkou sa skutočne tigom hliník zvárať nedá. Keby si veľmi potreboval tak jedine elektródou. Škoda ,že si pred kúpou neprešiel fórum,veľa vecí si sa mohol dozvedieť.


TransPocket180,TransPocket 150/ Alf 285 HD/ KÜHTREIBER 1900 HF /Dnipro 258 DPK/Pegas 201 Mig SYN PFC /FAZOR 1000 /Kowax KWX 820/Jäckle 110l

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče