SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 05-06-2008 15:34:45

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 246

rozriel v trafách

Dobrý deň, prosím vás našiel by sa tu niekto, kto by mi vysvetlil aký je rozdiel v rozptylovom a klasickom trafe?
Zaujímalo by ma napr. ako navinúť rozptylové trafo, aby som nenavinul klasické a naopak... Nie je to len v rozmere vzduchovej medzery?

Offline

 

#2 05-06-2008 16:05:47

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: rozriel v trafách

No rozptylový transformátor ma inu konštrukciu transformátorových plechov.Ide tam o mechanické zasuvanie alebo vysuvanie plechov do magnetickeho obvodu transformátora.Pri zaťaženi rozptýlového transformátora poklesne napätie,ale prúd ostane nezmenený.(To sa využíva pri zvárani,na zapalenie obluka treba viac voltov ako na jeho udržanie).

Offline

 

#3 05-06-2008 20:41:34

TOMY199
Člen
Registrovaný: 19-04-2008
Příspěvky: 184

Re: rozriel v trafách

sqad   ty vieš navijat trafka , ja by som si chcel navinut trafo na cočku  a ešte trafo na bodovu zvaračku   viem ako na to ale neviem  ake velke jadro  pouzit a či sa vobec oplati sa s tym babrat  a ešte tie vipočty  ze kolko zavitov to mi nejak nejde  ale ras som mal na to program  tak čo ty na to

Offline

 

#4 05-06-2008 22:03:29

pkod
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 26-07-2007
Příspěvky: 211
Web

Re: rozriel v trafách

sqad napsal(a):

Dobrý deň, prosím vás našiel by sa tu niekto, kto by mi vysvetlil aký je rozdiel v rozptylovom a klasickom trafe?
Zaujímalo by ma napr. ako navinúť rozptylové trafo, aby som nenavinul klasické a naopak... Nie je to len v rozmere vzduchovej medzery?

rozptylove je konstruovane tak, ze je v mag. obvodu vrazena obdoba delice napeti z odporu, jen je misto odporu vzduchova mezera + jadro a misto napeti magneticky tok.

Prakticky se potom trafo chova tak, ze pri zatizeni vinuti se magneticke pole uzavira "cestou nejmensiho odporu". Tedy misto aby teklo vinutim zatizeneho sekundaru, cast ho projde magmetickym jadrem vlozenym jako "zkratka". Zmenou parametru "zkratky" potom lze nastavit parametry trafa na vystupu.

Navrh je obdobny jako pro klasicke trafo. Vypocty se delaji pro maximalni zatizeni kdy je regulacni jadro vyjmuto. Vlozenim jadra se potom zmensuje vazba mezi prim. a sek. a tim i preneseny vykon. V krajnim pripade se uzavira veskery mag. tok vlozenym regulacnim jadrem a trafo se chova jako nezatizene (sek. mag. tok netece). A to je i ten rozdil proti beznemu trafu, kde je vazba mezi prim. a sek. pevna.

Offline

 

#5 05-06-2008 22:06:23

arno
Člen
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

Re: rozriel v trafách

m.evil...trošku si vedľa ale nevadí, o čom ty píšeš to je šunt-ová regulácia výstupnéhu prúdu. rozptylové trafo závisí od konštukcie trafa neni tam žiadna vzduchová medzera, keby tam bola okamžite by išiel trafák do saturácie, to znamané že na zmagnetizovanie jadra by potiahlo taký veľký prúd že by odchádzali poistky. Vzduchová medzera je na tlmivke, vzduchová medzera znamená prerušenie cesty magnetického toku.
tomy...pozri knižku Krmul,Stefl tam sú nejaké návrhy transformátorov, je to tu niekde na svarbazare aj. Ohladom tej bodovej to neni jednoduché, tu sú pracovné prúdy okolo 1000A a napatie okolo 3V, tam potrbuješ sekundára s obrovským prirezom, a navýjanie takéhoto trafa neni jednoduché. Pri 1 fázovej CO trafák musí byť plášťový, a sekundár musí byť navynutý na primári koli lepšej koncentrácii magnetického toku, lebo CO trafák nemôže byť rozptylový, tam sú pracovné napatia veľmi blízko zváracím...


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

#6 06-06-2008 00:39:21

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: rozriel v trafách

http://mety.szm.sk/svt.JPG

Offline

 

#7 06-06-2008 01:18:55

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: rozriel v trafách

No neviem arno,tak sme sa to učili v škole a aj v jednej knižke som to tak čital.
Nejak tak som to myslel:
http://www.mety.szm.sk/tr.JPG
Ale tiež mi je to divne ako pišeš,lebo tie neonove transformatory nemaju pohyblive časti big_smile.Jeden som už rozoberal.

Editoval m.evil (06-06-2008 01:21:34)

Offline

 

#8 06-06-2008 20:31:47

pa
Člen
Registrovaný: 17-05-2008
Příspěvky: 247

Re: rozriel v trafách

sqad ,jestli chces vinout rozptylovy trafo na svareni ,tak se na to vykasli. je to nejlepsi ztrata casu.
shuntova metoda regulace nema nejlepsi parametry[coura napeti napazdno]. dobre fungovaly trafa napr JS90 na principu rozdeleneho primaru ,ale navrh takovyho systemu je obtizny. co je divneho na tom ,ze neontrafo nema pohyblivy casti ,kdyz ma napevno nastaveny parametry? MOT ma taky pevny shunty.
trafo na mag se da zhotovit jednodusejc ,staci se inspirovat v tovarni. bohuzel tam musi byt take u 1f vyhlazovaci tlumivka ,ktera zaroven z velke casti prispiva k dynamicke charakteristice. to uz bude slozitejsi okopirovat. ja se sice pokousim sestavit 3f mig/mag ,ale to jen diky tomu ,ze jsem ziskal spalene trafo a previnul si ho a tlumivku sem se snazil z origo svarecky z dostupneho materialu okopirovat.
bodovaci trafo je podle me ze svarecek nejsnaze zhotovitelne ,pro domaci pouziti. to musi zvladnout kazdej mechanicky sikovnej trouba[este znat zaklady elektrotechniky]
dve maly bodovky sem si uz delal ,fotku druhy dam do sekce "s cim varite"

Offline

 

#9 07-06-2008 12:10:49

vladivostok
Člen
Registrovaný: 18-05-2008
Příspěvky: 34

Re: rozriel v trafách

Takže, když to tady tak čtu, tak je to jeden "názor" za druhým. Nebudu Vaše příspěvky rozebírat do podrobna, některý má pravdu v něčem, druhý v jiném. Fakta jsou tato: Při některých aplikacích je třeba, aby výstupní napětí trafa se zatížením rychle kleslo (např při zapálení výboje neonky). Toho by se dalo teoreticky dosáhnout, kdyby se na výstupu proud odebíral nebo do vstupu dodával přes ohmický odpor. To by bylo při daných ztrátách velmi nehospodárné. (Jinou možností s podobným výsledkem je tlumivka zapojená seriově. Stejného výsledku jako s tlumivkou se dosáhne, je-li v obvodu zařazen prvek s uměle zvětšeným rozptylem, tzv. ROZPTYLOVÝ TRAFOR.  Konstrukce bývá většinou taková, že vstupní vinutí je na jednom a výstpní na druhém sloupku. Mezi oběma jhy jsou nástavce, které mezi sebou ponechávají malou vzduchovou mezeru (neplést s tlumivkou, jak jsem se zde již dočetl). Trafor pro napájení neonových světel mívá často upravené jádro, kde je možno rozptyl často "vyregulovat" vkládáním železných plíšků do vzduchové mezery(vkládá se při zkoušení ve výrobě). Ty ses ptal konkrétně na trafo rozptylové, které jsem ti zde ve velmi nepatrném nástinu popsal a na trafo klasické. Pod tím je třeba si představit hodně způsobů vinutí, konstrukce a vzhledu takového transformátoru. Zřejmě ti jde především o tr. pro účely sváření. Tak ty musí mít velmi značný úbytek, kdy pro zapálení oblouku je potřeba napětí mnohem vyšší než pro jeho hoření. Taková charakteristika je v okolí nominálního zatížení velmi strmá, a je dána svářecí metodou a procesem hoření oblouku. (Např. transformátor pro MMA musí mít velmi rychlou zotavitelnost - dáno přechodem materiálu z elektrody na základ, kdy dochází ke zkratům a tím zhášení oblouku.) Je ku podivu, že oblouk například při sváření klasickým trafem bez usměrnění mnohokrát za sekundu zhasne - okem ani sluchem nepostřehnutelné. Při konstrukci trafa pro sváření se musí brát v úvahu to, že proud nakrátko není o mnoho větší než proud při sváření. Pokud se budeme bavit o klasické konstrukci trafa pro sváření - tj. jpřepínání odboček, tak není o čem diskutovat, toho bylo napsáno již mnoho. Pokud by bylo potřeba něco teorie, můžeme se s admin domluvit a napsat příspěvek. Jinak na závěr bych napsal dotaz pro sqad- jaký je dúvod vinout trafo rozptylové kontra pro sváření. Popiš přesně účel, a možná ti tady na fóru budem schopni odpovědět. P.S. pro výpočet rozptyláku možno zaslat vzorce. Nutno ale počítat s tím, že se jedná o integrály a diferenciální počet. Tak zdar.

Offline

 

#10 07-06-2008 13:19:23

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 246

Re: rozriel v trafách

Dôvod je v podstate nesúvisiaci s metódou zvárania obalenou elektródou - riešim totiž problém ako pri metóde DC tig dosiahnuť bezkontaktné zapálenie oblúku, na čo sa používa vysokonapáťové rozptylové trafo - preto ten dotaz, aký je v nich vlastne rozdiel.
Potreboval by som nejaké zohnať, ale predtým o tom potrebujem získať čo najviac info aby som vedel ako to celé vymyslieť (čo bolo na svarfóre a v článkoch som čítal).

Napadlo ma ešte pár vecí aj keď to budú asi hlúposti - 1. použiť vysokonapäťové trafo z mikrovlnky (ale to asi nie je rozptylové a asi nebude dávať ani potrebný prúd)  alebo 2. inšpirovať sa zapaľovačom plynu na šporák - kedysi som na to používal zapaľovač ktorý robil iskrenie premenou sieťového napätia, čo by sa možno mohlo dať použiť...
- ak ma však nič funkčné nenapadne tak to budem riešiť asi kontaktným zapalovaním smile

Bolo tu však jedno vlákno, kde autor zostavil bezkontakt. pre metódu mma - neboli by ste za napísať o tom podrobnejší článok?

p.s: tie integrály by mi nemali robiť až taký problém, a ak by vás napadlo čokoľvek čo by som mohol využiť (aj zdanlivo nesúvisiace) napíšte prosím vaše nápady či info.
vďaka, sqad.

Offline

 

#11 07-06-2008 13:39:02

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: rozriel v trafách

sqad:Vn trafo z mikrovlnky nepoužívaj,je to životu nebezpečne!Inak  v tom članku AC TIG z BAU BAU trafa je fotka toho trafa z neonu.Je to ta plastova krabička.To trafo sa predava v tej plastovej krabičke,vlastne ta cela krabička sa predava ako cely výrobok pre napajanie neonov.(ta krabička je original).Ja som tiež premyšľal nad DC tigom a napadlo ma indukovať to priamo do tlmivky.Ale neviem čo na to povedia diody v usmerňovači.

Offline

 

#12 07-06-2008 14:53:32

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 246

Re: rozriel v trafách

inak jedno vlákno ktoré sa venuje priamo tig je tu - pokračujme už radšej tam, nech nehovoríme mimo tému...
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=525

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče