SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 17-08-2012 13:23:36

Holda
Člen
Registrovaný: 09-12-2011
Příspěvky: 38

nosnost ocelových profilů..

Ahoj všem,

poradil by mi prosím někdo, jak vypočítat nosnost ocelových profilů, případně nějaký prográmek.
Snažil jsem se najít nějakou aplikaci, která by to byla po dosazení veličin schopna vypočítat, ale nikde nic, zřejmě jsem špatně hledal, moc tomu nerozumím a statika není můj obor.
Jde mi o jediný případ, žádné složité konstrukce, například když mám 1m dlouhou kulatinu o průměru 3cm (nebo trubka jekl, íčko, atd.), na koncích podepřenou, uprostřed zavěšený hák s břemenem, jak vypočítám jaká může být maximální váha břemena, než dojde k deformaci profilu.

Díky, H.

Editoval Holda (17-08-2012 13:24:54)

Offline

 

#2 17-08-2012 14:43:02

Pruduch
Člen
Registrovaný: 15-05-2008
Příspěvky: 733

Re: nosnost ocelových profilů..

K deformaci dojde vždy, už jen vlastní vahou. Obvykle je limitní pro nosník průhyb, než mezní pevnost. Takže klasicky si spočítáš zatížení (včetně vlastní hmotnosti) a pak dosadíš do vzorečku. Moment setrvačnosti I a průřezový modul W se u továrních profilů (I, U, HEB atd.) uvádí v tabulkách, nebo se u jednodušších profilů (např. obdélník) spočítá. Základní vzorečky třeba zde - první odkaz z Google: http://zoro.kelocnet.cz/~hanslian/statak/pom/ocel.pdf nebo třeba zde http://www.pozemni-stavitelstvi.wz.cz/stat02.html a milion dalších odkazů. Na prostý nosníky stačí tyto jednoduchý vzorečky a selskej rozum wink . Vyjdeš ze zatížení (osamělé břemeno, spojité, kombinace), z toho vypočítáš (podle toho v jakým místě zatížení působí) ohybovej moment a ten dosadíš do vzorečku (podle druhu nosníku, jinak se chová podepření, jinak např. konzola). Jakýkoli berličky typu "jednoduchej prográmek" jsou k ničemu pokud člověk aspoň netuší co počítá, jinak nepozná když mu vyjde nesmysl.

Editoval Pruduch (17-08-2012 14:54:24)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče