SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 06-10-2012 18:39:49

Tomáš S
Člen
Místo: Brno
Registrovaný: 28-05-2007
Příspěvky: 85

Re: soustruh home-žebrák dokončení

svita napsal(a):

Zdarec chlapi.
Koupil jsem tento soustruh a teď plánuji jeho dokončení:
http://aukro.cz/soustruh-domaci-vyroby-i2618611868.html

Je potřeba dořešit náhon... prvně jsem chtěl dělat nějakou převodovku, ale nakonec dodělám řemenici.
Problém je následující - řemenice, co je na soustruhu má průměr 8-12-16-18cm a náhonová řemenice má rozměry 8-8-8-8cm... a otáčky soustruhu jsou 950ot/min. Soustruh má 2,5KW.
Takže se ptám.. jakou volit náhodnovou řemenici, aby byly otáčky optimální a daly se měnit v praktickém rozsahu? Není motor 2,5KW zbytečně silný, nestačil by poloviční?

Ještě musím zajistit koníka a taky plánuju za stůl upevnít stojanovou vrtačku a vyrobit tak i frézu, ale nejdůležitější je pro mě teď ten náhon.
Případně, kdyby byly někde tabulky jak měnit otáčky v závislosti na velikosti obrobku...?

Mockrát dík, Svíťa.

Kvalitní měnič nebude levnou záležitostí a snížení krouťáku v nízkých otáčkách je u soustruhu dost podstatná závada. Nejlevnější řešení bych viděl v řemenových převodech. Rozumný výkon který lze s řemeny na soustruhu přenést je tak do 500W. Pro vyšší už by vycházely řemenice  neúměrně velké.       I tak se ale pro dosažení použitelných rozsahů otáček pro obrábění nevyhnete předlohové řemenici, případně vřazení převodovky třeba z motorky.
Až se na tom trochu naučíte a budete chtít něco lepšího, klidně běžte do nějakého "číňana". Na domácí bastlení bohatě stačí a má strojní a závitové posuvy, což považuji za velmi důležité.Nižší výkon a tuhost těchto strojů vám nemusí vadit, polotovar si většinou koupíte přesně na míru a žádné velké úběry pak nemusíte řešit.
Staré mašiny jsou sice dobré, ale dvoutunový stroj asi domů nechcete. Ty menší jsou zase velmi velmi žádané a pokud jsou v dobrém stavu, vyjdou pomalu dráž než ta čína.
Přikládám ještě tabulku řezných rychlostí, kterou jsem si udělal pro svůj soustruh abych to nemusel furt počítat. Vlevo hnědě jsou otáčky vřetene, žlutě průměr obrobku, v tabulce pak řezné rychlosti v m/min. Modře vybarvené rychlosti jsou použitelné. Zjednodušeně: s nožem s rychlořezky volte rychlost kolem 35m/min, s nožem ze slinutých karbidů kolem 80m/min, platí pro ocel. Klasické strojnické tabulky nebo soustružnické normativy pro domácí bastlení moc neužijete, ty jsou dělány pro tovární stroje s jinými výkony a jinou tuhostí.
Šest stupňů převodů, tak jak jsou v tabulce  a na mém soustruhu považuji za optimální odstupňování pro malý soustruh.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/75_img121.jpg

Offline

 

#27 06-10-2012 20:26:32

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1400

Re: soustruh home-žebrák dokončení

Ak sa pouziju zubkovane remene HTD  http://www.teatechnik.sk/remene-htd/ nieje problem preniest vykon otazkou je cena remmenic ale nie az taka astronomicka skor je problem s velkymi prevodmi... esituje aj program pre vypocet preneseneho vykonu.

Offline

 

#28 07-10-2012 05:44:52

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: soustruh home-žebrák dokončení

http://stroje.bazos.cz/inzerat/18071523/Soustruh.php
Co je tohle za soustruh? Chtěl jsem ho kupovat dřív, ale nakonec jsem se na to radši vykašlal..:-)

Offline

 

#29 07-10-2012 08:55:14

Tomáš S
Člen
Místo: Brno
Registrovaný: 28-05-2007
Příspěvky: 85

Re: soustruh home-žebrák dokončení

Je to starý předválečný stroj, který měl pohon plochými řemeny od transmise a je naplácaný barvou aby trochu vypadal. Původní řemenice však chybí a je tam naroubovaná řemenice na klíňáky. Co je ale zásadní, tak je zcela vykuchaný posuvový mechanismus, t.j. ozubené převody a posuvový šroub. Po tom šroubu tam zbyly jen ložiska. Právě absence převodovky a posuvů použití tohoto soustruhu výrazně omezují. Takovéto stroje prostě nebrat.
Pokud se budete rozhodovat pro nějakou koupi, neřešte tuhost stroje, ta u těchto malých soustruhů nebude nikdy velká. Rozhodně však požadujte kopletní a funkční převodovku s minimálmě 5 až 6 stupni rychlostí a hlavně strojní a všechny běžně používané závitové posuvy. Pak získáte skutečně univerzální soustruh, nejen svým označením ale i funkčností.

Offline

 

#30 07-10-2012 11:49:43

svita
Člen
Místo: Letovice
Registrovaný: 26-04-2010
Příspěvky: 47

Re: soustruh home-žebrák dokončení

Soustruh provizorně jede. Potřeboval bych poradit s vystředěním koníka..
Moje představa je taková: Do koníka vyvrtám 3-4 díry po obvodu, potom do univerzálky a do koníka upnu 13ku kulatinu(větší se do skličidla koníka nevleze) a měl bych je mít přesně naproti sobě.. Koníka vypodložím do roviny a obkreslím díry na pojezd koníka(jezdí na stejné kolejnici jako suport) Potom už bych jen zvětšil díry a do pojezdu vyřezal desítky závity a do koníka 11ky, aby se s ním dalo trochu pohnout... nachystám šrouby, upnu přes zmiňovanou kulatinu a dotáhnu..
Co si o tom myslíte? Dík.

Editoval svita (08-10-2012 18:33:03)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče