SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
pohledej te zdejší forum a tema přestavby svařeček einhell jetu toho celkem dost i z odkazy kde co a jak koupit namontovat a zapojit.. pokud budete mit konkretni dotaz rad vam pomohu, na přestavoval jsem se einhelu 170/190 celkem dost...
Dík.K Einehllům jsem už načetl dost,takže je mi jasné,že kromě hlavního trafa je dobré vyměnit asi vše :-(
No, potřeboval bych vědět,z které svářečky,resp. kterou běžně dostupnou desku nejrychleji můžu použit a zapojit s minimálními úpravami do té mé 190ky? Všude se tu mluví většinou o kompletní výrobě desky,ale zatím jsem nenašel běžně dostupnou alternativu k tomuto mému typyu.
Kup desku aek 115 nebo ktc 112 a dle schematu ji zapoj a mas za 1 odpoledme hotovo
schemata i vse potrebne tu jednoduse dohledas
tady :http://www.gamasvar.cz/1970-plosne-spoje/4886-pcb-ktc112/ tyhle jsem používal nejraději.. jsou jednoduche na zapojení u vašeho stroje pozor jetam desna krpa ve 2 fazovem napajení do řídíci jednotky se dostava 400V po přepnutí na 400V U 3X troju typu co mate vy odešla řídíci jednotka stroj se musel přepojit jen 1.Fazi aby vařil stejne ten svařecí transformator je dobry, ale je jen 1fazovy a řízeni posuvu je na 2 fazi tohle jsem už taky řešil 3x mašiny uspěšne svařují dale po řestavbe na euro+ podavač řídící jednotka atd i z kondikem a usmernovačem omi 165 i z pomocnym obvodem pro kondík a druhou tlumivkou.. jinak je to stené jako einhel 170 cela montaž.. ps deska AEK 115 rozmerově vetší dase tam take napasovat, ale pak tam zbude meně mista vic mi vyhovovala ktc112.. pripojeni na fastony lisovací idealne izolovane..
Editoval alll (14-10-2012 22:46:42)
Ta deska KTC 112 je i komplet se všemi elektrosoučástkami? Tzn. regulace posuvu,spínací relé,napájecí trafo atd.,resp. vše co tam patří?
Na tom obrázku to není moc vidět.
Já svařuji pořád na 4OOV, to je ten problém? Jakým způsobem tu desku mám přepojit na jednu fázi?
Editoval poulm (15-10-2012 14:14:31)
Nevím jestli tyhle desky od Omicronu a aek 115 jsou nějak moc jednoduché na předělání do levného einhela s minimálními úpravami.
Podle mě jsou minimální úpravy takové, u kterých jde pokud možno vrátit původní vzhled a zapojení jak bylo, třeba kvůli záruce.
Jak jsem tady několikrát četl, tyhle desky se musí doplnit o stykač, elektroventil plynu, napájecí trafo a nevím co ještě. Na původní instalaci se tedy asi nenapojíte jen tak a úprav bude potřeba více než dost.
Editoval varok (15-10-2012 17:32:05)
Co jsem se koukal na obrázky,tak ta deska z BT-GW 170 a 190 jsou stejné.
Kdybych aspoň někde dokázal koupit tu původní originální desku, aspoň na chvíli než si nechám vyrobit nějakou lepší.
Co mi můj známý elektrikář říkal aspoň tak sběžně,že největší paseku tam dělá to spínací relé,když na karosérii pořád jenom boduji,tak se rychle opaluje a vznikají tam nějaké napěťové špičky,které odpalují tu další elektroniku.Dále to zapojení na dvě fáze mi taky nějak neleze do hlavy.Je lepší tedy svařovat raději s přepnutím na 230V nebo 400V?
ta jedna faze se musi meřenim vysledovat při zkoušeni přepínaní ze 400V na 230V na kterem kontaktu přepínače faze zustava i po přepnutí, a pak se jen dotahne nulak pro pomocne napajecí trafo, ventilator sunon a z pomocneho trafa bude napajena řídící deska, podavač stykač ktery nahradí rele na puvodni desce.. ano deska je uplne stejna jak v 150/170/190 typ bt-gw..
A co si myslíte o této desce ze svářečky Einhell SGA 190, šla by taky dát do BT-GW 190ky? :
http://www.alfin-trading.cz/telwin/desk … kou-114180
Editoval poulm (15-10-2012 22:12:45)
snad ano nezkoušel jsem...
Použít by určitě šla, ale budou potřeba drobnější úpravy. Jenom pozor, u této firmy mají u všech desek s elektronikou stejné obrázky a ve skutečnosti vypadají úplně jinak!
Inu zase tam máš to výkonové relé , které ti odejde při bodování do kopru . Zatím to zde nikdo nezkusil nahradit SSR reletem pro indukční zátěž . Spíš pokud ti vyhovuje stávající elektronika tak to relé montovat samostatně , aby se dalo jednoduše vyměnit . Pochopitelně jiný typ než do plošného spoje .
A je lepší stykač nebo relé? Na začátku je schéma,kde silový okruh spíná triak,tedy jestli jsem to dobře pochopil a jak silné hlavní trafo ten triak utáhne,zvládl by i tu moji 190ku?
Dále vidím u lepších svářeček,že je posuv napájen toroidní cívkou,tedy jestli to opět dobře chápu, takže tam už nedochází k cukání drátů,než když je to napájené napětím od svařovacího trafa.
No,snažím se do toho postupně dostat a pak to nějak zdrátovat dohromady :-D
poulm napsal(a):
A je lepší stykač nebo relé? Na začátku je schéma,kde silový okruh spíná triak,tedy jestli jsem to dobře pochopil a jak silné hlavní trafo ten triak utáhne,zvládl by i tu moji 190ku?
Dále vidím u lepších svářeček,že je posuv napájen toroidní cívkou,tedy jestli to opět dobře chápu, takže tam už nedochází k cukání drátů,než když je to napájené napětím od svařovacího trafa.
No,snažím se do toho postupně dostat a pak to nějak zdrátovat dohromady :-D
Chlape je tu snad 100 mozna i vic uprav i fotama tak neni co resit. Pokud tomu moc nerozumis tak jak to tu uz predelavalo spousta lidi pak se vybodni na cestu pokusu a omylu a sezen nekoho kdo ti to predela.
OK,v pohodě,já se s tím nějak poperu, jen jsem chtěl vědět nějaký nezaujatý názor. Těch úprav je tu možná i víc jak 100 a milion řečí kolem toho,že než to vše přečtu,tak budu v důchodě. :-(
Já si myslím, že to vyjde asi na stejno. Někteří dávají i do jednofázových svářeček třífázové stykače a kontakty spojují paralelně, kvůli výdrži, ale nějak tomu nedůvěřuji. Když se použije kvalitní, dobře dimenzované relé, tak určitě něco vydrží. Já jsem si upravoval svářečku taky, obvod na spínání trafa jsem si vyráběl samodomo, použil kvalitní relátka Finder a už mi to fachčí možná i 2 roky a bez problému. Taky vařím většinu času karosařinu, takže spíše bodování. Jen občas vařím něco většího.
Je běžné, že relé má v katalogovém listu proud třeba 16 ampér pro odporovou zátěž, ale pro indukční zátěž má proud třeba jen 2 - 4 ampéry. Vadí vypínání, kdy indukční zátěž udělá na rozpojených kontaktech malý elektrický oblouk. Takže pokud tam má být mechanické relé nebo stykač,asi to potřebuje nějakou elekronickou ochranu, která ty indukční špičky při vypínání prostě nějak od kontaktů odsekne. Ale to by mělo být běžné zapojení....
proto se osvečily proklemovane 3F stykače..
Tak jsem to konzultoval se svým elektrikářem,který se mi svářečky ochotně ujmul a skusíme to špatné spínací relé nahradit tím 3F stykačem s napájením na 12V a mezi jeho cívku a usměrnovač ještě vložit varistor,který by měl prý tlumit ty napěťové špičky při vypínání a zapínání,vše s tím,že ještě ponecháme původní desku,ke které to zkusíme připojit už jen přes dráty.Pokud i poté deska selže,tak zkusíme použít a zapojit desku KTC112,jak radil alll a pak uvidím co se bude dít. :-)
ktc 112 je už osvěčená v mnoha přestavbach se stykačem, el. ventilem plynu euro konektorem aby byl hořák delší... lze použít i AEK 115 taky jsem vyzkoušel funguje take dobře.. nema tak vymakane zapojeni jako ktc 112..
Editoval alll (18-10-2012 21:54:40)
Však Omicrony patří mezi jedny z nejlepších na trhu(asi). Nevím do jakých mašin se dává ta deska AEK 115, ale každý výrobce má prostě svoje zapojení.
deska aek 115 je od vyrobce: Kühtreiber a take AEK 24
Zdravím , přemýšlím o této svářečce zdali si ji pořídít kolem 6 tis, ale úprav se musí udělat hodně , jaké všechny doporučujete?
Tak od včera mám tento peklostroj aj ja. V pôvodnom prevedení to bolo úplne nepoužiteľné, drôt šiel moc rýchlo trhane a prskalo to. Pridal som 18 paralelne nippon kondenzátorov 1000M na 63V a prestala fungovať pôvodná regulácia, ten triak si z vyhladeným napätím neporadil. Tak som spravil ešte toto riadenie http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008033103 a chodí to krásne. Náklady necelých 10 EUR.
A ešte perlička, po zapnutí mi šiel drôt dnu a nie von. Kukal som jak puk, čínsky súdruh označil červenou mínus pól na motorčeku...
Dosku som nerobil, mám to len na univerzálnom plošáku, tak to nemôžem ani odfotiť, lebo je to hnusné. Ale funguje to. Ďakujem za vlákno, pomohlo mi to.
Editoval jean (05-01-2013 20:46:31)
Je to neuvěřitelné, ale já měl původně taky dráty od elektromotorku zapojené naopak, nevím proč. Proto jsem si desku zbytečně odvařil. Koupil jsem si ale novou, přesně tu samou za asi 400,- kč. Funguje super, i ta původní byla bez chybičky. Jen škoda, že tam nedali i spínání trafa.
Einhel 190 Blues bych nechtěl ani zadarmo. Co koukám kolem, už jsem viděl dvě a je to hrůza co je to za povl svářečky.