SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 04-02-2013 09:13:11

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4495

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

Je otázka, proč je ten invertor prodáván za 2400, když běžný invertor je o pár tisíc dražší.
Někdo potřebuje peníze a zbavuje se pod cenou skladových zásob? Nebo to je aukrový dovoz prodávaný za německou cenu, protože v Německu jsou tyhlety věci takhle levné proti ČR?  To by byla asi z hlediska kvality toho invertoru nejlepší varianta.
Nebo se někdo na internetovém bazaru zbavuje zboží kvůli nízké kvalitě obtížně prodejného v běžné obchodní síti? Nebo to je nějaká speciální výrobní varianta, zbastlená ze součástek , co zbyly ve skladu nebo někomu v šuplíku nebo výrobní série se špatnou kvalitou atd? Prostě zboží, které prodáváno v značkové obchodní síti by poškodilo těm obchodům jméno?

Co se týká občasného svařování, těžká věc, jak nejlépe rozhodnout , aby to konkrétnímu uživateli pasovalo přesně na míru. Moje zkušenosti se svařováním doma v hospodářství jsou takové, že v euforii, jak jsem se to konečně naučil a jde to, jsem svařoval párkrát přes léto. Ale potom jsou roky, kdy to svoje trafo ani nevytáhnu. Teď na jaře se mně nahromadily tři věci, jedno vyztužení stojanů a dvakrát oprava plotu.

U levného invertoru vidím dva problémy.  První ten, že jakožto elekronika a navíc k tomu vykostovaná může levný invertor chcípnout hned po záruční době, i když se nepoužívá. Reálnou průměrnou životnost bych odhadl na 5 let, pokud vydrží déle, bude to jen překvapení. Svařovací vlastnosti budou horší, klidně mohou být srovnatelné s trafem, citlivost na přetížení, vlhkost a vodu, letní horko, přepětí sítě či naopak dlouhý kabel a další nepřiznivé podmínky může být mnohem vyšší než u kvalitního invertoru. Zase kvalitní invertor je o hezkých pár tisíc dražší......

Podle mně vlastnit invertor, když se pořizovací náklady rozloží zhruba na předpokládanou životnost, znamená náklad cca 1000 Kč na rok. Toto plus náklady na elektrody, proud, brusný kotouč na čištění  atd , tolik budou stát  svary udělané kutilem za 1 rok. Když udělá jeden svar, bude ho stát ten jeden svar bajočko 1300 Kč. Když udělá 10 svarů, bude jeden svar za 130 Kč.......

Editoval Radim (04-02-2013 09:14:14)

Offline

 

#27 04-02-2013 09:46:00

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1400

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

No ta cena odpoveda jednemu polsaku jednemu malemu trafu a dvom spinacim tranzistorom vo vykonovej casti, a dvom usmernovacim diodam na sekundari.... ziadna slava maly zatazovatel, priehrievanie a pretazovanie suciastok. Neschopnost poriadne uregulovat prud a s tym asi spojene zle vlastnosti pri zvarani. Bez toho aby sme videli co je vnutri tazko povedat.  Ja mam berlan a aspon ma poriadne dimezovane suciastky a plny most tak ze da tolko prudu kolko treba. Ale oproti kemppi zavaracke sa horsie zapaluje obluk (vidno ze nema v zaklade hotstart ale to som vyriesil.)

P.S. nebol som daleko od pravdy ruky prec od toho.... http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2009040201 alebo skus napisat majitelovi toho zaazraku big_smile

Editoval Atlan (04-02-2013 09:48:59)

Offline

 

#28 04-02-2013 10:15:15

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem
Registrovaný: 26-05-2010
Příspěvky: 535

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

Atlan napsal(a):

Mna by zaujimalo naco by niekto vyrabal invertor bez Arc Force, v podstate to je druh regulacie. A ta tam musi byt v kazdom pripade. A z principu zvaracieho invertora Arc Force ma kazdy invertor.

Pánové, funkce Arc Force je zbytečně nafouklá bublina. Je to pouze pomocná funkce, která slouží k většímu komfortu při svařování. A prodejci je to udáváno jako zázrak bez kterého se nedá vůbec svařovat. Dobrý obchodní tah. Vždyť bazickými elektrodami se svařovalo již dávno před vynálezem invertoru a jedinými elektronickými prvky byly křemíkové usměrňovací diody. A bazické elektrody byly proti těm dnešním šrot a svařovalo se vesele v celém průmyslu i v domácich podmínkách s vynikajícími výsledky. Arc Force, jak jsem již zmínil pomáhá komfortu při svařování. Je to něco jako ABS nebo ESP  v automobilu. Do nedávna jezdila všechna auta bez těchto vymožeností a jezdilo se vesele. Ano ABS pomůže, pomáhá komfortu při řízení, ale bez něho se jezdí také a zkušený řidič dokáže dokonce zabrzdit bez tohoto na kratší vzdálenost. Prostě je doba elektronických vymožeností, tak se zavádějí, kde se dá. Je to moderní a láká to zákazníky. I když většina ani neví, co ty zkratky znamenají, ale oni to mají a tak jsou In. Pokud se někomu nedaří zapálit bazickou elektrodu a udržet oblouk, většinou to není v přístroji ( vyjímky jistě potvrzují pravidlo ) , ale v nezkušenosti svářeče. Hodně kutilů, kteří nikdy nedrželi svářečku v ruce si myslí, že když koupí svařovací ivertor se vším tím Hot Start, Anti Stik a Arc Force, tak budou hned dělat svary jako z obrázku. Ale ono to tak jednoduché zase není. Každý trochu zkušený svářeč jistě potvrdí, kolik kilo šrotu bylo vyhozeno, než se začalo alespoň trošku dařit. Tím myslím správný průvar bez propalů, studených spojů, zápalů, pórů atd. Tak asi takhle ke všem těm elektronickým vychytávkám. Jole.

Editoval jole (03-04-2013 18:37:22)

Offline

 

#29 04-02-2013 11:23:17

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4820

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

Jsem sice amatér, ale počítám se mezi zkušenější, kterým rozhodně nečiní problém zapálit a udržet oblouk. Měl sjem zkušenost s triodynami, KS250, KM350 stavbou vlastního trafa, třífázovékřemíkové 200A svářečky.  Koupí inverotu MOS140E (asi v tom "E" byl ten problém)jsem chtěl vyřešit přenosnost svařovacího stroje, protože jsem se již zabýval postavením vlastního invertoru. Když se objevily nové možnosti, od stavby jsem upustil a rozhodl jsem se koupit hotový. Následující text jsem poslal mailem honzovi 007 jako vysvětlení proč se regulační funkce obchodně nazývaná Arc Force zavádí.
1. Rozdíl mezi přenosem svarového kovu- rutilová: sprchový přenos, bazická- kapkový přenos. Rutilová nevytváří zkrat, bazická vytváří kapkový zkrat (slyšet praskání) Vytváření těchto zkratů vyžaduje jinou dynamickou charakteristiku: při vytvoření kapkového zkratu musí svářečka zvýšit proud, aby se kapka odpálila.
> 2. Klasické stroje a řízené usměrňovače mají velkou indukčnost, tedy velké množství naakumulované energie v železe (magnetizaci železa), které dostačuje na odpálení kapkového zkratu. Staré invertory měly frekvenci střídače 20-30kHz, proto měly mnohem větší vyhlazovací tlumivku i trafo.  Což mohlo stačit. I když si vzpomínám, že svařeči nerdi svářeli s prvními inverory z Brumova. Mohlo se jednat o zvyk, nevím, já jsem to nezkoušel.
> 3. Invertory novější používají frekvenci střídače 100-150kHz. Při této frekvenci stačí k vyhlazaní (po usměrnění) jako tlumivka pár závitů, tedy malá indukčnost, která není schopna kapkový zkrat "odpálit". Zato ale má takový invertor moznost rychle elektronicky řídit dynamiku tak, že když poklesne na kleštích napětí pod nastavenou mez, tak rychle zvýší proud a tím kapkový zkrat odpálí. V době "marketingu" musí mít všechno svůj název, proto jsou všechny ty názvy Hot start, Antistick Arc Force ap. Na př. UTA měla Hot start a nikde se se to takto neuvádělo. Já když jsem řešil svou křemíkovou svářečku (řízený usměrňovač), kde je v půlmůstku tyristor, volil jsem hlavně kvůli vyhlazení na malých proudech třífázové provedení. Také jsem u ní zavedl "Hot start" s možností nastavení. Tehdy se tomu tak ještě neříkalo.
> 4. K invertoru MOS140E, na který jsem se nechal napálit. EB121 pr.3,2 a 120A nebyl problém. Při 2,5 a 80-90A nebyl problém. Problém nastal při menších proudech, kdy se elda najednou přilepila. Nerezová(nebo bronzová, nikelitka) baz. elda vyzadovala velký proud a velkou vzdálenost, aby hořela, ale pak se hned propadlo.
> 5. Nyní mám Froniuse, který má možnost nastavení dynamiky. Když používám nerezovou rutilku, tak nastavuji nejměkčí oblouk.
> 6. K Berlanu: neznám ho,i když jsem po něm také pokukoval, ale je možné, že tam je zavedena obdobná funkce jako Arc Force, i když se o tom nepíše. Zkuste vzít bazickou nerezovou eldu pr.2 a plech tl. cca 1,5mm a zkuste udržet oblouk správné délky a uvidíte co to udělá. Pokud to půjde, musí mít elektronicky řízenou dynamiku oblouku.
>
>
>


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#30 03-04-2013 16:08:18

Josef3
Člen
Registrovaný: 03-04-2013
Příspěvky: 4

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

Jestli sváříte jak píšete jen málo, asi by Vám nevadila invertorová svářečka, která má velmi citlivý Anti-stick proti přilepení elektrody, ale po oddálení elektrody zůstává Anti-stick zapnutý, musíte krátce vypnout hlavní vypínač. Anti-Stick však funguje velmi dobře, nedochází k přilepení elektrod. Takovou svářečkou je DECA STARMOS 120 ( max. proud 80A) do 2,5 elektrod. Má i další systémy jako Hot Start, Arc Force. Váží jen 2,5 kg, vaří velmi pěkně. Mohu Vám takovou svářečku nabídnout, je ještě v záruce, prakticky nová. Stála 2590 Kč, prodám Vám ji za 1500 kč + poštovné.
Vařím dost často a chci si koupit jinou svářečku s automatickým Anti-stick (který se sám vypíná asi po 2 sec)

Offline

 

#31 03-04-2013 16:14:59

Atlan
Člen
Registrovaný: 18-07-2011
Příspěvky: 1400

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

To nieje antistick ...ale blbost toho cco to kupil, ten invertor sa zablokuje pretazenim a preto ho treba zapnut a vypnut .... to je za trest takym niecim zvarat.

Offline

 

#32 03-04-2013 22:35:12

Josef3
Člen
Registrovaný: 03-04-2013
Příspěvky: 4

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

To není pravda, odeslal jsem svářečku na reklamaci do Brna a tem mně potvrdili, že skutečně tato svářečka nemá automatický Anti-stick a je naprosto vpořádku (reklamaci neuznali). Reklamační  technik s ní odvařil 10 elektrod, většinou bez přerušení. Jakmile zapracuje Anti stick, přepne se na proud okolo 8 A , což je stejné u automatického i tohoto Antistiku

Offline

 

#33 04-04-2013 07:31:54

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4102

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

Mít doma takovéto sváředlo , tak mám často nové sklo v okně .

Offline

 

#34 04-04-2013 11:41:32

Josef3
Člen
Registrovaný: 03-04-2013
Příspěvky: 4

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

Chápu, že jsou na tomto fóru odborníci a zkušení svářeči. Měl jsem menší trafo navinuté na mírně vyšší napětí, než je bezpečné, zapalovalo ideálně, dalo se  vařit i s basickými elektrodami. Později jsem k němu přidal usměrňovač. Jelikož však teď svářím prakticky jen malé věci, koupil jsem si Starmos 120. Rozhodně pro takové sváření není horší, než ta jednoduchá scářečka, spíše lepší, o váze ani  nemluvím. Měl jsem možnost svářet i se značně výkonnějším a dražším investorem a nepozoroval jsem nějaký rozdíl. Nelze všeobecně odsuzovat malé levné invertory, záleží na tom, co a jaký materiál chcete převážně svářet

Offline

 

#35 12-04-2013 20:04:24

mrkvajz1
Člen
Registrovaný: 12-04-2013
Příspěvky: 1

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

Tak dnes jsem dostal invertor mos 115 evo při prvním sváření mně velice překvapil samozřejmě neni to profi ale za cenu 2000kč. Kvalitní sváry takže jelikož jsem svářečky prodával takže vím že cena neni někdy kvalita co se tady povídá.Protože cena značkové svářečky se dala snížit i o 50 procent a taky se rozbíjely.Takže nízká cena neni vždy šmejd ale je to vždy od kusu samozřejmě výkon této svářečky je pravda do 2,5 elektrody a to na zahradu a dílnu stačí funkce fungovaly tak jak měly výdrž zatím nemůžu posoudit ale na míň svárů za rok neni třeba kupovat drahé stroje

Offline

 

#36 13-04-2013 22:45:35

hrmil
Člen
Registrovaný: 07-01-2013
Příspěvky: 276

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

Podla mojich skúseností so zváraním bázickou elektródou je to,že čím lepšie je vyhladený zvárací prúd,tým krajšie to zvára.Je potrebné mať vhodnú tlmivku na zvárací prúd kôli vyhladeniu.

Offline

 

#37 19-04-2013 11:02:19

Headman
Člen
Registrovaný: 02-10-2011
Příspěvky: 71

Re: skuste mi poradit / DECA Mos 115 EVO

myslim ze je to tu uz napsano na bazicke el. je potreba trochu vetsi napeti naprazdno nez na rutilove nema to nic spolecneho s tim jestli je tam arcforce nebo ne .... me na berlanu jdou take hure zapalovat bazicke zpravidla musim trochu pridat na proudu pro lepsi zapaleni oblouku a je to zpusobeno napetim 56V naprazdno a ne tim ze bych nemel arcforce ;-)


Kühtreiber tig 200 p ac/dc

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče