SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Po pádu svářečky a vyhoření full-bridge jsem ho opět rekonstruoval s IRFP 460 (prozatím, mám v plánu tam dát IXFK44N50P) a budícími BC639.
Svářečka zapne (zelená svítí, žlutá bliká), soft relé naskočí (žlutá přestane blikat), na výstupu je 91 Vss. Při lehkém škrtnutí oblouk přeskočí a napětí spadne, žlutá bliká a rozsvítí se D55, maličká červená dioda na plošném spoji BPS14. Po znovu zapnutí se situace opakuje. Při naskočení soft relé se mi ale rozsvítí D1, (umístěná u tří trimrů poblíž konektoru ventilátoru). Její jas stoupá se zvyšováním svařovacího proudu na potenciometru. Při přepnutí přepínače na WIG zhasne. V servisním manuálu je psáno, že dioda D1 signalizuje "command value I", D55 "primary overcurrent". Trafo se mi zdá že nadměrně hřeje cca 60-70°, odpor primáru je 0,1 Ohm, 0,155mH, je to v pořádku?
Předem díky za pomoc
Editoval Myval (23-05-2013 17:56:48)
Málokdo asi bude znát detailní zapojení, takže bez schématu k tomu asi nikdo nic konkrétního neřekne.
Pádem se mohl rozbít ferit výkonového trafa, takové trafo potom má vzduchové mezery a tím menší indukčnost, tak možná proto je ten "primary overcurrent"
Editoval Radim (23-05-2013 22:07:46)
Bohužel i to je problém . Indukčnosti dobrých traf zde nikde uvedeny nejsou . A když by byly , zase by platily jen pro ten měřák-podmínky měření toho měřáku . Sám by jsi měl popsat jak a čím jsi měřil . Měření indukčnosti je trochem problematičtější než u odporu a kondenzátoru .
Trafo jsem měřil jen orientačně LRC multimetrem Unit UT70A, zarazila mne ta teplota cca 60° nevím jestli je běžná.
Editoval Myval (27-05-2013 10:51:06)
odpoj trafo , a tak ho zmeraj a daj hodnoty ... nie v zapojeny . potom ti mozno viem povedat ci je dobre , je to planarne , zda sa mi ze 10z/2x1z ...
60°C za provozu nic není . V tom jádru právě vznikají ztráty a tím se hřeje . Je snem technologů vyrobit jádro trafa beze ztrát .
Pro atishajn:
Jak jsem psal nahoře, trafo má na primáru 0,1 ohm 0,155 mH měřeno RLC multimetrem UNIT 70A.
Editoval Myval (30-05-2013 08:00:06)
Desku jsem osadil výkonovými tranzistory IXFK44N50P budící jsem sehnal originály ZTX649, vyměnil jsem i elektrolytycké kondenzátory ve zdroji 3 x 460 M a filtrační kondenzátory na vstupu.
Svářečka dává naprázdno 85 Vss. Při minimálním proudu 5 A oblouk zapálí, svařovací napětí je dle délky oblouku 30-37 V. Ale nad 10 A jen škrtnu, tak napětí spadne, rozbliká se žlutá ledka a svítí dioda D55 "vysoký proud na primáru".
Když jsem ji měl na stole s prodlouženými konektory od zpětné vazby z bočníku, tak svářečka skákala do stejné poruchy i při minimálním proudu. Kontakty na bočníku očištěny, 100% vodivé. Kde hledat chybu ?
Měřeno na primáru trafa
bez zatížení elektroda
bez zatížení TIG
zapálen oblouk elektroda 5 A
přilepená elektroda 5 A
Editoval Myval (05-06-2013 07:42:54)
Servisnom manuali niesu uvedene priemeby a indukcnost trafa ? http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ … 01400.html
Dík, ten mám. Je tam jen pár hodnot úbytku napětí, na MOSFET-ech, na výkonové diodě a ohmy na termistoru, varistoru s diagnozou, když hodnoty nesedí je třeba vyměnit hlavní desku .
Problém bude podle mne, buď v té odezvě z bočníku (v řízení), měřící cívce primáru trafa, anebo v trafu, ale kam šáhnout???
Editoval Myval (04-06-2013 14:19:37)
Diody na vystupe si zmeral dobre su, premeral by som ich aj pri napeti vysom ako da multi meter, pripadne skontroluj plosak a privody k nim
A máš tam na výstupu ten obvod co likviduje špičky ? Něco tam píšou , že pak nemusí ta regulace proudu pracovat korektně , něco tam píšou i o odešlé diodě v tom řízení , už v elektronice .
bobobo napsal(a):
A máš tam na výstupu ten obvod co likviduje špičky ? Něco tam píšou , že pak nemusí ta regulace proudu pracovat korektně , něco tam píšou i o odešlé diodě v tom řízení , už v elektronice .
Nemám ani schéma, jen ten výše uvedený servisní manuál v DE a EN a v něm blokové schéma. Ale pokud se jedná o news letter 9602-01 z tohoto manuálu, tak mám tento typ svářečky, hlavní deska BPS 14 v.1.6, villardův násobič BSVA, a ta popisovaná ochranná dioda 1.5KE 130CP je pravděpodobně již součástí villardova násobiče na destičce BSVA.
Každopádně je zajímavé (jak už jsem již psal), že když jsem měl udělané prodloužení konektoru zpětné vazby z bočníku (na blok. schématu socket+, shunt, GND), tak svářečka ani nezapálila oblouk a hned skočila do poruchy "vysoký proud primárem". A když je konektor zapojen přímo, tak funguje alespoň do 10 A. Taky napětí naprázdno je 85 Vss, mělo by být 90 Vss. Tento konektor na desce byl už někdy v minulosti opravován, byl buď vytržen nebo vypálen. Bohužel jak jsem psal, nemám schéma, tak jen dle stop na plošném spoji odhaduji jak byl zapojen.
Editoval Myval (06-06-2013 10:35:28)
No a právě od toho snímače proudu bych šel NA DESCE po součástkách a až tam hledal tu diodu . Ten signál bude někde dělen , budou tam i diody . Ale to stále předpokládám určitě trafo v pořádku ....
rozblikaná žlutá dioda znamená závada na silové části. Pokud bliká hned po sepnutí soft relé tak bych to hádal na transil - je na té malé destičce a pouzdro je podobné diodě. Pokud se rozbliká až po zapálení, tak je to buď tranďák nebo se pak musí udělat úprava v obvodu, který vyhodnocuje nadproud. Bohužel se závada způsobená pádem dost těžko hledá GL
Stránky: 1