SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
Lepí se elektroda? Jaká, jaký průměr? Lepí se jen vám nebo i jinému, zkušenému svářeči na tomto stroji? Předtím to svařovalo dobře?
Prostě se nezapálí (snad to říkám dobře) a přilepí se k jeklu. naposled jsem měl průměr 1,6 mm při 50A a 2,5 při 90A, obě elektrody byly bazické. No zkušeného svářeče po ruce bohužel nemám, ale otec s tím zkoušel svařovat ten samí výsledek. Rukama to asi nebude, mám ještě jedno mma a nemám s ním žádný problém :-) Od začátku co to máme tak to zlobí.
Máš opravdu elektrody na střídavý proud?
No už jsi odpověděl, nemáš. Tak si je pořiď
Editoval jankop (19-11-2013 22:21:58)
To nedokážu říct, ale díky za tip. zkusím to :-)
pokud to jsou elektroy označeni eb 121 tak stemi vaše svařečka svařovat nebude, potřebujete elektrody typu ER 113/117 EK 103/105 Nove oznaceni elektrod jake se používají se da dohledat na netu. nebo zde odbornici poradí jake typy potřebujete, ja mam dost slušnou zasobu elektrod na hodne dlouho i na litinu a neni problem koupit neco na nerez. inventor vezme všecko, jen se změšní polarita.. a nebo si postavte usmernovač k trafu. .http://www.alfin-trading.cz/telwin/vykonovy-usmernovac-3 přidate ventilator a tlumivku nejake ty kabely vyrobite bedinku namontujete do vnitř a vařite všema elektrodama co najdete..
alll napsal(a):
pokud to jsou elektroy označeni eb 121 tak stemi vaše svařečka svařovat nebude, potřebujete elektrody typu ER 113/117 EK 103/105 Nove oznaceni elektrod jake se používají se da dohledat na netu. nebo zde odbornici poradí jake typy potřebujete, ja mam dost slušnou zasobu elektrod na hodne dlouho i na litinu a neni problem koupit neco na nerez. inventor vezme všecko, jen se změšní polarita.. a nebo si postavte usmernovač k trafu. .http://www.alfin-trading.cz/telwin/vykonovy-usmernovac-3 přidate ventilator a tlumivku nejake ty kabely vyrobite bedinku namontujete do vnitř a vařite všema elektrodama co najdete..
s tímhle popisem už bych to snad zvládnul,
tak že bych přidal ventilátor, usměrňovač, tlumivku,
kabely bych udělal z 25mm kabelu (2m délka) + 160A profi zemnící kleště a ještě bych vyměnil držák elektrod
radši než 2etry kabelu tak bych si udělal 3metry od usmernovače ke kleštím aby jste měl nejakej radius..
U těchto typů svářeček je ale dost nízké napětí naprázdno a bazické elektrody potřebují dost vysoké napětí pro zapálení oblouku. I když šikovnější lidé to zvládnou i při nižžším. Rutilky to zvládnou i kolem 45V naprázdno, tak bazické myslím potřebují kolem 70V. Tyhle svářečky mívají napětí něco málo přes 45V, za prvé kvůli váze a rozměrům a za druhé asi kvůli ceně materiálu na trafo. I když dáte usměrňovač, tak zapálit oblouk nebude jednoduché.
Trafa mají nižší napětí z důvodu bezpečnosti. Usměrňovač jsem měl u trafa- udělěl jsem ho podle schema, které někdo "opálil" podle usměrňovače prodávaného. Schema jsem viděl i na tomto fóru. Svářet se s tím dá, ale doporučuji raději koupi invertoru. Když mi to trafo i s usměrňovačem na chalupě ukradli, moc jsem nelitoval. Vlastnosti invertoru jsou úplně jinde.
bude potřeba na trafu dovinout sekundarní vinutí aby se zvyšilo napetí+ do usmernovače přidat kondenzator ten taky napětí zvedne melo by potom dojit klepšímu zapalení oblouku..
Řekl bych, že výsledek nebude úměrný vynaložené námaze.
Pro toho , kdo svaří dvě branky a dá svářečku na půdu , budou úpravy dostatečné a funční . Ano , pro člověka se středním příjmem je koupě jiného stroje lepší volbou . pro nás méně majetné je každá kačka doma dobrá . Nehledě na trotlfestnost a s nejvyšší pravděpodobností bude pracovat navždy bez žádné závady .
To bych u toho einhela nepředpokládal. Tam bude jistě posuvný magnetický bočník, který tvoří plechy zalisované v umělé hmotě, která po čase praskne. Jde to jistě opravit, ale tak jednoduché to není. S ukradeným trafem jsem byl těsně před řešením tohoto problému.
Já nevím, ale můj strejda měl kdysy dělané trafo na 380V a sekundár do asi 120A. Napětí na sekundáru mu taťka změřil nějakých 60V a na střídavinu jela suprově. Pak si udělal strejda usměrňovač, bedýnku zvlášť a byly s tím problémy. Svařovat se s tím trošku dalo, ale zapalování oblouku a udržení hoření bylo fakt mizerné. Napětí svářeček s usměrňovačem je zhruba kolem 80V.
Když ty hobby svářečky z hypermárketů doplníte usměrňovačem, tak samozřejmě to bude stejnosměrné, ale slabounké.
už se v tom tady začínám ztrácet, jinak tady varok píše o trafu na 380V, můj einhell běží na 220 V i na 380 V, o víkendu jedu na chalupu, kde mám víc typú elektrod a zkusit zjistit víc :-) a pak dám hned vědět. díky za všechny příspěvky
v prvním příspěvku jsem vložil nově fotky, aby jste měli představu co všechno je uvnitř :-)
Editoval hindour (21-11-2013 22:59:50)
varok: presne tento istý problém som mal aj ja.
Na výstupe 80V a oblúk horko ťažko zapáliť a udržať.
Robila to nevhodná tlmivka v usmerňovači.
Po výmene OK .
Kamarát mal tiež einhella s usmerňovačom UDA 160 a fungovalo to aj bez úpravy počtu závitov na trafe.
Mám stejnou zkušenost jako m.evil. Při svařování z autobaterek jsem potřeboval na rutilku tři a na bazickou 4. A to jsem opravdu sváteční svářeč. Oni si výrobci invertorů také rádi trochu nadhodnocují parametry a nějakou špičku v napětí udávají jako zapalovací. Zatím jsem se nesetkal s výrobcem svářecího trafa, který by udával zapalovací napětí jako maximální hodnotu sinusovky, ale (snad) udává efektivní hodnotu. Jde jen o to, že vyšší napětí na trafu kompenzuje horší tlumivku usměrňovače. Pokud je obé trochu ošizeno (a nezkušený uživatel), pak se nevaří.
m.evil napsal(a):
varok: presne tento istý problém som mal aj ja.
Na výstupe 80V a oblúk horko ťažko zapáliť a udržať.
Robila to nevhodná tlmivka v usmerňovači.
Po výmene OK .
Kamarát mal tiež einhella s usmerňovačom UDA 160 a fungovalo to aj bez úpravy počtu závitov na trafe.
Ahoj, mohl by jsi mi říct kterou tlumivku a usměrňovač jsi použil? :-)
Já jsem s usměrňovačem za trafem Bau-bau neměl problémy se zapalováním, bazických elektrod. Jen jsem musel zapálit trochu dál a pomalu se vrátit na začátek,než se elektroda a svařenec zahřál- chyběl "hot start". Co se týká napětí, KS250 má 55V a sváří se s ní bazickýma, můj řízený usměrňovač vl. konstrukce, má 72V a nejsou s tím problémy. Je pravda. že vyšší napětí je lepší, ale rozhodně není podmínkou, aby bylo možné elektrodu zapálit.
Nebyla to moje svářečka, ale od strejdy. Můj tatík byl elektrikář, tak se v tom vyznal. No že byla na 380V, dnes už 400V je jedno. Psal jsem to jako příklad. Hádat se z nikým nebudu, ale vemte tuhle svářečku Einhel, GUDE apod. Zapojte k tomu usměrňovač a výsledek napište. Strejda tam měl jen můstek ze 4 diod a tlumivku. Zkoušel více typů tlumivek, ale výsledek nebyl moc uspokojivý. Pak koupil svářečku takovou tu malou modrou GUDE GE145 a to bylo ještě horší. Teď má nějaký invertor, myslím že nějakého omicrona.
Doporučuji hindourovi , aby ještě dříve než začne s úpravami , nakoupil normální rutilové elektrody na trafo / označené dle AWS 6013 / a zkusil, jak bude jeho einhel svařovat. Problém nebyl v trafu, ale v nulových teoretických znalostech majitele stroje , který se pokoušel zapálit oblouk elektrodami bazickými / což se nemůže v tomto případě podařit ani nejlepšímu svařeči na světě se státnicemi a padesátiletou praxí/.Pak se teprve může rozhodovat zda se vrhne na úpravy.
hindour
a za kolik si koupil touhle svárecku ? kdy za 80€ a plus usmernovac s tlmivkov co chces tomu dodelat tak to dalsich 40-50€ . to uz si mal kupit radsej invertor ako Gama160 . No na tie upravy sa da usetrit , je len na tebe , kupit hotove alebo doma laborovat , stym je rozdiel pre tvoju dusu a volno , a vysledok je potom otazny , pojde -nepojde ... a zavisi aj zdroj materialu a schopnosti . a zatazovatel tak 10-30% na 2.5 elektrodu , je to vhodne skor na bodovanie ako zvaranie .
jak píše atihajn. Můj případ:Já jsem potřeboval svářečku na chalupu, abych nemusel žádnou převážet. Koupil jsem tedy trafo údajně do 150A. Začal jsem vařit plocháče na sloupky, 3ks 2,5 elktrod a přehřáté. Tak jsem přidal ventilátor. Svářečka na to byla v podstatě připravená. Výrazně se to zlepšilo. Pak přišlo laborování s usměrňovačem, protože jsem byl zvyklý na EBeldy. Jak jsem už psal, svářet se s tím dalo, ale ve srovnání s tím na co jsem byl zvyklý mě to nijak neuspokojovalo. Když mi to ukradli, moc jsem nelitoval. Teď převážím Froniuse. Všechno se vejde do malé plastové přepravky invertor, elektrody v pouzdrech z HT trubek, kladívko kabely kartáč a flexa. Kukla navrch. A vlastnosti trafa s usměrňovačem se s invertorem nedají srovnávat, i když se nebude jednat zrovna o Froniuse.
Stránky: 1 2