SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Čau všem, řeším řvoucí větrák na tomto invertoru..né, že by byl vychozený, ale prostě to zneklidňuje Přemýšlím teda o spínání lufťáku na základě teploty chladiče..jak je to u těch menších inertorů ? Myslím tím 160 a spol..tak jede taky celou dobu ?
Zkus se podívat, jestli blízko vrtule není k větráku přitištěna nějaká mřížka nebo něco podobného. Vrtule větráku potom proud vzduchu jdoucí přes takovou mřížku přerušuje v rytmu otáčení vrtule a to může dávat ten "řev".
mozes tam dat ten termostat na to spinanie toto ventilatora , ale velmi ti klesne zatazovatel .... neodporucam !
Jabychto nedělal.. muže savam inventor spálit
Jestli tam je více místa, podložil bych ventílátor nějakými distančními podložkami, třeba i 5mm. Ventilátor bude trošku dál od krycí mřížky a hluku by mělo být méně.
Není důvod, aby ventilátor řval. Někdy se nalepí na břity lopatek vrstva prachu a jak někde odpadne, tak to pak vibruje nevývahou. Ovšem to spraví obyčejný štětec na prach. Tohle by měl být originální ventilátor:
http://www.gme.cz/ventilator-sunon-dp20 … t-p625-022
Editoval jankop (17-11-2013 16:25:51)
tyhle ventilátory mám dva ve vodním chlazení a rozhodně nijak nehlučí, Vedle čerpadla nejsou slyšet.
Hučet by to nemělo. Stačí to kdyžtak otevřít, vyndat filtry a proudem vzduchu to vyfoukat- stačí obyčejný fén, či kompresor- jen bacha na příměs oleje a vody ve stračeným vzduchu.........
No bordel tam jistě nění, myslám že nemá najeto ani 3-4 hodiny svařování za ten rok co ho mám..a to je opečovávaný jak malé děcko..
I novy vetrak muze byt spatny! Pokud by to bylo ventilatorem pak vymenit pokud ne vyse zminene gumove ulozeni muze pomoct.Mě v praci dost takhle vadilo cerpadlo chlazeni horaku a od te doby co je odpruzene gumovymi podlozkami uz zdaleka takovy kraval nedela.
U invertoru bych v zadnem pripade neresil zadny spinac prehrati nez se nadejes muze se ti neco spalit to radsi vydrzet obcas trochu hluku.Tohle neni WLSP 315 tam kdyz ti odesel ventilator tak masina varila bez problemu i nekolik let(jen samotny usmernovac byl vetsi a tezsi nez vetsina invertoru).
Tak sem teď při čištění resp zkoumání demontoval mřížku a hukot je tak poloviční..ten větrolam dělá svoje..ale pořád to má zvuk klasického mezaxiálu..
Spínač bych řešil jen z nějakého vážného důvodu. V invertoru bývá těch součástek, co potřebují chlazení, několik, umístění ventilátoru je potom vždy kompromisní, aby všechny ty součástky, co potřebují chladit, byly nějak ofukovány a aby byly tepelně namáhány zhruba stejně. Může to být i úplně malá součástka jen v pouzdru bez chladiče nebo s úplně malým chladičem. Ta se bez ofukování přehřeje mnohem dříve než součástka s nějakým velkým chladičem a při použití tepelného spínače by tak mohla být tepelně přetěžována a dost rychle způsobit poruchu.
Tak zkusím teda najít nějaký lufťák co má stejné parametry a mn huláká..a snad taky nějakou inteligentnější mřížku
Toto http://www.gme.cz/ventilator-sunon-dp20 … l-p625-023 je tam aktuálně, a zdá se, že se s hlučností níž nedostanu..naopak jsem nahodil klasickou kovovou mřížku pro tento typ ventilátoru a je to o něco lepší..ty ostré hrany na originál plastové tomu nesvědčí..jen snad to krytí je o něco horší..
Dneska mi došla gama 1700L PFC a ta 1550 je proti tomu neslyšitelná...ta 1700 zezadu málem vysaje všechen bordel široko daleko a bude vrhat předkem po svářeči..
Jak už bylo psáno, zkuste ventilátor podložit nějakými distančními podložkami. Někdy vytváří hluk i to, že je ventilátor moc blízko mřížky a po oddálení, třeba i jen o 5mm dále se hluk sníží. Taky nemůžete očekávat, že tyhle typy ventilátorů poběží úplně neslyšitelně. Jedině si z těch ventilátorů v GME apod. vybrat některý typ, který má méně dB, ale ten může mít zase jiný průtok vzduchu.
hrnous napsal(a):
Toto http://www.gme.cz/ventilator-sunon-dp20 … l-p625-023 je tam aktuálně, a zdá se, že se s hlučností níž nedostanu..naopak jsem nahodil klasickou kovovou mřížku pro tento typ ventilátoru a je to o něco lepší..ty ostré hrany na originál plastové tomu nesvědčí..jen snad to krytí je o něco horší..
Hm, 44 decibelů mně na svářečku připadá jako docela dobrá hodnota. Pokud to zase neplatí pro nějaké úplné zakrytování ventilátoru do uzavřeného potrubí.
Vedle ostrých hran mřížky můžou dělat problémy i ostré hrany ofukovaného vnitřku invertoru nebo dokonce výfukové mřížky na druhé straně krabice.
Průtok vzduchu ventilátorem dle katalogových údajů je 44 litrů za vteřinu, což by dle výpočtu znamenalo rychlost proudění vzduchu uvnitř ventilátoru minimálně 39 m za vteřinu, v místěch zůžených tělem ventilátoru ještě víc. Ve skutečnosti bude průtok a rychlost několikrát menší, ale i tak na každém ostřejším detailu bude vznikat zvuk.
Jak už sem psal..přibyla mi gama 1700LPFC se zvukem startující stíhačky či vysavače a ta 1550ka je oproti tomu balada pro uši..takže neřeším Pokusím se najít do té 1700 něco tiššího, ale vidím to bídně, podle parametrů toho větráku je to průtokově jeden z nejsilnějších v daném rozměru..
hrnous ale rozdil je predsa len hrubke a natoceni listu ventilatoru na prietok . G1550 ma ventilator 120x120x38 a G1700 120x120x25 a pri rovnakom prietoku uz to dava aj iny zvuk . Ale malo by sa tam zmestit ten DP200 z gamy 1550 , ale uz tebe to jedno , lebo rozobratim si porusil zaruku ...
Editoval atishajn (22-12-2013 11:44:48)
Ono právě i ta celková tloušťka ventilátoru a úhel nahnutí lopatek vrtule někdy dohoní otáčky. Většinou mají ty tlustší ventilátory menší otáčky, dodají stejné množství vzduchu jako ty tenší. Kolikrát i více. Taky záleží na tvaru lopatek.
v záruce nevidím problém, jednak jsem tu 1700 dostal zadarmo, druhak tam nikde není žádná plomba nebo cokoli co by dokazovalo, že v tom kdy kdo byl, a do třetice přišla už s vytlačenými drážkami na deklu od PFC cívky, takže mi posílají druhý dekl který si mám vyměnit, takže s tím malým nakouknutím dovnitř taky patrně nemají problém že to má rozdílný zvuk beru, nemá smysl to patrně moc řešit, do mechanických úprav, které by se posleze už odrazily na záruce nepujdu..