SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Hezký sváteční den, včera jsem něco studoval o tig pulse pro slabé plechy a pohledové sváry a napadlo mě to použít pro stejný účel s elektrodou..co vy na to ? Myslím tím na nějaké tenké záležitosti..
Zkusit můžete cokoliv, ale elektrodou v pulzu si moc nepohrajete.
Trochu nutné teorie:
Při pulzním svařování se svařovací proud odpovídající téměř sprchovému procesu v pravidelných intervalech střídá s minimálním proudem nezbytně nutným na udržení elektrického oblouku. To se dá docela slušně udržet u metod TIG a MIG/MAG, kde hoří oblouk v ionizovaném prostředí uvnitř stabilně dodávaného množství ochranného plynu. Ochranná funkce, resp. množství uvolňovaných plynů kolem oblouku při metodě MMA, je přímo závislá na velikosti svařovacího proudu. A při kolísání svařovacího proudu se rozumně nedá zajistit stabilní ionizační prostředí.
Když jsem nad nad něčím podobným přemýšlel, protože vytvořit pulzní proud na výstupu invertoru je relativně jednoduché, tak mě to, co jirkati přesně vyjádřil, napadlo také. Na druhé straně, plyny při metodách TIG/MIG/MAG nemají myslím jako hlavní roli tvorbu ionizačního kanálu, ale spíš roli ochranou. Nedokážu to posoudit, ale vzduch spolu s plynem z obalu může být také slušným prostředím pro oblouk. Prostě chci říct, že nevím, jestli třeba oblouk v argonu hoří snáz než ve vzduchu. Ale možná to vyzkouším. Modulovat proud z nuly do maxima není problém, horší to je z nějaké nenulové hodnoty. Pak už mohou být problém ztrátové výkony.
Editoval jankop (24-12-2013 14:54:06)
Elektroda se vám při pulzu buď přilepí, nebo zhasne oblouk. U tigu a MIG-MAG je to snažší.
vyskušal som to zvedavosti,žiadne výhody som nepostrehol,plech prehorel takisto,obluk bol nestabilný a tažko sa zapaloval obluk. štastné,veselé a hvalitne zvarené Vianoce Vám prajem.
jankop napsal(a):
...Modulovat proud z nuly do maxima není problém, horší to je z nějaké nenulové hodnoty. Pak už mohou být problém ztrátové výkony.
Čo tak to pustiť cez rezistor napr 0,5 ohm a ten premostiť pulzným spínačom? Samotná myšlienka pulzného zvárania elektródou je samozrejme nezmysel.
senior napsal(a):
Samotná myšlienka pulzného zvárania elektródou je samozrejme nezmysel.
No možná máš pravdu, faktem je, že technická realizace mi připadá poměrně jednoduchá. Dřív nebo později to určitě zkusím. Hrnous zajistí kabelovou spojku s pozlacenejma vokama, já k tomu dodám MOSFET spínač řízenej Microchipem a pro Nobelovku si už půjdem společně!
Mam iste obavy ked na TIG odtihnes horak pri zvarani natiahnes aj 5cm obluk zltej farby, ani nie tak obluk ako skor plamen
Jara Cimrman mistr slepych ulicek ,ale i tak preji at se dilo dari(nemyslim ze to pred vami nikoho nenapadlo).
Tak tieto experimenty som nerobil, ale čisto teoreticky: Frekvencia pulzov by mala byť asi skôr vyššia povedzme nad 100 Hz, aby plynový obal oblúka bol v čase pauzy čo možno najkompletnejší. Tento systém sa ale sakramentsky podoba na PWM reguláciu prúdu. V podstate by to aj mohlo fungovať, aj keď si myslím že nie veľmi spoľahlivo. Podľa mňa by bolo užitočnejšie použiť prídavné HF zapaľovanie v kontinuálnom režime. Na fóre: http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum … 12240.post Newton Brawn opisuje výrobu HF svojpomocne aj s vykonanými testami. Tam uvádza, že elektródou 3,2 mm so zapnutým HF išlo pomerne pohodlne zvarovať AC prúdom 30A.
Editoval senior (25-12-2013 08:26:47)
Používat "Pulse" při svařování MMA mi připadá jako hloupost. Co ale je užitečné, je použití HF zapalování při uvedené metodě MMA. Získáte tím naprosto perfektní start bez klepání elektrodou a oklepávání odhořelého konce elektrody. Omezí se tím porosita vzniklá často na začátku sváru elektodou. Používal jsem toto nastavení v souvislosti s nožním pedálem jako sepnutí HF. Výhodou je, že dokud nesepnete HF, není na elektrodě žádné napětí, tudíž nechtěný dotek elektrodou o svařovaný předmět nezpůsobí nežádoucí prskance mimo svár. Ne však každá svářečka toto nastavení umožuje.
Vždyť to byla jenom taková myšlenka.. stačí říct, že je to reálně nesmysl Budu teda shánět argonflašku a spol a laborovat s TIGem
Není fakt vymýšlet pulz u MMA blbost - stačí vzít trafo, nebo usměrněné trafo s blbou tlumivkou a máš to pulsní dost
honzav napsal(a):
Není fakt vymýšlet pulz u MMA blbost - stačí vzít trafo, nebo usměrněné trafo s blbou tlumivkou a máš to pulsní dost
No, tak ten pulzný efekt by zrejme nebol ten, čo mal na mysli hrnous.
Taky bude nejspíš třeba používat na pulz invertor s nějakou trochu větší proudovou rezervou než by byl běžný invertor.
Sice pulz má umožnit svařování tenkých plechů, kde množství vneseného tepla bude menší, přesto ale předpokládám, že v proudových špičkách toho pulzu bude třeba znatelně větší proud než při běžném "nepulzním" svařování.
Stránky: 1