SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím vás,
dostala se mi nedávno do ruky učebnice pro svářeče el. obloukem a plamenem s roku 1974.Našel jsem v ní poměrně hodně zajímavých věcí,které se už v dnešní době nevidí.
Jednou z nich je Gravitační svařování,nevím jestli se už o tom někde tady nemluvilo ale myslím si že by si zasloužilo čestné místo i na svar-infu.
Přikládám scan stránek:
S pozdravem Michal 01
Editoval Michal01 (27-01-2014 13:58:43)
atishajn napsal(a):
tie gravitacne zvary nie su nahodou polohy ? ked zvaras na zemi , tak tavny kupel ti pada dole ? to iste je aj ked zvaras nad hlavou strop , ale tam roztaveny kov funguje na magnetickom principe . Chod sa to vsetko doucit do zvarackej skoly , a nie historicke knihy tu preberat z antikvariatu ...
...je mi líto,že někteří jedinci si neumí otevřít přílohu odkazu a přečíst si co chtěl pisatel říct a místo toho tu káží o něčem úplně jinném.
Kdyby sis přečet co ve skutečnosti je gravitační sv. tak bys nemohl napsat takovou blbost,sám by ses měl vrátit do školy něž něco takového zase někam napíšeš.
Jo jo, pěkně si chlapec naběhl na vidle :-)
Michal01 napsal(a):
nevím jestli se už o tom někde tady nemluvilo ale myslím si že by si zasloužilo čestné místo i na svar-infu.
čau Michale01 - tady admin má článek na související téma
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008033101
bourač napsal(a):
Michal01 napsal(a):
nevím jestli se už o tom někde tady nemluvilo ale myslím si že by si zasloužilo čestné místo i na svar-infu.
čau Michale01 - tady admin má článek na související téma
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? … 2008033101
...znám tento článek ,
když už tam je taková věc,tak si myslím ,že by tam moholo být i to ode mne.
Kdyby jsi Michale našel čas , mohl by jsi oskenovat celou publikaci . Občas se zde ptají začátečníci a pro ně by byla i dnes přínosem .
Aspoň by přibyl članek do svar infa skoro po 2 letech stagnace.. Ta kniha kdyby byla oskenovana celá bylo by dobré a velmi zajimavé čtení...
Editoval alll (27-01-2014 09:00:26)
S gravitačním svařováním byl vždycky problém. Je to vynález z roku 1938, kdy se ještě nikomu o metodě 135 ani nezdálo a metoda TIG - v té době 2 roky stará - se k mechanizaci svařování nehodila. Ten hlavní problém spočíval od začátku v potřebě delších elektrod, aby metoda byla produktivnější, než ruční svářeč. Jenže dlouhá elektroda (až 1 m) měla své problémy ve výrobě se stenoměrností obalu po celé délce, s narůstajícím ohřevem jádra elektrody při postupném odhořívání, se skladováním i sušením elektrod. Metoda se velice pomalu zaváděla a výrobci elektrod nasadili díky malému množství docela vysoké ceny. Už v roce vydání svářečské knihy ze začátku vlákna byla tato metoda označována za slepou uličku vývoje svařování. A rozvoj metody 135 s její snadnou mechanizací a vysokou produktivitou gravitační svařování prakticky ukončil. Je ale zajímavé, že všichni autoři publikací z oboru svařování si neodpustí tuto metodu zmiňovat a přitom o ní většinou nemohou nic vědět.
Pokud jde o současné příručky z oboru svařování, je jich vydáváno poměrně dost. Nejvíc jich v ČR produkuje asi ZEROSS. Jenže - kdo by si dneska, v době internetu, kupoval odbornou literaturu.
Tak ještě dej alespoň dvě fota . Titulní s autorem a předposlední s tiráží . Třeba se někde ještě válí originály odložené pro stáří ... Dík
no zajímavé velice, jak už tu uvedl jirkati že se to v každé svářečské učebnici spomíná tak teď teda vidim co to vlastně bylo za krám, taky myslim že to bylo zcestné, elektrodou se dá vařit pořádně jedině ručně, v průběhu odhořívání a zkracování délky elektrody se měni parametry a postupné doladění lze jedině ručně, jo teď sem si spoměl kde sem něco podobného viděl od začátku tématu spomínám odkud je mi to povědomé, kniha "svářecí transformátory" tam ve zkušebně transformátorů měli jakýsi udělátor kde se upnula elektroda a svařovalo to samo
edit. mě by ještě zajímala v knize strana 173, svařování vysokovýkonými elektrodami
Editoval Kramlik (28-01-2014 13:45:55)
Kramlík - vysokovýkonné elektrody už dnes taky moc nenajdete. Byla to také jedna z cest zvyšování výkonu svařování obalovanou elektrodou. Vysokovýkonné a vysokovýtěžkové elektrody dávají větší množství vytaveného svarového kovu než obsahují obalované elektrody ve svém kovovém jádře, neboť obsahují v obalu železný prášek. Prášek se rozpustí v lázni při odhořívání obalu elektrody. Dokonce existovaly elektrody, které měly univerzální jádro z velmi čistého nízkouhlíkového materiálu a prakticky všechny potřebné legury byly dodávány z obalu. A vývoj jde dál. Až si tohoto vlákna všimne JardaK tak všechny informace ještě určitě doplní o řadu dalších variant, kterými vývoj obalovaných elektrod prošel.
Tiež vlastním jednu zaujímavú knižku Zvárač II je to z roku 1962 (mne ho daroval bývalí kolega niekedy pred 25 rokmi) a úprimne si ho cením viac než nové publikácie akosi tie staré knižky dávajú viac informácií a človek cítí tú atmosféru toho obdobia. Pár naskenovaných stránok pre info. Snáď to bude vidieť
senior napsal(a):
Môžem aj oskenovať, ale na skeneri je to dosť náročné na čas, takže hneď to nebude.
čau seniore, kolik stránek má ta příručka pro paliče? Mám dobré zkušenosti s focením dokumentů obyčejným foťákem, tedy s elektronickým foťákem je to mnohem jednodušší než skenovat. Jestli toho není příliš mnoho měl bych zájem - můžu za to něco poslat... třeba kus Cu, Ms, Al, atd...
Stránky: 1