SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Na sekundární vinutí 10 mm2 ?
fúka , v lete dostala trocha zabrať-bolo cítiť izolácie .Keby som robil zvar .trafo ešte raz, tak by som skúsil sekundár s Cu plechu-pásoviny, hrúbky 0,3-0,5 mm a šírky podľa šírky kostričky , alebo bez kostričky,asi tak 65 mm a navinul spoločne s izoláciou cez celú šírku , tak i tlmivku -tak je natočená i tlmivka v GAME 165 ,myslím ,že prierez by bol dosť veľký aby to znieslo i väčšiu záťaž na dlhší čas, ta 10 mm2 100 % záťaž tak 50-60 A
tak čo narobím
Zdravím, vyzerá to tak že sa mi tam nevôjdu všetky vinutia. Keďže aby som dosiahol väčšie jadro tak chcem 2 jadrá spojiť do kopy ale napadlo ma že vezmem všetky E plechy z jendého transformátora a dám ich na kôpku a aj z druhého trafa vezmem plechy a dám ich na kôpku potom by som na jedny plechy navinul na stredný stĺpik primár a na stredný stĺpik z druhého trafa sekundár. Plechy by som potom zobral a spojil ich tak ako je to na obrázku. Išlo by to ?
Editoval JanoL (11-03-2014 21:10:55)
Všetko by išlo. No, tak se myslím kutilo v Indii tak před padesáti lety. Odizolovaný sekundární drát ale napřed omotat 1 vrstvou izolepy a pak vinout.
Editoval Zdenek11 (11-03-2014 21:11:23)
Takže to neni až taký dobrý nápad ? vinutie by sa tam parádne vošlo a aj na sekundár by som mohol dať nejaký hrubší drôt.
Janol, čo chceš zvárať traverzy? ,ja tiež len príležitostne plecharinu , výfuky na aute ,príležitostne okolo chalupy, bohate to stačí a ešte by som rád vedel aký sekundár je na OMI 165 v mm2 alebo priemer?
Ja tiež len plecharinu prípadne niečo hrubšie, ale na také veci mám MMA trafo. Takže teraz to vyzerá tak že najpravdepodobnejšie urobím to trafo tak ako na tom obrázku.
JanoL napsal(a):
Takže to neni až taký dobrý nápad ? vinutie by sa tam parádne vošlo a aj na sekundár by som mohol dať nejaký hrubší drôt.
Úplně tak dobrý nápad to není, protože u Vašeho návrhu je primár magneticky dost mizerně svázán se sekundárem, při zatížení sekundáru začnout jít magnetické siločáry cestou menšího odporu (viz obrázek) a bude klesat sekundární napětí (=výstupní napětí bude měkké).
Omlouvám se za ošklivou malůvku, ale měl jsem po ruce jen inženýrský CAD program "malování" :-)
Tak to není. Siločáry budou procházet jádrem. Jak je to nakresleno, by musel být vložen megnetický bočník, pak by to bylo normální MMA svářecí trafo. Ale asi bude porušena vazba mezi prim a sek, vinutími vlivem nedostatečně přesné dosedací plochy trafo bude mít větší rozptyl a tedy měkkčí. Z tohoto důvodu to nepovažuji za úplně vhodné.
A co tak jednu polovinu těch plechů zkrátit o cca 5-10mm a pak to skládat "nastřídačku" ?? Trochu místa by to sebralo, ale zase by tam nebyla mezera jak u tlumivky. (Není to teda nic moc práce, ten křemík pěkně tupí nůžky.)
Spektrista to trefil , famater je vedle , nemá potuchy o magnetickém odporu no a Jarda je nejblíže dobrému náhradnímu řešení , ale já bych doporučil alespoň 15mm .
Je to tak, ako píšu spectrista a bobobo. Ak sú tie jadra náhodou znitované a k tomu konce presne zabrúsené, tak by bolo ešte riešenie navinúť primár a sekundár na seba.
Zkrátit 1/2 plechů řešení je, ale ty plechy nenastříhá, budou zkroucené, ať se bude snažit jak chce. Jedině snad nějaký přípravek, třeba i ze dřeva a řezat je po několika naráz tenkou flexou a otřepy pak zabrousit. Zkrátil bych je minimálně o těch 15 mm, možná i o víc.
Kostřičku skládanou z 2 mm sklotextitu, obě vinutí po celé výšce jádra, na sebe.
Editoval Zdenek11 (12-03-2014 09:00:09)
To bobobo: snad nechcete tvrdit, že vzduchová mezery mezi sloupky E jádra budou mít menší magnetický odpor, než dvě malé mezery vzniklé nepřesností a druhá polovina E.To by musela být opravdu ta jádra hodně hodně nepřesně sestavená nebo mezi ně vložena mezera. Nebo chcete tvrdit, že ta druhá polovina jádra je tam zbytečná? Co navrhuje Jarda V je řešení, ale kdo stříhal trafo plechy a zkusil je sestavit, tak by se do toho asi nepustil.
Famater napsal(a):
To bobobo: snad nechcete tvrdit, že vzduchová mezery mezi sloupky E jádra budou mít menší magnetický odpor, než dvě malé mezery vzniklé nepřesností a druhá polovina E.To by musela být opravdu ta jádra hodně hodně nepřesně sestavená nebo mezi ně vložena mezera. Nebo chcete tvrdit, že ta druhá polovina jádra je tam zbytečná? Co navrhuje Jarda V je řešení, ale kdo stříhal trafo plechy a zkusil je sestavit, tak by se do toho asi nepustil.
Já je stříhal (ne EI, ale UI), je to tak 18-20 let, proto vím, že se to dá a že to pěkně tupí nůžky. Je to o tom, že stříhám tak, aby se zkroutil ten "odpad" a výrobek zůstal "rovný", nůžky se musí několikrát brousit. Pravda je, že opravdu nevím, jestli bych se do toho dnes pustil znovu.(Ale to může být i věkem - pohodlností.) Jo, a tehdy stála svářečka MMA- znojemská JS-90 cca jeden a půl mojí výplaty.
Stříhal jsem ruské plechy do 3 svářeček i s tlumivkami . Plechy jsem měl z bourárny traf v Hradci za nadjezdem . Stříhal jsem běžně plechy ze 3 stran , jinak to nešlo . Ano kudly jsem brousil , ale ještě jsem měl broušené dorazy , abych postupně využil i další části ostří . Kdo tomu nerozumí , nemá ponětí co je to 0,1mm vzduchová mezera . Jo a je to také přes dvacet let .
bobobo napsal(a):
... , ale já bych doporučil alespoň 15mm .
Teď se na to dívám za denního světla a asi bych fakt přidal. Spočítat vinutí a když to rozumně vyjde, ustřihnout klidně i "palec". Teda ne ten svůj, anglický.
Edit: Použitím dvou E profilů místo EI se získá spousta místa navíc. Pak by opravdu nemělo vadit kousek toho jednoho Ečka odstřihnout. Na cívku bych to motal stejně, jako pro EI plechy- primár po celé šířce a na to přes "rozumnou" izolaci - třeba skelnou tkaninu - bych namotal sekundár.
Editoval JARDA V (12-03-2014 10:16:51)
Ľudia. Strihať kremíkový plech v dnešnej dobe je nezmysel. Keď už, tak by som to stisol medzi dve lašne a prefrézoval aj s tými lašňami. Okrem tejto možnosti je tu ešte možnosť, ako píšem vyššie, že ak sú plechy spojené nitmi ako u MOTu a čela sú presne zbrúsené, tak ich jednoducho spojiť. Aj C-jadra sa takto spájajú a medzera takmer žiadna rep. o 2 rady nižšia.
senior napsal(a):
Ľudia. Strihať kremíkový plech v dnešnej dobe je nezmysel....
Ano, souhlasím. Dokonce vyrábět jakoukoli svářečku je v dnešní době EKONOMICKÝ NESMYSL. (Tedy pokud nepočítám maturitní práci kolegy Edisona a další podobné případy.)
Samozřejmě, plechy se dají stříhat nůžkama, ale většinou na trafa, kde se ty stříhané konce dají stáhnou svorníky. Dělal jsem to taky několikrát. Ale když bude stříhaná část uvnitř cívek, tak při nerovnosti po střihu jen 0,1 mm a 160 plechách je to práce na nic.
senior napsal(a):
Aj C-jadra sa takto spájajú a medzera takmer žiadna rep. o 2 rady nižšia.
To ano spojovaly se tak, ale to je trošku o něčem jiném. Zkusil jste někdy rozdělat trafo s broušeným C jádrem? Nikdy po druhém nebo dalším složení nemá už ty vlastnosti, co původně. Alespoň mně se to nikdy nepodařilo takhle nazpět složit. A ty spojené plochy jsou skutečně leštěné do zrcadlova.
...Dokonce vyrábět jakoukoli svářečku je v dnešní době EKONOMICKÝ NESMYSL...
Pokud má někdo přístup k plechům a drátům a baví ho to, tak ještě snad. Mně na tom vadí jedna věc: hodně často takhle kutí mladí, co nemají o elektrotechnice skoro žádné vědomosti. Že se znovu nedá použít už jednou navinutý drát, to je nezajímá. Že se mezi primár a sekundár opravdu nedá použít igelit, to taky neví. Jaké tlaky vzniknou ve vinutí u výkonových traf při ohřátí o 100°C si neumí představit. Že nedokonale utažené závity kmitají se síťovou frekvencí a obrušují si izolaci, netuší. V naprosté většině případů se opravdu nic nestane, ale když už, za ty ušetřené peníze to skutečně nestojí.
Editoval Zdenek11 (12-03-2014 12:53:05)
Keď si prečítaš príspevky vyššie, tak tam píšem za akých podmienok sa takéto jadro dá spojiť. Napr. aj MOT má zvarené plechy a teda ak takéto jadro dokážeš na zvare rozrezať tak, aby sa oddelilo I od E, ale plechy sú medzi sebou pevne spojené, tak sa táto možnosť dá využiť. Dokonca existujú aj jadra znitované a pritom sú plechy pevne zlepené a čelo majú rovné.
S MOTem jsem ještě nic nedělal, co se změní po jeho rozebrání a novém složení, netuším. Jenom jsem chtěl říct, že co jsem převíjel nějaký sekundár u trafa C, původně bralo naprázdno třeba 3 VA a po opětovném složení dvojnásobek.
Pri správno zložení C-čka by nemalo dôjsť k zhoršeniu magnetických vlastnosti. Neotočil si polovice jadra oproti sebe o 180°?. Mohlo dôjsť aj k škrabnutiu jadra o kostru a tak sa mohla dostať nečistota do spájacej roviny.
Třeba jsem s tím skutečně něco takového provedl, ale je to už snad 15 nebo 20 let, už si to moc nepamatuju. Měl jsem spíš dojem, že po rozebrání došlo k nějaké malé deformaci obou polovin (trafa byla hodně stará), ale jestli je to možné nebo se mi to tenkrát zdálo už nevím. Už je stejně nemám.