SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Vopred sa ospravedlňujem za moje primitívne otázky - učím sa zvárať. Čítal som kadečo, ale predsalen mi názor odborníkov pomôže. Ide o nastavenie zváracieho prúdu. Je mi jasné, že veľkosť zváracieho prúdu - hrúbka elektródy - hrúbka zváraného materiálu spolu súvisia. Chcem sa vás preto opýtať ako čo najvhodnejšie nastaviť zvárací prúd pre bežnú oceľ - rôzne hrúbky. Či nemáte nejaké doporučenia.
Ako prvé je asi potrebné zvoliť hrúbku elektródy podľa hrúbky zváraného materiálu.
Podľa hrúbky elektródy je ďalej potrebné nastaviť zvárací prúd.
Keď potrebujem napr. prizvárať tenší materiál k hrubšiemu, je potrebné zvoliť elektródu a prúd podľa tenšieho materiálu?
Ďakujem
jeffino, vsetko je to o skusenostiach a hlavne o zrucnosti. Da sa prisposobit elektrodou k hrubsiemu materialu a zvarat viac na strane tohto hrubeho materialu tak, aby sa neprepalil ten tensi material, alebo prisposobit sa tensiemu materialu, a modlit sa, aby bol koren zvaru prevareny poriadne aj v tom hrubsom. Vela tiez zavisi od polohy zvarania a typu zvaru, ci je to kutovy svar, alebo zvar na tupo ... Mozem len poradit: nakupit elektrody a zvarat a zvarat a este raz zvarat.. alebo sa prihlasit do zvaracskej skoly, tam je to rychlejsie.
Nastaveny proud zalezi hlavne na prumeru elektrody ,na kazdem baleni je to napsano.Na sile mateialu nezalezi,jen je mozno v ramci doporuceneho rozsahu uvedeneho na obalu natavit proud nizsi(slabsi plechy) pripadne vyssi(silnejsi material).Silnejsi elektrody se pouzivaji na silnejsi materialy predevsim z duvodu efektivity prace(slabou elektrodou zavarite to same co silnou jen to bude mnohem dele trvat).
Pokud by náhodou na balíčku elektrod chyběl popis svařovacích proudů tak existuje jednoduchý výpočet: maximální proud by neměl výrazněji překročit průměr elektrody x 40. Takže pro elektrodu 2 mm cca 80 A. Proud směrem dolů není omezen, ale většina elektrod při proudu pod třicetinásobkem průměru elektrody hoří dost nestabilně.
jeffino napsal(a):
ako čo najvhodnejšie nastaviť zvárací prúd pre bežnú oceľ - rôzne hrúbky.
kolegové napsali asi vše, chce to vařit a vařit a vařit. Nevíme jaký máš aparát, vezmi manželku (nebo nějakého kamaráda) nastav 70A, vezmi 2elektrodu - zapal oblouk a vař svár - přitom ti manželka bude pomalu přidávat nebo ubírat na svařečce proud - pomalu a musí ti to nahlas hlásit "68, 66, 64, 66, 68, 70, 75 atd uvidíš na oblouku co to dělá
Na přiloženém grafu je vidět doporučený proud pro běžné elektrody v porovnání s proudem orientačně vypočteným pomocí vzorečků. Graf je trochu "přehoustlý", ale nějakou představu může dát. Ale určitě je to především o zkušenosti.
Editoval jankop (21-03-2014 06:50:59)
Ďakujem za rady a reakcie, tak ja teda idem variť čo mi budú elektródy stačiť S tou manželkou je to výborný nápad, nenapadlo by ma aké rôznorodé využitie môže mať manželka
Stránky: 1